Kıyamam ben o yavruya. İnşallah evladın hayırlısıyla kurtulur kilolarından. Gerçi yakında boy atınca kilo falan kalmaz. Beni de lisede hep kilodan vururlardı. Çok iyi anlıyorum oğlunu. İnsanlarımız cahil mi lüzumsuz mu bilemiyorum. Ama işin sonu hep bir kalbin kırılmasına varıyor.O an yanımda bir boy aynası olsaydı gösterirdim ben ona ayı kimmiş.terbiyesizlik resmen yahu.hem kim oluyor değilmi?
Her alanda eğitime resmen muhtaç bir toplumuz maalesef...
Biz asla özürlü demeyiz. Sorana otizm diyoruz.Maddi durum olsa iyi yerlere yollamak istiyoruz.devletin verdiği 2 gün.Ekstra 1 gün daha yolluyolar ücretli olarak.
Sizinki gene o kadar ağır değilmiş. Benim yengem, yürüme engelli kuzenimi gezdirmek için dışarı çıkardığında hiç tanımadığı bir kadın yengeme demiş ki: "sen kim bilir hangi büyük günahı işledin de evladın böyle oldu. Bir de utanmadan onu sokağa çıkarıyorsun.." tabi bunu kuzenim de duyuyor ve 15-20 sene geçmesine rağmen o günden sonra kendi evinin balkonuna bile çıkmadı.
Bu boş boğaz insanlar böyle hassas kalpleri kırmanın hesabını nasıl ödeyecekler çok merak ediyorum...
Sizinki gene o kadar ağır değilmiş. Benim yengem, yürüme engelli kuzenimi gezdirmek için dışarı çıkardığında hiç tanımadığı bir kadın yengeme demiş ki: "sen kim bilir hangi büyük günahı işledin de evladın böyle oldu. Bir de utanmadan onu sokağa çıkarıyorsun.." tabi bunu kuzenim de duyuyor ve 15-20 sene geçmesine rağmen o günden sonra kendi evinin balkonuna bile çıkmadı.
Bu boş boğaz insanlar böyle hassas kalpleri kırmanın hesabını nasıl ödeyecekler çok merak ediyorum...
Canim insallah herşey hepimiz için hep güzel olsun.bir insanın kalbini kırmak kadar kötü ne olabilir ki bu dünyada. .Kıyamam ben o yavruya. İnşallah evladın hayırlısıyla kurtulur kilolarından. Gerçi yakında boy atınca kilo falan kalmaz. Beni de lisede hep kilodan vururlardı. Çok iyi anlıyorum oğlunu. İnsanlarımız cahil mi lüzumsuz mu bilemiyorum. Ama işin sonu hep bir kalbin kırılmasına varıyor.
Küçük yeğenim 5, 6 yaşlarında henüz okula başlamamıştı. Eve öyle bir sinirle geldi ki korktuk hepimiz. Yani burnundan solumak neymiş, o gün çok iyi anladım. Bir yandan hızlı hızlı nefes alıyor, bir yandan ağladı ağlayacak. Sorduk ne olduğunu. Meğer sitedeki çocuklar zihinsel engelli başka bir çocukla alay edip tartaklamışlar. Bizimki birkaç kez uyarmış, hala devam ettiklerini görünce de başlamış bunlara vurmaya. Çocukların kavga etmelerinden hiç hazzetmem ama o gün yeğenime hiç kızamadım. Hatta içten içe gurur duydum, zayıf olanı koruduğu için. Şimdi bakıyorum da görüp geçirmiş, torun torba sahibi insanlar yeğenim kadar insancıl ve ince davranamıyorlar. Teselli edemiyorsak karışmayalım. Bilgimiz yoksa deşelemeyelim. Önerimiz yoksa hiç ağzımızı açmayalım. O çocuğa gülümseyip geçemeyeceksek bakmayalım. Diyorlar ya hani "2 dakka insan ol" diye. Bari o kadarcık insan olalım.
Çok haklısın canım dediğin doğru merhamet yoksa zaten insan bile değildir. .amin Rabbim korusun öyle vicdansız insanlar..Eğitimden ziyade merhamet lazım, bakan gözlerde insanlık yoksa Allah korkusu yoksa kime eğitim vereceksin, Allah gönül gözü kapalı insanların şerrinden korusun yoksa kimse kusursuz değil inan..Senin yazılarına arada denk geliyorum gönlü güzel bir insansın, eminim evladında sen gibi güzel gerisi boş kim ne demiş dedim ya insanın gönlü özürlü olmaya görsün...
