- 20 Ocak 2016
- 2.341
- 4.742
- 133
Ohooo sen de hiç bir denilene yapılana ağzını açma sonra çerkes adeti vs de enseye vur lokmasını al olmuşsun resmen az sesin çıksın böyle olur mu kimsenin de seni sevmesine gerek yok sen kendini seveceksin önce ki insanlar da sevmese de saygı duysunDüğünden hemen sonra alındı ben düğün yorgunlu heycanı derken düşünemedim sonradan çok pişman oldum amcamlara söyleyemedim niye takmıyon dediklerinde bile altın takamıyom dedim
Peki yemek neden yenmezSenin kocanin ailesi kendilerini sarayli felan mi saniyo. Sanki gelin cariye,kocan şehzade,gorumcen sultan kayinbabanda padişah. Adamlar resmen muhteşem yüzyıl gibi. Sende hürrem sultanlik yap eşine alttan alttan kandir gerçekleri görmesini sağla. Bu ne be. Bizde kayinbabanin yaninda yemek yenmez o içeri girince ayağa kalkılır sadece. Oda babamdan çok birazda gelinlerin rahat etmesi için olurdu.hepimiz mutfakta yerdik babam içerde. Sizinki resmen kölelik
Evet saygı.Cerkes cok arkadasim var. Hepsini de cok severim. Yanlis anlama da soracagim seyi cidden merak ettim. Buyukten uste oturunca noluyor? Bu bir cesit saygi gostergesi mi? Anlayamadim ben.
Gelin odaya girince kp ayağa kalkıyor mu? Hem gelini yerde oturt hem kadına saygı ..Evet saygı.
Mesela odaya yaşı kaç olursa olsun bir kadın veya kız girince de ayağa kalkılır.
10 yaşındaki bir kız çocuğu odaya girdi diye 60 yaşındaki adam ayağa kalkar. Bu da kadına saygı gereğidir.
Öyle bişi yok ya biz göçmeniz kadın el üstünde tutulur bizde tamam tam çerkes değiliz ama yakınız ve kadınlar çok değerli ve kıymetlidir kendi evine pişmiş tavuk bile alsan geline de alınıp götürülür iki tane kolyen varsa biri geline verilir ezilmez kesinlikle.. O dediğin ayıpmış bilmemneymiş doğulularda çok var.Merhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim varFikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
Of. Gucsuz falan degıl saygılısın, Allah kocana ve ailesine vicdan versin. Islah etsin.Benim babam yok ben küçükken vefat etti. Annemde tek başına bişey yapamadı sadece dertşleşip duruyoz bişey yapamıyoz belkide güçsüz görüp bu yüzden üstümüze geliyorlar bilmiyorum
Konu sahibinin de kardeşi gelince ayağa kalkıyorlarmış ama kızın bileziklerini sıyırıp almışlar kolundan,amcasının taktiğini bile.Evet saygı.
Mesela odaya yaşı kaç olursa olsun bir kadın veya kız girince de ayağa kalkılır.
10 yaşındaki bir kız çocuğu odaya girdi diye 60 yaşındaki adam ayağa kalkar. Bu da kadına saygı gereğidir.
Ah be güzelim çok üzdü bu yorumun beni. Bunlar düzgün insan olsalardı daha çok koruyup kollarlardı seni. Bu mesajı okut lütfen onlara: ben onların kalıbına tüküreyim adiğağe, xabze böyle mi olur.Benim babam yok ben küçükken vefat etti. Annemde tek başına bişey yapamadı sadece dertşleşip duruyoz bişey yapamıyoz belkide güçsüz görüp bu yüzden üstümüze geliyorlar bilmiyorum
üstünlük takvadadır diyen peygamberimizin sözünü hatırlatmak isterim, çerkes olmak sizi bi adım önde yapmaz malesef, yani ahirette aaa sen çerkessin öne geç canım arım balım peteğim demicekler lütfen egoları bi köşeye bırakalımBen elhamdülillah çerkesim, hem de gelenekler konusunda bildiğin katolik bir aileden geliyorumBüyük varken halime tavrıma dikkat ederim, evli değilim ama olsam başkalarının yanında eşimle mıçmıç olmam göstere göstere çocuk sevmem. Görgüsüzlük sayılır bizde bunlar. Örnekler çoğaltılır ve hepsini çok seviyorum çünkü bir anlamı var. Ama sizin anlattıklarınız gelenek işi değil mayası kötü sizin bu ailenin. Gelenek adı altında zulmediyorlar davranış şekillerinin bizim adetlerle alakası yok üstelik senin ailenin taktığı altını bile almışlar hırsızlık bu bildiğin. Bizde en önemli şey insana saygıdır büyük olsun küçük olsun kimse kimseyle sizin böyle anlattığınız gibi yüzgöz olmaz ben ailemde hiç görmedim böyle şey. Üstelik gelin yabancıysa daha toleranslı olunur herşey güzellikle anlatılır (bizde yazısız bazı toplumsal kurallar var ve bunlara herkes uyar dışarıdan birinin anlaması çok zor bunu). Zaten geleneklerini yoğun uygulayan bir ailenin oğlu genelde çerkesle evlenir değilse bile konuşur bu konuları baştan. Kız ben yapmam derse erkek net evlenmez çevremden biliyorum, evlenenler bu konularda katı olmayanlar genelde. Kaldı ki gelin çile çeksin kız hayatını yaşasın zihniyeti düzgün bir kafa değil, görümce falan kendi kocasına yılışırken bana iş yap diyecek sıkar biraz. Yaşın da küçükmüş üstelik bizde kimse 23 yaşında apar topar evlenmez. Güzel kardeşim bu insanlar değişmezler eşinde de iş yok, işin zor ben sana söyleyeyim. Anlattığın tarzda sözde çerkesleri rolleyes:) biliyorum ve bir tahminim var nereli olduklarıyla ilgili.
