Psikiyatriste ne için gidiyorsunuz? Öyle ileri derecede bir psikolojik rahatsızlığınız yoksa kızınıza bakmaya engel teşkil edecek bir sorun olacağını sanmıyorum. Hâkim bu iddia karşılığında sizi psikoloğa yönlendirir. Oradan çıkacak rapor önemli haliyle bunun için.
Baba nafaka ve velayet konusunda diretmezse ve çekişmeye gitmezse tek celsede anlaşmalı bitebilir. Diretirse yine eşlerin mal varlığı, ekonomik kazancına bakılır. Uzmanlar tarafından çocuğun yaşayacağı ortam ve çocuğun birlikte yaşayacağı aile bireyleriyle görüşülür. Çıkacak raporla ve hakimin vereceği kararla çocuğun velayeti ebeveynlerinden birine tayin edilir.
Daha sonradan velayeti alamayan taraf tarafından evlenmek, ekonomik durumun iyileşmesi ve çocuğun kalacağı aile bireyini seçebilecek gelişime ulaşması sebebiyle dava açılıp kazanılmaz ise çocuğun velayeti reşit olana kadar tayin edilen ebeveynde kalır. Çocuğun büyüme sürecinde nafakaya hak kazandı iseniz gelişen ihtiyaçlarına bağlı olarak nafaka artırımı talebinde bulunabilirsiniz. Kreş masrafi, kurs gideri vs.
Yine de avukat arkadaşlar size daha tatminkar yanıtlar verecektir.
Barodan ücretsiz boşanma avukatı talep edebilirsiniz. Avukat ücreti ödemezsiniz ancak mahkemeyi açan taraf siz olursanız, mahkeme ve şahitlerin ücretlerini, avukata verdiğiniz vekalet ücretini karşılamak durumundasınız. Çok yüksek bir meblağ değil. Dava sizin tarafınıza sonuçlanırsa yatırdığınız ücretin masraflardan düşen kısmı adınıza yatırılır ya da mahkemeden eşinizin dava masraflarını üstlenmesini talep edebilirsiniz diye biliyorum.
Kreş kısmına gelince çalışan anneye kreş parası yardımı yürürlüğe girdi mi bilmiyorum ancak zor durumda olan annelere çalışması için direkt devlet tarafından kreşe yerleştirme desteği veriliyor, hattâ Meb'e bağlı bazı özel kreşlerin devlet kurumlarında yer bulunmadığı taktirde dar gelirli çocuklar için belli bir kontenjanı var diye biliyorum. yahut hiçbir güvenceniz geliriniz yok ise ve bunlardan faydalanamıyorsanız ayni nakdi yardıma başvurabilirsiniz.
Yanılmıyorsam yeni yasaya göre sosyal hizmetler kurumunlarından evde bakım şartıyla ayni nakdi yardım alan çocuklarda yetiştirme yurdunda devlet koruması olan çocukların faydalandığı memuriyet hakkından faydanabiliyor artık.
Her koşulda da bu süreçlerin kolay olmadığını bilin ve psikolojik olarak kendinizi her sonuca hazırlayın lütfen.