- 8 Mart 2015
- 25.149
- En iyi cevaplar
- 1
- 81.380
- 798
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Ben de 6 yaşındaydım...kötüydü,çok kötüydü...21 yıl önceki korkunun, paniğin, çaresizliğin ağırlığı çöktü üzerime. Sonraki günler mi? O daha acı. Binlerce ölü, yıkıntılar, bitmek tükenmeyen acı hikayeler, yarım kalan hayatlar, sakat kalanlar, evsiz barksız, canı giden analar, babalar, evlatlar, kardeşler... Hele o yıkıntılardan gelen ağır kokular. 21 yıl sonra bile hala burnumun ucunda![]()
Evet gökyüzü beni beton merdivende annemin kucağında yatarken çok etkilemişti.Ne güzel diyordum içimden.Çocukluk işte...Şimdi o gökyüzünü bir daha asla öyle görmek istememEvet çok yoğun yıldız yağmuru vardı bütün gece kaldırımda oturup gökyüzünü izlemiştik sallanarak, çok aydınlık bi geceydi, deprem olurken gündüz gibiydi mesela onu da çok iyi hatırlıyorum. Çok zor bi geceydi
Güneş tutulmasını bende hatırlıyorum. İzmirdeki yazlığımıza gidiyorduk biz de. 2 tane ton ton teyze de binmişti dolmuşa, şoföre biz gölcükten geldik bi yer bilmiyoruz demişlerdi. Halama gölcük neresi diye sorup durmuştuk. Bikaç gün sonra öğrendik neresi olduğunuAh ah ben 13 yasindaydim üstelik babam gorevdeydi annem 3 çocukla tek basinaydi. Ben hasta yatagimdaydim ve gece makineye bagliydim. O panikle annem beni makineden ayırdı kardesimi uyandırdı digeri küçüktü zaten. Annem komsularin sesine çıkmış bakmis hadi abla cikalim demeseler ben cikmazdim demisti o anki panikle.
Ve annem uzun sure eve giremedi gündüz yemek yapmaya girer hemen çıkardı.
Benim için arabaya elektrik kablosu cekilmisti hastaneye gidecektik ambulanstakiler hastaneler cok kalabalik boyle idare edin dediler. Arka sokakta bir apartmanın yıkıldığı ve 20 kisinin öldüğü haberini almistik.
Her gittigim ve yaşadığım yerde ufak da olsa depremi yasamisimdir ve her ne kadar alismis olsam da yine de anlik bir sallantida urperiyorum.
Eylüldeki depremde is yerinde sallanmistik, ondan önce de evde yalniz oldugumda baya sallamisti deprem.
Ve maalesef hic bir önlem alınmadı simdi öyle bir sey olsa yandık Allah korusun. Hem pandemi de var.
Bu arada gökyüzü denmis, ben sadece birkac gun öncesi güneş tutulması olmustu onu hatırlıyorum.
Üstünden koskoca 21 sene geçmiş hala dün gibi, öyle bir kazınmıs ki icimize...
Tüm Türkiye bir olup hepimizin ordaki insanlarin acisini hissetmistik. Günes tutulmasini ben de hatirliyorm 12 yaslarinda falandim. O zamanlar cok önemli bir seydi günes tutulmasi fotograf filmleri falan bulup bakmistik tutulmaya. O gece arkadaslarla kaldirimda oturmustuk icimden bir sıkınti var falan diye konusmustuk. Deprem aninda kiyamet koptugunu düsünenler olmus. O ugultu isik ve siddetli sarsinti. Allah bir daha göstermesin insallah.Güneş tutulmasını bende hatırlıyorum. İzmirdeki yazlığımıza gidiyorduk biz de. 2 tane ton ton teyze de binmişti dolmuşa, şoföre biz gölcükten geldik bi yer bilmiyoruz demişlerdi. Halama gölcük neresi diye sorup durmuştuk. Bikaç gün sonra öğrendik neresi olduğunudepremin olduğu gece evimizdeki eski gonglu duvar saatemiz depremin olduğu saatte durmuştu ve birdaha çalışmadı. Kursak da bozuktu. Üstelik bi yerinde bi sıkıntı da yoktu ondan çok etkilenmiştim.
Depremin ertesi günü deniz dibinde açılmalar olmuştu iskele ve kayalar yer değiştirmişti ve hava berbattı çok korkmuştuk. Kızılca dumanlı bir hava vardı. Deprem olucak kesin demiştik hatta. Meğerse olmuş bizim haberimiz yokmuş. Elektrikler kesilmişti bizim olduğumuz yerde bile.
Kayınpederim anlatır, burdan İstanbul'a vefat edenleri taşımak için gitmiş, kamyonun arkasına kepçelerle koyarlardı büyük bi çukura koyar kireç döker örterdik üstlerini demişti. O koku, o izdihambirdaha memleketimin hiçbir yerinde can kaybı olmasın böyle inşallah
Bizim evde çok gergindi o gün, hatta erkenden yatmıştık. Günlerce haberlerle yatıp kalktık. Biri daha sağ kurtulacak mı diye dört gözle beklerdik.Tüm Türkiye bir olup hepimizin ordaki insanlarin acisini hissetmistik. Günes tutulmasini ben de hatirliyorm 12 yaslarinda falandim. O zamanlar cok önemli bir seydi günes tutulmasi fotograf filmleri falan bulup bakmistik tutulmaya. O gece arkadaslarla kaldirimda oturmustuk icimden bir sıkınti var falan diye konusmustuk. Deprem aninda kiyamet koptugunu düsünenler olmus. O ugultu isik ve siddetli sarsinti. Allah bir daha göstermesin insallah.
