- 17 Nisan 2012
- 30.408
- 65.370
- 598
Yerinizde olsam bu kadar masum düşünmezdim. Ben lisede öğretmenlik yaptım. Eşim de emniyette 18 yaş altı ile ilgilenen bir birimde çalışıyor. İlk cinsel ilişki yaşı kızlarda 12-13. Pek de masum oldukları söylenemez. O yaşlardaki erkekler tamamen hormonal sebeplerle bu tür ilişkilere başlıyorlar. Kızlar kadar duygusal değiller. Üstelik çevreleri de onları bu konuda destekleyip onaylıyor. Cinsel ilişki yaşamış olmak onlar için bir gurur kaynağı ve kız arkadaşları ile ufak bir yakınlaşmalarını bile herkese abartarak duyurabiliyorlar. Hatta daha da ileri gidip müstehcen fotolarını elde edip dağıtanlar var. Yani o ergen dünyası gerçekten sandığınız kadar masum ve iyi niyetli değil. Sizin sandığınız gibi evcilik oynamıyorlar anlayacağınız aralarında cinsel yakınlaşma ortam bulunursa mutlaka oluyor.Evet henüz kafa ve ruh olarak küçük ve olgun değil kızınız. Ama şu an hormonlarının etkisinde+beğenilme duygularının etkisinde, sosyalleşme kabul görme ihtiyacı var.Muhtemelen okulda arkadaşlarının da vardır hatta olmayanı kınıyorlardır....
Kızınızın sosyalleşebileceği başka çevreler ve arkadaşlar edinmesi belki faydalı olur. Bence çoookkk iyi takip edin sosyal medya hesabını telefonunu çaktırmadan kontrol edin gerekirse takip yazılımları kullanın.Aynı ortamla yalnız kalmasına izin vermeyin sizin kontrolünüzde olsun....
Merhaba bayanlar. Benim kaygılarım biraz geleceğe yönelik. 15 yaşında, okulunda başarılı, iyi anlaştığım bir kızım var. 3 ay önce ilk erkek arkadaşını edindi. Bu benim hiç hoşuma gitmedi çünkü erken buluyorum. Çok da fazla itiraz edemiyorsunuz. Bir kaç öğretmeni ile konuştum yasak koymayın sizden uzaklaşır dediler. Peki dedim. Beraber yaptıkları faaliyet sitemiz bahçesinde oturup, yalnız veya arkadaşları ile sohbet etmek, mesajlaşmak, telefonda görüşmek. Derslerde düşüş olmadı, çocuk için kötü birşey diyemeyeceğim ama yine d e hoşuma gitmeyen bazı şeyler var. Mesela bazen kavga ediyorlar, kızımın gözleri doluyor hemen. Ne gerek var şimdi diyorum içimden. Veya yurtdışı okumak hayali vardı, şimdi olmasa da olur oldu gibi. Ayrılırlar diye umuyordum, henüz öyle bir şey yok. Sabırla beklemekteyim. Buradaki genç kızları düşünüyorum yazıyorlar işte 4 yılımı boşa harcadım, yok şöyle vefasız, yok ben sonsuza kadar sürecek sandım. Biz annelerin elleri kolları bağlı galiba. Nereden bilecek çocuk iyi mi kötü mü? Bilsek ne fark eder? Kız aşık. Tahtını yapıyoruz bahtını yapamıyoruz gerçekten. Bol bol akıl veriyorum. Kibar davranıyor mu? Davranmıyorsa hemen ayrıl gibi. Biz anneler çok gariban oluyoruz. Kontrol edebileceğim herhangi birşey var mı? Yok galiba. Fikrilerinizi merak ediyorum.
