Bu sorunlardan usandım.

yok siz bayağı bir küçük görüp aşağılamışsınız.
ayrıca yemeğe kalmasını istediğiniz başka şehirden gelen bir aileye, yemekten önce poğaça ve çay ikram edilmez.
yazık değer yargılarınız öyle değişik ki.
ilk buluşmayı sevgilinizle siz organize etseydiniz keşke. aile daha az hırpalanırdı belki.

Kültür farkı olan evliliği olan bir tek çocuk olarak ben de bir kaç satır yazmalıyım sanırım.
Benim babam Egeli annem Eskişehirli. Anne tarafımda baba tarafımda aşırı rahat bir ailedir. Gece geç çıkmamıza da izin verilirdi, ilk içkiler aile meclisinde içilirdi biz de 16-17'de ilk biraları aileyle içeriz falan. Tüm dayılar amcalar, teyzeler ve halalar üniversite mezunudur.
Eşimin ailesi de Karadenizli bir aile özellikle annesi ve anne tarafı baya muhafazakardır. Çoğu imam yada din öğretmenidir. Eşimin ailesinde kardeşler hariç üniversite mezunu bir iki dayı hariç yoktur. Tamamı ilkokul mezunudur diyebiliriz.
Sorun olmadı ama.
Bunun nedeni de eşimin bizim aileye yakın bir insan olması. Benim de ailesini küçük görmeden, tepeden bakmadan saygılı davranmam.
Ama şunu da söylemeden geçemem. Benim kayınvalidem, tarhanadır, turşudur, salçadır ne bileyim buzluk için sarmadır yapar. Ama bunu evlenene kadar bize getirmedi. Tanışmaya da istemeye de nişana da tatlı, çikolata ve çiçekle geldiler her seferinde. Yani ilk kez bir aileye tanışmaya gidiyorsan çikolata getirmek bilinemeyecek bir şey değil. Bu görgüsüzlüktür cahillikle köylülükle alakası yok. Anneniz burada haklı bu biraz özensizlik.
Burada size düşen kendi sevgilinize bakmak.
Ben üç sene sevgililikten sonra evlendim ve gittiğimiz mekanlar, sevdiğimiz yemekler, hayattan beklentiler her şey paraleldi. Eşim inançsızdır mesela muhafazakar bir hayat istemeyeceğinden ben emindim mesela. Dolayısıyla benim için ailesi pek de önemli değildi. Kendi sevgilinden eminsen, aşırı ailesine düşkün biri de değilse bence kültür farkı cidden sorun değil. Hatta avantajları da var.
Yazları önce egede tatil sonra karadenizde fındık bahçelerinde gezebiliyorsun. Ben değişik mutfakları severdim oldum olası. Şimdi zeytinyağlımı da yapıyorum kayınvalideden öğrendiğim karadeniz yemeklerini de yapıyorum. Hatta farklı yemekler yediğimiz için bence daha sağlıklı beslenir olduk. Hem zeytinyağımız geliyor hem fındığımız cevizimiz geliyor organik organik.
Ama bu ikinizin elinde.
Siz onun ailesine tepeden bakar sürekli küçük görürseniz bir yerden sonra patlar. Yada çok ailesine düşkün bir eş adayıysa yine sorun olur.
Ortak noktada buluşur ve saygıyı korursanız güzel bile olur.
Ben memnumum yani hayatımdan

Son düzenleyen: Moderatör:
Hediye konusunda yüzde yüz katılıyorum. Ama orta sınıf bir aile olsaydı ve size organik birşeyler getirdik deseydi inan tutumları çok farklı olurdu.

Oryantalizmin dibi işte.

Ben de bu sorunun aynısını yaşadım ...Hatta bende senin gibi tozlu poşetlerde tatlı yerine getirilenlere ince dusunulmus iyi niyetliler dedimm ..Ama hic kimse olumsuz tek birsey soylememesine karsin ben yanildigimi dugune 1 hafta kala anladım. Eşim çok iyi biri ama bu zamana kadar hic birsey almamaları bilgisizlikten maddiyattan değil tamamen eşşekliklerindenmiş bilerek almamislar para gitmesin ne geregi var diyip hic oyle masum degillermis .sonra esim bile kendi ailesinin yuzunu gordu tek bir laf bile demedim soyleler boyleler diye kendisi gorusmedi ve dugune gelmediler cunku dugunu bile masrafli bulduklari gerekce gosterip nikahi olmus birini 2 yil sonra evlenin nolcak oglumuz biraz daha calissin bize ev alsin dediler... diyecegim o ki bence ailene denk biriyle evlen bu sorunlar gecici degil buyuyor buyudukce uzuluyorsun... ben isterdim normal bir ailesi olsun gidip gelelim.masum köylü gibi görme kimse masum değil ortada bir Masumiyet varsa o da senin duyguların..

