çalışan bayanlar ve ev düzeni

tethyss

☆☆☆☆★☆☆☆☆
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2009
2.433
2.046
773
Arkadaşlar benim gibi çalışan bayanlar ev yemekleri işini nasıl hallediyorsunuz?

işten 18.00'de çıkıyorum 1 saat sonra 19.00 gibi evde oluyorum.. bu yüzden öyle ahım şahım yemeklere vaktim olmuyor hatta en basit yemeği yaptığımda bile yemeği saat 19.45/20.00 saatleri arasında yiyebiliyoruz maalesef... bu yüzden sürekli basit yemeklerle geçiştiriyorum günü... benim artık canımı sıkmaya başladı bu durum.. çünkü hiç sağlıklı değil.. :26:
fazla yemek yapıp 2 gün aynı yemeği mi yesem napsam bilemiyorum.. öğlenleri eşim evde olduğu için fazla yemek yapsam bile ertesi gün öğlen afiyetle yiyor o kalan yemeğide... :26: akşamda aynı yemeği gene koysam önüne olmaz ki.. :26:

sizler nasıl yapıyorsunuz bu işi? akşam yemeği, öğlen yemeği yada tatlı hamurişi nasıl düzene koyuyorsunuz bunları? akşam onları oturup yapsam ev işine, kendime zaman ayıramıyorum... sizlerde geç mi yemek yiyorsunuz? fikirlerinize ihtiyacım var...

Son düzenleme:
ah be arkadaşım dertler aynı daha yeni yedim yemeğimi sofra yerde hatta daha

Ben çalışıyorken sabah 7:30 evden çıkıyor saat 5 te evde oluyordum..5 ten sonra dolma doldurup yaprak bile sarıyordum:)
sulu yemek ve zeytinyağlılarımı 2 günlük olarak hazırlıyor sadece çorba ve pilav makarna türü yemeklerimi sıcağı sıcağına hazırlıyordum.
haftasonları cumartesi eşimle birlikte temizliğimizi yapıp gezmeye çıkıyor......
pazar günleride dipfrize köftelerimi,tepsi böreklerimi,sigara böreklerimi,poğaçalarımı ve şerbetli tatlılarımı hazırlıyordum...bikaç tavuk haşlayıp parçalara ayırıp çorbalık ve yemeklik olarak poşetliyordum..... aynı zamanda da pazartesi salı günlerinin ana yemeklerini pişirip dolaba kaldırıyordum.
şu an hali hazırda aylardır gittiğim bir kursum var ve çalıştığım zamanlarla hemen hemen saatleri aynı....bu düzenimi hiç bozmadım ve inanılmaz rahat ediyorum...kışınsa annemin kışlık hazırladıkları ile zaten hayatım inanılmaz kolaylaşıyor..
yani yemek saati sadece pilav salata,cacık,makarna,patates kızartması v.s. hazırlıyoruz ve hazırladığım yemeklerden ısıtıyor öğünümüzü geçiriyoruz...
maksat karın doyurmak değil mi,stres yapma ve bi düzen oturt kendine...
inan çok rahat edeceksin....

canım sana güzel bi tavsiye, saklama kapları al bi kaç tane orta boy....diyelim bugün kuru fasülye yaptın...akşam yediniz....artan fasülyeyi saklama kabına koy ve dondurucuya at....aradan üç beş gün geçince çıkar ısıt hazır yemek mis gibi....
ben çalışan bir bayan değilim ama bazen bende yapıyorum, çünkü insan her an ne pişireceğini bilemiyor müsait olmuyor veya hastalık durumları olabiliyor, hemen çıkarıp ısıtıyorum...yeni pişmiş gibi mis....:)
birde öyle ahım şahım yemekler fazla vakit gerektirmezki hepsi...
mesela patates kızartması gibi şeylerle geçiştirmektense patatesin kızarma süresinden çok daha kısa sürede mercimek çorbası yapabilirsin düdüklüde...
yada domatesli biberli bulgur pilavı 15 dakikayı almaz...yanına salata ayran ohh mis...
güzel yemekler uzun sürer diye bi kaide yok, önemli olan pratikleşmek...
birde şunu söyleyim mesela sebze yemekleri tencerede pişerse uzun sürer, elini iyice düdüklü tencereye alıştır...
10 dakikada taze fasülye düdüklüde pişer...
yada diğer sebzelerin hepsini rahatlıkla düdüklüde pişirebilirsin...kısa sürede leziz ve pratik...

bir gün sonrasının yemeğini gece yapabilirsin ya da 2 günlük yapabilirsin. Ben 2 günlük yapıyordum. yemek yapamdığım gün temizlikle, evle uğraşıyordum.

