- Konu Sahibi Misafir34100
-
Y
Aynen delilik.Aslinda cenaze evine 40 gun yemek götürülür diye biliyorum ben.Yani insanlar acili yemekle ugrasmasin diye..Ic anadolu da boyle yaparlarmis eski koylerde.Ama simdi pide yaptırıyor cenaze sahibi ayranla onu dagitiyorlar.
Babamın vefatında yemek yapmadım zaten yapacak durumda değildim akrabalar yaptı ama nasıl desem eve sığamadım, bir odaya gidiyorum bir sürü insan, başka odada yine bir sürü insan, sağ olsunlar sevip sayıp geldiler ama psikolojim o kalabalığı kaldıracak durumda değildi, birkaç saat önce konuştuğum babamın öldüğünü kabul edemedim, yaşadığım ilk ölüm acısı değildi ama ani oluşu beni mahvetti, kendimi mutfağa atıyordum bu seferde mutfağa gelip hadi helvayı kavurun fıstığını bol koyun, acıktık ne zaman yiyeceğiz diyenlere denk geliyordum.İnsanların yüzsüzlüğünü bir kenara bırakmak istiyorum. Bunları duymak görmek bilmek istemiyorum. Ama en yakınların bu yemek işini görmemesi gerekir.
Benim babaannem vefat etti. Evet annem babam değil.
Annelermiz babalarımız çok üzüntülüydü ağlıyorlardı kıllarını kıpırdatmadılar.
Biz kuzenler olarak güzel bir yerden kavurma pilav sipariş ettik. Bir kuzenim helva yaptı evinde getrdi. Zaten cenaze evinde ateş yanmaz derdi büyüklerimiz. Ayran vs derken hem babaannem için bizi ziyaret eden akrabaların hem de annelerimizin karnını doyurduk.
Annelermiz babalarımız bu sürece şahit olmadı. Eğer biz yetişkin torunlar olmasaydı muhtemelen komşuların akrabaların getirdikleri ikram edilirdi veya öyle olması gerekirdi.
eşimin ailesi küçük bir yerde yaşıyor. Cenazede onların adeti köydeki fırına pide siparişi veriliyor bahçede bir masaya yığılıyor. Yine ziyaret edenlerden acıkmış olan gidip oradan alabiliyor istediği gibi. Fakir aileler özellikle koşarak geliyordu gözlemlediğim. Sunum yok, tabak yok, servis, hizmet yok. Amaç sadece karın doyurmak.
Yani sizin böyle muhabbetler arasında kalmanız çok çirkin haklısınız.
Yine de bizim geleneklerimiz çok güzel. Çarpıtılmasa keşke.
Babamın vefatında yemek yapmadım zaten yapacak durumda değildim akrabalar yaptı ama nasıl desem eve sığamadım, bir odaya gidiyorum bir sürü insan, başka odada yine bir sürü insan, sağ olsunlar sevip sayıp geldiler ama psikolojim o kalabalığı kaldıracak durumda değildi, birkaç saat önce konuştuğum babamın öldüğünü kabul edemedim, yaşadığım ilk ölüm acısı değildi ama ani oluşu beni mahvetti, kendimi mutfağa atıyordum bu seferde mutfağa gelip hadi helvayı kavurun fıstığını bol koyun, acıktık ne zaman yiyeceğiz diyenlere denk geliyordum.
Evet güzel gelenekler lakin kimse alınmasın yanlış bir şey söyleyip de kimseyi de incitmek istemem fakat ben acılı insanların evinde yemek yenmesini kaldıramıyorum, çok insanımı kaybettim anneannem vefat ettiğinde de kapı komşularının evlerine tabak tabak etli pilav ayran helva taşımaları beni iyice çıldırttı, ben cenaze eviydim oysa, ki anneannem vefat ettiğinde 12 saat yoldan gittim cenazeye, ne uyudum ne oturdum ne yiyebildim ne içebildim, ister benim acım olsun ister başkasının, ben acıyı hissedince yemek yiyemem, benim de yapım bu
Hepimizin ölmüşlerine inşaallahAllah rahmet etsin ölmüşlerinize
Kağıt bardaklarla çay ikram edin , hatta mahalleden genç birinden rica edin , küçük bir çay ocağı gibi bir şey kurun , çocuk çay işiyle ilgilensin . Siz de ona sonradan bir miktar para verirsiniz .