Aradaki yorumları okumadan sadece açmış olduğunuz konuya istinaden kültür farkı değilde eğitim farkı var gibi yansıtmışsınız.
İnsanları eğitimli ve eğitimsiz olarak ayırırsanız seçiminizi ona göre yaparsınız.
Şu da var ki bu memlekette sosyal statü,yaşam tarzı olarak sizden daha yukarıda insanlar da sizin için aynı şeyi düşünebilir ,böyle bir seçiminiz olsaydı benim ailem çok aşağılarda diyebilir miydiniz merak ediyorum?

Çok doğru. Mesela gerçek bir orta sınıf tatlıya burun kıvırır bu ne banel basit iş der. Şöyle 200-300 liralık en pahalısından bir çikolata ve likör yada cidden pahalı bir şarap falan tercih eder. Bizim toplumumuzdaki derin ayrımlar insanı insan olarak görememizden kaynaklı. Herkes kendini bişey sanıyor karşısındakini de hiçbirşey.

Eşitlik kafa da başlar.En nihayetinde insan işte ve elinden gelen,bildiği ve gördüğüyle yine de nezaket göstermeye çalışan insandan zarar gelmez,ama sınıflandıran,aşağı ve hakir gören insandan uzak durmalı!

Yaa şimdi anneniz de haklı, kız evladı böyle ele vermek zor ama, siz ortada olgun, ılımlı ve arabulucu şekilde devam ederseniz olur neden olmasın. Kalpler bir olsun

Tanışmaya ilesi ile birlikte sevgiliniz de gelmedi mi. O düşünüp çikolata tatlı çiçek falan getirebilirdi. Kadın düşünememiş olabilir. Sizin yaşam tarzınızı sonuçta sevgiliniz biliyo. Bence onun yönlendirmesi lazımdı. Ailesinde sıkıntı yok.

Eşimle aramızda hem memleket farkı, hemde ırk farkı var... yani suan ki Türkiye gerçeklerine göre kesinlikle kabul edilemez denilecek bir fark var aramızda. Eşimin annesi lise babası üniversite mezunu benim annem ilk okul babam lise mezunu ( babamin siyasi geçmişi var ve çevresi inanılmaz geniş yani eli her istediği yere uzanır ) her iki tarafında kendince harikulade özelliği mevcut ama her iki taraf da birbirini begenmemeye meyilli. Beni ilk istediklerinde aile Meclisi toplandı ve Hayır vermeyiz denildi babamdan tek bir cevap çıktı kızım tanımış kızım sevmiş bize bunu onaylamak ona saygı duymak düşer dedi. Eşimin ailesi de aynı cevabı vermiş. Eşim ailemin yanına geldiğinde hoş görülü ben onun aileninin yanına gittiğimde hoş görülü davranırım netice itibariyle önemli olan saygı duymak. Bu arada o köy ekmeğini yapmak için ne kadar uğraş veriyorlar bir bilseniz altın kaplarda saklardiniz. Bi de şöyle bişey var koy ekmeği buzlukta muhafaza edilir yiyeceğin zaman çıkarırsın ve taptazedir. Demem o ki eğer saygı duymayacak ve ilerde bunu başına kakacaksan hiç bulaşma.

Bence su anda gözünüze küçücük görünen seyler ilerde evlendğinizde daha da büyür ve batar.Eşiniz de ailesinden vazgeçmeyeceğine göre fedakarlık yapmak hep size düşer siz a dersiniz onlar b anlar bu hep böyle sürüp gider aradaki yetiştirilme tarzı farkları evliliği cehenneme cevirir.Size ayrılın diyemem bu kararı vermek sizin tasarrufunuzda ama bir kere daha düşünün hele ki evlilik gibi ciddi bir yola girecekseniz.

ileride aileler gorusmeyebılır ama sız esınızın aılesı ıle ılla gorusmek zorundasınız
bu tarz ozensız seylere ben de takılırım acıkcası
siz takılmazsanız eger çok da sorun yasamazsınız

