Buda Benim Lezzet Topiğimmm

Th4Lia

Mutlulukla ‍♀️
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
16 Ağustos 2011
2.700
520
363
Kütahya
Merhaba kızlar... Netten bulduğum, yapmayı düşündüğüm, beğendiğim tarifleri buradan paylaşıcam. Amaç hem elimin altında bulunsun hemde beğenen herkes faydalansın :34::56:

Damla Sakızlı Kek

$damla_sakizli_kek_2-450x307.webp

Malzemeler

- 4 orta boy yumurta
- 1 su bardağı (200 gr.) toz şeker
- 1 su bardağı (200 ml.) süt ya da yoğurt
- 1 su bardağı (200 ml.) sıvı yağ (tercihan fındık yağı)
- 2 su bardağı (250 gr.) un
- 1 paket damla sakızlı muhallebi
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım su bardağı damla çikolata

Oda sıcaklığındaki yumurtaları şekerle iyice çırpın. Süt (ya da yoğurdu) ve sıvı yağı ekleyin, biraz daha çırpın. Ayrı bir kapta, un, kabartma tozu ve toz muhallebiyi eleyerek birleştirin. Bu karışımı sıvı karışıma ekleyip, biraz daha karıştırın. En son damla çikolataları ekleyip, tahta kaşıkla şöyle bir karştırın. Yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin.

GÜLLAÇ PASTASI

$dondurmali-gullac-pastasi-421x450.webp

Malzemeler
- 2 güllaç yaprağı
- 1 su bardağı şekerli süt karışımı
- 2 top dondurma

Güllacın şekerli sütünü hazırlarken, 1 litre süte 1 su bardağı toz şeker koyuyorum. Ne çok şekerli oluyor, ne az şekerli. Bana göre iyi bir kıvam oluyor. 400 gramlık güllaç paketi için ise, 3 litre süt ve 3 su bardağı toz şeker gerekiyor. İşte bu karışımın bir bardağını kullandım. Güllaca dökülecek şekerli sütün, kaynar olmaması gerekiyor; yoksa güllaç hamur oluyor. Soğuk olursa da güllaç sütü çekmiyor. Dolayısıyla, şekerli süt karışımının elinizi yakmayacak sıcaklıkta olması gerekli. Bir tabakta ufak parçalar halinde kırdığınız güllaç yapraklarını, süt ile ıslatın. 10 dakika kadar sütte bekleyip, biraz yumuşasınlar. Ardından çok ufak olmayan bir salata veya çorba kasesine, ıslanmış güllaç yapraklarının üçte ikisini kaseyi kaplayacak şekilde dizin. Arasına dondurmayı koyun ve üstünü geri kalan yapraklarla kapatın. Kaseyi hemen derin dondurucuya kaldırın. Yemeden 10-15 dakika önce buzluktan çıkarıp, tabağa ters çevirin. Üzerini çilekli, çikolatalı sosla süsleyebileceğiniz gibi, toz fıstık, fındık veya hindistancevizi ile de süsleyebilirsiniz. Artık o kısmı size bırakıyorum:)

canımmmm topiğin hayırlı olsunnnn. bende takipçin olcam bundan sonraa. güzel güzel yiyecekler yapmak istiorum artıkk:56::56::56::56:

canım sakızlı kek tarifine bayıldım.toz muhallebiler işe yarayabiliyor.rahmetli teyzemin de revanisi meşhurdu.herkes bayılırdı onun revanisine.o da hamurunun icine yarım paket muzlu toz puding koyardı cok lezzetli olurdu.aklında bulunsun.ha bir de kimleri kek hamuruna yarım su bardağı nişasta koyuyormus daha güzel oluyormus.ben denemedim ama methini duydum.revaniyi tavsiye ederim:34:

TUZLU KEK

$tuzlu-kek-2-logo-1024x700.webp

Bu keki özellikle sıcakken yemenizi öneriyorum; hem kokusu, hem lezzeti çok farklı oluyor.