Yemek mevzusu da en son babaannem öldüğünde görmüştüm ben, tabi o zaman korona vs yoktu . Babamlar 2 tane kısır koyun kestiler , haşlama ve kavurma yapıldı , bulgur pilavı , salata , ayran ikram edildi . Bir taraftan Gül suyu , lokum , çay derken bazı arkadaşların dediği gibi 10 gün boyunca bizim evden çıkmayan komşular vardı . Bir fırınla konuşuldu günde 80-90 tane ekmek getirdi bize .
Çok saçma gelmişti o zamanlar bana hala da saçma geliyor
2 sene önce bir köylümüzün kocası vefat etti. Dayım gittiğinde kadın ağlıyormuş ama kocası için değil, ben gelene ne yedireceğim, hiç para yok ki diye. Dayım gidip yemek yaptırmış. Sonra gelenler güya paraları yoktu bak yemek yaptırmış diye dedikodu yaparken yakalamış dayım ve çıldırdı. Resmen eve geldiğinde sinirden mordu.Babamın vefatında yemek yapmadım zaten yapacak durumda değildim akrabalar yaptı ama nasıl desem eve sığamadım, bir odaya gidiyorum bir sürü insan, başka odada yine bir sürü insan, sağ olsunlar sevip sayıp geldiler ama psikolojim o kalabalığı kaldıracak durumda değildi, birkaç saat önce konuştuğum babamın öldüğünü kabul edemedim, yaşadığım ilk ölüm acısı değildi ama ani oluşu beni mahvetti, kendimi mutfağa atıyordum bu seferde mutfağa gelip hadi helvayı kavurun fıstığını bol koyun, acıktık ne zaman yiyeceğiz diyenlere denk geliyordum.
Evet güzel gelenekler lakin kimse alınmasın yanlış bir şey söyleyip de kimseyi de incitmek istemem fakat ben acılı insanların evinde yemek yenmesini kaldıramıyorum, çok insanımı kaybettim anneannem vefat ettiğinde de kapı komşularının evlerine tabak tabak etli pilav ayran helva taşımaları beni iyice çıldırttı, ben cenaze eviydim oysa, ki anneannem vefat ettiğinde 12 saat yoldan gittim cenazeye, ne uyudum ne oturdum ne yiyebildim ne içebildim, ister benim acım olsun ister başkasının, ben acıyı hissedince yemek yiyemem, benim de yapım bu
İşte işin bir de bu boyutu var, tamam gelenektir uzaktan gelenlere bir şeyler yapmak gerekiyordur belki ama artık öyle bir beklenti oluşmuş ki cenaze evinde gelen mutlaka yedirilir içirilir, yapmazsanız ayıpmış, e peki söylediğiniz kadıncağız gibi parası olmayan ne yapsın2 sene önce bir köylümüzün kocası vefat etti. Dayım gittiğinde kadın ağlıyormuş ama kocası için değil, ben gelene ne yedireceğim, hiç para yok ki diye. Dayım gidip yemek yaptırmış. Sonra gelenler güya paraları yoktu bak yemek yaptırmış diye dedikodu yaparken yakalamış dayım ve çıldırdı. Resmen eve geldiğinde sinirden mordu.
