Büyük şehirde özel üni mi doğuda devlet mi

Biliyor musunuz Çankaya üniyi sizce iyi mi kötü mü genelde hocaları iyi diye duydum.Hukuk yazıcam bu arada.pelinsulardan berkecanlardan korkuyorum.
Özel üniversitelerin burslu alımlarının sıralamarına bakmanızı tavsiye ederim. Pelinsularla değil, azmedip başaran çocuklar olduğunu görürdünüz. Hukuktan bahsediyorsunuz birde özellerde bile taban puanları yüksek.
Bakış açınız çok yanlış, mezuniyette güzel imkanlar sağlayan çok güzel özellerde var. Bir Mef üniversitesinin hocaları çok kaliteli mesela. Tarih dersinize İlber Ortaylı giriyor diye duymuştum.
İstanbul’da İtü, Boğaziçi, Koç Üniversitesi ile sıralamada yarışan özeller var. Tercihinize bunları göz ardı etmeyin. Özel var özel var.

Ben gençlerin kendi kişisel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için üniversite eğitimini ailelerinden uzakta, farklı bir şehirde almalarını daha doğru buluyorum.
Bizim oğlumuz üniversiteyi yurtdışında,
devlet üniversitesinde okuyacak,
bu onun için harika bir fırsat.

Kardeşim İstanbul Ünv. Hukuk mezunu, yeni mezunken Nişantaşı'nda çok köklü bir hukuk bürosunda staj yaptı ardından 4 yıl çalıştı.
Sonra kendi bürosunu açtı.
Serbest avukatlık yapacaksanız mezun olduğunuz üniversite çok önemli değil.
Kurum avukatlığı için üniversite kadar, kendinize yaptığınız yatırım ve kişisel/mesleki ilişkileriniz/ağlarınız da önemli.

Atatürk üniversitesinde tanıdığım 5 hukuk mezunu arkadaşım var. 2si hakim, 2si savcı. Biri de kamu avukatı. Özel şoför falan tahsis edildi. Son 4 5 senedir mezunlarının hakimlik savcılık sınavında başarı oranı yüksek. Arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla

Çankaya üniversitesinin eğitim kalitesini bilmiyorum fakat yerini beğenmiyorum. Özelde derslerden kalınca bursun kesilmesi vs gibi durumlar oldugunu duymustum. Bence İnönü daha iyi bir seçenek. Yüksek lisansını batıda yapabilirsin daha sonra
Ben de özele para vermemeyi düşünüyorum

Ben gençlerin kendi kişisel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için üniversite eğitimini ailelerinden uzakta, farklı bir şehirde almalarını daha doğru buluyorum.
Bizim oğlumuz üniversiteyi yurtdışında,
devlet üniversitesinde okuyacak,
bu onun için harika bir fırsat.

Kardeşim İstanbul Ünv. Hukuk mezunu, yeni mezunken Nişantaşı'nda çok köklü bir hukuk bürosunda staj yaptı ardından 4 yıl çalıştı.
Sonra kendi bürosunu açtı.
Serbest avukatlık yapacaksanız mezun olduğunuz üniversite çok önemli değil.
Kurum avukatlığı için üniversite kadar, kendinize yaptığınız yatırım ve kişisel/mesleki ilişkileriniz/ağlarınız da önemli.
Ben maalesef oğlunuz kadar şanslı değilim ailem yurt dışı işlerini pek sevmez o yüzden hiç o taraklarda bezim olmadı.
Ailem gezmeme eğlenmeme karışmaz ama zaten yaşadığımız yerde hukuk yok burada okuyamam

Galatasaray, Istanbul Uni, Marmara veya Ankara hukukta (listeye birkaç özel eklenir) okumayacaksınız diğerlerinin kalitesi arasında pek fark yoktur. Olmayan fark için de o kadar para ödemeyin bence.
Malatya gidilebilir bir şehir. Çok doğuda gibi değil hem de büyük şehir.
Zaten çok Doğu istemediğim gibi çok Batı da istemiyorum Afyon Kırklareli gibi illeri de yazmayacağım çünkü uzak.3 büyük şehir dışında yazmam ki onlar da gelmiyor.
Yazdığınız ünilerden mezun olunca sadece Galatasaray’ın imkânları çok iyi.Diğerleri aynı diye duydum ama köklü olanların hocaları çok iyi zaten Ankara hayalimdi.İstanbul üniversitesi sınavlarda gereksiz zorluyormuş diye duydum.