Ben tefalin nutricook düdüklü tenceresini aldım bir de fritözü var tefal actifry .Düdüklü tenceresi 15 dakikada sebze yemeklerini pişiriyor. et yemeklerini maksimum 45 dakikada pişiriyor.B tencere benim işimi kolaylaştırdı.Fritözde ise tavuk bile kızarıyor içine atıyosun saatini ayarlıyorsun bip sesinden sonra pişmiş oluyor yani yemeğin başında durmuş olmuyorsun yemek pişerken çocuklarla ilgileniyorum ya da başka şeyler yapıyorum zamandan tasarruf ediyorum yani.Zaten biz çalışan bayanlar için zaman çok önemli helede çocuk varsa ... Allah yardımcımız olsun ne diyelim ..Tek derdiniz bu olsun Rabbim başka dert vermesin..

Ben bunları bir kağıda yazsam, ders notu gibi buzdolabıma tuttursam unutmamak için, bana izin verir misiniz :)

aahhh bacilarimm ne dertliyiz bu konularda biz

cok pratik seyler soylemis arkadaslar sagolsunlar bende faydalanacagim bunlardan kesinlikle... mesela haftasonu kuru fasulye yapip atmayi dusunuyorum ve tavuk haslayip dolaba atma fikride cok hoss sagolun kizlar...

yemek isi olmasa aslinda ev isi filan viz gelir bence...her gun yarim saat ayirdin mi bitti gitti...hatta hafta ici bile camasir atarsin asarsin filan...ben 2 haftadir ne yapiyorum...yemek isini arkadaslar cok guzel anlatmislar ama...normalde haftasonu buyuk temizlik yapardim haftaici afedersiniz evi tezek gotururdu biri gelse yerin dibine girecek gibi olurdum...heleki ben evde yokken esim birini cagirdiysa eve

herneyse 2 haftadir yaptigim sey isleri biriktirmeden her gun ayni sekilde temizlik yapmak...mesela eve girdigim zaman ortaliga bakiyorum neler dagilmis diye..malum bebisle hersey her yerde onun esyalarini topluyorum her yeri ufaktan topluyorum..boylece daha temiz gozukuyor..bakiyorum eger pisse ortalik supurgede tutuyorum...bazen 1-2 gun tutmuyorum bazen her gun tutuyorum...mutfak tezgahinin temiz olmasi lazim, yoksa rahat edemiyorum...
bulasiklar mi yikandi hemen cikariyorum makinadan diziyorum..

ve duduklu fikri cok guzel gercekten…hersey carcabuk pisiyor..bi kotu yani varki, dudukluyu yikamak bana eziyet gibi geliyor..ama ne yapalim her guzelin bir kusuru olur…

en buyuk eziyet genede yemek olayi…yap ye yika cok zaman aliyor…

Son düzenleme:
Konu sahibi arkadasimm yanliz degilsin, ayni dert bendede var hatta ben sen gibi aksam 7ye kdr fln calismiyorum ama yinede oyle ahim sahim yemekler yapamiyorumm, burda okuduklarimdan sonra allahim ben ne kdr usengec bi insanmisim dedimm :) masallah hanimlarimiza serbetli tatlilarina kadar hazirlayipp atmislar dolaba :) Bende hergun makarna, patates kizartmasi pilav fln yapiorumm napiimm kolayima gelio iyiki cocuklarim yok henuzz :) simdilik esimde fazla sesini cikarmiyor bu duruma ama az kaldii adamm patlayacak birgun :)

