Oğlan tarafı olarak geldim :) efffsane görümcelik yaparım :)
Kıza meziyetsiz denmesine takılmış bazıları ama meziyetsizse meziyetsizdir. Alınacak birşey var mı bunda? Meziyetsiz insan yok mu? Kardeşine denk değildir. Dengini bulamayan, bir heves evlenip sonra pişman olan yok mu? Burada meziyetsizse de kardeşiniz beğenmiş, kimseye söz düşmüyor. Hata bile yapıyorsa, hatasını anlamasını beklemekten başka çare yok. Herkesin kendi hayatı, kendi karar. En fazla yapabileceğiniz tatlı bir dille, hiç kavga etmeden, kardeşinize ters gitmeden sadece bir kez "ya oğlum daha kendine denk biri olsa daha iyi olmaz mıydı? İleride sorun olmasın, iyi düşün, biz senin iyiliğin için söylüyoruz" demek. Abla olarak bunu söylemeye hakkınız var. İleride pişman olursa, size gelip, "benim göremediklerimi gördünüz madem bana neden söylemediniz" de diyebilir. Güvenilirliğinizi kaybetmemek için bence önemli.
Şu bayramda aramaları açmama mevzusu bana çok masum gelmedi. Sizin ona karşı tavır almanız için, kardeşinizin olmadığı yerlerde size ters davranabilir. Aynı burada olduğu gibi. Siz ona soğuk davranırsanız yada kardeşinize durumu şikayet ederseniz "Ben ne yaptım ki şimdi? Bayramda yoğundum duymamışım" ayağına yatıp sizi sorun çıkarmaya meraklı durumuna düşürebilir. Kardeşinize sizin onu sevmediğiniz için ona karşı tavırlı olduğunuzu söyleyebilir. Böylece kardeşinizi size karşı dolduracak malzeme vermiş olursunuz. Burada yapmanız gereken sanki gerçekten duymamış da açmamış gibi savranmak, ki belki de gerçekten öyledir (hiç sanmıyorum ama...). Bu olayı büyütmeyin, hiçbir olayı büyütmeyin. Kardeşinize sorun yokmuş gibi olayı anlatabilirsiniz ama ses tonunuzda dahi en küçük kızgınlık belirtisi olmamalı.
En önemlisi ASLA kızla karşı karşıya gelmeyin. Onunla kavga etmeyin. Sorun çıkarmak istese de hep toparlayıcı olun. Size bariz kötülük yapsa da asla bunun için onunla yada kardeşinizle kavga etmeyin. Çok büyük bir olay olursa anlatın bilsin. Küçük şeylerden şikayet ederek "herşeyden şikayet eder" durumuna düşmeyin. Bu sefer söyledikleriniz değerini kaybeder. Eğer ki kız kötü tavırlarına devam eder ve siz de karşılık vermezseniz, her seferinde hırslanıp kötülüğün dozunu arttırır ve sonunda öyle bir şey yapar ki kendini bitirir, foyası ortaya çıkar. Siz de çizginizi hiç bozmadan, kimsenin yüzüne bakamayack kötü birşey yapmamanın verdiği ferahlıkla olayların sizin istediğiniz yere gelişini izlersiniz :) Burada bol köpüklü kahvenizi unutmayın :)
Kardeşiniz başkasının lafıyla ailesinden vazgeçecek kadar karaktersizse onun için sizin de yapabileceğiniz birşey yok. Çeksin çilesini. Olayların bu noktaya gelmemesi için kızla yüz göz olmamanız yeterli. Akıllı, soğukkanlı ve toparlayıcı davranın. Büyüklük yapın ki büyük gibi sayılasınız. Kardeşinizin de yeni ailesini kurduğunu ve koşulsuz şartsız o kıza sahip çıkmak zorunda olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Kötülükle karşılık verirseniz, kız haklı olur. Ben de kız tarafına geçerim :)
Çok muhabbet tez ayrılık getirir. Çok samimi olmasanız da olur, hatta daha iyi olur. Karşılıklı saygı dairesinde kalmak dünürlük için yeterli bence.
Bütün bu tavsiyeleri bizzat kendi tecrübelerime dayanarak verdim. Denenmiş, %100 başarılı sonuç alınmıştır :)