Özel üniversitelerin burslu alımlarının sıralamarına bakmanızı tavsiye ederim. Pelinsularla değil, azmedip başaran çocuklar olduğunu görürdünüz. Hukuktan bahsediyorsunuz birde özellerde bile taban puanları yüksek.
Bakış açınız çok yanlış, mezuniyette güzel imkanlar sağlayan çok güzel özellerde var. Bir Mef üniversitesinin hocaları çok kaliteli mesela. Tarih dersinize İlber Ortaylı giriyor diye duymuştum.
İstanbul’da İtü, Boğaziçi, Koç Üniversitesi ile sıralamada yarışan özeller var. Tercihinize bunları göz ardı etmeyin. Özel var özel var.
Baktım,çok baktım.Doğru söylüyorsunuz tam burslu sıralamaları özellerden yüksek zaten başta Başkent düşünüyordum ama %50 bursu kaldırmışlar ve çoğu kontenjan ücretlilere ayrılmış.
Sıralamalardan dolayı değil de o Pelinsu Berkecan olayı biraz işi ticarethane mantığına döker diye dedim.İnsanlardan dolayı değil yoksa her üniversitede tuhaf tip var.Yoksa Bilkent de özel ama harika.Ama oraya ücretli girebiliyorum sadece ve o masrafa ailemi sokamam.
İstanbul’da iyi özeller var da oraları düşünmüyoruz.Ailem de göndermek istemiyor.Deprem tehlikesi,hayat pahalılığı vs sıcak bakmıyoruz biraz da özel sebepler var.

Atatürk üniversitesinde tanıdığım 5 hukuk mezunu arkadaşım var. 2si hakim, 2si savcı. Biri de kamu avukatı. Özel şoför falan tahsis edildi. Son 4 5 senedir mezunlarının hakimlik savcılık sınavında başarı oranı yüksek. Arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla
Doğrudur Atatürk çok köklü ve güzel bir üniversite.Ben hakimlik savcılık düşünmüyorum ama kurum avukatlığı için şansımı denerim.

Zaten çok Doğu istemediğim gibi çok Batı da istemiyorum Afyon Kırklareli gibi illeri de yazmayacağım çünkü uzak.3 büyük şehir dışında yazmam ki onlar da gelmiyor.
Yazdığınız ünilerden mezun olunca sadece Galatasaray’ın imkânları çok iyi.Diğerleri aynı diye duydum ama köklü olanların hocaları çok iyi zaten Ankara hayalimdi.İstanbul üniversitesi sınavlarda gereksiz zorluyormuş diye duydum.

Herkes bir şeyler söylüyor.
Siz herkesi bırakın.
Kime göre, ne kadar zorluyormuş?
Çalışmayana her üniversite zor.

Siz asıl şu soruya odaklanın.
Hukuk zor bir alan, bu zorluğu göze alacak kadar istiyor muyum?
5 yıl sonra kendimi nerde görüyorum?
Ayrıca iş/hayat başarısı her zaman en iyi okuldan,
en iyi dereceyle mezun olmakla paralel ilerlemiyor.
Kendi kişisel kapasitenizin farkında olmak çok önemli.

Bana sorarsanız hukuk mezunlarında ciddi bir yığılma var.
Oğlumuz geçen yıl eşit ağırlıktan girdi sınava, kardeşim hiç 'hukuk tercih etsin' demedi.
Gerçi oğlum da sonradan fikir değiştirip ilk alanı olan sayısala/mühendislik isteğine geri döndü.

İlle de hukuk okuyacaksanız mezuniyetten sonra özel bir hukuk alanında uzmanlaşmayı hedefleyin.
Mesela enerji hukukunda yetişmiş uzman açığı var.
Dijital medya hukuku da önümüzdeki yılların uzmanlık alanlarından.
Bu tip daha spesifik hedefler koyun kendinize.
Başarılar diliyorum.

Çankaya hukuk iyidir ama hukuk isteniyorsa Başkent olmalıdır tercih.
Başkent üni kurulduğundan bugüne kadar birkaç bölümde önde olmayı hedefledi ve bunlardan biri hukuktur.
Ank da en iyi vakıf hukuktur aynı zamanda.

Ama çankaya hukuk mezunu arkadaşlarım daha rahat bir öğrencilik hayatı yaşadılar, sallaya sallaya geçtiler öyle diyeyim.
Sanırım eski kampüste kaldı hukuk, yeni kampüste ise ulaşım sıkıntı, yakın bölgede ev tutmanız gerekir, başkent gibi servis ağı geniş değil.

