o yasa henüz eyaletlerde onaylanmadı
ne zamana onaylanır belli olmaz
kaldı ki turist vizesi almak bile çok zor şu anda hadi aldınız 1 ay bilemedin 3 ay alacaksınız...
3 aylık vizeyle ev tutamazsınız hesap açamazsınız -türk marketinde filan iş bulursunuz ama
Türk marketlerin filan sizi 3 kişilik bir ailenin geçinmesine yetecek kadar maaşlı çalışan göstermez, yani vizeyi bununla uzatamaz oturuma çeviremezsiniz...kaldı ki yasada böyle işlerle oturum verecekler mi daha net bilmiyorum orayı (illa bitirdiğin alanda iş olmasına gerek yok deniniliyor ama mavi yaka işle oluyor mu mesela bilmiyorum).
onların çoğu 520 euro üzerinden gösteriyor (ek iş gibi yani vergi olayı da farklı), tam zamanlı çalışanların büyük kısmı kaçak çalışıyor burda marketlerde....yani Türkün birinin yanında iş bulmanız resmiyette is bulmuş olmanız anlamına gelmeyecek bunu bilin.
hepsinden öncesi şu vize alıp iş bulup kalma olayına güveniyorsunuz anladığım kadarıyla
ingilizceniz bile çok az
almancayı bir yandan işte çalışıp bir yandan çocuk bakıp bir yandan akşam okula giderek 1 senede mümkün değil öğrenemezsiniz
bir kere zaten dil kursları tüm sene olmuyor siz gelir gelmez kurs başlamıyor her sene anca 1 kuru hallederim diye düşünmeniz lazım
gelene kadar en azından B1 olun almancada zaten B2 olmadan ausbildung yapamazsınız. B2 olmanız geldikten sonra 1.5 sene sürer almanca 0 gelirseniz, üzgünüm ama öyle. çalışıp kursa gidip çocuk bakıp...mümkün değil. 1,5 sene hadi oturum alsanız bile birikiminiz var mı nasıl geçinceksiniz?
çünkü
2. konu burada öyle markette dönercide çalışan türklerin büyük kısmı sosyal yardım alıyor
hiçbir şey almasa kira yardımı alıyorlar
siz 700 800 euro kira vereceksiniz- o da ev bulunan bir şehire gelirseniz yoksa baveryadayım ben burada 1000 eurodan başlıyor kira..
50şer euro da D-ticket alsanız kreşe 250 euro verseniz telefon vs sizin eşyasız marketsiz masrafınız 1200 1300 euroyu aşar ayda
beden işi işlerde zaten ancak o kadar para kazanırsınız o da günde 12 saat 6 gün o zaman da dil öğrenmek tümden yalan olur....
ben tek kişi her hafta markete 80-90 euro veriyorum meyvesi sebzesi eti derken alkolüm sigaram yokken. makarna patates beslenmeyecekseniz 500 euroyla ancak çıkarsınız çünkü çocuk var mecburen sıcak yemek pişecek diye düşünüyorum. kılık kıyafet almayıverin onlar önemli değil. park bahçe de çok, etkinlik olayını geçtim yani. sizin toplam 1500 euro kazanacak kadar part -part 2 kişi çalışıp dil de öğrendiğinizi varsalım mesela, ama böyle oturum vermezler part işle....
ha bir de öğrenciyken markette çalıştım garsonluk yaptım ben çeşitli alman şehirlerinde
zaten yapmamış olan da yoktur

ama
30-35 yaştan sonra beden işi geçmişi yokken beden işi yapmak kolay değil. kilo filan varsa zaten imkansıza yakın.
bunu başka bir konuda da söylemiştim, kadın beni "sen pörsümüşsen ben ne yapayım ben zindeyim" diye eleştirmişti

düşünün ki ben hala kot pantalon tişört takılan her gün yürüyen biriyim aktif olayım diye ekstra uğraşıyorum, otomobil kullanmıyorum çoğe zaman.
belki siz de çok aktifsinizdir, olabilir ama gerçekten zor hele Türk yerlerinde günde 12 saat
düşünün bizim a101'lerde bile 40 yaşlarında kaç kişi çalışıyor? neredeyse çalışmıyor çünkü dayanamaz sürekli ayakta...
sizi çok iyi anlıyorum
özellikle çocuğum olsa ben de tr'de kalmam
şu and avrupadayım hemen kalmaya bakarım gelmişken

endişelerinizi çok iyi anlıyorum gerçekten
fakat
tanıdık filan bir yere kadar
3 kişi bir göz tanıdık evinde mi kalacaksınız? nasıl olacak?
dili b2'ye çekerseniz
en azından biriniz
mümkünse eşiniz önce bir master filan ayarlar önden giderse
o kalıcı, oturum alınacak bir iş bulursa siz peşinden giderseniz
belki böyle şeyler olabilir