Çalışmaya başladiginizda ailenize ne kadar para gönderdiniz ?

Nisanlim bakar diye dusunuyorlar Tamam nisanlim durumu iyi her istedigimi de alir yapar annesi babasi da oyle.Ama her sey bi yere kadar ben tutup o kadar para gondersem kim olsa laf eder . Gerci benim laf isitmem umurlarinda mi bilmiylrum

Sakın buna izin verme. Nişanlın bakarsa bakar ama bu konuda zor durumda kalırsın mahçup olursun. En fazla kardeşinr 200 250 ver. Oda standart değil bir ay 150 yolla bir ay 200 250. Rutine bağlarsan o parayı yok saymak durumunda kalırsın. Ailen sanada 1000 lira gönderdi mi? Erkeklerin bir tarafı ne zamandır bu kadar fark yaratıyor. Ayrıyetten evlendiğinde maddi yardımı kesmek zorundasın. Yine ufak tefek desteklerin olur kardeşine ama.maaşını oraya bağlayamazsın. Nişanlın kardeşi hergün dışarıda yesin diye 1000 lira bağlasa tepkin ne olur?

Yazık oğlum uğraşmasın dışarıdan yer dediği andan itibaren kuruş göndermezdim. Ne derlerse desinler umurumda bile olmaz. Zaten nişanlısın, bir sene içinde evleneceği varsayıp göndermeni gereksiz buluyorum. almam gerekenler var de, şimdi gönderirsen evlendikten sonra da beklerler, net..

Çüş bu nasıl faizdir. size 400 tl göndermişler sizden 1000 tl istiyorlar. 400 x 48 ay = 19200 TL para yapar. Bence 20.000 kredi çekip verin annenizin alın beni okuttuğunuz para deyip verin. 1000 TL x 72 ay, 72000 TL eder buna tefeci bile bu kadar faiz koymaz. Okutmuşlarsa görevleri, kardeşinizi okutmak da onların görevi. Sizi evlendirip çeyiz düzmek de onların görevleri.

İsteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü yapıyor resmen. Göndereceğiniz miktara kadar belirtmek nedir? Bir de 500 tl deyince çingenelik yapma demiş. Asıl çingene kendisi. Oğlu dışarıdan yemek yiyecek her gün, kızını nişanlısı ezecek. Ha zorda kalınır, sağlık problemleri olur, ve ya içinizden geldiği kadarı olur gözünüzü kırpmadan verirsiniz. Ama Nilsu eşek mi ki 1000 Tl versin? Bence çeyizi düzün bu sizin görevinizdi ama ben yapıyorum diyin. Madem öyle başlarına kakarak yapın sizde yaptıklarınızı. Kardeşinize de illa gönderilecekse 300 tl gönderin. 72 ayda 21 küsür bin tl yapar. Ayrıca çoğu okulun yemekhanesinde yemek 2 tl. Madem öğrenci gitsin orada yesin. Yurtlarda falanda yemek çıkıyor. Yok ev tutulacaksa ev arkadaşlarıyla yapsınlar yemek. Ayarlasın kendini, zaten devlet kredi-burs veriyor, ek olarak kendi de burs arasın, sizde onun adına burs arayın. 300-400 TL den bir kuruş fazla yollamayın. Çok büyük hata olur. O parayı 1 ay yollamasanız büyük olay çıkar, değeriniz de görülmez. Biz seni okuttuk tabi yapacaksın derler. Zaten her türlü kötü olacaksınız onların gözünde bari kendinizi koruyun.

1000 lira mi istiyorlar!!hem de ogrenci icin?
Ogretmen maasini 10000 falan saniyorlar herhalde.
Kira dedigin kici kirik sehirlerde bile 700-800 lira artik. Sen kardesine yolla, o disarda yesin.
Ama sen duvarlari kemir!
Vay be anneye bak..

Aman biricik oğulları rahat etsin,kızları taş kemirse de olur.
Kusura bakmayın da annenize gıcık oldum.
Dışarıdan yesin,rahat etsin diye sizi soyacaklar bunlar.
Ayrıca hesaplarını inceden inceye yapmışlar oğulcuklarına para gönderme işini size yıkıp paçayı kurtaracaklar.
Kuruş yok böylesine kuruş

Ben ortalama bi şehirde maksimum 400tl ile geçiniyordum.
Kardeşiniz başarılıysa burslar alabilir mesela.
Öğrenim kredisi alabilir.
Siz de aylık 250bile verseniz yeter de artar bile.
1000tl çok fazla siz işe başlayınca hemen çeyizinizi falan almaya başlayın bence.
Yoksa o paralar gidecek yani anlaşıldı.

Kesinlikle verme bizde okuduk başka şehirlerde ne kadar gelirse o kadar yesin. Baştan alıştırma bile. Ne demek oğlum dışarda yesin??? Çok istiyorsa gitsin çalışsın yesin valla benim arkadasa da ailesi derdi eşek degilsin ya diye bildiğin eşek ettiler kızı. Eee eşek olana semer vuran çok olur diye boşa dememişler

bu arada kardesim universiteye gidicek bu sene , annem nilsu kardesine aylik bin tl gonderse evde yemek yapmaz oglum rahat eder her gun disarida yer diyor

Oha desem ayip olur mu

Annen napmis yaa sanki 10bin maasin var.
Hem yemeği surekli dışarda yemesi musriflik yahu. Ayrica ayrımcılık da bence. Kiz olsa der mi disarda yesin yemek yapmasın. Anneler şu ogullarini bu kadar abartmasalar hersey ne de farkli olurdu.