Bizim de kültür farkımız çoktu uçurum gibi görünüyordu ailem vs. Hep ayrıl olmaz dedi ama sonuç parmakla gösterilecek mutlu bir yuva oldu. Burda sorulması gereken soru sen nekadar seviyorsun sen yaşıycaksın ailen değil sen GÜÇLÜ müsün

Yuklenecegim,elestirecegim diye abartmissiniz valla sizler de...Koylu de olsa bir yol yordam vardir.8 yildir ki bu 9. yilim olacak koylerde yasiyorum ki en kirsalini,yoksulunu yani dağ köyünü de gordum farkli cografi bölgelerin.9 yildir bana ikram vs getirecekleri zaman bile en azindan duzgunce posetleyip getirirler.Ekmegimi taze getirirler.Bana bile özenirler yani.Kalkip 2 haftalik ekmek goturulmez.Yeni ekmek yapmak (ki rutinleridir,aile.nufusuna gore 3 4 gunde bir yaparlar bu eksi mayayi),yapraklari posete duzgun yerlestirip getirmek anadoluda misafire özendir.

Aileniz biraz ustten bakiyor olabilir,bu da hatadir ama karsi taraf ta hic mi pazarda agiz gormemisler yahu ?

Baska sehirden gelmiş, belli ki arada gelenek farki var.
Bu durumda es adayiniz ve siz aileleriniz açısından bu noktayi dengeleyebilmelisiniz.

Mesela kötü niyetli oldugunu düşünmüyor iseniz; geleneksel urunlerinden el emeginden tadina sizde bakın diye getirmis. Kendisi belki süslü siseyi önemsemeyen biri.

Ben sana ne anlatacagim kayinvalidem üniversite mezunu yenice idarecilikten emekli oldu, annem ortaokul mezunu ev hanimi (fazlasiyla sosyal olsa da).

Kayinvalidem eski adetleri, eski tatlari cok sever. Köy ekmegi yaptırır buzluga atar. Salca yapar, kurutmalik vs. Kendi annem sevmez öyle seyleri yapmaz.

Kayinvalidem bir hediye alsa da hediye paketini asiri önemsemez. Ilk tanismaya geleceginde kaliteli bir yerden pasta almisti.
Onun dışında hic süslü püslu şeyler yapmadi. Zaten ayni sehirdeyiz. Market posetine koyar elime verir. Gelip gittigimizde. Hicte gocunmadim. Samimiyetle yaptığını biliyorum çünkü. Samimi olmadiklarina acayip özenir kızım su parayi alinda güzel paketli bir hediye aliverin der. aman laf gelmesin diye o da öyle biri
Annemde acayip onemser en şık kaplara koyayim diye ugrasir vs..

Maksat paylaşmak, samimiyet..
Kültür farki önemlidir aradaki sevginiz dengeyi kurmaya yetecek farki azaltabilecek ise devam edin.
ayri şehirlerdesiniz aileleriniz az karsilasacak düğün dernek haric.
O kadar yıl sevgilinizle görüşmüşseniz asagi yukari aile yapısını taniyor, biliyordunuz.

Iyi niyetle hareket etmek her zaman çözümdür.

baştan beri kültür farkı önmli değil deidm

ama bir cümleniz aklıma geldi bence asıl oraya dijkkat edin

sevgili eskiden her gelişte tatlı geitrrimiş

bu sefer de getirelim demiş esasen ama annesi bir sürü şey götürüyoruz ne gerek var dediği için getirmemiş

yani sevgili durumu idare edememiş

onların yeri ayrı bunun yeri ayrı

hep götürdüm şimdi götürmesem olmaz diyebilirdi zira sevgili aileyi ve beklentileri az çok biliyor

o eve ilk gelmiyor

annesinin getirdiğini şeklini şemalini bilmese de konu sahibi ve annesinin beklentilerini bilecek konumda

sevgilin ile devam edeceksen her ikinizin de aileleri yönetmeyi öğrenmeniz lazım

bir de ben tek çocuğum tavrınız da hoş değil günümüzde çocuğu kişi tek çocuk ben 40 yıl önce herkesin 5 çocuklu olduğu dönemin tek çocuğuyum mesela

bizim zamanımızda çalışan kadın azdı, onların tek çocuğu vardı

50 kişilik sınıfta, annem öğretmendi, sınıfta ilçenin çocuk doktorunun çocuğu vardı o tekti, bir hemşirenin çocuğu vardı o tekti, bir de bankacının ikizleri ile özel bir şirkette çalışan birisi vardı onun tek çocuğu vardı