Malzemeler:
- 3 yumurta + 1 yumurta sarısı
- 1 su bardağı yoğurt (Yarım su bardağı süt+yarım su bardağı süt olabilir.) + 1 çorba kaşığı yoğurt
- 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
- Aldığı kadar un
- 1 paket kabartma tozu
- Bol peynir (istediğiniz çeşit, en az 5-6 kibrit kutusu büyüklüğünde)
- Maydonoz, dereotu
- 1 çay kaşığı dereotu
- 2.5 çay kaşığı tuz

3 yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu iyice çırpın. İçine kabartma tozu, un, rendelenmiş peynir, ince kıyılmış dereotu ve tuz konarak karıştırılır. Hamurun, normal kek hamurundan daha koyu bir kıvamı olmalı. Mesela havuçlu kek gibi. Kek hamurunu yağlanmış kalıba dökün. Üzerine bir çorba kaşığı yoğurt karıştırdığınız yumurta sarısı sürün. Bol çörek otu veya susam serpebilirsiniz. Önceden iyi ısıtılmış 170-180 derece fırında 30-40 dakika pişirin.
Not: Kekin içine ayrıca zeytin dilimleri, sucuk veya sosis de ekleyebilirsiniz. Ben bu keki birkaç kere yaptım. İlk yapışımda içine az tuz koymuştum, hiç güzel olmadı. Mutlaka tuz koymanız gerekiyor, yoksa hafif peynirli ama tuzlu olup olmadığı belli olmayan birşey oluyor. Ayrıca un miktarını da kendiniz ayarlayın; unutmayın ne kek hamuru kadar akışkan, ne de taş gibi sert olmalı. Aslında, keşke sahurda pişirebilirseniz; sıcak sıcak çok güzel ve doyurucu olur.

canımmmm topiğin hayırlı olsunnnn. bende takipçin olcam bundan sonraa. güzel güzel yiyecekler yapmak istiorum artıkk:56::56::56::56:

Teşekkür ederim canım. Umarım istediğin gibi yemekler yaparsında paylaştığım tariflerle mahçup olmam :ssz:

canım sakızlı kek tarifine bayıldım.toz muhallebiler işe yarayabiliyor.rahmetli teyzemin de revanisi meşhurdu.herkes bayılırdı onun revanisine.o da hamurunun icine yarım paket muzlu toz puding koyardı cok lezzetli olurdu.aklında bulunsun.ha bir de kimleri kek hamuruna yarım su bardağı nişasta koyuyormus daha güzel oluyormus.ben denemedim ama methini duydum.revaniyi tavsiye ederim:34:

Evet canım benimde hoşuma gitti iyi fikir gerçekten hazır toz tatlılardan kullanmak bunun yerine dediğin gibi muzlu puding tozu, supangle ws de kullanılabiliyormuş. Bu arada nişastalı keki bende dün yaptım nefis oldu gerçekten bundan sonra yaptıgım keklere unun yanı sıra azıcıkta nişasta koyucam :34:

PORTAKALLI KEK

$portakalli_kek-450x307.webp

Portakallı kek yapmak için, her zaman yaptığınız kek tarifinizde, süt yerine aynı miktarda taze sıkılmış portakal suyu ile yapabilirsiniz. Ancak, işin püf noktası şu: Portakal suyu da bayağı tatlı olduğu için, normalde kullandığınız şeker oranını azaltacaksınız. Ben de öyle yaptım:

Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1.5 su bardağı portakal suyu
- 3 su bardağı un
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- Suyunu sıktığınız portakalların kabuklarının rendesi

Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın. Ardından içine süzgeçten geçirdiğiniz unu, kabartma tozunu ve yağı ve kalan malzemeleri ekleyin. Yağlanmış kek kalıbına döktüğünüz kek hamurunu, önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında pişirin. 20 dakikadan sonra üzerini kontrol edin, hafifçe renk değiştirdiğinde bir kürdan testi yapıp, fırından alın.

TENCEREDE FİNCAN KEK

$tencerede-fincan-keki-1-300x300.webp

Malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1.5 çay bardağı şeker
- 2 çay bardağı un
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu

Önce yumurtanın içine şekeri ekleyip, bir süre çırpın. Ardından bütün malzemeler konur ve iyice çırpılır. 6 adet neskafe fincanı yağlanır. (Kekte yağ olmadığından, mutlaka iyice yağlayın; yoksa yapışır.) Kek hamuru ile, fincanların yarısını doldurun. Yayvan bir tencereye fincanları dizin. Fincanların yarısına gelecek şekilde ılık su ekleyin.

$tencerede-fincan-keki-3-300x225.webp $tencerede-fincan-keki-4-300x225.webp

Tencerenin ağzı açık bir şekilde, su kaynayana kadar bekleyin. Kaynayınca tencerenin kapağını kapatın. Ağzını hiç açmadan, kısık ateşte 20 dakika pişirin. Altını kapattıktan sonra, 15 dakika kapağı açmadan dinlendirin.