Ayrıca özel üni olarak profili ortadır, elbette aşırılıkları olsa da genelde orta gelir ailelerin çocukları vardır.
Gerçi her özel üni öyle artık, eskisi gibi ‘burslular giremez’ efsaneleri 20 sene öncede kaldı.

ogrencıyken aıleye yakın olmak en buyuk luks
cunku temızlık camasır yemek grıp hastalık sınav gıbı durumlar var ve hukuk dıyorsunuz basınızı kıtaptan kaldırmaya fırsatınız zor olacaktır
ben olsam devlet okulu yazar sonrası ıcın kendıme guzel bır hukuk danısmanlık ofısı acardım

Özelden özele değişir.
Özelde hocayım. Hiç öğrenciler zengin değil. Burslu genelde. Yani Bilkent Koç gibi bir yer yazmayacaksak şımarıklarla okumayacaksın. Okulu maddi sebeplerle bırakan çok öğrencim var.
Bilkent Üniversite’sinde okuyan öğrencilerin %64’ü burslu yalnız, pelinsuların fink attığı bir üniversite olmaktan ziyade kaliteli eğitim veren bir vakıf üniversitesi. Mezun olduğum canım okulumu yerdirmem 😝

Baktım,çok baktım.Doğru söylüyorsunuz tam burslu sıralamaları özellerden yüksek zaten başta Başkent düşünüyordum ama %50 bursu kaldırmışlar ve çoğu kontenjan ücretlilere ayrılmış.
Sıralamalardan dolayı değil de o Pelinsu Berkecan olayı biraz işi ticarethane mantığına döker diye dedim.İnsanlardan dolayı değil yoksa her üniversitede tuhaf tip var.Yoksa Bilkent de özel ama harika.Ama oraya ücretli girebiliyorum sadece ve o masrafa ailemi sokamam.
İstanbul’da iyi özeller var da oraları düşünmüyoruz.Ailem de göndermek istemiyor.Deprem tehlikesi,hayat pahalılığı vs sıcak bakmıyoruz biraz da özel sebepler var.

O Berkecanlar, Pelinsular burslu okuyanların finansörü oluyor. Sonuçta okulda bir şekilde ayakta kalacak. Hayırlısı olsun hakkınızda inşallah en doğru kararı verirsiniz.

Hukuk yazıcam ama puanım doğuya tutuyor.Ailem de doğuda sayılır o yüzden batıdaki uzak yerlere yollamak istemiyorlar.
Çankaya üni düşünüyorum hocaları da iyiymiş ama bir yandan özeldeki öğrenci profilini merak ediyorum.
Doğuda yazsam da zaten doğudayım buralar biraz küçük.Büyük şehirde üni kazanmak istiyordum ama tutmadı puanım.
İstanbulu düşünmüyorum kesinlikle,orayı sildim.
Ya Ankara’da özel yazıcam ya da doğuda devlet.Doğuda devlet yazarsam öğrenciliğim aşırı renkli olmayacak ama zenginlerle okumayacağım.
Özel yazarsam da ticarethane gibi bir yerde okumuş olacağım ama büyük şehir imkânı yaşayacağım.
Siz olsanız ne yapardınız ? Seneye tekrar hazırlan gir demeyin bu zaten 2.yılım.
Hukukta kesinlikle devlet derim. En kalifiye özeller olmadığı sürece