Canetti evet konu sahibi bu yorum çok güzel bana küçüklüğümden beri bu düşünceler verildi ve ben hiç sevgili edinmedim hatta lisedeyken çıkanlara gülüyordum bak okul bitsin hepsi ayrılıcak derdim ki hepsi ayrıldı başka başka kişilerle evlendiler ben ünide edindim son sınıfta sonrada onunlada evlendim zaten
Senin annen esini secerek mi evlenmene izin verdi. 15 yasinda daha duygularinin hormonlarinin tavan yaptigi donemler eger korkutursan senden uzaklasip daha cok hata yapar. Ama herseyini anlatmasina izin verirsen yonlendirebilirsin. Benim 18 yasinda erkek kardesim var herseyini biliriz. Kiz arkadaslariyla hep tanistik keza kiz arkadaslarinin aileleri de bilirdi. Mesajlarini beraber okurduk beraber hediyeler alirdik. Benim size tavsiyem erkek arkadasiyla tanisin anne olarak degil abla olarak. Neler yaptiklariniz izleyin. Eger korkutursaniz uzaklasir birdaha da yakalayamazsiniz. Keske benim annem beni bukadar sikmasaydi da bazi hatalari yapmasaydim anneme danisabilseydim. Simdi benim de kizim var dilerim annemin yaptigi hatalari yapmam.Merhaba bayanlar. Benim kaygılarım biraz geleceğe yönelik. 15 yaşında, okulunda başarılı, iyi anlaştığım bir kızım var. 3 ay önce ilk erkek arkadaşını edindi. Bu benim hiç hoşuma gitmedi çünkü erken buluyorum. Çok da fazla itiraz edemiyorsunuz. Bir kaç öğretmeni ile konuştum yasak koymayın sizden uzaklaşır dediler. Peki dedim. Beraber yaptıkları faaliyet sitemiz bahçesinde oturup, yalnız veya arkadaşları ile sohbet etmek, mesajlaşmak, telefonda görüşmek. Derslerde düşüş olmadı, çocuk için kötü birşey diyemeyeceğim ama yine d e hoşuma gitmeyen bazı şeyler var. Mesela bazen kavga ediyorlar, kızımın gözleri doluyor hemen. Ne gerek var şimdi diyorum içimden. Veya yurtdışı okumak hayali vardı, şimdi olmasa da olur oldu gibi. Ayrılırlar diye umuyordum, henüz öyle bir şey yok. Sabırla beklemekteyim. Buradaki genç kızları düşünüyorum yazıyorlar işte 4 yılımı boşa harcadım, yok şöyle vefasız, yok ben sonsuza kadar sürecek sandım. Biz annelerin elleri kolları bağlı galiba. Nereden bilecek çocuk iyi mi kötü mü? Bilsek ne fark eder? Kız aşık. Tahtını yapıyoruz bahtını yapamıyoruz gerçekten. Bol bol akıl veriyorum. Kibar davranıyor mu? Davranmıyorsa hemen ayrıl gibi. Biz anneler çok gariban oluyoruz. Kontrol edebileceğim herhangi birşey var mı? Yok galiba. Fikrilerinizi merak ediyorum.
Onceden Amerikan dizilerinde gorurduk " hala bakire" diye 13 14 yasindaki kizlarla dalga gectiklerini, simdi otobuste her yerde duyuyoruz " bu daha kimseyle opusmemis" diye bi de kahkaha atiyorlar. ..
Zaman maalesef cok kötü. Allah korusun cumlemizin evladini. ..
Sosyal medyaya izin vermiyorum. Facebook, Twitter gibi. Whats up var yalnız.O yaşlarda benim de flörtüm olmuştu bi de çok çekingendi dayanamayıp ben teklif etmiştim ahahaO bana kardan kalp yapar sınıfın penceresine koyardı ben de ona gümüş bi zincir almıştım ayy ne kadar salaktık Güzeldi ya o zamanlar.
Ama benim kızım olsa şu devirde 15 yaşında flört etsin istemem. Bizim zamanınızda daha safçaydı herşey, şimdiki çocukların triplerini hal tavırlarını sosyal medyada falan görüyorum da yeni kuşak nereye gidiyor diyorum bazen.
İnşallah. Çok teşekkür ederim. Bunları duymaya ihtiyacım var herhalde. Yaş çok kritik. Büyüsün diye sabırsızlanıyorum.sevgili canetti,
15 yasimda begendigim cocugun adini dahi animsamiyorum
eminim ki yavru canetti de bu an icin tatli, uzun vade de ise hic olacak bu kisi icin hayatinin cizelgesini bozmayacaktir.
ote yandan butun bunlar hep bir buyume adimi.
bunlarin olmamasi aslinda gelisimi eksik birakir.
dusecek, cani yanacak, belki can yakacak. boyle ogrenecek saglam durmayi.
sitede hep kendinizi taniyin demiyor muyuz genc kardeslerimize?
musterih olun, bir anne olarak hic yalniz birakmayin. ve ne olursa olsun size gelebilecegini bilmeli.
ben 16 yasimda universiteye basladigimda annem sevil parfumeriye goturup YSL set almisti makyaj bana. ve sunu demisti:
- yapmani tasvip etmiyorum, ne kadar dogal kalsan o kadar iyi ama gizli gizli baskalarinin abuk sabuk urunleriyle tuvaletlerde yapip, yikayacagina; evinde en iyisi neyse onunla kararinda ve yasina yakistigi kadar yap.
ve yine sigara konusunda dedi ki:
- icmeni arzu etmem ama olur da icecek olursan bana soyle ben paketini alirim, kimsenin verdigi tek bir izmariti dahi elleme.
sonuc: hic sigara icmedim hayatim boyunca.
evladiniz artik birey olma sanvilari ceken bir ergen. bu sancilar suresince yaninda olup onu dimdik bir kugu yapmak sizin goreviniz ve size yakisan.
eminim de her sey oyle olacak. bahti temiz, yolu acik olsun.
