Çocuklarınız daha küçükken uygun dille konuşun onlarla, yine diyorum, erkek - kız farketmez; onlara dudaklarının, göğüslerinin ve malum bölgelerinin sadece kendilerine özel olduğunu, kimseye göstermemeleri gerektiğini, uygun bir dille anlatın, asla kızarak bağırarak çağırarak yapmayın, çok sık olmamak kaydıyla zaman zaman bunlardan bahsedin. (ona bundan bahsederken siz veya eşiniz evinizde ona uygun giyinerek gezin)
Bebeklerinizin kalabalık ortamlarda altlarını değiştirmeyin. Sadece bayanların olduğu ortamlarda bile değiştirmeyin. Onu alarak başka odaya geçin ki bu durumun ve açılacak olan bölgesinin özel olduğunu anlasın.
Evet onları gözetleyin ama düşmesine kalkmasına kendi şeylerini kendi yapmasına izin verin. Yapabilecek yaştaysa sizden istediği şeyleri kendisinin almasını, kendisinin yapmasını söyleyin.
Tvlerde açık olan dizilere- konuşulan konulara dikkat edin.
Ya aslında iş sadece biz anne babalarda bitmiyor. Keşke etraftaki herkes bizim gibi anlayışlı olsa. Ama ne yazikki çocuğumuz sadece bizle büyümüyor. Etraftaki herkese de bi yere kadar laf anlatıyorsun.peki konu başından beri yaş bilgisini sorguluyorum, bunları yapmaya kaç yaştan itibaren başlamak gerekir?
oğlum 2,5 yaşında, dudağından öpme vb sevme şekillerini hiç uygulamadık.
ama wc de mesela yardım ediyoruz, ne zaman kesmeli.
babası da ben de yıkıyoruz mesela.
veya babannesi dedesi de wc ye götürüyor. ya da okulda öğretmenleri.
özellikle tuvalette artık kendisinin yardımsız yapabileceğini anlatıyorum, özel bölgelerini anlatarak kimse dokunmasın diyorum ama bu durumda da acaba öğretmenleri tehdit olarak görür mü diye düşünüyorum.
çok karışık bir konu aslında.
peki konu başından beri yaş bilgisini sorguluyorum, bunları yapmaya kaç yaştan itibaren başlamak gerekir?
oğlum 2,5 yaşında, dudağından öpme vb sevme şekillerini hiç uygulamadık.
ama wc de mesela yardım ediyoruz, ne zaman kesmeli.
babası da ben de yıkıyoruz mesela.
veya babannesi dedesi de wc ye götürüyor. ya da okulda öğretmenleri.
özellikle tuvalette artık kendisinin yardımsız yapabileceğini anlatıyorum, özel bölgelerini anlatarak kimse dokunmasın diyorum ama bu durumda da acaba öğretmenleri tehdit olarak görür mü diye düşünüyorum.
çok karışık bir konu aslında.
Bence bir yaşı yok bunun, örneğin banyoda asla iç çamaşırı olmadan yıkamayın. Mutlaka altında iç çamaşırı olsun. Olabildiğince siz yıkamaya çalışın. Birde özel bölgeler için ben resimle anlatıyorum büyük kızımıza, daha etkili olduğunu düşünüyorum. 7 yaşında babasının yanında dahi üstünü değiştirmez, eşim uyurken içeri girmez. Fakat kreşte nasıl olur o takıldı şimdi benimde kafama. Umarım faydalı yorum yapacak bir arkadaş olur.
şöyle ki, biz oğlumuzu hiç aşırı sevme yöntemleri ile sevmediğimiz için vücut bilincine sahip, tepkisini gösteriyor.
ama wc de yardım ediyoruz, kendisi yapıyor ama düzeltiyoruz ki tam tuttursun :)
mesela buraya kimse dokunmasın annecim, sen artık kendin yapabilirsin diyorum, tamam diyor da elbette bazen yapıyor bazen yapmıyor.
banyo kısmında çıplak yapıyor, eşim ya da ben yaptırıyoruz, artık külotla mı yaptırayım, nasıl bir geçiş yapayım acaba...
İstedikleri kadar adımızı pimpirikliye çıkarsınlar, bu zamanda kontrolcü olmak tedbirli olmak tuhaf geliyor bazılarına bende bunu anlayamıyorum , doğur sal bana göre değil malasef.Anneniz çok haklı. Ben misafirler gelince çocukları odalarında sürekli kontrol ederim, onlar kapatsa ben açarım kapılarını. Adınız pimpirikliye çıkıyor ama olsun.
Hatırlamıyor evet. Çünkü o an zaten kardeşim bişey anlamamış oyun sanmışÇok üzücü gerçekten inşallah kardeşiniz hatırlamıyordur
"2 yaşındaki çocuklar kız-erkek ayrımını yapabiliyormuş ancak fiziksel farklardan haberdar olmuyormuş. 3-4 yaşındaki çocuklar fiziksel farkları anlıyor ve bu konudaki merakını gidermek için çeşitli sorular sorabiliyormuş. 4-5 yaşındaki çocuklarda üreme merak edilen konular arasına giriyormuş. Şu yazıdaki bilgilere göre, 3-6 yaş aralığındaki çocukların oyunlarının bir kısmı cinsel merakı gidermeye yönelikmiş. Bu dönemde çocuklar (kendilerince) kuytu bir yerde birbirlerinin bedenleri inceleyebilirlermiş. Bu durumla karşılaşan ebeveynlere sakin kalmaları, çocukların merakını uygun resimler göstererek anlatmaları öneriliyor. "
Şöyle bir yazı buldum şimdi, ayrıca iki tane de kitap.Bence çıplak yıkamayın artık. Yani o kadar hassas konular ki.
