- 1 Ağustos 2009
- 5.801
- 10.244
- 448
- Konu Sahibi kaplumbaga terbiyecisi
-
iletişim hatalarımı söyleyebilir misiniz? çünkü gerçekten insanlarla iletişimim pek iyi değil, nasıl davranmam gerektiğini çoğu zaman bilmiyorum. eğer objektif bir göz bana hatalarimi söylerse gerçekten mutlu olurum ve düzeltmeye çalışırım.
Hepimizin iletişimde hataları oluyor. Sizinkilerden benim gözüme çarpanları alıntılıyorum.
"neden iş arıyorsun ihtiyacınız var mı?" gibi bir soru sordu. o an neden bilmem "ihtiyacım yok, öylesine" diye cevapladım halbuki çok ihtiyacım vardı, sıkışık bir dönemdeydik. öyleyse neden iş arıyorsun diye sorduğunda da "öyle ben çalışmayı çok severim, çalışmak bence çok güzel" filan dedim durumumuzun kötü olduğunu söylemedim. derken birkaç kez ben iş görüşmesine filan gideceğim için onun da haberi oldu ve bana şöyle dedi: "sen paraya fazla önem veriyorsun galiba, ne zaman sorsam iş arıyorsun, bu kadar önemseme" gibi saçma bir şey söyledi.
Tamam ilk seferde ne diyeceğinizi bilememiş olabilirsiniz. Ama sonrasında ilk fırsatta "Hala iş arıyorum. Çalışmayı seviyorum. Ayrıca özgeçmişime yazacak iş tecrübesi olsun istiyorum. İleride işe başvurduğumda ne kadar çalışkan olduğumu anlatmam da kolay olur. Zaten bu aralar maddi sıkıntım da var. Ona da faydası olur" diyebilirdiniz.
Siz daha bunları söyleyemeden "paraya fazla önem veriyorsun galiba" derse de aynı cevabı verip üzerine "ben daha açıklama yapmadan, beni iyice tanımadan etmeden nasıl böyle bir cümle söyleyebildin? Söylediğin şey çok kırıcı. Çalışmak istemem benim paragöz olduğumu göstermez. Çalışmak istemenin bir sürü sebebi olabilir. Senin bunları anlamaya çalışmadan öyle bir cümle kurman ise senin önyargılı olduğunu gösterir" diyebilirdiniz. Ben olsam kırgın olduğumu belli edip, özür dileyene kadar samimi davranmazdım. Ama muhtemelen işler o raddeye gelmezdi, siz tepki göstermeye başlayınca "yok ben şaka yaptım" vs derdi.
beni bir yere davet etti, netten o yerin fotolarına baktığımda çok lüks bir yer gibi geldi ve kendimi huzursuz hissettim... oraya gitmeye gerek olmadığını, çok lüks bir yer gibi gözüktüğünü, boşuna masraf etmemek gerektiğini söyledim. evet belki aptal saptal konuştum bilmiyorum. evet belki gözünde cimri imajı çizdim.
Burada da cimri imajı çizmediğinizden emin olana kadar meramınızı anlatmalıydınız. Sen ödemek istersin diye düşündüm, ben zaten maddi sıkıntı içindeyim vs. artık düşündüğünüz neyse hepsini söyleyebilirdiniz. Siz mantıklı açıklamalar getirdiğiniz halde hala size cimriymişsiniz gibi hissettirirse de ona bunu söylerdiniz. "Ben sana bunu bunu dedim, bunlara rağmen bana hala cimriymişim gibi davranıyorsun. Bana kendimi kötü hissettiriyorsun, kalbimi kırıyorsun" deyip, o gelip özür dileyene kadar araya mesafe koyabilirdiniz.
birkaç kez de yanımdayken bana laf soktu "sen beni beğenmiyorsun, benim gibilerle işin olmaz, benim arabamı da beğenmiyorsundur" vs. ne alakası var dedim şaşırdım ama açıklama yapmadım da. sadece şaşırdım ve üzüldüm.
Niye açıklama yapmadınız? Siz böyle bir şey söyleseydiniz, aynı şeyi araba için değil de tipiniz için söyleseydiniz mesela, o sussaydı, sadece ne alakası var deyip geçiştirseydi siz ne düşünürdünüz?
Neden böyle bir şey söylediğini, bunu nereden çıkardığını sormalıydınız. Sizin yaptığınız bir şey yüzünden böyle dediyse, "ben onu demek istemedim, şunu demek istedim" vs diyerek açıklama getirmeliydiniz. Bir sebebi yoksa onun bir kompleksi olabilir veya ilgisiz kalmış olabilir. "Ben seni beğeniyorum. Şu şu özelliğini beğeniyorum. Sende beğenmediğim tek özellik böyle beni suçlar gibi konuşman. Beni sevgilisini arabasına göre seçecek bir kız mıyım? Benim hakkımda gerçekten böyle mi düşünüyorsun? Ben böyle biriysem benimle neden berabersin? Senin beni böyle suçlaman diğer tüm beğendiğim özelliklerini silebilecek bir özelliğin. Beni çok kırdın" deyip o özür dileyene kadar mesafeli davranabilirdiniz.
böyle saçma sapan konuşmaları ve hareketleri yüzünden kendisinden ayrıldım. ama maddiyatçı biri olmadığım konusunda hiç açıklama yapmadım ne yazık ki.
Böyle saçma sapan hareketleri yüzünden demişsiniz de hiç hatasını söyleyip düzeltme şansı vermemişsiniz. Siz ses etmedikçe de o kendini haklı sanmış. Biraz çocukça biriymiş, hatalarını söyleseniz bile belki düzelmeyecekti, o da var. Şimdi okudum, size güvenmiyormuş da. Yani siz iyi iletişim kursanız bile iyi bir ilişkiniz olmayacaktı muhtemelen.
Her işte bir hayır vardır. Belki bu yaşadıklarınız ileride karşınıza doğru insan çıktığında çok daha iyi iletişim kurmanızı sağlayacak. Daha iyi iletişim kurmanın faydasını sadece aşkta değil kariyerde, arkadaşlıkta, aile ilişkilerinde de mutkaka görürsünüz. O yüzden hiç üzülmeyin, ilerisi için umutlu ve mutlu olun.
Son düzenleme: