• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu şartlarda yurtdışı mantıklı mı?

Ausbildung için hemen hemen bütün meslekler B2 istiyor.Manavda markette çalışmak hiç kolay değil.Evet ülkenin durumu ortada ama epey bir birikmiş ile gelmeniz gerek bence.Yada dili halledip çünkü hem çalışıp hem dil kursuna gitmek gerçekten çok zor belli bir yaştan sonra.Ayrıca göçmen çocuklarının üniversiteye gitme oranlarına bir göz atın.Çocuğunuz kaç yaşında uyum sağlayabilecek mi?Türkiye çok iyi durumda,ama düzenimizi bozup geri dönemiyoruz diyen gurbetçilerden değilim ama eğer orada belirli bir seviye de yaşamınız varsa mesela ev-araba burayı gördükten sonra düzen bozmaya değmez diye düşünüyorum.

Ayrıca göçmen çocuklarının üniversiteye gitme oranlarına bir göz atın.Çocuğunuz kaç yaşında uyum sağlayabilecek mi?

bence en önemli sorun bu. Göçmen çocukları dildeki yetersizlikleri nedeniyle iyi liselere geçemiyorlar.

Ben sormuştum öğretmen bana eğitim sistemini anlatırken; şöyle ki çocugun öğretmeni ve okul kadrosu çocugun hangi tip liseye gideceğine karar veriyor Hollanda da ama ailenin söz söyleme yetkisi var. Yani benim çocugum meslek lisesine yönlendirildi ama ben üniversiteye devam edebilecek okula geçmesini istiyorum diyebiliyor veli. Ama öğretmen bu tip yönlendirilen çocukların başarılı olup uyum sağlayamadıklarını ve önerilen liseye gençlerin bile olduğunu söylemişti.

Sonuçta hepimiz bu adımları çocuklarımız için atıyoruz. Ben daha çocugum 2 yaşındayken hollandalı bakıcı tuttum çocukla hollandaca konuşsun, okusun diye.

Sizin ab vatandaşlığınız mi var nasıl gitmeyi düşünüyorsunuz Hollanda'ya Almanya'ya? Çünkü öyle ben gideyim gerekirse markette çalışırım diye bir şey yok, kendi mesleginizde uygun maaşta iş bulursanız gidebilirsiniz sadece. Bir kaç farklı fırsat da gelecek ama temeli kendi mesleğinizde iş bulmanız yani nitelikli iş gücü sağlamanız.

A1 dediğimiz şey üç beş kendini tanıtmak, gerçekten hiçbir işe yaramaz. Ayrica gidilecek ülkenin dili yerine İngilizce öğrenmeyi ben mantıklı bulmuyorum. 30 yaştan sonra önce İngilizce sonra almanca demek yıllar demek. Mantıklı bulmadım.
Artık turist vizesi ile gidip iş bulup kalmak mümkün diye öğrendim.

Ausbildung için hemen hemen bütün meslekler B2 istiyor.Manavda markette çalışmak hiç kolay değil.Evet ülkenin durumu ortada ama epey bir birikmiş ile gelmeniz gerek bence.Yada dili halledip çünkü hem çalışıp hem dil kursuna gitmek gerçekten çok zor belli bir yaştan sonra.Ayrıca göçmen çocuklarının üniversiteye gitme oranlarına bir göz atın.Çocuğunuz kaç yaşında uyum sağlayabilecek mi?Türkiye çok iyi durumda,ama düzenimizi bozup geri dönemiyoruz diyen gurbetçilerden değilim ama eğer orada belirli bir seviye de yaşamınız varsa mesela ev-araba burayı gördükten sonra düzen bozmaya değmez diye düşünüyorum.
Çocuğum 5 yaşında. Zaten biz üniversiteye Almanya’da gitsin diye onun için yıllarca dil kursu aldıracağız. Uyum illa ki tam adapte olması mümkün değil farkındayım hatta ilerde bu fedakarlığımıza nankörlük de edebilir.

bence en önemli sorun bu. Göçmen çocukları dildeki yetersizlikleri nedeniyle iyi liselere geçemiyorlar.

