Bu zamanda gecinebiliyormusunuz

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
az once alisveristen geldim burada 1 ay bile kalmayacagim o yuzden her seyden cok az aldim, alkol, kirmizi et, meyve, sebze dahil her seye toplam 80 kusur usd verdim ciktim. ben simdi burada zam var diye konusamam. gecen seneye gore pahali evet ama hala ucuz. ama turkiyede duyduklarim hakkinda evet durum kotu yazabilirim. siz de turkiyede durum kotu deseydiniz kimse bir sey demezdi de isvicreyle kiyaslamak bence de dogru degil. parametreler denk degil yani.

Bir an ahaber okuyorum sandım. Bence yorum yapamazsınız. Çünkü cidden dışarıdan göründüğü gibi değil durum yaşamanız gerek. İnsanın cüzi miktarda dahi olsa yaşamını sürdürebilmesi için alması gereken bir şeyi bin kere düşünüp vazgeçmesi çok acı. Veya alıp da lan buna bu kadar para verdim yuh bee demesi kaç gün onu düşünmesi veya artık hissiz olup ne deseler tak diye kartı çıkarıp ödemesi sonra ay sonu düşünmesi. Bakın keyif demiyorum dikkatinizi çekerim. Benim ülkemde yaşayan benim milletim bunu haketmiyor vallahi de billahi de haketmiyor. Sizin tercihiniz orda kalmak oranın şartlarına uyum sağlamak. Ülkemin gidişatına uyum sağlayamazsınız anlayamazsınız sözünüz olmaz ordan sadece bakarak. Keşke isterdimki dışarıda olanların söz hakkı bile olmasa seçim zamanlarında ama işte keşke.

Domatesin kilosu 10 Euro’ya kadar çıktı , benzin 30 lara ama noproblem refah ülkede yaşıyoruz. Norveç daha da pahalı ama gelirler de bir tık daha iyi. Neyse asıl konu bu degil sonuçta bir şekilde geçiniyoruz. Buradakilerin geneli yurtdışından yaşayanlara karşı nefret dolu. Ama onları da yargılamıyorum cünkü sonradan görme tatilciler gelip bir güzel havalarını atıp gidiyorlar. Ama herkes aynı degil bunuda unutmamalı. Ayrıca Türkiye’de 50 bin üzeri kazanıp zar zor geçiniyoruz diye de var , onlara neden kimse öfke duymuyor ?

Türkiye ortalamasının epey üzerinde bir gelirle çok zor geçiniyoruz.
Alım gücünün inanılmaz düşmesi temel sebep. Aynı düzeyde çalışıyorum, aynı düzeyde kazanıyorum, ama eskiden yaşadığım gibi yaşamaya kalktığımda geçinemez hale geliyorum. Sorun sizde değil sonuç olarak..

Anlatamazsin zaten. Avrupadasin ya. Hersey bedava ucuz. Hem devletden para alip hem yasa disi isler yapip ev alip araba alanlari bende örnek verebilirim. Almanyada da kış 2 milliondan fazla insanin evlerini ısıtamadığını (ve bu sadece hükümetin istatistiklerinde gösterdigi) söylesen de inanmiyorlar. Onlara göre Almanyada fakir olamaz cünkü devlet güya herseye yardim ediyor. Yani lüks icinde yasamak bedava burda halbuki verilen rakamlar ile ilgili hicbir fikirleri yok.
Sunu da eklemek istiyorum: gida fiyatlari daha da artmaya devam edecek gelecek seneler ülkeler kendi gida sektörünü güclendirmese. Su anda hindistanda gördügümüz gibi yurtdisindan gelenlere tek güvenmemek lazim

bu yazdığında haklısın işte.aa türkiye çok ucuz diyen kesim yüzünden dış ülkelerde yaşayanlara nefret oluştu.sen görgülü çok eskiden oralara gitmiş eğitimli bir kadınsın.sana kızmışlar haklılık payları birazcık var ama sitede valla tonla malı mülkü olup hala fakirlikten bahseden üyeler de biliyorum.

Son düzenleme:
Burdada durumun cok iç açıcı olmadığını söylemek istedim. Arkadaş sordu orda stok yapılıyormuş raflar boşalmış vs diye. Cok parası olan yapmıştır muhakkak cünkü dalga şeklinde zamlar burdada yaşanıyor. Son 20 senenin en rekor enfeksiyonu yaşanıyor şuan. Neredeyse yüzde 30 a çıkmış. Ama yinede cok şükür kaygılıda olsak geçirebiliyoruz

Dün sabah çocuğu alıp bi kahvaltıya gidiyim dedim 1 kişilik kahvaltı 150 tl olmuş. Bu arada Ankara’dayım ve gelen kahvaltı peynir zeytin pişi vs et salam sucuk falan da yoktu. Diyeceklerim bu kadar.