seninle işten çıkış saatlerimiz aynı bazen 1 gün öncesinden yapıyorum bazen gününde
sağlıksız şeyler yemene gerek yok düdüklün varsa cok rahat yaparsın.
mesela dün ben taze fasülyeyi düdüklüde 7 dk pişirdim.
bulgur pilavı cabuk oluyor.et sote ,ciğer
örneğin ; karnıyarık yapacaksam 1 gün önceden patlıcanı kızartıp dolaba koyuyorum. ertesi gün icini hazırlayıp fırına veriyorum. pilav olana dek pişiyor zaten.
haftasonu fazla yemek yapıp dolaba koyabilirsin.
ben cumartesileri de 18.00 e dek calısıyorum. dondurucuya pek birsey atamıyorum. pazar genel temizlik oluyor. çamaşırı da kafama göre takılıyorum artık
ama geç yendiği için kilo alınıyor akşamları

Ben de temizlik konusunda kendi manyaklığımın esiriyim..kendimden çok dertliyim..her şey gözüme bir anda düzensiz ve kötü görünüyor..başlıyorum deli gibi her şeyi bırakıp temizliğe..

İşim saat 9-6 arası..eve gelir gelmez ilk baktığım şey toz var mı? hemen elime bir vileda alıp yerleri siliyorum..sonra yemek yapıp sakinliyorum..ama eşim delirmiş oluyor tabii bu arada..

valla bu söyledikleriniz inanılmaz işime yarayacak gibi duruyor :) sanırım bende sizin yazdıklarınızdan not çıkarsam iyi olacak..

evet düdüklü tencere ile yapıyorum bende yemeklerimi.. hemde taaa üniversiteden beri.. elimden gelse makarnayı bile düdüklüde yapacağım.. acele çabuk çabuk olsun diye öncesinden su ısıtıp direk düdüklü tenceredeki yemeğin üstüne döküyorum hemen kaynasın diye..

bak o gobusundeki ciksinda ortaya, duzen muzen dinliyormu gor annesi

aynen benim esimde bu huyuma sinir oluyor, ama yapacak birsey yok...

bak o gobusundeki ciksinda ortaya, duzen muzen dinliyormu gor annesi

aynen benim esimde bu huyuma sinir oluyor, ama yapacak birsey yok...

Valla korkmuyor değilim bu yüzden de tontriko :) Kim bilir sen neler yaptın ilk günlerde, çok zor olmalı..

keşke diyorum bazen pasaklı ve temizliği hiç önemsemeyen biri olsaydım, ne kadar mutlu oluyor hayatta böyle kişiler de mi?

Akşam 6da çıkıp 6buçukta evdeyim..yemek yoksa köfte makarna, melemen ,mantar çay vs. hazırlayıp yiyoruz. Masadan kalkınca 2 çeşit sebze pişiriyorum ertesi gün öğlen birini akşam birini, diğer gün yine değişiklik olarak birini yiyoruz. Yazın z.yağlı yapıyorum zaten soğuk soğuk kolaycacık yeriz. Yanına da bir yoğurtlu makarna işte bu..
Yazın soğuk çorba yapıyorum bir kaç gün içiyoruz.
Kışın herhangi bir çorba 2-3 gün gidiyor o da. 1. çeşit tamam..
Yanına salata olsun farklı olsun diye patates haşlıyorum düdüklüde (5dk.da) onu ilave yapıyorum .
Bazen hiç bişey yapmak istemez canım dışarda yeriz.
Haftada 1 anneme gideriz yeriz, yemediğimizi de yanımızda getiririz:) (anneler kıyamıyor hep fazla fazla yapıyor)
Kısaca 1gün 2 çeşit yemek yapsan+çorbanda varsa çok güzel 2 gün idare eder. Ertesi gün canın istemezse yanına ilave bir şinitsel, et sote , tavuk sote vs. bişey yapsan olur.
Nohut, fasülye yapacağım zaman sbh ıslatıyorum..akşam yemeği yedikten sonra yapıyorum ertesi akşama hazır ısıt ye mis gibi.
Ama düdüklü önemli gerçekten elim ayağım oldu aldığımdan beri. Fissler marka benimki 6dk da taze fasülye, 10dk.da tavuk haşlama, 10dk.da mercimek çorba, 7 dk.da biber dolma süper oluyor, hemde pişene kadar sende pişmiyorsun ocağa koymanla söndürmen bir oluyor büyük kolaylık..
Her gün iş çıkışı yemek yapması zor insanın canı bile istemiyor yemek sonrasında yorgunluktan.
Temizlik işine gelince h.içi sadece mutfağı temizlerim, banyo,wc ç.suyu dökerim. Süpürme ,toz umrumda olmaz evimde gayet temiz sonuçta kirletmeyince 1 hafta gidiyor. Hafta sonu süpürme, toz bitti. 2-3haftada detaylı temizlik o da yatiyor. Hiç kendimi paralayamam vallahi..Gayette rahat oluyor. Ama eşimde her konuda yardımcı saolsun ..