Ama orda cenaze evinde yedirilen yemekler , ölmüşlerin ağzında bulunur diye düşünüyorlar . Sevap diyorlar .İşte işin bir de bu boyutu var, tamam gelenektir uzaktan gelenlere bir şeyler yapmak gerekiyordur belki ama artık öyle bir beklenti oluşmuş ki cenaze evinde gelen mutlaka yedirilir içirilir, yapmazsanız ayıpmış, e peki söylediğiniz kadıncağız gibi parası olmayan ne yapsın
Babamın ölümünde 3 gün kafam yerinde değildi, 4. günden itibaren yaşananları daha net hatırlıyorum, evde herkes aynen şu moddaydı gelenlere bugün ne ikram edeceğiz, çaylı bir ikram mı yapalım yemek mi yapalım, helva bitmiş x'i gönderelim tatlı aldıralım, ne yaşıyoruz diye düşündüm, dedim ya ben babamın ölümünü kaldıramadım mezarlığa bile gitmeyi yüreğim kaldırmadı, zaten en son kendime geldiğimde cenaze arabasından ayırmaya çalışıyorlardı, bugün ne ikram etsek onu mu yapsak bunu mu yapsak, çay da kuru kuru verilmez çayın yanına da tatlı ikram edelim diye düşünmek yerine acımı yaşamak istiyorum, eminim herkes bunu istiyordur.
Eniştem öldü ki öldüğünde 51-52 yaşındaydı, teyzem ve kuzenlerim nasıl perişan, acıdan ayakta duramıyorlar orada da adetmiş mezarlıkta yemek dağıtılırmışyani bilmiyorum gerçekten bu topiğe yazdığım tüm mesajlar için özür dilerim ama bu kadarına da pes dedim, evin bahçesinde kazan kazan yemekler yetmezmiş gibi mezarlığa catering şirketi elemanları geldi etli pilav ayran tatlı dağıttı, yoldan geldin deyip bana da uzattılar dedim gidin Allah aşkına, ben teyzemin kuzenlerimin gözyaşını silmeye mi geldim boğazıma mı geldim, teyzem mezarın başında ağlarken gırtlağımı mı düşüneceğim, kimse açlıktan ölmez.
Babamın vefatında yemek yapmadım zaten yapacak durumda değildim akrabalar yaptı ama nasıl desem eve sığamadım, bir odaya gidiyorum bir sürü insan, başka odada yine bir sürü insan, sağ olsunlar sevip sayıp geldiler ama psikolojim o kalabalığı kaldıracak durumda değildi, birkaç saat önce konuştuğum babamın öldüğünü kabul edemedim, yaşadığım ilk ölüm acısı değildi ama ani oluşu beni mahvetti, kendimi mutfağa atıyordum bu seferde mutfağa gelip hadi helvayı kavurun fıstığını bol koyun, acıktık ne zaman yiyeceğiz diyenlere denk geliyordum.
Cenazede ikram yapılmaz siz ev halkına yapın yeterHanımlar merhaba
Kayinpederimi ani bir ölüm ile kaybettik malesef. Cenazemizi defnettik ve bugün cenazenin ertesi günü.
Acımız çok taze, hala şoktayız ve hala sanki cenazesi kalkan bizim babamız değilde başka biriymiş gibi. Çok zormuş hanımlar, Allah'ım herkese sıralı ve hayırlı olum nasip etsin inşallah
Ancak hayat geride kalanlar için devam ediyor yine. Aile büyükleri akrabalar sagolsunlar destek tabiki, ama nihayetinde kaldık gene kendi kendimize. Bir süre kayinvalidemde kalacağız bu süreçte. Koronadan dolayi taziyeleri bahçemizde kabul ediyoruz, eve aile dışında kimse girip çıkmıyor. Seveni çoktu kayinpederimi geleni mutlaka olacaktır oluyor.koronadan dolayi elimizden geldiğince tedbirli yaklaşmaya çalışıyoruz ancak gelene gelme denmiyor denemez.
Bu konularda çok tecrubesizim. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum, kayinvalidem ve gorumcem iyi değiller destek olmaya çalışıyoruz.