Katılıyorum yazdıklarınıza. İlk öğrendiğimde ayrıl dedim. Çok üzüldü. Çıkmayayım ama normal konuşmama izin ver dedi. Daha önce de arkadaşımdı dedi. Zaten dışarı çıkmasını yasaklamam gerekirdi. Bütün arkadaşları sitede. Olmazdı yani. Biraz daha büyük olsa içim daha rahat olur.İlgili bi annesiniz belli. Kızınızı bunaltmadan, yasaklar koymadan, sorgulamadan uzaktan her an tetikte ve kontrollü olun. Devir kotu malum ana her cocuk da kotu degil ki. Kızınız da bilinçliyse, erkek arkadaşı da düzgünse her sey yolunda ilerler.
Ayrıl deseniz belki bugun o çocuktan ayrılır ama baska biriyle gizli saklı görüşür. Her an yanında olup sevgilisinin olup olmadığını denetleyemeyeceginize göre, en azından kızınızın iliskisi olduğunu size söylemesinin mutluluğunu yasayın. Yarın obur gun allah korusun kotu bir durum olduğunda soluğu sizin yanınızda alabileceğini bilsin. ilerde baska şehirde üniversitedeyken sevgilisinden siddet görse size bunu söyleyemediğini duşunun. O güveni verin ki butun olumsuzluklarda koşup yanınıza gelsin.
Baskı ve yasaklamalar çoğu Zaman daha da olumsuz tepkiler doğurur. Üniversitede cok baskıcı, kızının normal erkek arkadaşıyla kantinde kahve dahi içmesine müsaade edemeyecek yapıda, üniversiteye gelene kadar arkadaslarıyla kafede dahi oturmasına izin verilmeyen arkadaşlarım çoğu modern ailenin çocuklarına göre daha hızlıydılar. Gizli saklı habersiz is çevireceğine gözetiminizde ve bilginizde hareket etsin.
Su an icin ona bence çizmesi gereken sınırları, ciddi seyler icin yasının cok küçük olduğunu, asıl odak noktasının okulu ve editimi olması gerektiğini, bugun cok sevdiği erkek arkadaşının ilerde ona bi sey ifade etmeyeceğini, her şeyin Zaman'ında ve dozunda yaşanmasının daha dogru olduğunu, bir ilşskide olması gerekenler-olmaması gerekenler ayrımını, kendine saygı duymasını, bir erkek icin kendini ezdirmemesini, olumsuz bir tavır karşısında uzatmadan çekip gitmesini vs. Usturuplu bir şekilde anlatın. Ve ne yaparsa yapsın yanında olduğunuzu hissettirin.
Bencede. Bastaa belli edilmesi gerek. 15 yasinda sevgili yapma sansini havadan sudan ogrenmedi sonucta. Aile normalligine vurguladikca ya isteyerek yada istemeyerek, cocukta sorun gormedi. Dunyanin en normal seyiymis gibi asilanmamali asla bu.Valla biz korkudan normal erkek arkadas bile edinmezdik. Ben o korkunun ilk basta verilmesini dogru buluyorum, korku derken hani yanlışı aşılamak. 15 yaş sonucta, oh anne baba da biliyor Allah korusun ya hata yaparsa? Sonucta ne kadar gozetebilirsiniz? Bilmiyorum bana biraz ters acikcasi o yaslarda sevgililik falan...
Evliliği şu anda düşüneceğini zannetmiyorum. Öyle bir ortamı yok. Bu dönem taktir hesapları yaptı ve geliyor. Öğretmenlerle iletişimi iyi. Öğrenciliği seviyor. Allah büyük.böyle bir şey için erken deyip bu ilişkiden uzak durmasını isterdim sanki ben olsam. bir de zamanımızda diziler vs öyle bir haldeki bu çocukların ilişkilere bakışı malesef hiç hoş değil bunlar kendilerini bir yetişkinden pek farklı görmüyorlar durumlarının farkında olmuyorlar. bence baştan anlaşma yapılabilir üni.den önce çok erken böyle bir şey için diye.