Bence durumun yoksa,zar zor karşılayacaksan özele gitme ya, kazandığın bursun varsa yarın olası bir başarısızlıkta silinebilir.
Birkaç kere arkadaş ziyaretine gitmiştim ayrı ayrı özel unilere, yemekhane bile lüks kafe fiyatindaydi. Oysa devlet okulunda haftalık yemekhane 10 liraydı (2012de). Yani tek okul taksidi değil yiyeceğin yemek, katılacağın etkinlik, mezuniyet töreni bile para demek.
Devlet okulunda okul grubuyla 150 liraya gidecegin -ogretmen evinde üç kişilik odada konaklayacaginiz iki günlük gezi, özel okulda standartları arttırıp,4 yıldızlı otelde kalınca üç beş katı hale gelebilir...
Özel okul olduğu için civardaki evlerin fiyatları şişirilmiş olabilir....
Ayrıca yurtdışına gitmek istesen erasmusla, önünde zaten özel okulda okumuş,dil egitimi almış, yurtdışı seyehatlerine çıkmış insanlar olacak. Gidebilmek için ekstra çaba sarfetmen gerekecek...
Ayrıca birkac kere tikicanlar var mıdır demişsin. Demek ki böyle şeylere takılan birisin.
Sen beşyüz liraya KYK kredisiyle gecinmeye çalışırken saçının sarısına her ay o parayı veren insanlar seni uzebilir. Staj zamanı sen kapı kapı dolaşırken millet babasının, dayısının nufuzuyla kolayca en güzel burolara girince modun düşebilir...
Benim oyum devletten yana.
Hiç Malatya'ya gitmedim aMa Mardin ve diyarbakirda bulundum bu sene. Hatta birinde orada tanıştığım birinin evinde kaldım. İkisi de genç olarak yaşanacak şehirler gibi gelmişti bana (ve konuştuğum arkadastan aldığım geribildirimlere göre) çok güzel slov canli müzikli içkili bir sürü mekanları var. Kızlı erkekli şarap içecek taş hanlar falan var...çoğu iç Anadolu şehrinde olmayan bir şey bunlar :)
Senin de şehrin kötü olsa bile civardaki illeri gezebilrisin Pekala,okul zamanıni keyifli hale getirebilirsin
Benim de ailem İstanbul'da yüzde elli burslu okumamı istiyorlardı onların yanında. Ama tabii ki kabul etmeyip Ege'nin denize kıyısı olmayan ,küçük bir şehrine gittim. Herşey gayet güzeldi. Üniversite bünyesinde zaten konserler falan oluyor. Baktın konser falan yok, sen bir kulüp kurup getirebilirsin ve bu işten para kazanabilirsin.
Ya da baktın gezi için uygun turlar yok, bir gezginler kulübü açıp minubus kiralayıp rehber tutup sen kulüp başkanı olabilirsin. Üniversite böyle bir yer. Ben de uğraşırdim böyle kulüp işleriyle. İnan bana zor değil.
Kulüpler hevesli birkaç kişiden oluşan şeyler. İcanaodlunun nice şehrinde Amerikan futbolu kulüpleri var mesela,turnuvalar düzenleniyor.
Bunlar hep hevesli birkac genç vesilesiyle olan şeyler . Bence böyle düşünebilirsin
Şimdiden basarilar

Özel üniversiteleri kazanan kişilerin puanı yetmediği için paralı okuduğu düşünüldüğünden imaj açısından devlet daha avantajlı bana göre... Ayrıca sırf siz rahat 'özgür' bir 4 yıl geçireceksiniz diye, ailenizin bütçesini zora sokmanız bencillik gibi geliyor bana. zira durumunuz çok iyi değilse geriye yollayacakları para sizin hayat imkanlarınızı da kısıtlayacaktır...

Evet gerçekten özeniyorum büyük şehirde okuyan arkadaşlarıma.Malatya sanırım Erzurum gibi değil daha çok İç Anadolu tarzı bir yer.Büyüklüğü de ortalama.Neyse konuya döneyim.
Ben biraz araştırdım da çok bir fark yok sanırım.Bilkent,Koç,Galatasaray mezunu değilsen her yer aynı sanırım.Ankara hukuktan mezun olsan bile.
Özellerde de İngilizce dersler de veriyorlar ama sanırım çok bir anlamı yok yani kendin de öğrenebilirsin.Hukuk mezunları devlet yaz diyor cvde daha iyi durur diyor.
İnönü’de hocalar çok deneyimli değilmiş Çankaya’nın ise eğitimi iyi değilmiş ticarethaneymiş.Burada genelde özel yazmam öğrencilik yaşamam söylendi başka platformlar devlet yazmamı önerdi.Herkes farklı bir şey söylüyor ben de kararsız kaldım.
Hukukta yabancı dil almancadır. İng hiçbir işinize yaramaz diyebilirim. Eğer hukuk alanında akademik kariyer düşünüyorsanız mecbur almancanız olmalı ki doktrin kaynaklarının çoğu almanca. Ayrıca okul masrafını hedaplarken tanesi 8 yıl önce 150 tl olan kitap masraflarını da hesaplayın derim.

Özel üniversiteleri kazanan kişilerin puanı yetmediği için paralı okuduğu düşünüldüğünden imaj açısından devlet daha avantajlı bana göre... Ayrıca sırf siz rahat 'özgür' bir 4 yıl geçireceksiniz diye, ailenizin bütçesini zora sokmanız bencillik gibi geliyor bana. zira durumunuz çok iyi değilse geriye yollayacakları para sizin hayat imkanlarınızı da kısıtlayacaktır...
Bunu ailem teklif etti hatta onlar özel yazmamı hâlâ istiyor.Benim aklımda hiç yoktu.Ben de imajdan ve özellerin eğitimi ticarete dökme eğilimi olabileceğinden dolayı devlet yazacağım.Gelir ama olur da gelmezse diye özeli altlara yazacağım.

Back
X