Benim sormak istediğim cenaze evinde gelenlere cay dışında birsey ikram etmek gerekir mi ? Arka planda bu tür işleri birinin yürütmesi düşünmesi gerekiyor ve birsey lazımmı diye bana soruluyor.Bunların hazırlıklarını ben yapıyorum. Cay şeker kagit bardak kolonya vs aldırdım dun bunların düzeneği kurduk, bugün de devam edilecek bu sisteme.
Gelenlere lokum cikolata gibi bir ikramlik ayarlanır mi?
Evde yemek ayarlamam lazım kendimiz için. Pratik ne pisirebilirim yemek. İnanın beynim durdu, sağlıklı düşünemiyor gibiyim. Dun gelenlerin sagolsunlar getirdikleri yemekler yendi evde. Bugün artık kendi kendimizeyiz. Ne düşüneceğim şaşırdım. Bir taraftan diyorum yemek derdine düşmüş gibi olur muyum ama evdekilerin de ayakta kalması icin az da olsa birseyler yemesi lazım ki iyi kotu yeniyor, bir taraftan diyorum ne yemek yapılabilir abartmadan.
Cenaze evinde nasil olmalı ne yemekler yapılabilir bana bir akıl verin nolur. Kahvaltı yapıldı bitti öğleden sonrasını düşünmem lazım
Hicbirsey dagitilmamali ve kabul edilmemeli..virus aldi basini gidiyor...yas evinde lokummu yenir yaa...cok ilginc..Hanımlar merhaba
Kayinpederimi ani bir ölüm ile kaybettik malesef. Cenazemizi defnettik ve bugün cenazenin ertesi günü.
Acımız çok taze, hala şoktayız ve hala sanki cenazesi kalkan bizim babamız değilde başka biriymiş gibi. Çok zormuş hanımlar, Allah'ım herkese sıralı ve hayırlı olum nasip etsin inşallah
Ancak hayat geride kalanlar için devam ediyor yine. Aile büyükleri akrabalar sagolsunlar destek tabiki, ama nihayetinde kaldık gene kendi kendimize. Bir süre kayinvalidemde kalacağız bu süreçte. Koronadan dolayi taziyeleri bahçemizde kabul ediyoruz, eve aile dışında kimse girip çıkmıyor. Seveni çoktu kayinpederimi geleni mutlaka olacaktır oluyor.koronadan dolayi elimizden geldiğince tedbirli yaklaşmaya çalışıyoruz ancak gelene gelme denmiyor denemez.
Bu konularda çok tecrubesizim. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum, kayinvalidem ve gorumcem iyi değiller destek olmaya çalışıyoruz.
Benim sormak istediğim cenaze evinde gelenlere cay dışında birsey ikram etmek gerekir mi ? Arka planda bu tür işleri birinin yürütmesi düşünmesi gerekiyor ve birsey lazımmı diye bana soruluyor.Bunların hazırlıklarını ben yapıyorum. Cay şeker kagit bardak kolonya vs aldırdım dun bunların düzeneği kurduk, bugün de devam edilecek bu sisteme.
Gelenlere lokum cikolata gibi bir ikramlik ayarlanır mi?
Evde yemek ayarlamam lazım kendimiz için. Pratik ne pisirebilirim yemek. İnanın beynim durdu, sağlıklı düşünemiyor gibiyim. Dun gelenlerin sagolsunlar getirdikleri yemekler yendi evde. Bugün artık kendi kendimizeyiz. Ne düşüneceğim şaşırdım. Bir taraftan diyorum yemek derdine düşmüş gibi olur muyum ama evdekilerin de ayakta kalması icin az da olsa birseyler yemesi lazım ki iyi kotu yeniyor, bir taraftan diyorum ne yemek yapılabilir abartmadan.
Cenaze evinde nasil olmalı ne yemekler yapılabilir bana bir akıl verin nolur. Kahvaltı yapıldı bitti öğleden sonrasını düşünmem lazım
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?