Ben sormuştum öğretmen bana eğitim sistemini anlatırken; şöyle ki çocugun öğretmeni ve okul kadrosu çocugun hangi tip liseye gideceğine karar veriyor Hollanda da ama ailenin söz söyleme yetkisi var. Yani benim çocugum meslek lisesine yönlendirildi ama ben üniversiteye devam edebilecek okula geçmesini istiyorum diyebiliyor veli. Ama öğretmen bu tip yönlendirilen çocukların başarılı olup uyum sağlayamadıklarını ve önerilen liseye gençlerin bile olduğunu söylemişti.

Sonuçta hepimiz bu adımları çocuklarımız için atıyoruz. Ben daha çocugum 2 yaşındayken hollandalı bakıcı tuttum çocukla hollandaca konuşsun, okusun diye.
Tebrik ederim çok bilinçli birisiniz

Tebrik ederim çok bilinçli birisiniz
Hepimiz elimizden geleni cabaliyoruz :)

Ben hep yeniligi, degisikligi desteklerim. Bence 1-2 yil ucretsiz izin alip, turkiyedeki islerinizi cok sekteye ugratmadan deneyin. Hem bu surede oglunuz dil ogrenmis olur, elbet ona katkisi olur. 5 yasta uyum saglamak icin guzel bir yas.

Aslinda cocuk ve egitim aoz konusu olmasaydi ben cok daha yureklendirici konusurdum. Ama bu cocuklarin egitim hayatlarina ogretmen ve okullarinin karar veriyor, geleceklerini onlarin belirliyor olmasi rahatsiz ediyor beni.

Ben sahsel lise sona kadar fende cok basarisiz bir cocuktum. Sonra cok iyi gelismeler gosterdim.

Hollanda da mesela yanlis hatirlamiyorsam 12 yasinda karar veriliyor o cocugun universite okuyup okumayacagina. Bence cok erken. Ama avrupali cok programli. Herseyi katagoruze etmis.

Birisi trafikte kirmizi isikta gecemezsiniz mesela demis. O ne ki demek istiyorum. Hollandada misal saga donus seridi acildiginda o seride girmezsen sonradan girmene izin vermezlerdi.

Yine cocuk cagiriyor :) sizin konunuza neden boyle oldu anlamadim :))

Çok iyi ozetlemissiniz. Kiralar yüksek evet ve ayrıca ben Viyanada degilim ama Avrupa'da Türkiye'deki evlerin konforunu bulamadım:/ Hayat çok ucuz da gelmedi bana açıkçası. Yani öyle Avrupa rüyası gibi bir şey bulamadım.

Çünkü paran varsa her yerde rüya gibi bir hayat yaşarsın. Paran yoksa tirmalarsin. Yurt dışı şu açıdan mantikli, orda çalış orda biriktir. Tatilin kralını gel Türkiye'de yap. Türkiye'den ev al geleceğini cabuk hazırlarsın.
Bu da az şey mi? Cok sey elbette.

Hepimiz elimizden geleni cabaliyoruz :)

Ben hep yeniligi, degisikligi desteklerim. Bence 1-2 yil ucretsiz izin alip, turkiyedeki islerinizi cok sekteye ugratmadan deneyin. Hem bu surede oglunuz dil ogrenmis olur, elbet ona katkisi olur. 5 yasta uyum saglamak icin guzel bir yas.

Aslinda cocuk ve egitim aoz konusu olmasaydi ben cok daha yureklendirici konusurdum. Ama bu cocuklarin egitim hayatlarina ogretmen ve okullarinin karar veriyor, geleceklerini onlarin belirliyor olmasi rahatsiz ediyor beni.

Ben sahsel lise sona kadar fende cok basarisiz bir cocuktum. Sonra cok iyi gelismeler gosterdim.

Hollanda da mesela yanlis hatirlamiyorsam 12 yasinda karar veriliyor o cocugun universite okuyup okumayacagina. Bence cok erken. Ama avrupali cok programli. Herseyi katagoruze etmis.

Birisi trafikte kirmizi isikta gecemezsiniz mesela demis. O ne ki demek istiyorum. Hollandada misal saga donus seridi acildiginda o seride girmezsen sonradan girmene izin vermezlerdi.