Çocuklar İçin Cinsel Eğitim Öyküleri
Yazan: Yaşam Yanardağ ÇelikResimleyen: Hülya Günal
Yaş grubu: 4+Net Yayıncılık, 2011, karton kapak, 38 sayfa
Ben nasıl Ben Oldum
Özgün adı: Så blev jag till
Yazan: Katerina Janouch
Resimleyen: Mervi Lindman
Çeviren: Ali ArdaYaş grubu: 4+Dinozor Çocuk, 2010, sert kapak, 64 sayfa
Kesinlikle katılıyorumİstediğiniz kadar pimpirikli desinler. Siz vazgeçmeyin çocuğunuzu kontrol etmekten. Benim 2 buçuk yaşında kızım var, 4-5 yaşlarındaki erkek kuzenleriyle bile yalnız bırakmam. Girip çıkıp bakarım. Asla kucaklaşarak oynamalarına, el ağız şakalaşmalarına izin vermem. Adli vakaların içinde olunca, gördüklerim, okuduklarım, o iğrenç olaylar beni bu hale getirdi. Sizde sonuna kadar haklısınız çocuklarınızı gözetlemekte. Ne dayı, ne amca, ne kuzen, ne yeğen, hiç kimseyle çok fazla samimiyete, bebeklerinizi (kız-erkek farketmez) çok fazla öpüp koklamalarına, lütfen izin vermeyin. Evet belki zarar gelmez, ama çocuklarınız alışmasın, ona yapılan bu davranışın herkes tarafından yapılabileceği düşüncesine kapılmasınlar.
Ne yazıkki devir bizim sokaklarda güle oynaya büyüdüğümüz devir değil. Çocuklarınızı çok sıkmayın, ama sahip çıkın.
Acaba çocuklar da böyle bir şey mi yasadi yada yasıyor?
Çocuklar da mastürbasyonu duymuştum. 3 yaşlarında başlar, 12 yaşına kadar cinsel birleşme düşünmezlermiş. Bu onlar için oyun gibi bişey. Maalesef ailelerinden cinsel eğitim görmeyen çocuklar bu süreci böyle hatalar yaparak tamamlıyorlar.
Bu tamamen anne baba elinde olan bir şey. Benim kardeşiminde başına geldi mahallemizde bir çocuk vardı ağzı bozuk sürekli herkese sataşan yaramaz bi çocuktu böyle her şeye aklı eren ama masum yaramazlıklar yapan çocuklardan değil. Kardeşimde yapı itibari ile saftır uyar akıllıdır hiç kimsede kötülük aramaz bi gün kardeşime gel şu inşaatta oynayalım demiş götürmüş o zamanlar o inşaatta tam salon camımızın karşısında kalıodu inşaata giren çıkanı net görebiliyorduk. Kardeşim 6 o çocuk 7 yaşındaydı o zaman, annem kardeşime seslenmiş dışarda bulamadı sonra salona geldi bi ara bi daha sesleneyim şu oğlana die cama çıktı o ara kardeşimi görmüş inşaatta hemen çıktı gitti girdi annemde inşaata sonra bide ne görsün o pislik çocuk inşaatın bi odasında kardeşimin donunuda indirmiş kendi donunuda indirmiş arkasında duruyor annemin aklı çıkıyor tabi o çocuğu aldığı gibi anasının yanına dayanıyor kapıya rezil ediyor onları hatırlıyorum çok büyük kavga çıkmıştı. Aklıma geldikçe tüylerim diken diken oluyor. Şimdi benimde çocuğum var ve annem asla amcası dahil çocuğunu kimseyle yalnız bırakma kucaklarına uzun süre oturtmalarına izin verme diyor bir de misafirliğe gittiğinde çocuğunu başka çocuklarda varsa sakın bi odada yalnız başlarına oynatma eğer çocuğun oynicam die ısrar edersede 5dk bir git bak odaya kontrol et çocukları der. Haklıda.
internete dusen her haber dogru olmayabilir hicbi annenin buna musade edecegini sanmam bazi haberler olaylari normallestirmek toplumu bozmak icinde yapilabilir.
Biz izindeydik kaaac sene önce kizkardesim daha 2.5 yasindaydi komsumuzun oglu da 2 yasindaydi hepimiz evde oturuyorduk yemek felan derken bir an annem dedi cocuklar nerde komsu da dedi oynuyorlar felan sonra annem herkes aramaya gitdi ikisini. Bir baktik cocuk odasinda ikisi ciplak popolarinda sirf pampers duruyor yatagin altina saklanmislar. Annem ozaman bile cok kizdi. Komsuya dedi sen napiyorsun kocanla bitlikte cocugun önünde mi sevisiyorsun da cocuklar soyunmus felan. Komsu da sasirdi. Simdi hatirlayinca ikiside cok tatliydi yani düsünmüyorum 2-3 yasinda bir cocuk böyle cinsellikden dolayi böyle birsey yapmis olabilirmi?
Ikisi de hep beraber büyüdü sarilirlardi dövüsürlerdi. Ama annen cok sinirlenmisti
Komsu da gayet rahatdi yani sonra babasida kizdi cocuga
Bend e kücüktüm olayi tam anlamadim
He hep dış mihraklar..internete dusen her haber dogru olmayabilir hicbi annenin buna musade edecegini sanmam bazi haberler olaylari normallestirmek toplumu bozmak icinde yapilabilir.
bu yaşlar için normal yazıyordu bir yerde, buna şahit olan ebeveyn kızmamalıymış, ama çocuğuna uygun zamanlarda oralar özel bölgeler diye anlatmalıymış. kızınca veya ayıp vs şeklinde çocuğa yansıtınca çocuk daha çok üzerine gidiyormuş bu konuların.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?