Universiteden suyunu bile annelerinden isteyen! 3 kuzenim şimdi her yemeği yapiyorlar. Eve gekince bile akşam yemeğini hazırlayabiliyorlar yani :)

Annen cok abartmis kardes bu yardim edilir tabi ama eenn fazla 200 300 bence. Gerisini burslardan anne babadan vs.. yeter de artar bir öğrenciye. Biz nasıl okuduk.

Bir insanın, eğer varlıklı bir ailesi yoksa öğrenciyken lüks içinde yaşaması, hiç zorluk çekmemesi benim hoşuma giden bir durum değil. Öğrencilikte zorluk çekmek insana çok fazla şey katıyor, insan paranın kıymetini anlıyor. Para kıymetini bilmek için ille de kendin çalışıp kazanmak zorunda değilsin sadece kısıtlı bir paran olsun, yeter. 4 sene boyunca kyk'da kaldım, sinirlerim o kadar yıprandı, o kadar zor, sıkıntılı günler geçirdim, insanlardan nefret ettim, uykusuz kaldım, dersime çalışamadım falan yani o kadar çok rahatsız oldum ki aslında... Ama hayat çok zordu. Ben öğrenim kredisi ile okudum, mezun oldum ama onun ödenecek borcu var tabi. Neyse aylık elime geçen para maksimum 600 olmuştur o da 2016 itibariyle. Devlet yurdundaydım, yurt ücreti düşüktü zaten, yemekler kötü de olsa aç kalmaktan iyiydi. Ben 4 sene boyunca elimdeki parayı o kadar güzel idare ettim ki, hiçbir şeyden geri kalmadım başka şehirleri gezmek gibi şeyler haricinde. Ona da hevesli değildim zaten. Dışarıda da yedim, sık sık evime de gidip geldim (yol parası) istediğim birşey olunca onu da aldım... O kadar iyi idare ettim ki son sene birikim yapmaya başladım, damlaya damlaya 2000 TL para birikmiş oldu. Ha imkanım olsaydı da tek başıma kalabileceğim bir odam olsaydı okurken, kimseyle uğraşmasaydım, yumurta kırıp karnımı onunla doyursaydım ama en azından rahat uyusaydım, ders çalışsaydım. Ancak dayalı döşeli apartta kalan arkadaşlarımın her şey dahil aylık masrafları 1250 TL idi ve bunların çoğu odasını, evini, masraflar biraz azalsın diye diğer öğrencilerle paylaşmak zorunda kalıyorlardı bir süre sonra. Eğer fazla imkan yoksa lükste hayat yok arkadaşlar. Bir süre sonra ne gerek var diyorsunuz demek ki. Lüks yaşamak için başkasını zora sokmanın bir mantığı yok. Bir öğrenciye göre lüks yaşayan arkadaşlarım da çalışıyorlardı zaten. Ben stratejik olarak çalışmadım o ayrı konu, mecbur kalsam çalışırdım ama sabretmeyi tercih ettim hep, bilerek bazı zorluklara göğüs gerebilmek adına. Hayatım boyunca zaten çalışacaktım, işte o zaman yaparım istediklerimi dedim.

Ayrıca bana doğru gelmiyor öyle evlenmiş insanın kardeşini okutmak için para harcaması falan, eğer zengin değilse, lüks içinde yaşamıyorsa yani. Kardeşin başında anne baba varsa öncelikle onların görevi, onlara düşer o çocuğu okutmak. Kyk'dan burs/kredi alsa 400, anne ve babadan da her ay 300-500 arası yardım görse zaten 700-900 arası bir para geçecek eline. Kyk yurdunda kalsa, şu an itibariyle en yüksek kyk yurdu 250 lira sanırım. çocuğun eline 750 geçiyor desek eline 500 kalır. Bu 500 ile yemeğin her gün, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olarak verildiğini düşünürsek çok rahat geçinir. Okullarda harç yok bişey yok, normal öğretim okusun.Abla/abi de her ay 200-250 civarı destek sağlasa 1000 TL'yi bulur işte, eline kalan 700 civarı para ile çoğu kyk öğrencisine göre çok güzel yaşar. Hadi kyk'da değil evde kaldığını düşünsek, bi defa evde tek başına kalamaz/kalmaz muhtemelen. 800 lira ev kirası olsa, yemek masrafı ve faturalar dahil 500-600 eklesek eder 1400. 3 kişi kalsalar 1400/3=466,6 TL. Çocuğun eline anne,baba ve abla/abiden dolayı bursu dahil 750-1000 geçiyor demiştik, 750 olsa 284 lira eline kalır cep harçlığı olarak. Sigara içmeyiversin, gayet güzel yeter. Zaten 750 değil de 850 desek 384 lira yapmış olur, geçinir yani. Kimseyi zora soktuğuna değmez. Kaldı ki part time çalışıp asgari ücretin yarısı kadar bişey alsa gayet rahat yaşar, aileden destek görmese de olur. Ama öyle kardeşin başında anne baba varken masraflarının evli abla/abinin üzerinde olması çok zorlar, bi de neden yani. Ortalama hesap ortada. Benim evleneceğim insan, eğer elimize ayda 10000 TL'den az para geçecekse tutup da ben 4-5 sene kardeşimi okutacağım, ona para vereceğim, bütün yükü bende olacak derse bi durup düşünürdüm.