Yine cocuk cagiriyor :) sizin konunuza neden boyle oldu anlamadim :))
Bu durum gerçekten çok rahatsız edici benim çocuğumun geleceğini nasıl olur da onlar belirler hem de küçücükken. Bunu biliyordum ama tavsiye niteliğinde diye düşünüyordum.

İlminyi di sizi kicik içmiş biklimiyiciler gelmeden bir kaç şe yazayım. İnsanlar yalnızca ekonomik sebeplerden gitmek istemiyor çoğunluğun anlamadığı bu. Sokaklarda güvenle yürümek, okula, dersaneye gönderdiğin çocuğun için endişe etmemek, sosyal devlet politikası gibi bir sürü sebep yüzünden gidiyorlar. Dediğiniz gibi devlet okulunda eğitim dahi buradaki özellerden iyi ve disiplinliyken neden gitmesinler? Ancak sizin durumunuzda önce işi ayarlamanızı sonra gitmenizi öneririm zaten aksi türlüsü de olmaz arkadaşlar da yazmışlar.

Benim eski sevgilim Almanya’da bir iş adamıydı. 2. Kuşak. Çin’den ithal ürünler getirip Almanya’da satıyordu. Ve hiç bir zamanda “Ah keşke Türkiye’de yaşasam” dediğini duymadım. Bence zaten kendini çok Türk gibi de hissetmiyordu. Daha çok Avrupalı gibiydi. Dil sorunu olmadığı için, bir itibar sahibi olduğu içinde hiç ezildiğini filan görmedim. %100 eminim ki yatıp kalkıp babasına dua ediyordur.
Benim kuzenimin oğlu da Almanya'da doğdu büyüdü ama Almanya'dan nefret ediyordu, lisede Türkiye'ye geldi bir okula kayit oldu ama okuyamadi, (Almanya'da ki okullar daha iyiymis ya güya) derslerin hepsi sıfır, mecruben döndü yine geri. Şimdi şarkıcılık yapıyor, Türkiye ye gelip konser veriyor 🤣🤣

Benim kuzenimin oğlu da Almanya'da doğdu büyüdü ama Almanya'dan nefret ediyordu, lisede Türkiye'ye geldi bir okula kayit oldu ama okuyamadi, (Almanya'da ki okullar daha iyiymis ya güya) derslerin hepsi sıfır, mecruben döndü yine geri. Şimdi şarkıcılık yapıyor, Türkiye ye gelip konser veriyor 🤣🤣
Yurtdisindaki okullar soyle daha iyi: cocuga alan sunuyor. Cocuk cocuklugunu yasiyor. Sureleri bizden kisa. Oyun sureleri bizden uzun. Siraya oturup ders dinleniyorlar tum gun, sinifta hareket alanlari var. dersler de hep bilgi degil, eglence ve kesfetmeye de vakit ayriliyor.

Turkiyedeki egitim agir. Cok bilgi yuklu. Ve hep ezber uzerine. O nedenle matematik mufredatinda turkiyede daha cok sey ogretiliyor belki ama o kadarina gerek var mi sorunu var.

Bu meclise sunuldu ama detayları net değil henüz. Bundaki mantik, eskiden bir mühendis geldi diyelim iş teklifi aldı, Türkiye'ye dönüp çalışma vizesine başvurması lazımdı. Şimdi almanyadan başvuruyu kolaylastiracaklar. Ama dediğim gibi geldi markette iş buldu kaldı gibi bir şey yok. Kendi alanında minimum maaş sınırına uyan bir teklif alması lazım. Ben almanyada işe alım yapıyorum az çok biliyorum da durumu, işin kenarından kıyısından dolanıp bir şeyler yapanlar da vardır mutlaka. Hatta yasa tasarısı bile değişebilir ama şu an için sadece nitelikli işçi açığı var, uzun süredir başka ülkelere kaptiriyorlardi ve biraz daha cazip olması için böyle bir adım attılar.