Son düzenleme:
bende saat 18:30 da evde oluyorum ama Allahtan eşim benden bir saat sonra geliyor. bir de galiba elim hızlandı artık :) o bi saatte dolma yapamasam da pilav yanına bir sebze veya etli yemek yapabiliyorum. hatta salata da :)
bazen iki günlük yapıyorum bazen de her gün aynı teraneeee :)))

Birisi geç yemek yemek mi dedi ???? 9 geç mi şimdi hı ? Biz saat 11 12 de yemek yiyoruzzz

Eve geldikten sonra düğün yemeği bile yaparım valla o kadar vaktim oluyor ki Ama 12 de yemek yedikten sonra masada uyucak oluyorum nerdeyse. Bulaşıkları toplucak halim olmuyor.

Allah'ım bu forumda açılan kaçıncı konu, dertler hep aynı ama çözümler göreceli.
Neyse ki her defasında benden daha çıkmazda olanlar var diye kendimi avutuyorum.
Çalışan bir anneyim kızım henüz 15 aylık, mesai saatlerim 09:00 18:30 19:00 da evde oluyorum.
İlk yarım saat kızımla oynuyorum sonra doğru mutfak.
Genellikle bir dün önceden hazırlamaya çalışıyorum ama son 2 haftadır mümkün değil.
İş çıkışı kursa gidiyorum 20:30 da evde oluyorum.
O yüzden bende geçen hafta pazar dışarı çıkmadım ve 3 çeşit yemek yaptım.
Taze fasulye, musakka, tavuk sarma. Bunların yanına gelince hemen bir hazır mantı, yada makarna ve bir çorba
Zaten bunlar zaman almıyor. İlk 3 gün çok güzel geçti dün, yani 4. gün kızım annemdeydi bizde anneme gittik yemeğe
Bugün bakalım kayınvalidemden umutluyum, o bizde kızıma bakıyor sağolsun.
Yarın evdeyim büyük temizlik günü, geçen hafta camları silmedim 3 hafta oldu bu hafta silmem lazım ama yağmur yağıyor.
Çamaşırları Cuma akşamı yıkıyorum yada Cumartesi sabah namaza kalktığımda atıyorum sabah kalkınca asıyorum, yaz günü kahvaltı yapana kadar kuruyor.
Cumartesi kahvaltıdan sonra kızımı annem alıyor ben temizliğe girişiyorum 4-5 saat
yemeği ocağa koyduktan sonra ütü'ye girişiyorum. Ütü bitene kadar yemek te pişmiş oluyor.
Sonra pazara gidiyorum dönüşte kızımı alıyorum. Çok tempolu geçiyor yetiştirebilirsem bir çeşit yemek daha yapıyorum.
Pazar günleri pek bir şey yapmıyorum dışarı çıkıyoruz, yemeği de dışarıda yiyoruz genellikle.
Geldikten sonra, yada çıkmadan önce yemek yapıyorum, yemeden gelebiliriz diye. Hem yemek kalsa bile p.tesi ye hazır oluyor.
Benimde buzdolabım doludur, pek boş bırakmam pratik oluyor o zaman.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…