Otizm aşama aşamadır çok ağır olanları gerçekten zordur bu konuda aileler eğitilmelidir oçem devletin bu gibi çocuklara sunduğu iyi bir merkezdirotistik çocuğu normal Çocuktan fiZiksel olarak ayırt edemezsiniz ki çok garip geldi bANA ayrıca Otizm Eğitimle düzeltilebilir ve hatta ÇOĞU düzelen çocukta üstün Zeka belirtisi de gösterebilir biz eğitimciler bile fiziksel ayırt edemezken parkta ve dolmuşta ki bayanlar nasıl farklılık OLDUĞUNU anlamış? Down sendrom deseniz anlarımda bu çok garip gerçekten
Her zorlukta bir kolaylık vardır. İnsan hayata nasıl bakarsa hayat ona o şekilde dönüyor. Bakmasını bilmek lazım!Çocuğunuzun kendinizin olduğu için sevmekten öte Allah’ın emaneti olarak görerek sevin.Evlatlarımız kusurlarıyla da olsa onlar bize Allah’ın özel bir emaneti. Bunu asla unutmayalım!!!Bilen arkadaşlar vardır.Annelik denilince Akla ilk gelen Hz. Hacer !!!Evlatlarımıza Allah’ın verdiği ömrü onlara en iyi şekilde yaşatmak bizim görevimiz.Özel çocuklara sahip anneler daha fazla sabırlı oluyorlar.Özel çocuk anneleri her duyguyu daha yoğun yaşıyorlar.Ölünceye kadar bebek kalacak bakıma muhtaç bir çocuğa sahip olma gerçeğiyle yüzleşen her kadın başlarda bu durumu kabullenmek istemiyor. O kadar ki bazı anneler çocuğunun bu özel durumundan kendisini sorumlu tutuyor. Yaptığı bir hata sonucunda ya da hamilelik dönemindeki ihmaller yüzünden engelli bir çocuk dünyaya getirdiğini düşünüyor. Oysa ki bu kaderlerinde var ve onu yaşıyorlar.Suçlu ne anne nede baba.(ıstisnalar hariç)Özel çocuğu olan ebeveynlerin psikolojilerinin diğerlerine oranla daha hassas olduğunu toplum olarak farkında olmamız gerekiyor.Toplum olarak bilmemiz gereken çok şey var öncelikle.Özel çocuğa sahip anne baba ve çocuklarına acıyan gözlerle bakmaktan vazgeçmek gerekiyor.Bu çok yanlış bir davranış. Engelli çocuğun ve anne babasının acınacak bir durumu yok. ilk başta bunu anlamamız lazım.Onların desteğe ve anlayışa ihtiyacı var. Bu anne babalara sürekli çocuklarıyla ya da çocuklarının problemiyle ilgili sorular yöneltilmemeli. Bunu toplum olarak yapmaktan kendimizi bir adım değil on adım geri çekmemiz gerekiyor bunuda aklımızın köşesine yazmak lazım burada okuyup yarın böyle özel bir çocuğa sahip bir aile gördüğümüzde merak Nede olsa Türk milletinin vazgeçilmez hobisi.Toplum olarak anlamakta güçlükte çeksek Özel çocuklara da normal çocuklarmış gibi yaklaşılmalı onlara karşı ne çok katı ne de çok serbest olunmamalı.Şunu unutmamak lazım o canlı bizler gibi ve yaşamak nefes almak bizler için Nasıl normalse onun içinde o kadar normal bu tür olayları anormalmış gibi kendimize görev haline getirmeyelim.Birçok insan kendi normal çocuklarının engelli çocuklarla arkadaş olmalarını onlarla aynı ortamda bulunmalarını istemez. Çocuklarının olumsuz etkileneceğini düşünür. Hiçbir zaman onlara vebalı gibi davranılmamalı. Unutmayalım ki onlar da bir çocuk onlar da bir yürek onlar da bir can Kk bir çok üye var ve bu yazı bir çok annenin okumasıyla son bulacak farkındalık yaratarak bugün anne olarak yada insan olarak bizim de üstümüze düşeni yapalım bu tür üzücü olaylar duymamak ve okumamak için önceliğimiz kendi aile fertlerimiz olsun özel çocukların öcü yada bir yaratık olmadıklarını her sağlıklı bir canlı gibi normal bir şekilde kendi etrafımızda ve sevdiklerimizin yanında yer ede bileceklerini anlatmakla başlaya biliriz.Özel çocukları gördüğümüzde tabiri caizse öküz trene bakar gibi bakmayalım.Unutmayalım hepimiz bir Engelli adayıyız.Abimin kızı otizm.Bu ayın sonunda 4 yaşına girecek. Yengem yeğenimi parkta oynatırken bi tane boş boğaz düşüncesiz kadın yengeme çocuğun özürlümü demiş onunda zoruna gitmiş bize anlattı bende üzüldüm...Geçenlerde de otobüs yolculuğunda otobüsteki kadınlar kendi aralarında özürlü herhalde cık cık cık diye fısırdaşmışlar. Yengem de ne diyosunuz be demiş seslenmiş.Neyse yiğenimin otizm olduğunu 2,5 yaşında öğrenmiştik.Rehabilitasyona gidiyo ama bi ilerleme göremiyorum. şuan canım yeğenim bebek gibi,bişeyleri anlayamıyo büyüdükçe yaşı ilerleyince kendi kendinin rahatsız olduğnu anlayacak mı? anlayıpta üzülücekmi
Aynen ya katılıyorum hiç bişey yazmasaydiniz keşke o ne öyle evet.Ne kadar soğuk ne kadar itici bir cevap
İnsani ölçülerde cevap vermek yalan soylemek olmuyor. Bır kadın olarak bu kadar degersi kılmanız empatıden yoksun cevabınız ile su saatten sonra ne desenız sasırmam. İçinizde tutun bu hallerınızı bence zira sizin gibiler radyasyon etkısı yaratıyorİnsanların duymak istedikleri cevapları değil, kendi düşündüğüm gördüğüm ve gözlemlediklerime göre cevap veririm. Yalan söylemem, sempatik ve şirin görünmek gibi de bir derdim yok.
Ahh ne mutlu sana...Kendini anlat diyen mi oldu ?İnsanların duymak istedikleri cevapları değil, kendi düşündüğüm gördüğüm ve gözlemlediklerime göre cevap veririm. Yalan söylemem, sempatik ve şirin görünmek gibi de bir derdim yok.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?