Ben şimdiye kadar sizin gibi gelebilen görmedim. Ama çocukla dil bilmeden gelen ab vatandaşı çok gördüm. Ya ne var yaparız ev de buluruz dil de öğreniriz isi çok hafife alınıyor bence. 10 saat markette çalışıp akşam dil kursuna gelip çocuğum beni özlüyor diye üzülen, hiç arkadaş edinemedik, ev bulamadık, patron bana kötü davranıyor ama çıkamıyorum diye dertleşen çok oldu. Ben gerçekten artık çok üzülüyorum. Evet çocuğun geleceği tamam ama bu yola bu şekilde hazırlıksız plansız çıkılmaz. Çocuk için bile değmez yani şu çileye. Biraz daha ayakları yere basan bir plan yapana kadar yola çıkmayın derim. Türkiyede ortalama kazanan, evi arabası olan zaten hazır iş bulmadığı müddetçe hiç düzenini bozmasın değmez.

Bilmiyorum bunu,

Ama turist vizesi almak bile cok zor. Gecen ailem icin tumu sponsorlu olarak ancak 1 ay alabildik.

Bence sizin is o yonden ucu acik. Mesleklerinizde ilerleyip gitmek daha mantikli olabilir, yuksek lisans gibi egitim sebebiyle de olabilir. Ama gidip vasifsiz iste calismak icin vize almaniz imkansiza yakindir muhtemelen.

Daha kucuk ulkeleri hedeflerseniz o ayri, orada da bu bahsettiginiz yari zamanli calisma veya kres yardimi gibi seyler olmayabiliyor tabi.

Bence gidin derim,her koşulda Türkiyeden daha iyi yaşarsınız.
Ben de Yugoslav ülkelerinden birine göndermeyi düşünüyorum oğlumu. Liseye orada başlasın,küçük bir ev bulup bir de dükkan açabilirim. Veya fabrikada işçilik yapabiliriz karı-koca. Her türlü rahat yaşarız diye düşünüyoruz.

Eşiniz esnaf siz de memursunuz yanlış anlamayin ama yurtdışı sizin için şuan çok zor olabilir.

Yurtdışında genellikle bilişim sektöründe iş daha rahat bulunabiliyor,bunun için de ilk önce eşlerden biri gitmeden her yere başvuru yapıyor olumlu olursa şirket başta eşinize olmak üzere sizlerede sponsor oluyor vize,bilet,imza bonusu adı altında.

Diğer mesleklere sponsor bulma olayı çok zor olur market, inşaat vs.

Yazılım alanına ilginiz varsa bence en azından bu alana yönelin AÖF de 2 yıllık sınavsiz geçişle web tasarım kodlama okuyun+ çeşitli ve taninmis sertifika kursları var bu alanda onlara yönelin bu alanda kendinizi geliştirin.

Yurtdışı da dikensiz gül bahçesi değil. Yurtdışıda yaşamak da herkesin yapabileceği bir şey değil. Velev ki yapamadınız dönmek istediniz memurluk, esnaflık bunlar geri gelmeyecek. İngilizceniz çok iyi seviye değil, Almancanız hiç yok. Ben Almanca kursuna gittim zor geldi bıraktım ama mesela siz azimlisinizdir, dile kabiliyetiniz vardır erken öğrenirsiniz orası belli olmaz. Gittiniz diyelim dil de öğrendiniz orada yapabilecek misiniz? Fiziksel işte çalışmak teoride tamam ama pratikte zorlanabilirsiniz. Bunun bir de psikolojik boyutu var. Bir arkadaşım eşiyle gitti temizlik işçiliği yapıyordu orda ağır geldi yapamadı döndü. Arkadaşınız olmayacak, kültürü sizden farklı. Çocuğunuz için istiyormuşsunuz madem çocuğunuzu eğitim için gönderin şu an yaşı kaç bilmiyorum ama uygun olunca. Yaz okulu, dil kursu, okul vs yatırımınızı çocuğunuza yapın

Bence gidin derim,her koşulda Türkiyeden daha iyi yaşarsınız.
Ben de Yugoslav ülkelerinden birine göndermeyi düşünüyorum oğlumu. Liseye orada başlasın,küçük bir ev bulup bir de dükkan açabilirim. Veya fabrikada işçilik yapabiliriz karı-koca. Her türlü rahat yaşarız diye düşünüyoruz.
Şuna bak ya. Ülkenin geldiği duruma bak. İmkanı olan herkes kaçmanın peşinde. Gözünü karartıp nelere razı geliyoruz. Ne hale geldi güzel ülkemiz 🙁 inşAllah hepimiz çocuklarımız için en güzel geleceği sunabiliriz. 🙏🏻

Çocuğum 5 yaşında. Zaten biz üniversiteye Almanya’da gitsin diye onun için yıllarca dil kursu aldıracağız. Uyum illa ki tam adapte olması mümkün değil farkındayım hatta ilerde bu fedakarlığımıza nankörlük de edebilir.
Nankörlük etmesi önemli değil bence sonuçta çocuklar için karşılıksız yapılıyor herşey ama asıl önemli olan çocuğunuz üniversiteye gidecek kadar başarılı olacak mı?Almanya da özell üniversite seçeneği de yok yani ben hiç duymadım.