Not: İsterseniz, fincanlara kek hamurunu dökmeden önce, topkeklerin altına konulan kağıtlardan koyabilirsiniz. Çok güzel oluyormuş. Tencerenin kapağından buharlaşan sular damlamasın diye, kağıt havlu veya temiz bir bez koyabilirseniz iyi olur. Keklerin üzerine isterseniz, yarım paket çikolata sosu yapıp dökebilirsiniz.

$tencerede-fincan-keki-5-300x225.webp

ÇİKOLATALI KURABİYE

$cikolatali-kurabiye-300x200.webp

Malzemeler:
- 125 gram tereyağı
- 1 su bardağı esmer şeker
- 1 yumurta
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilin
- 1 + 3/4 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- Bir tutam tuz
- 1 su bardağı damla çikolata

Tereyağı ve şekerleri, şekerler eriyene kadar karıştırın. İçine yumurta ve vanilini de ekleyin. Ayrı bir kapta, kabartma tozu, un ve tuzu karıştırın. Bu karışımı yağa ekleyip, düşük hızda biraz daha karıştırın. En son damla çikolataları ekleyip, tahta bir kaşıkla harmanlayın. Kurabiyenin hamuru normalden dha yumuşak ve yapışkan oluyor, meraklanmayın. Yağlanmış fırın tepsisine, aralıklarla birer kaşık koyun. Kaşığın arkasıyla biraz düzeltin. Kurabiyeleri birbirine çok yakın dizmeyin, çünkü pişerken yayılıp kocaman oluyorlar. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.
Kurabiyeler fırından çıkarken biraz yumuşak oluyorlar, ama oda sıcaklığında sertleşiyorlar. Fırında tam kıvamında tutmak önemli, çok tutarsanız çok kıtır kıtır olurlar, bisküvi gibi olur. Doğru ayarlayabilirseniz, dışı kıtır kıtır, içi yumuşak, yaklaşık 24 adet kurabiyel elde ediyorsunuz.

DONDURMALI SANDVİÇLER

$dondurmali-sandvicler-1-199x300.webp

Malzemeler:
- Her bir sandviç için, büyük bir top dondurma ve 2 yuvarlak ve ince kurabiye.
- Kenarlarını süslemek için: Damla çikolata, file fındık, file badem, vs.

Piyasada çok güzel kurabiyeler var artık. Mesela Hanımeller’in Kurabiyem markasıyla çıkardığı kurabiyeler, resmen evde yapılanlar gibi. Çok lezzetliler. Ama bu tarif için biraz yumuşak kalabilirler. Kullanacağınız bisküvilerin biraz daha sert, çok rahat kırılmayacak gibi olması gerek. Mesela çocukluğumuzda çok yediğimiz kakaolu bisküviler gibi. Evde yapmak isterseniz, bakacağınız tarif belli: Çikolatalı kurabiye. (Yukarıda verdiğim tarif)

Dondurmayı buzluktan çıkarıp, biraz yumuşamasını bekleyin. Sandviçleri hemen ikram etmeyecekseniz, kapaklı bir kap içinde buzlukta da saklayabilirsiniz. Her kata birer yağlı kağıt serin ki, sandviçler birbirlerine yapışmasın.
Bir kurabiyenin üzerine bir top dondurmayı koyun. Üzerini diğer bir kurabiye parçasıyla kapatıp, biraz bastırın. Kenardan fırlayan dondurma varsa, bıçakla düzeltin. Tabağa koyduğunuz istediğiniz bir çeşit süsleme malzemesinin içerisinde, tekerlek gibi dolaştırın. Herşey bu kadar basit.

$dondurmali-sandvicler-3-300x200.webp

Tavsiye: Dondurmaları ikram etmeden önce 6 saat kadar buzlukta bekletmeniz öneriliyor. Çünkü bu işlemler yapılana kadar dondurma iyice kendini bırakıyor ve yaptığınız sandviç yapış yapış bir hale geliyor.

HAVUÇLU KEK

$havuclu-kek-4-300x225.webp

Malzemeler:
- 4 yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı şeker
- 3 su bardağı rendelenmiş havuç
- 2.5 su bardağı un
- 1 su bardağı (100 gram) iri çekilmiş ceviz
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya

Yumurta aklarını bir kasede, karlaşana kadar çırpın. 1 su bardağı şekeri azar azar ekleyerek, biraz daha çırpın. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını ve 1 su bardağı şekeri, şeker eriyene kadar çırpın. Yağı ekleyerek, biraz daha çırpın. Bir kaseye havuçları ve limon kabuğu rendesini koyun ve cevizleri de ekleyerek karıştırın. Önce yumurta sarılı karışımı dökün, ardından yumurta aklı karışımı dökün. Hafifçe çırpın.

