Çalışan kadınlar bakabilir misiniz?

Evinizi arabanızı aLmışsınız bundan sonra bence biraz da yaşayın mesela bu yaz çocuklarla bi tatil planlayın.
Onun haricinde 2. Bir araba yatırım olarak bakmıyorum ben cnki araba durduğu yerde masraf onun yerine arsa bakabilirsnz ama çok borca giresiniz varsa.
Eşimde bende çalışıyoruz bizde evimizi arabamızı aldık.
Ben cocugumun giderleri haricinde bir şeye karışmam.
Evi eşim çekip çevirir. Onun haricinde altın hesabım var her ay oraya birikim yaparım kızım için. Güzel hatrı sayılır bir rakam oldu. Normal hesapta dursa kesin harcardım mesela ama altın hesabı olunca bozdurasım gelmiyor çok iyi birikmiş.
Onun haricinde yaz tatillerini ben kendi maaşımdan planlarım. Veya bir yere gitmek 1-2 günlüğüne kaçmak istiyorsak ben rezervasyon yapıyorum.
Tabi biraz zor oluyor ama oluyor, şükür.
Ve bence kadınlar bu kadar kendini zorlamamalı borç borç diye .. biraz rahatlayın.

Eviniz arabanız var anladığım kadarıyla.
E bunlar zaten birikim.
Çoluk çocuk var biraz keyfi harcama yapın biraz kenara atın çok değil her ay bir iki gram altın alın maaş gelir gelmez.
Sonra bakarsınız bir arsa denk gelir alır geçersiniz. Benim birikim mantığım borç ödemekle değil biriktirmekle oluyor.
Bu arada ikinizde araç kullanıyorsanız ikinci araba fikri de gayet iyi. Evet masraflı ama kullanacaksınız neden olmasın

Konuya farklı yaklaşmak istedim; öncelikle borc ödemekten yoruldum demişssiniz. Borçlar zamanında yine sizin yaptığınız giderler aslında. Bugunde yaptığınız harcama kartla - kredi ile yaparsanız yine borc olarak gelir.

Keza diğer taraftan bakarsak borcunu ödediğiniz şey yine yatırım yaptığınız bir şey ise paçalda + da olursunuz.

Bizde borc sever bir aileyiz; varlık değişmediğinde borc azaldığında totalde her ay daha da + ya geçiyoruz mesela :) bu da böyle bi bakış açısı.

Bizde de durum aynı. Ev ve araba alındı ödendi. 2 çocuk ve 10 yıllık evlilik. Allah ömür verirse bi 10 yıl kadar hayatımı yaşamayı planlıyorum şu an. Çocuklar için bir miktar ayıracağım sadece düzenli. 10 yıl dememin sebebi de çocuklar büyüyecek o zamana üniversite zamanları gelecek.
Onca yıl çalıştım hiç yaşamadım demek istemiyorum yaşlanınca.

Dengeyi ayarlamak lazım aslında.
Mesela biz eksiden çıktık, çok şükür güzel yatırımlarımız da oldu, hayatı da yaşıyoruz yani sürekli birseylwr alma derdinde olmuyoruz. Ama sürekli de yiyip içip harcayalım mantığında değiliz, her ay degisen miktarlarda kenara koyuyoruz. Hayat bitmiş değil, daha çocukların eğitimi var, sağlıklıyız şükür ama hastalansak kenarda birikmişpara lazim olacak.

H Hillad Araba metres gibidir, durduğu yerden para yer.

biz de eşimle çalışıyoruz. büyük paralar almıyoruz. Ev ve araba aldık krediyle. Parayı çarçur etmeyelim diye bir de arsa aldık onu ödüyoruz.

Ama tatile de gidiyoruz, belli zamanlarda dışarıda da yiyoruz. Kıyafet konusunda istediğimizi alıyoruz ama hep ihtiyaç dahilinde. Gidip de her istediğimizi eve yığmıyoruz.

Ben şimdilerde cebimde kalan parayla 1 dolar dahi olsa banka hesabında biriktiriyorum döviz olarak.
bir kumbaram var bazen onu bütünletip hesaba ekliyorum.

harcamaları biraz kısmak en doğrusu. bir süre bir şey almamak, ihtiyaç dahilinde alım yapmak, bir süre sonra sizi rahatlatacaktır. ben öyle yapıyorum. evde kullanmadığım şeyleri satmaya gayret ediyorum.

Arabayi garaja cekip kullanmasaniz bile masrafi var. 2.el arac piyasasinda da durgunluk var en buyuk sebebi akaryakit zamlari. Arabayi aldin kaskosu, mtvsi, yakiti derken araba luks haline geldi. Kenarda paraniz varsa araba alip paranizin degerini orta ve uzun vadede koruyabilirsiniz. Bugun atıyorum 100 bine aldiginiz arabayi yarin 150ye satmayi kar olarak gormeyin yani cunku fiyatlarda yukseliyor, dedigim gibi sadece paranizin degerini korumus olacaksiniz. Borclanarak araba almak mantikli değil yani.

Yerinizde olsam her ay altin alirim. Ekstra masraf yapmanizi gerektirmez, borclandirmaz, orta ve uzun vadede gereginden fazla degerlenerek kazandirir

Biz 5 yıldır evliyiz sürekli borç öde öde nereye kadar bi iş yeri bi de araba aldık, 5 yıl artık birikim yapmayıp kazancımızı yurtiçi/yurtdışı tatillerine harcamaya karar verdik.
Yaşınız gençse, geliriniz de iyiyse bence siz de ara verin dünyaya bir kere geliniyor sonuçta.
Tabi garanti bi iş yoksa emekliliğe de yaklaşılmışsa maksimum birikim yapmak bunun için de araba almak bence de mantıklı.