Ve son bir not: her gün dışarıdan yerse ishal olur bence. Ev yemeği gibi var mı?

Hicte göndermem. Iyiliklerin de ölçüsü olmalı. Yarin birgün evlenir değişirse o iyilikler insana acı olur. Kimse kimsenin sirtindan gecinmesin . 1000 lira az parami. Evini arabani alirsn biriktir

Çok haklı, bence de olurda bir ay gönderemezsin bütün gönderdiğini düşünmeden kötü olursunuz. Ayrıca dışarda yeme lüksü mü olurmuş öğrencinin her gün her gün. 300-400 gönderin en fazla ki ebeveynlerin görevi çocuğunu okutmak. Bende öğrenciyim, abimde çalışıyor ve ben anca zor duruma düşersem 100-200 lira istiyorum ki utana sıkıla.

Ben ilk zamanlar çok gönderdim 3500 kazaniyorsam 2500 i aileme gitti sonra evlenicem diye kendi payımi ayirdim 1000 tl falan gönderdim evlendikten sonra da ufak tefek işleri için gönderdim ama evlenirken çok zorlandım ailem çok kısıtlı yardım etti kız kardeşim çok yardım etti kardeşim evlenince de ben ona çok yardım edicem.
Neyse mutlaka kendi payinizi ayırın ailem kazancim iyi diye yardım etmedi iyi de hep size gönderdim kenarda birikmisim yok da diyemedim sinir oldugumla kaldım.
3000 kazaniyorsan 1500 tlsini en az evlilik için ayrı geri kalani önce senin ihtiyaçların 1000 tl ise 500 tl gönderebilirim de sakin kendini zorlama.

Kardeşiniz yemek yapmayı ögrensin atla deve değil sonuçta altı üstü yemek..
İnsan o zamanlarda ayakta durmayı kendine yetebilmeyi öğreniyor ona da bu rahatlığı vermeyin hayatı öğrensin.
Annenizin taraflı davranması da hoş deģil biri çalışıp didinirken diğeri yan gelip yata yata okusun...
Böyle hazır paraya alıştırmayın bu gün sizden almaya alıştırsa ilerde karısının maaş kartına gözdikenlerden olur...
Destek olun ama 1000 tl çok.Kendi birikiminizi yapın.
İnşallah atanırsınız emek verip umutla bekleyen herkes...

Ben bekarken hiç bir kardeşime yardım etmedim. Çünkü okurken kimseden destek görmedim. Evin ihtiyaçlarına yardım ettim. Başka bir ile taşındığımda da kimse yardım etmedi. Ailemin taksitleri olunca, bayramlarda falan yardım ettim ama alıştırmadım.
Evlendim iki bebeğim var. Kimse kusura bakmasın. Bize bile yetmiyor para.
Herkes kendi bütçesine göre harcama yapsın. Kardeşin part -time çalışsın. Sıksın kemerini.
Ailenize yardım yapın tabi O Okyete ama evin ihtiyaçlarını falan alın. Bir ablam bütün maaşını eve harcıyor ama yinede yaranamıyor.
Benim iki kızım var. İlerde çalışın bize para getirin mi diyeceğiz yani. Ne saçma.

Canım benim sen zaten onlar istemese yaparsın yapılır yani en azından ama surekli söylemleri evet insanın sinirini bozabiliyor sen ara ara elinden geldiğince gönderirsin ama bunu baştan söle sonra sana guvenmiştik demesinler elimden geldiğince yaparım de sen. Ben de evlenicem para biriktiriyorum dersin geçersin

ıyı de sen zengin değilsin ki .daha yenı çalışıyorsun he çok sıkışırlarsa ver tabı para.ama bunu dıle getırmelerı çok saçma.

benim maaşımı komple ailem alırdı bana harçlık verirlerdi.düğünümüde benim maaşımla birikenden yaptılar ama biz şöyle aileyiz biz böyle aileyiz dediler hep o sevmediğim kv önünde bu saçma konuşmalarla küçük düştüm evliliğim berbat oldu.
alıştırma

her gün dışarda yesin diye kardeşe 1000 tl göndermek ne saçma? imkanınız kadarını gönderin. herkes dişini sıksın. kolay kazanılmıyor o paralar.

ben de atandım nişanlıyım maaşım anca kendime yetiyor.
kardeşime aylık 300 tl gönderiyorum okulu için o kadar. çeyiz alıyorum başka ildeym zaten kira vs derken eksiye bile giriyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…