şimdi tek çocuk çoğaldı ki tek olmak bir ölçüt değil, tek çocuğum daha kıymetliyim ailem bana düşkün vs diye bir şey yok

canım senin sevgilini sevmene bağlı ben her türlü cekerim bu farkları dersen eşin için sevgilin için diye haraeket edersen yutarsan herseyi sorun cıkmaz
ben evlendim esimin ailesi köyde yasıyor oraya gelin gittim
her sart köy evi gibi düşün makyasımı tamizleyecegm onları hiç yanıma almamısım düğün telası
yüzümü sabunla yıkadım temizledim ohh miss yattım su buz gibi
onlarda böyle yaşam dedim
soba atesi beni bunalttı ilk baslarda diyorıım ya alısmak zor dur yadırgarsınız ama
sonra su an 9 yıllık evliyim köy diye ölüyorum
kızımda bende köyden nasıl keyif alıyoruz soba atesinde cömlekte yemek pişirmek yemek
köy ekmaği pişirmek sıcak sıcak nasıl güzel oluyor bahcede ugrasmak sebze leri meyveleri dalından koparmak
valla hayat bu diyorum inan
temiz bol oksijende sessizce otur balkonda dogayı izle harika yaa
eşimde ben köye adapte oldukca cok seviniyor mutlu oluyor
kızımla hep bahcede ugrasırız sabahları esime salatalık domates koparırım
kahvaltı hazırlarım kv ve esşime nasıl mutlu olr
yani demem oki alısacaksan yadırgamazsan köy insanı iyidir
yasamı iyidir biz köye arabayla giderken bile eşim nasıl mutlu camı acar havasına kurban olayım der yaa
canım benim neyse işte dogal hayat sana budur
yaparım sevdiğim dam için dersen böyle
ama fazla bir beklentin olmasınonlar öyle görmüş cok bişey bekleme benim kv kızı yok kız kardeside yok mesela cok erkeksidr narin degildir düşünceli degildir
aynı poset falan olayı oda öyle görmüş ne yapsın ben artık alıstım
ama alısamam dersen kendini tar yol yakınken dön birde tek cocukmussun bak fazla beklentiniz olmasın karsıdan siz üzülürsünz

ya işte iyi de canım zaten bunu düşünmedikleri için yapmıyorlar, diyorum sana benzer şeyler yaşadım diye. nişandan sonra bana alınan ayakkabı üst baş vs eski kullanılmış valize koyup getirmişti kv, aldıklarının ise üstlerinde fiyat etiketleri duruyordu. biz bambaşka anlamlar çıkardık (özellikle annem) annem "bunlar bohçayla sandıkla gelir bu ne böyle" dedi, ben kv savunuyorum hala "tayinci olucaz devamlı bohçadansa valiz daha kullanışlı olur diye düşünmüştür, şimdi adet öyle " falan diyorum. annem dedi valizle getirilir de kullanılmış valizle mi getirilir! ben şok oldum. bir baktım hakkaten üstü çizik çizik tekerler toz toprak, içi yırtık valiz o gece uyku tutmadı sinirden ve valizi alıp sabah ezanı saatlerinde eşimin kapıya dayandım işte hala pişman olduğum olay da budur. in aşağı konuşcaz diye aradım. geldi uykulu uykulu , bu kadar da olmazdan girdim, bitiyorsa bitsinden çıktım. eşim de "bunlara mı takılıyorsun cidden" dedi kızdı indi arabadan. ben de bastım ilerledim bir arka sokakta ağlamaya başladım. 5 dakika sonra aradı eşim, saçmalıyoruz gel konuşalım diye. gittim ve sarıldık barıştık. işte gaza geldiğim son durum bu oldu. sonra annem yine bişeyler söylemeye kalkınca " olumsuz tek yorum istemiyorum artık, içinden gelmiyorsa sen de hiçbir hazırlık yapma, onlar da ne yaparsa yapsın kafana takma" dedim, konuyu kapattık.

takılma bunlara, kendine gel... ama takılacaksan yapamazsın bunu da söyleyeyim... iyi niyetli olduklarını bildikten sonra ne yaptıklarının ne getirdiklerinin ne önemi var? maddi beklentin varsa da ayrıl. bak kv kp çok çok iyi insanlar ama 2 bin salon parası verip , düğünün borcunu ödüyoruz hala dediler yanımda düğünden bir sene sonra! para alma onlardan iyisi yok

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…