Sosyal medya hesabı hiç olmadı, izin vermedim. Dediklerinize karşı hep uyarıyorum. Yalnız bir yere gidemez. Ben bırakırım mesela sinemaya arkadaşlarıyla, çıkışta alırım. Babası götürür veya buluşma yerine bekler. Öyle çarşı pazar gözemez, ancak bizimle.Eşimin anlatmasına göre hep de aynı hikayeyle geliyor kızlar, "erkek arkadaşım benim müstehcen fotoğraflarımı ve yazışmalarımızı yayınlamakla tehdit ediyor veya yayınladı" şeklinde. Aile perme perişan oluyor kızlarının peşinde.
12 yaşındaki kız "5 yıldır görüştüğüm erkek arkadaşım bana şiddet uyguladı diye" gelmiş mesela. 5 yıldır demek 7 yaşından itibaren demek yani daha o yaştaki normal oyun arkadaşlığını bile başka şekilde adlandırıyor.
14 yaşındaki kız "erkek arkadaşımın elinde bazı resimlerim var şantaj yaparak para istiyor" diye geliyor...
Ya da kız erkek arkadaşı ile ortadan kayboluyor, aile iki gözü iki çeşme gelip bulun kızımı zorla götürdüler diyor ama hiçbiri de zorla götürülmüş değil, kendi istekleri ile gidiyorlar."Kızınızın arkadaşlarını tanıyor musunuz, nerelere gider en çok kimle görüşür vs. bu sorulara bile doğru dürüst bir cevap veremiyormuş birçok aile.
Eşim kızların sosyal hesaplarını bulup oradan ve okula gidip arkadaşlarına ulaşıp onlardan bilgi almaya çalışıyordu. Ve işin garibi küçük yaştaki ergen kızların 500 küsür arkadaşının olması normalde bu kadar insanı gerçek hayatta tanıyamaz. Gerçek hayatta tanımadığı kişileri de ekliyor yazışıyor belki başka şeyler de yaşıyor ve ailenin bilgisi yok...
Ve böyle durumlar kız ve erkek kesinlikle eşit değil denk de değil. Erkek için gurur duyduğu bir durum ve eğlence iken kız için çok travmatik hatta intihara teşebbüs ettirecek derecede ağır sonuçları oluyor.
Biz de öyle oluruz umarım.Şurda bi anlaşırsak; bu, hayır aşık olamazsın yasaklıyorum denecek birsey değil,atıyorum 18 yaşından önce cep telefonu almam çocuğuma dersin, bu senin elindedir maddi/somut birsey ama hisler kişinin tekelindedir anne babanın değil
Ben hep babam bneden yüz cevirmesin diye gayret ettim, vefatından sonra bile,o yüzden tüm arkadaşlarım sigara içerdi ben icmedim halen içmem, ders asarlardı asmazdım dayak yiyen olurdu gene yapacağını yapardı
Lose 2de kimyam 1 geldi, babam senden bunu beklemezdim demişti, sadece bu cümle bana yetmisti,ben bu cümleyi bir daha duymamak için yaşadım hep,görece erken bi yaşta sevgilim oldu ama birbirimizi hep iyi yönde etkiledik, yeri geldi ödevimi yaptık birlikte,yeri geldi ben ona kitap özeti çıkardım,polis okulunu derecede bitirdi ankaraya yanıma geldi,ben kpss ye girdim o polis ben de memur olmaliyım diye,bende o gazla sıkı çalışıp ankaraya ilk tercihime atandım, hep ivme kazandırdık birbirimize
Elbette kötü örnekler var dünya kötü çünkü, ama yasakla baskıyla sürekli olumsuz örnek vermekle olmaz bu iş
Bencede. Bastaa belli edilmesi gerek. 15 yasinda sevgili yapma sansini havadan sudan ogrenmedi sonucta. Aile normalligine vurguladikca ya isteyerek yada istemeyerek, cocukta sorun gormedi. Dunyanin en normal seyiymis gibi asilanmamali asla bu.
vala herkes burda kendi tecrübelerini paylaşıyor değilmi ben sizin mal arkadaşınız gibi birini görmedim ona bakarsan 12 yaşında sevgilisinden hamile kalanda varLisede başlayıp evlenen gördüm ben, biri benim lise değilde öss için gittiğim dersanede tanıştık
Üniversitede edindiği ilk erkek arkadaşından kantinde dayak yiyip biz hocalara bu durumu söylediğimizde size ne benim özelim.diyen bir mal da tanıdım,bazı kadınlar hiçbir zaman mantıklı olmuyor bazı kadınlarsa 15ten itibaren hayata sağlam başlayabiliyor
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?