Çocuğumu nasıl yetiştirebilirim

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Benim kayınvalidem Kürt, eşimin çocukluğu annesinin ailesiyle geçmiş, Kürtçe 'yi zaten biliyor, konuşurken dikkat etmezse şiveli de konuşur. İlk tanıştığımız zamanlarda dikkat ediyordu yanımda şiveli konuşmamaya, dedim ben sivenden rahatsız olmam ki benim hoşuma bile gidiyor şivesi ☺

İnsan eşinin şivesinden, ana dilinden, kültüründen rahatsız nasıl olur, oluyorsa neden o insanla evlenir, anlaşılmayacak bir durum.
Ne güzel bir ayrıntısın 💙

örneğin çocuğumun ismini kesinlikle Türkçe istiyorum, ben asla bilmediğim anlamadığım bir dilde çocuğuma seslenmek istemiyorum, bu benim en doğal hakkım değil mi?
siz en doğal hak olarak görmüşsünüz ama eşinizde tam tersi durumu kendinde doğal hak olarak görebilir ki ailesine göre onların ana dili de o. ben sizin yerinizde olsam iki isim koyardım çok ısrar edilirse. zaten bile bile evlenmişsiniz iki kültürle yetişmiş olacak hem sizden hem eşinizden öğrenip büyücek bunları sorun etmeyin bence

Herkese selamlar, eşimle farklı kültürdeniz, ben batı o doğulu diyim siz anlayın, şuan çocuk gibi düşüncemiz yok ama elbet olacak, ben bu konuda korkularımı atamıyorum, örneğin çocuğumun ismini kesinlikle Türkçe istiyorum, ben asla bilmediğim anlamadığım bir dilde çocuğuma seslenmek istemiyorum, bu benim en doğal hakkım değil mi? Eşim o dili bilmiyor bu arada, oda sadece Türkçe biliyor ama anne babası biliyor, ve eşimi fişfekleyeceklerini düşünüyorum, içimde hep bir korku var, bir kere kv sohbet esnasında iki isim koyarsınız biri Türkçe biri kürtçe gibi söyledi bende asla iki isim koymayacağımı anlamadığım dille bizim ne işimiz olduğunu söyledim, tabiki tavır aldı ama umrumda değil, birde çocuğumu vatansever kültürümüze bağlı yetiştirmek istiyorum, ailem uzakta, eşimin ailesi sadece oturduğumuz şehirde, çocuğum onlarla daha çok vakit geçirecek korkarım, bu durumda olanlar ne yaptılar acaba teşekkürler
Yani bunları evlenmeden önce tartmanız gerekirdi, daha yeni düşünmeye başlamanız değişik geldi bana. Siz açık açık yazmamışsınız ama ben yazayım, benim eşim de Kürt. Köydeki akrabaları Kürtçe de konuşur, Türkçe de konuşur. Babannesi Türkçe anlar ama yaşlı kadın utandığı için, ya yanlış konuşursam diye konuşmaz :) Eşim de Kürtçe anlar ama konuşamaz. Belli başlı kelimeler hariç pek bilmez.

Evlenmeden önce Kürt olduklarını söylediğinde ben açık ve net sordum. Kürt olmasının asla sorun olmadığını ve olmayacağını ancak vatan,bayrak gibi konulardaki yaklaşımının ne olduğunu bilmem gerektiğini söyledim. Çünkü bu konularda hem fikir değilsek, Türk olsa da o iş olmazdı, çok net.

Nitekim eşim Atatürkçü, vatanına, milletine bağlı, askerliğini doğuda terör bölgesinde yapmış bir adam. Çocuk yetiştirme konusunda, isim konusunda asla sorun yaşamadık. Çünkü hayata ve bir takım değerlere bakışımız aynı. Kaldı ki adamın kökenlerini biliyordunuz evlenmeden, ailesinin konuştuğu dile, kültürlerine bu denli tepkili olmanız pek anlaşılır değil bence.

Eşim kürt,pardon doğulu. ben de türküm. Böyle bir endişem olmadı, ki ailesiyle aynı binada yaşıyoruz.
Gayet hoşgörülü ve anlayışlı insanlar. Lafı açıldığında da öneride bile bulunmadılar yanlış anlaşılabilir diye.

Ben beğendiğim bir kürtçe ismi eşime söylediğimde o istemedi tam tersi.
Sizin gibi insanların varlığını benden daha iyi biliyor sanırım.

Kimse bizden daha az vatansever, daha az insan, daha az değerli değil.
Bu kadar korkulacak bir kültürün içine girmeseydiniz keşke.
Size tavsiyem, dillendirip eşinizi kırmayın bari. Bu insanlar zaten ötelenmiş yeterince.

kendi abimde eşimde dahil bunu herkese soylerim
bence cocugun adini koymak once anneye düşer
yetistirme tarzininda isimle bir alakasi yok amcamin iki cocugunun ismi kurtce bahsettiginiz seylerle alakasi yok cocuklarin
ismimiz kaderimizi yasam tarzimizi belirlemiyor sonucta

Şu kürtçe isimler neler acaba zelal rojda rojin falan mı ki bence güzel isimler anlamları da çok gzel.

Bi de şunu söyliycem. Allahın farz kıldığı namaz Farsça kökenlidir. Kürtçe de Fardça nın bi lehçesi bi koludur. Yani Arapça sıyla biz bi salat eda edelim demiyoruz namaz kılalım diyoruz değil mi? Kültürümğze bu kadar geçmişken "j" harfi bile Türkçe değilken böyle saçma sapan ayrımlara girmek hak mıdır reva mıdır? Yaptığınız ayıptan ziyade günah da hatta kul hakkı. Kendinizi ya toplayın ya da insanları rahatsız etmeyin ayrılın.

Neden insanlar ırkları yüzünden hor görülür?
Evlenirken din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmazken iş aileleriyle anlaşmaya gelince birden farklılıklar yaratmaya çalışmanızı anlamıyorum.
Evlenilen kocaların ırkı mühim değilken ah bir bakıyorsunuz kayınvalide'nin doğulu ya da karadenizli ya da iç anadolulu, egeli olduğu geliyor akla.
Kocalar iyi de aileleri kötüye bağlanıyor hemen, o kocaları o aileler yetiştirdi oysa.

Size birkaç isim yazacağım, bu toprakların insanlarının nasıl birbirine karıştığını, doğu-batı, kuzey-güney ayrımı olmadığını ispatlar nitelikte isimler.

Gülçin, Gülistan, Lerzan, Mihriban, Pelin, Pervin, Berat, Dilaver, Yekta
Doğulu olmayıp bu isimleri koyan var mı? Ya da bu isimlerin Kürtçe isimler olduğunu biliyor muydunuz?
Bildikleriniz Berfin, Baran, Rojin.

Size pek de duymadığınız Kürtçe bir isim yazayım Welat, anlamı nedir biliyor musunuz? Vatan.

Vatanı sevmek, vatansever olmak için illa bir ırka mensup olmanız gerekmez, bu topraklara ait olduğunuzu, bu toprakların yuvanız vatanınız olduğunu biliyor ve benimsiyor olmanız kafidir.

Konuyu kapatıyorum, sebebi malum, bu sitede kimse ırkçılık yapamaz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X