Ben de en büyük etki yaratan kelime Degirmendere hala tüylerim diken diken oluyor. Yukarda bahsetmistim teyzemizin ailesi göcük altinda kaldi vefaat ettiler, babam su an tam hatirlamiyorum ama daha sonra ordan birilerine ulasti ne durumdalar diye evin yikildigini ögrendik önce. Sonra arama calismalarinda da göcükten ses geldi falan dediler hep umutlaniyorduk yasiyorlar falan diye. Günler sonra öldükleri haberini aldik. 13 yasindaydim ama net hatirliyorum bazi seyleri.Bizim evde çok gergindi o gün, hatta erkenden yatmıştık. Günlerce haberlerle yatıp kalktık. Biri daha sağ kurtulacak mı diye dört gözle beklerdik.
Benim dehşet içinde unutamadığım en büyük görüntü su altında kalan gölcüktü. Şehir denizin içine batmıştı, yazarken bile kalbim hızla çarpıyor.. Allahım birdaha göstermesin böyle büyük acılar.
Allah rahmet eylesin, siz birebir yaşamışsınız çok çok çokkk daha zordur eminim. Değirmendere beni de ürpertiyor, hele gece aklıma gelirse gözüme uyku girmiyor. Gerçekten dehşet verici.Ben de en büyük etki yaratan kelime Degirmendere hala tüylerim diken diken oluyor. Yukarda bahsetmistim teyzemizin ailesi göcük altinda kaldi vefaat ettiler, babam su an tam hatirlamiyorum ama daha sonra ordan birilerine ulasti ne durumdalar diye evin yikildigini ögrendik önce. Sonra arama calismalarinda da göcükten ses geldi falan dediler hep umutlaniyorduk yasiyorlar falan diye. Günler sonra öldükleri haberini aldik. 13 yasindaydim ama net hatirliyorum bazi seyleri.
Allah yasatmiyo da bizim ülke yaşamaya çok hevesli her yer beton rezillik diz boyu korkuyorum bu sefer altından kalkamaz ülkeAllah bir daha yaşatmasın
Insan hayati bu kadar degersiz malesef ülkemizde. Bugün olsa yine ayni acilar yasanacak belki daha kötüsü. Nasil bu kadar vicdansiz olabiliyorlar ben de anlamiyorm. Abartmiyorm elimde bir servet olsa o binlari tek tek gözden gecirtip eksik neyse yaptiririm. Cünkü böyle bir aciyi ülkece bir daha yasamak istemiyoruz. Hala sevdigimiz insanlar yasiyor oralarda. Devletimizin gücü var ama yapilmiyor malesef. En iyi örnek japonya baska söze gerek yok..Allah rahmet eylesin, siz birebir yaşamışsınız çok çok çokkk daha zordur eminim. Değirmendere beni de ürpertiyor, hele gece aklıma gelirse gözüme uyku girmiyor. Gerçekten dehşet verici.
Ama pazar günü haberlerde gördüm yine binalarda deniz kabuklarıyani bu kadar vicdansız, ciğersiz olunur mu ya? Hiç mi insani duygunuz kalmadı da insanlara bunu reva görüyorsunuz
gerçekten çok yazık.. deprem geldi geliyor denmesine rağmen her türlü sorumsuzluk ve vicdansızlık hat safhada.
Onu bilmiyordum simdi röportajini izledim. Ne tatli gözleri gülen genc bir kadin olmus. Kurtarirken yardim etcez diye nerdeyse ölümüne sebep olcaklarmis. Cok bilincsiziz cok. Her seyimiz düzensiz.İnsanların bilincsizligi binaların yetersizliği ile yitip gitmiş bir sürü can Allah rahmet eylesin![]()
Ömür kinay in kurtarılma anı da çok acı kadının üzerinde olan beton yığınına yüklenmiş kimisi gerçekten bilinclenmek lazim deprem konusunda öncesi sonrası için ....
Rabbim bir daha yaşatmasın
Bunun yapilmasi icin ne yapabiliriz ki? Yenilenmeli diyoruz neden yenilenmiyor? Bizler ne yapabiliriz?Takip ediyormusunuz bilmiyorim ama Ahmet yakut (deprem araştırmacısı ) aynı zamanda bir depremzede ..çok bu konulara değiniyor yaptığı paylasimlarda ... Ve 10-15 günlük deprem tahminlerini paylaşıyor
Olası İstanbul depreminin en geç 2025 e kadar olacağını söylüyor ...kentsel dönüşüm ile tüm binalar yenilenmeli !
Bizlerin evde yapacağı şeyler var evdeki eşyaları sabitlemek gibi evdeki riskleri en aza indirmek gerisi yetkililer de malesef :/Bunun yapilmasi icin ne yapabiliriz ki? Yenilenmeli diyoruz neden yenilenmiyor? Bizler ne yapabiliriz?