Üzerine kabartma tozu, un, tarçın ve vanilyayı birlikte eleyerek dökün. Mikserin en düşük hızında biraz daha çırpın. İyice yağladığınız (!) kek kalıbına, kek hamurunu dökün. 175 derecede, yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Tavsiye: Yaptığımız havuçlu kek, dışarıda yediklerimizin aynısı oldu. Ancak benim için şeker oranı çok fazlaydı. Eğer çok şekerli keklerden hoşlanmıyorsanız, 2 su bardağı yerine 2 bardaktan 2 parmak eksik kullanabilirsiniz.

Kızlar yapım şekli normal keklere göre biraz daha zormuş ama bu yapım şekli kekin daha pofidik olmasını sağlıyormuş ona göre yani :))

SİYAH BEYAZ KURABİYE YAPIMI

$siyah-beyaz-kurabiye-5-200x300.webp

Size gereken sadece biri sade, biri ise bol kakao eklenip yoğrulmuş kurabiye hamuru. Önce beyazı açıyorsunuz, ardından kakaolu olanı. İkisini üstüste koyuyorsunuz.

$siyah-beyaz-kurabiye-1-300x200.webp $siyah-beyaz-kurabiye-2-300x200.webp
Rulo yapıp, kenarda kalan fazlalıkları bıçakla kesiyorsunuz. Kurabiye hamurlarını ince ince dilimleyip, fırında bir güzel pişiriyorsunuz.
$siyah-beyaz-kurabiye-3-300x200.webp $siyah-beyaz-kurabiye-4-300x200.webp

Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- Yarım çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı tuz
- 180 gram oda sıcaklığında tereyağ/margarin
- 1 + 1/3 su bardağı toz şeker
- 2 yumurta
- 1 paket vanilya
- Rendelenmiş çikolata/kakao

Büyük bir kasede un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. İçine yumuşamış tereyağı ekleyip, 3 dakika kadar karıştırın. Şekeri ekleyip, 2 dakika kadar daha karıştırın. Birer birer yumurtaları ekleyip, çırpmaya devam edin. Vanilyayı da ekleyin. (Süreler hamur yapma makinesine göre verilmiş, ama biz elimizle yoğurabiliriz.)
Hamuru iki parçaya ayırın. Yarısını üstü kapalı bir kaba koyup, bir kenara koyun. İsterseniz benmari usulü eritilmiş bir kalıp çikolatayı, isterseniz de 2 çorba kaşığı kakaoyu hamura katıp, yoğurun. Koyu renkli bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru da 30 dakika dinlenmesi için üstü kapalı bir kapa koyup, kaldırın.
Ardından yukarıdaki adımları uygulayarak, iki renkli kurabiyeler elde edebilirsiniz.

ÇİKOLATALI TOPLAR

$cikolatali-top-2-300x198.webp $cikolatali-top-1-300x210.webp

Çikolatalı mousse’u evde de yapmak mümkün, ancak market raflarında hazır pakette satılanların yapımı hem çok pratik, hem de gayet lezzetliler. O yüzden hazır mousse kullanmayı öneriyorum.

$cikolatali-top-3-300x209.webp $cikolatali-top-4-300x204.webp

Malzemeler:
- 1 tane kakaolu hazır kek (2 katlı olanlardan tercih edin.)
- 1 kare bitter/sütlü çikolata (80 gr)
- 1 paket hazır çikolatalı mousse
- İçine koymak için tercihinize bağlı olarak: Çilek, ahududu, böğürtlen, muz parçaları.

Yapacağımız şey yine çok basit: Öncelikle çikolatayı bir kapta benmari usulü eritin. Bir fırça yardımıyla silikon kek kalıbına, çikolatayı sürün. Ardından tercihen bir krema sıkıcısı ile (eğer yoksa çay kaşığı ile), kalıpların içine biraz mousse sıkın.

$cikolatali-top-5-300x204.webp $cikolatali-top-6-300x204.webp

İçlerine istediğiniz çeşit bir meyvenin parçalarını da ekledikten sonra, kapatmak için kek parçalarından faydalanın. Keki katmanlara ayırın ve tam muffin kalıplarının büyüklüğünde yuvarlaklar kesin. Mousse’un üzerini bu yuvarlaklarla örtün. (Geriye kalan kekleri elinizle ufalayıp, sonra yapacağınız bir muhallebinin arasına serpiştirmek için saklayabilirsiniz. Mutfakta hiçbir şeyi ziyan etmeyelim.)

