@burcutet Çok güzel yazmışsın tabi ki korktuğum bir şey yok ama patronlarım salak değil firma da 3 günlük firma değil. Daha önce çıkarılan arkadaşlarımdan da biliyorum performans düşüklüğü sebebiyle 2 hafta önceden çıkarılacaksın diye bildiriyorlar. 3-4 yıllık elemanlarını bile bu şekilde çıkardılar.
bi kaç kere dava açmış da kazanmış gibi konuşuyorsun.
böyle saçmalık mı olur, yasal haklarını kullanacağını belirt ve sana tavsiyem sgkyı ara ve bilgi al mutlaka yardımcı olacaklardır. Hamile kalmayı bir suç gibi görüp işsiz bırakmayla hiçbir işveren işçiyi cezalandıramaz b.una hakkı da yok
Ben özel sektörde çalışıyorum, elektrik mühendisiyim. Hamile olduğumu öğrendiğim gibi ilk işim iş arkadaşlarımdan önce direktörüme ve müdürüme söylemek oldu. Bizim sektörde insan ilişkileri herşeyden önemli, ben her sektörde böyle olması gerektiğini düşünüyorum.narin_b34 yakında doktor kontrollerin olacak izin almak zorunda kalacaksın, mide bulantıların olacak, saklamak o kadar kolay değil, tabii türk filminde yaşamıyorsanız. Patronların anladığında senin onları ne kadar sevdiğin ya da onların seni ne kadar sevdiği hiç önemli olmayacak, bir kere zaten güvenlerini kaybetmiş olacaksın ve artık iyi niyetten de faydalanıp çalışmaya devam edemeyeceksin, seni direkt işten çıkaracaklar. Senin yerine bakacak kimse olmadığını söylüyorsun diyelim ki doğum iznine kadar idare ettiler, sen izine çıkmadan yerine birini mecburen alacaklar ve sen tekrar işe döndüğünde yerin dolmuş olacak. Ben senin yerinde olsam zaten yeni bir işe başlamışken ve patronlar çocukla ilgili uyarmışken hatta bir de araba alma planları yapmışken bebek olmasın diye korunurdum. Hadi sen korunmamışsın bebek olmuş, otur anlat; beklemiyordum, istemiyordum, zaten 3 aya kadar düşük tehlikesi var, hemen size bildirmek istedim, işimi de şirketi de çok seviyorum diye iyi niyet göstermelerini iste. Yerine birini yetiştirecek kadar şirkette çalışmamışsın ya hemen çıkarırlar, ya da doğuma kadar seni idare ederler en azından doğumdan sonra çalışmak istersen elinde referansın olmuş olur.
asabiyimm özel sektör devlet gibi değildir. Devlette çalışanlar çalışırken bir çok hakka sahipken biz haklarımızı işten ayrılırken alırız. Hiç bir patrondan zengin değilim, ne hakkım varsa ne kadar uğraşmam gerekiyorsa uğraşır hakkım olan parayı çatır çatır alırım. İşten ayrıldıktan sonra en azından uğraşacak bir şeyler olmuş olur. Patronların zaten sana ne vermeleri gerektiğini biliyordur ama sen ne kadar azına razı olursan o kadarını verecekler aklında bulunsun. Çıkmadan önce haklarını araştırıp öğren ve bunları bunları bana vermeniz gerekiyor diye sgk, iş kurumu neyse yazılı olarak önlerine koy bak bakalım o zaman veriyorlar mı vermiyorlar mı. Yine de vermeyeceklerini söylerlerse dava açacağını söylersin. Sen kaderine razı olup 3 kuruşla yollanabilecek bir eleman değilsen hakkını ara derim. İşten çıkmışsın daha korkacak neyin var da susuyorsun ben anlamadım. Bu kadar ezdirmeyin kendinizi!!!