Hazır bu kadar yazmışken kamu spotumu geçeyim. Bu konuyla ilgili değil ama “çerkes adetleri vırvırvır” diyen gelinleri duya duya bıktığımdan haykırmak istiyorumçerkeslerle evlenmeyin arkadaşlar bizlerle sizler birbirimize uyum sağlayamıyoruz olmuyor kan tutmuyor evlenecekseniz de gidin uzakta bi yerde yaşayın siz sağ biz selamet tam tersini yapıp çerkes olmayanla evlendim al ben de beceremedim
Evet, saygı göstergesi. Salonda uzun bir L koltuk olsa mesela, kapıya en yakın kısım en alt kısım oluyor, diğer başta amca, hala kim büyükse o oturuyor. Yani bi sohbet dönecekse, en büyük söz sahibi o kişi.Cerkes cok arkadasim var. Hepsini de cok severim. Yanlis anlama da soracagim seyi cidden merak ettim. Buyukten uste oturunca noluyor? Bu bir cesit saygi gostergesi mi? Anlayamadim ben.
Bu dediğini annem, yengem yapmış...bizim jenerasyonda kalmadı..he adet nedir, gelinim konuşsun diye KP bilezik takar, çok da fena değil hani.Ben cerkes değilim,bunların bir çoğunu ben de yaparım Samsonn.
Üstte oturmak ne demek anlamadım ama ben de eşime yapışmam büyüklerin yanında, misafire çok önem veririz onlar gibi,ama odaya her büyük girdiğinde kalkmayız mesela.
Tertipli toplu otururuz,fakat bir arkadaşımın sokağında çerkes aile oturuyordu,kayinpederle konuşamıyordu kadın,Kv evde yokken yemek hazırlamışsa bir koşu arkadaşımın annesine gelmiş,gelip yemeğin hazır olduğunu kayınpederime söylermisin diye,buna çok şaşırmıştık,zorlayıcı olan bence bunun gibi davranışlar.
Ben bir adım öndeyiz diye bişey demiş miyim allasenüstünlük takvadadır diyen peygamberimizin sözünü hatırlatmak isterim, çerkes olmak sizi bi adım önde yapmaz malesef, yani ahirette aaa sen çerkessin öne geç canım arım balım peteğim demicekler lütfen egoları bi köşeye bırakalım
Babaannem de cerkes terbiyesi almış nedense,babamdan bunları beklermiş o da,çocuk sevmeme filan.Evet, saygı göstergesi. Salonda uzun bir L koltuk olsa mesela, kapıya en yakın kısım en alt kısım oluyor, diğer başta amca, hala kim büyükse o oturuyor. Yani bi sohbet dönecekse, en büyük söz sahibi o kişi.
Bu dediğini annem, yengem yapmış...bizim jenerasyonda kalmadı..he adet nedir, gelinim konuşsun diye KP bilezik takar, çok da fena değil hani.içinde yaşayınca tuhaf gelmiyor, sonradan anlıyorsun farklı olduğunu. Babam babasının yanında bizi sevmez, kucağına almazdı örneğin. Ee dedem de babam işten gelince rahat etsin diye çok durmaz, 5-10 dk ya kendi odasına cekilirdi. Eskiden hakkaten zormus. Babamın jenerasyonu kendi ebeveynlerine anne/baba diye bile seslenmezlermis mesela. Ben yıllarca dedemin adını başka bişey sandım. Meğer baba yerine bi lakabmis.
Yakın kültürler evlensin evet,buna hak veriyorum,fakat çokta yakın olmasın,örneğin ben kendi milletimin erkeklerinin bazı özelliklerini sevmem,bazı şeyleri iyi olsa da.Ben bir adım öndeyiz diye bişey demiş miyim allasenelbette üstünlük ne kadar düzgün biri olduğunla ilgili, ben sadece yakın kültürler evlensin herşey daha kolay olsun diyorum (böyle dedim ya kesin gider tibetten falan koca alırım). şu mesajımdan da duyar yedim ya gam yemem :))
Yakın kültürlerin evlenmesi şartı değil, abartı geleneklerin bitmesi gerek bence. İnsanlık her yerde herkeste olmuyor malesef bir rus gelini gelip ağrı da çok güzel bi evlilik yaşayabiliyor mesela, bu da evlendiği ailenin ağrılı değil de ne kadar anlayışlı olduğundan kaynaklanır. Duyar yiyeceğiniz bi durum yok konuya elhamdülillah çerkesim diye giren sizsinizBen bir adım öndeyiz diye bişey demiş miyim allasenelbette üstünlük ne kadar düzgün biri olduğunla ilgili, ben sadece yakın kültürler evlensin herşey daha kolay olsun diyorum (böyle dedim ya kesin gider tibetten falan koca alırım). şu mesajımdan da duyar yedim ya gam yemem :))
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?