Ah kesinlikle bunlarıda eklemeliyim :)
Burada kağıt kürek işi çok fazla. Öyld e-devlet sistemi yok. Herkesin evinde içinde bütün evrakların olduğu dosyaları vardır. Düzenli olarak posta kutusu kontrol edilmeli :)

En ufak bi rahatsızlıkta hastaneye gidilmez, "ev doktoru" veya "mahalle doktoru" denilen doktorlara gidilir. Ben doktoruma gittiğimde doktora görünmek için 3 saat sıra beklerim :KK70: Hastanelerde 4-5 saat sıra beklemek çok normal, randevulu bile gitseniz. MR çektirmek için haftalarca bekleyebilirsiniz. vs vs

Eşim buraya ilk geldiğinde bunlara çok şaşırmıştı :)
Acilde 12 saat bekledik en son gittiğimizde 😅

Eşim esnaf ben devlet memuruyum çocuğumuz var 5 yaşında. Ben 30 eşim 35 yaşında. Üniversite mezunuyuz ikimiz de. Önümüzdeki yaz yurtdışına daha spesifik tabirle Almanya ya da Hollanda’ya gidecek şekilde kendimizi ayarlamaya çalışıyoruz. Özellikle dil konusunda ilerlemeye çalışıyoruz. Zaten A2 İngilizcemiz var B1 yapmaya çalışıyoruz. Sonra tabiki Almanca da.
Aslında kazancımız orta halli ama son derece bunaldık artık. amacımız oğlumuzun yurtdışında özellikle Almanya’da üniversite okuması.
Onun dil eğitimi özel okulu vb derken kazancımızın çoğu çocuğun eğitime destek olmaya gidecek zaten.
Böyle düşününce ben devlet memurluğundan istifa edebilirim sorun olmaz. Ben de çalışırım. Markette manavda çalışırım gocunmam. Zaten İngilizcem var. Almanca daha önemli farkındayım onu da gece gündüz çalışır hallederim 1 senede
Çoğu insan oradaki bir devlet okulunun buradaki ozel okullardan cok daha ileride olduğunu söylüyor.
hem ben hem eşim fiziksel işlerde falan da çalışabiliriz. Özellikle eşim çalışır ben de dil konusunu halledip hasta bakımı vb alanlarda ausbildug yaparım. (2gun okul 3 gün çalışma şeklinde mesleki eğitim)
Bu arada Almanya ve Hollanda’da fiziksel işler konusunda zorlanmayız tanıdıklar var gelin diyorlar çok şükür. Eşim de inşaatta bile çalışırım sıkıldım artık gitmek istiyorum diyor.
Geçim noktasında da biliyorum kazancımız bize ancak yetecek kenara bisey atmak ev vs almak hayal yurtdışında farkındayım.
Ama burada da çok farklı değil artık çocuğun kreşi 6bin 1 aylık dil okuluna göndereyim dedim 10bin yani ekonomik durumu anlatmama gerek yok bence zaten
Allahtan bir evimiz bir arabamız var emeklilik için kötü gün dostu olur
Tereddütte değiliz aslında kesin deneyelim diyoruz
Neyi sorduğumu aslında ben de bilmiyorum
Umarım yanlış bir yolda değilizdir
A en dusuk seviye
İngilizcem yok diye adlamdırabılırsınız a dan b ye c ye yukselmek
Hıc bilmeyenle aynı eforu sarfetmek oluyor belirttiğiniz seviyeye göre hıc bilmeyenden farkınız yok

İngilizce ıcın en ust seviyede yardımcı olabilirim 🌸 bir ucret karsılıgında degıl kesınlıkle.

Kolay gelsin

Back
X