benimki 3 aylık olcak daha hala söylemedim...kızlar ben de bir firmada sekreter olarak işe başladım.. İşe gireli daha 1 ay olmuştu kiii hamile olduğumu öğrendim.. ve girerken bebek konusundaki endişelerini söylemişlerdi ben de tabiki bir süre düşünmüyoruz demiştim.. ama o süre çok kısa sürdü :)
öğreneli 4 gün falan oluyo ben bir panikle söylemedim iş yerine daha.. biraz düşüneyim derken bu hafta bitti zaten.. Aslında hemen söyleme 2 ay falan diyenler var ben de öyle yaparım diye düşünüyodum ama bu çok saklanacak birşey değil ki :/
yeme alışkanlığım değişti mesela ofiste süt içmem falan gerekicek farkedicekler ne biliyim anlaşılmadam söylesem mi diyorum?? Aslında işim çok rahat kaybetmek istemem şimdilik çünkü hiçbişey yapmıyorum nerdeyse gün boyu oturuyorum genelde yalnızım ofiste rahatım yani.. O yüzden söylersem dicem ki isterseniz yabpabıldıgım yere kadar calışırım.. zorlandığım yerde size söylerim birini bulana kadar cıkmam.. Çünkü patronumu seviyorum ben de zor durumda bırakmam istemem çünkü planlarını ben bozdum haklı olarak.. ama çıkarma ihtimaleride var.. o yüzden kararsızım
Ne yapsam bilemedim.. Siz olsanız söyler miydiniz? Çıkma ihtimaliniz olduğunu düşünerek.. Yoksa bir kaç ay saklar mıydınız? (biraz da planlarımızı bu işe göre yapmıştık eşimle.araba alıcaktık falan bunun endişesi de var)
Fikir kızlarrrrr :)
hamileyken çıkarmak suç değil arkadaşlar! bu noktayı yanlış anlıyorsunuz. işten çıkartma sebebi hamilelik olamaz diyor yasalarımız. İşverenler de hamile olduğu için değil performansını beğenmedik veya şunu yanlış yaptı gibisinden bahanelerle çıkartıyor zaten!!!Bu arada hamileyken işten çıkarmak gerçekten suç . Böyle bir şey olur ise hakkını aramak lazım. İlk aylarda hamileliğin belli değil iken söyleme kararı alırsan doktordan hamile olduğuna dair bir yazı al ve insan kaynaklarına ver ki olur da Allah korusun çıkartılır sanız hamile olduğunu bilmiyorduk diyemesinler .
benimki 3 aylık olcak daha hala söylemedim...
söylediklerin taslak halinde resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.Ben de Çalışan bir anne adayıyım şuanda 10 uncu haftamdayım ,ben şirketime söylediğimde hemen kovalım seni esprisi yaptılar ama sıkıntı yok :)gayet huzurluyum :)doğum sonrası haklarımızı merak ediyorum Başbakanın açıkladığı 300 lira ilk bebek parası ve izinli olduğumuz doğum oncesı ve sonrası dönemde maaşımızı devletten nasıl nezaman hangi yolla alacağız? Ayrıca beklenen bir yasa var ayda 1000 lira bakıcı parası ,çok iyi olur öyle bir durum olursa bilgisi olan varsa cevap beklerim...
yaşamayan bilmez süreci tabi ki bende günlük elimden geçen dava dosyalarını biliyorum da ondan söyledim. sonuçlara az biraz tahmin vermek açısından.Çok yakın arkadaşlarım olduğu için bu şekilde cevapladım. Mesajımdada belirttim zaten örneklendirdim.. Oturduğum yerden ahkam kesmek gibi bi halim yok açıkçası. Ama gerekte yokmuş zaten..
İş arkadaşların biliyor mu peki? ben patrona geç söylerım sorun degıl de iş arkadaşlarımdan saklamak daha zor oluyo sürekli yanyanayız çünkü..
benim şefinde pek hoşuna gitmedi. usuldan yeni memur arıyor ama iş yoğunluğundan kimse memurunu vermeye sıcak bakmıyor. işimiz de çok kimse gelmek de istemiyor...Ben en başından söylemiştim daha doğrusu iş arkadaşlarım söylemişti. Birşey demedi, ama düzeni bozulacağı için bozuldu ama belli etmedi pek :)
şal tarzı salaş trikolar varya onlardan giysene onlar tarz zaten çok dikkat çekmez bence.Ya ben söyleyemem işte şubat 21'e kadar saklamak zorundayım. Offff.... Karnım baya çıktı. Üstümde montla duruyorum nolur nolmaz anlaşılmasın diye...
şal tarzı salaş trikolar varya onlardan giysene onlar tarz zaten çok dikkat çekmez bence.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?