Kendi adıma 23 yaşımdan beri çalışıyorum. Kendi salaklıklarım yüzünden epey bir süre borç ödedim. 28 yaşında düze çıktım derken evlendim. Önce evi döndürme endişesi, sonra ev-araba borçları, üzerine 2 çocuk geldi.. son ev kredimi ocakta ödedim bitti :) Çocuklarımın okul parasını da biriktirdim, şimdilik hedef rakama ulaşamadım ama tahminimce bu sene içerisinde o rakama geleceğim.

Benim gelirim, ortalamanın epey üstünde, eşim sabit maaşla çalışıyor, onun da maaşı iyi denilecek bir seviyede. Ancak buna rağmen ancak son aylarda keyfime harcama yapmaya başladım. Ondan önce hep gidecek bir yeri oldu paranın. Yatırım-borç-birikim döngüsünden ise 2-3 aydır çıktık.

Derken eşim bir anda acaba bir dükkan mı baksak dedi. Ben istemedim. Kendimi dara sokmak istemiyorum çünkü. Bir süre rölantide devam edip dinlenmek istiyorum. Ona da söyledim, eğer çok ekstrem bir fırsat çıkmazsa 2 seneden önce borca girmek istemiyorum dedim. Bu hayata kazanıp kazanıp borç ödemeye gelmedim.

aynı durumdayız ama ben bu saatten sonra harcama aşamasına geçtim. yeter yani ev araba çocuk daha ne yapalım. ülkenin durumu belli.

bu saatten sonra huzurla yaşamaya bakın. daha bi mal alıp kasıp borç ödemeye gerek yok. ömür geçiyor boşa

Biz de 7 seneyi geçkindir evliyiz. Araba hariç ne aldınız deseniz kocaman bir hiç. Ha biz tasarruf edemiyorduk. Gözümüzü açtık artık en azından ay sonuna bozuklukları bütünleyip euro alıp kenara atmayı akıl ettik. O da çok bir şey etmiyor da en azından akmasa da damlıyor.
Ama bizim seneye başlayacağı özel okulun taksidi, seneye gideceğimiz tatilin taksidi gibi masraflarımız olduğundan normal görüyoruz. Çok değil üç sene önce 5 bine gittiğimiz otel bu sene 18 bin dedi. O da erken rezervasyon. Okul desen geçen sene sorduğumuzda 19 bindi bu sene 32 bin olmuş. Yani aslında maaşlarımız eridi gitti.
Çocuk varsa zaten içeri girmeden ayı tamamlamak mucize. Kitabı, kırtasiyesi, her sene alınan ayakkabısı montu kıyafeti botu zaten ciddi bir masraf.

eşinin önerisini beğenmemişler ama aslında çok mantıklı. benim eşim 3 yıl önce 65.000 e Bir jeep aldı. onu aralık ayında sattık ve onun karasına çok az ekleyip ev aldık. Ticaret böyle olur bankaya koymakla birikim olmaz. Birikim yapmak istiyorsan mal alacaksın ev, arsa, araba ne olursa. bu yıl 100 bin e bulduğun arabayı seneye 200 bin e alamazsın kural bu malesef ülkemizde.
O kadar katılıyorum ki.. 1.5 sene oldu evi alalı şimdi satsak aldığımızın iki katını buldu fiyatı.

Bence durumunuz uzaktan iyi görünüyor.Yani şöyle ki ev araba almışsınız bunlar önemli şeyler.
Çocuklar dediğinize göre en az 2 çocuk doğurup buyutmussunuz.
Bunlar çok büyük şeyler zaten.
Kendinize fazla yüklenmeyin artık.
Mevcut borçlarınızı kapatıp yeni borç olusturmamaya çalışın.
Eşiniz birikim yapalım kafasinda biri olabilir sizde artık rahat harcayayim kafasında olabilirsiniz.
Oturup bunları konuşabilmek ortak bı paydada buluşmak önemli .
Aynen dediğiniz gibi.. çok haklısınız

Araba almak yerine altın ya da hisse senedi alın derim. Kendi yatırımlarımız dışında oğlumuz için ayrıca hisse senedi almaya başladık. Maaşı alır almaz oraya koyacağımız parayı eşime atıyorum, oda aynı miktarda ekleyip hisse senedi alıyor.
Bu aydan itibaren 2 çeyrek altın alacağım, oda aynı tutar karşılığında hisse senedi alacak.

Hiç bişey yapamam derseniz bireysel emekliliğe girin. Çok küçük rakamla 2014 te başladım, zaman içinde güzel bir rakam oldu. Zahmetsiz...

Yani parayi istediğiniz gibi harcamayacaksanız yiyip gezip giyinmeyecekseniz neden çalışıyorsunuz?Bu kafaya hep karşıyım.Dedemiz babamıza yapmış bisey yememiş babamız bize yapmış bisey yememiş biz cocuklarimiza yapıyoruz bisey yemiyoruz.Aslinda kimse bisey yemeden gidiyor bu dünyadan.Ikinci araba fikri çok saçma araba fiyatlarının bir daha bu kadar yükseleceğini düşünmüyorum.Hayatim boyunca ilk defa bu kadar yükseldi.Bence biraz kendinize ayırın tatile gidin dilediğiniz gibi harcayın.Sonra yine yapmak isterseniz bir birikim yapın.

Back
X