Mercimeği,buğdayı bile ithal ediyoruz,nasıl oluyor ki bu?Türkiye eskiden kendi kendine yetebilrn ve dışarıya ihraç yapan bir Tarım ülkesi idi,şimdi tarım ve hayvancılık bitmek üzere.Almanya'da gıda sıkıntısı falan da yok.Buna katılmıyorum.

Benim söylediğime gönderme olmuş bu. Yasadışı işler yaptıklarını nerden biliyorsunuz ki? Kuzenim isviçrede 6 bin frank civarı maaşı var. 7 bin franga yani nerdeyse bir aylık maaşıyla ikinci el bmw aldı. Yasadışı işler falan yapmıyor. Devletten para da almıyor. Aylık 1300 franga 3 katlı müstakil villada oturuyor.

Arkadaşım tüm kış her ay ısıtmaya 800 euro verdi sadece ısıtma bu. Arkadaşlar toplanıp yardımcı olduk. Sözde devlette oldu komik bir rakamla. Hani Türkiye’yle kıyaslamamız imkansız ama burada sanki cennette yaşıyormuşuz diye düşünenler var

orda kazanıp burada harcayınca cennet oluyor orda harcayınca değil.bulgaristandan günübirlik ya da 2 3 gün alışveriş turizmine geliyorlar.paraları 8 kat değerli bizden.eczaneleri bile boşaltıp gidiyorlar.bir zamanlar aç bilaç bir ülkeydi.başka da sözüm yok anlayan anladı

Ya olay kendi kazandığın hakettiğin parayla istediğin gibi yaşayamamak. 50 bin kazananın da ona göre gideri oluyor 5 bin kazananında. İki kısımın da gider hesabı arttı tabiki şikayet edecek. Burda harcayabilme özgürlüğünün elinden alınması. Gönül rahatlığıyla alışveriş yapamama. Kıstas bu bence.

4 bin birim paraya bırak 3 çocukla geçinmeyi burda acından ölürdün. Kiranı zar zor öderdin. Başka bir şeye de paran kalmazdı. 4 bin birim paraya 3 çocukla geçinebildiğin için şükredecek yere isveci şikayet ediyosun burda

ihraç etmiyoruz ithal ediyoruzzzz artık.
Valla bol z li yazinca bacim sonuc degismiyor.ihrac ediyoruz.hatta mercimek ihracatinda dunyada 2.yiz.ahaber izleyenlere kizildigi gibi artik diger haberlere de koru korune inananlara kizilmali.istatistiklere bakin.tarim politikasini tartisirim yanlis bence de.ama gida da o kadar beter durumda degil ulke.dunyaya kiyaslarsan.yani acin bakin rakamlara yolusmayak burda

. Aylık faturalar oğlumun etüdü pazar market el elde baş başta ucunucuna yaşıyorum .kredi kartımı kapattım ve bir yıldır kendime birşey almadım olanı giyiyorum disarida filtre kahve içmeyi severdim onu bile evde frenchpress yapıp içiyorum kistim herşeyi . Özel sektordeyim önümü göremiyorum Allah sağlık versin de calisalim işten felan cikartmasinlar diye dua ediyorum

Almanyayi biliyorum bakin almanyadan da yazmislae zaten kimseye inanmayip hep siz biliyorsunuz.evdeki mercimegin posetinin arkasini cevirin bakin ithal mi?bugdayi nereden ithal ediyoz mesela yazin.

ihracın 10 katını ithal ediyoruz .evet ülke harika durumda haklısın.ben ondan ağlayan burs kazanan çocuğumu koleje yazdıramadım hala geliri asgariden kat kat fazla olmasına rağmen.spor olsun diye ağlıyor çocuk haklsın.bolluk var

Almanyayi biliyorum bakin almanyadan da yazmislae zaten kimseye inanmayip hep siz biliyorsunuz.evdeki mercimegin posetinin arkasini cevirin bakin ithal mi?bugdayi nereden ithal ediyoz mesela yazin.
Benim teyzem ve yeğenlerim Almanya'da yaşıyor ve söylediklerinizin tam tersini söylüyorlar.Nasil oluyor bu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…