12 Mayıs tarihinde genel anestezi ile açık ameliyat oldum, 2 saat 45 dakika sürdü. Burun etlerimde büyüme vardı, onlar yakıldı. Burum kemiğim de eğrilik, kırık ve incelik vardı onlar düzeltildi, biraz da ucu toparlandı. Aynı zamanda sinüslerim de temizlendi. Ayıldığımda hafif bir baş ağrısı hissettim o kadar, tamamen kendime geldiğimde ömrüm boyunca hiç almadığım kadar soluk alıyordum bandajlara rağmen... Annem 15 dakika aralıklarla 10 dakikalık periyodlar halinde buz koyuyordu gözlerime, bu işleme 4-5 gün ara ara devam ettik. Göz kapaklarım da kızarıklık, göz altlarım da çok az kahverengilikler oluştu o kadar, şişlik ise sadece ikinci günün gecesi göz çevremde oluştu ama ertesi gün onlar da geçti, daha sonra yanaklarım şişti ama onlarda çok geçmeden indi. 6. günün sonunda tamponlar, dikişler ve alçı alındı. Bu işlemler esnasında çok korkmuştum ama hiç acı çekmedim, özellikle tamponlar silikon olduğu için çok ama çok rahat çıktılar. Bugün 9. günüm, gözaltlarım da geçmeye yakın belirsizce çok az sarılık var, burun kanatlarım yumuşadı, burnumun ucu ise hala şiş ama tabi daha önceki günlere göre daha iyi... Burnumdaki bant olmasa ameliyat olduğumu başkalarının anlaması imkansız... Şekli konusunda da ifade etmem gerekirse, önceki burnuma göre tabiki çok çok iyi, herşeyden önce düzgün, muntazam... üstelik son derece doğal bir görünüme sahip ama yine de çok yeni tabi, zaman geçtikçe ne düzeyde bir farklılaşma olur bilemiyorum.
Hastaneden taburcu olduktan sonra alçım alınana kadar, çoğu zamanımı en az iki yastıkla, sırt üstü yatarak geçirdim. Tamamen yumuşak ve sulu gıdalarla beslendim, baş hareketlerime, attığım adımlara dahi dikkat ettim. Kafamı vücudumla çevirdim, adımlarımı yumuşak attım. En ufak mimiklerde bile bulunmamaya özen gösterdim, hapşırmak zorunda kaldığımda ağzımdam hapşırdım.
Şu anda çoğu zamanımı ayakta geçirsem ve çok rahat olsam da yine de dikkat ediyorum. Herşeyi dikkatli ve yumuşak yapıyorum, burnumu bile çekmekten mümkün olduğunca sakınıyorum, hala daha çok sert gıdaları tüketmiyorum, yiyecekleri küçük parçalar halinde tüketiyorum. Başımı çok öne ya da arkaya yatırmamaya özen gösteriyorum, hala sırtüstü ve iki yastıkla uyuyorum ki buna uzun süre devam etmeyi düşünüyorum. Doktorumun gösterdiği şekilde aklıma geldikçe masaj yapıyorum burnuma, yanlara doğru ve tepeden ucuna doğru... Bu masaj hem ödemin dağılmasında hem de burnun şekli konusunda yardımcı olurmuş, ben ilaveten ucuna da masaj yapıyorum daha iyi ve daha kısa sürede toparlaması için...
İlk günlerde herkesin yaşadığı genel tereddütleri ben de yaşadım ama geçen süreye bakınca bu kadar kısa sürede bu denli toparlanabileceğimi tahmin etmemiştim. Yapıya göre değişse de insanın ne kadar dikkat ettiği de etkili diye düşünüyorum. Doktorum sadece birkaç ikaz da bulunmuştu, onun dışında kendim araştırarak, sorarak öğrenmeye çalıştım. Yine de şu ana kadar doktorumdan oldukça memnunum, çünkü bir plastik cerrahı olmasına rağmen aynı zamanda bir KBB doktoru gibi de ilgilendi... daha önce görüştüğüm plastik cerrahlar sadece burnumun görüntüsüyle ilgilenirken şu anki doktorum fonksiyonlarıyla da ilgilendi ve ben bu sayede aslında alerjilerim olduğunu, konuşmamın daha çok burnumdan olduğunu ve yok sanırken aslında nefes sorunumun da olduğunu öğrendim... Benden sinüs filmi isteyerek sinüslerime dahi baktı, ameliyattan önce 1.5 ay sinüslerimin dağılması için ilaç tedavisi uyguladı, onun sayesinde burun akıntılarımdan da selpak kullanmaktan da kurtuldum. Alçımı aldığında bile alerji spreyime devam etmemi söyledi ve alerjiden dolayı burun etlerimin büyümemesi için ilaç yazdı... Ameliyattan sonra anneme de burnumun çok uğraştırdığını ama herşeyin yolunda giderek burnumu çok iyi toparladığını söylemiş, bana da daha sonra tüm fonksiyonların maksimum seviyede olacak şekilde yaptık ameliyatını diye de söylemişti.
Böyle bir ameliyat insanı başlarda duygusal ve psikolojik olarak etkilese de zaman geçtikçe alışıyor... Şeklinden de gayet memnunum ama inanın fonksiyomlarım o kadar iyi ki özellikle bu anlamda doktoruma minnettarım.
Ayrıca dün saç imajımı da değiştirdim, bu değişiklikle birlikte herşeyin daha da iyi ve güzel olacağını temenni ediyorum ; )
Burada yazılanları okuduğumda yaşanılan kafa karışıklığını, duygusal karmaşayı çok iyi anlıyorum ama belki birileri kendini iyi hisseder diye ben de tecrübemi paylaşmak istedim.
Herşey herkesin gönlünce olur umarım.