$cikolatali-top-7-300x205.webp

Ardından kalıbı buzdolabına alıp, en az bir gece bekletin ki mousse iyice donsun. Afiyet olsun.

TENCEREDE FİNCAN KEK

Eki Görüntüle 433469

Malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1.5 çay bardağı şeker
- 2 çay bardağı un
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu

Önce yumurtanın içine şekeri ekleyip, bir süre çırpın. Ardından bütün malzemeler konur ve iyice çırpılır. 6 adet neskafe fincanı yağlanır. (Kekte yağ olmadığından, mutlaka iyice yağlayın; yoksa yapışır.) Kek hamuru ile, fincanların yarısını doldurun. Yayvan bir tencereye fincanları dizin. Fincanların yarısına gelecek şekilde ılık su ekleyin.

Eki Görüntüle 433471 Eki Görüntüle 433472

Tencerenin ağzı açık bir şekilde, su kaynayana kadar bekleyin. Kaynayınca tencerenin kapağını kapatın. Ağzını hiç açmadan, kısık ateşte 20 dakika pişirin. Altını kapattıktan sonra, 15 dakika kapağı açmadan dinlendirin.

Not: İsterseniz, fincanlara kek hamurunu dökmeden önce, topkeklerin altına konulan kağıtlardan koyabilirsiniz. Çok güzel oluyormuş. Tencerenin kapağından buharlaşan sular damlamasın diye, kağıt havlu veya temiz bir bez koyabilirseniz iyi olur. Keklerin üzerine isterseniz, yarım paket çikolata sosu yapıp dökebilirsiniz.

Eki Görüntüle 433474

ayy ne guzelmis bu bole deniyim bari bende:1:

TENCEREDE FİNCAN KEK

Eki Görüntüle 433469

Malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1.5 çay bardağı şeker
- 2 çay bardağı un
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu

Eki Görüntüle 433471 Eki Görüntüle 433472

Eki Görüntüle 433474

ayy ne guzelmis bu bole deniyim bari bende:1:

Çok güzel tarifler Th4Lia :52: Şimdiden birkaç tane gözüme kestirdim inşallah yapacağım :56:

Bu arada bu nicki bir yerde daha gördüm ben sanki kahvaltılık tariflerde filan mı acaba :1:

Çok güzel tarifler Th4Lia :52: Şimdiden birkaç tane gözüme kestirdim inşallah yapacağım :56:

Bu arada bu nicki bir yerde daha gördüm ben sanki kahvaltılık tariflerde filan mı acaba :1:

Yap tabi canım şimdiden afiyet olsun :56: Evet tatlım orasıda kahvaltılıklar topiğimiz ordada kahvaltılık mamalar paylaşıyoruz :1:

Limonlu Çikolata Topları

$limonlu-cikolata-toplari-1-300x225.webp

Evde kalmış kekleri değerlendirmek için de, güzel bir öneri.

Malzemeler:
- Sade veya limonlu bir kek

Keki ıslatmak için:
- 1/3 su bardağı su
- 1/4 su bardağı şeker
- 2 limon suyu

Çikolata sosu için:
- Benmari usulü eritilmiş 200 gram istediğiniz çeşit çikolata (Kek de tatlı olduğu için, daha acı olan bir çikolaya olan bitteri seçmenizi

$limonlu-cikolata-toplari-2-300x225.webp $limonlu-cikolata-toplari-3-300x224.webp

Keki iyice ufalayın. Islatmak için, limon sulu şurubu kekin üzerine dökün. Elinizle hamur haline getirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Eğer çubuk bulabilirseniz, her birine birer çubuk sokabilirsiniz. Her çikolata topunu, benmari usulüyle erittiğiniz çikolatanın içine batırın. Bir yağlı kağıt üzerinde donmasını bekleyin.

$limonlu-cikolata-toplari-4-300x224.webp $limonlu-cikolata-toplari-5-300x224.webp

Tavsiye: Eğer evde yapma şansınız varsa, keki evde yapın. Hazır kekler çok şekerli olduğundan, çikolataya da batırınca çok fazla tatlı olabilir diye düşünüyorum.
Bu tarif sadece fikir vermesi için. Siz istediğiniz bir çeşit keki, istediğiniz çeşit bir şurupla ıslatabilirsiniz. Örneğin aromalı sütler kullanabilirsiniz.

Back
X