Damadımızı seçme şansımız var mı?

Kesinlikle baskı ve siddet hiçbir noktada ise yaramıyor. Tatlı dil, düzgün izahla her insan yola gelir.
Üniversite 1. Sınıfta okula hic uğramadım sınavlara girmediğim oldu birinci donem derslerin nerdeyse hepsinden kaldım. Aileme söyledim kaldığımı, tabi beni ders çalışıyor ediyor sandıkları icin üzülme elinden geleni yaptın diye teselli ettiler. Yerin dibine girdim ve o kadar pişmanlık duydum ki. Ben keyfi olarak okula gitmiyorum üstüne iyi niyet gösteriyorlar, teselli ediyorlar. Cok ağır gelmişti. Vicdanen rahatsız olmustum.
Bağırıp çağırsalardı, o noktada benim de egom devreye girerdi ve oh olsun size verin senelik 25bin daha diyip aynı şekilde devam ederdim muhtemelen. Velhasıl kelam o iyi niyetin altında ezildim ve essek gibi çalışıp Zaman'ında bitirdim:)

Bencede. Bastaa belli edilmesi gerek. 15 yasinda sevgili yapma sansini havadan sudan ogrenmedi sonucta. Aile normalligine vurguladikca ya isteyerek yada istemeyerek, cocukta sorun gormedi. Dunyanin en normal seyiymis gibi asilanmamali asla bu.
İzin vermeyeceğimi biliyordu bu nedenle söylemedi. Ben tesadüfen öğrendim. Çocuklar fanusta büyütülmüyor, bu sefer bu çocuğun neden hiç arkadaşı yok diyorsunuz. Üniversiteden önce erkek arkadaş istemediğimi hep biliyordu.

vala herkes burda kendi tecrübelerini paylaşıyor değilmi ben sizin mal arkadaşınız gibi birini görmedim ona bakarsan 12 yaşında sevgilisinden hamile kalanda var

Elbette var madde bağımlılığı yaşı 10a inmiş falan korkunç, burda ailenin rolü edilgenlik değil etkinlik ama boğmadan,kontrollü ama kontrolcü değil, başka ne yapabilir yani, alternatif var mı okuldan almayacaģını varsayarak söylüyorum

Ben de bunu hissettim çok ilginç. Kendisinin sevmesi yetmiyor. Benim de sevmemi istiyor.

Kesinlikle. Okuldan alsam ne olacak sanki.

Dünyada en çok estetik özellikle burun ameliyatı iranda yapılıyormuş Victoria secret ürünleri keza en çok oralara satılıyormuş içki fiyatları uçuk ama kaçak göçek ille ulaşılıyo ki ciddi yaptırımları olmasına rağmen

Canetti sınırlarını kendinizin çizdiği, ilişkiye hakim olduğunuz bir halka oluşturun kızınızın çevresinde; bilgi edinin çocuğun ailesi, arkadaş çevreleri vb. hakkında, gerekirse çaktırmadan mini takipleriniz olsun. Eğer yasaklamazsanız, paylaşmaya yönelik bir anne olursanız (ki öylesiniz anladığım kadarıyla) kızınız bu halkanın varlığından haberdar olmadan bu halkanın içinde kalacaktır.

Sigara örneği geçmiş mesela ben de oradan bi durum paylaşayım hayatıma dair;
bizim evde kimse sigara içmez, ne annem ne babam, ne kardeşim (zaten kardeşim o zaman çok küçüktü).
Ben arkadaşlar arasında sigaraya merak saldım, bir - iki kere içtim. Annem kokusunu aldı ve bir daha içmemem için çok katı yasaklar getirdi.

Yine içtim yasaklarla inada bindi biraz, bu kez içtikten sonra sigara kokusunu neyin baskılayacağını da öğrenmiştim ve onu uygulardım. Yakalanmamayı öğrendim.
Üni. yıllarında ise tamamen çoğalttım.

Sonunda annemler de öğrendiler, artık bir - iki tane içmiyordum, günlük paket bitiriyordum.
"Karışmıyoruz" dediler, belki biraz geç kaldılar... Şimdi ise hamilelikle bıraktım.
Ama kardeşimi çektim köşeye ve ona "Bende görüyorsun, hiçbir artısı yok hayatıma, zararlarını zaten biliyorsun ama sigara içmek istersen, merak edersen, orada burada içme, gel benden iste yak ve bak tadına" dedim annem ve babam da hiçbir yasaklama getirmediler ona.

Ve sigaraya hiç başlamadı kardeşim.

Siz de bazı şeylere engel olmayın, cazibesini yükseltirsiniz sadece...

Son düzenleyen: Moderatör:

Valla hic mi Müge anlı izlemediniz. Saf temiz Anadolu insanı diyoruz koy yerinde kocasını aldatıyor çıkıyor. Yine bu aile tipinin cocugu 15 yasında "kocaya kaçmaya" cüret edebiliyor. Sorsan kızının erkek arkadası var desen hasa der, ama kız evden pır diye ucuveriyor.

Belli bir noktaya kadar anlayışlı olmak ve çocuğa önceliğinin eğitim ögretim kendini geliştirme meslek edinme ayaklarının üstünde olmak öğretilirse o yastaki cocuk erkek arkadasıyla maksimum el ele tutuşma belli opusme noktasında kalması gerektiğini bilir. O yasta iyi eğitilmiş bir cocugun sevgilisi sosyal arkadaşlıktan öteye gidemez.

Yani benim arkadasım vardı, erkek arkadaş ailesi icin tabuydu, ailesinden gizli saklı buluşurdu ama hazırlıkta nişanlanmak istedi ailesi olur dedi ikiletmeden. bu noktada kırmızı çizgi erkek arkadaş degil belli bir olgunluğa gelmeden, nişanlanmak vs gibi radikal adımlar atamayacağını çocuğa empoze etmek.

Yorumcunun yaşını falan bilmiyordum ama galiba çocuğu yok diye geçmişti benim de içinden. Elinize sağlık.

Yasaklanan seyler cazip geliyor, benim ailem beni hiç yasaklamadı hep kendi halime Bıraktı annem erkek arkadaş edinirsen bunun sorun olmadığını, böyle şeylerin normal oldugunu söylerdi hep.
Ben gereğinden fazla çalışan bir öğrenciydim, hiç erkek arkadaş edinmedim, bana vakit kaybı gibi geliyordu
Ilk kez üniversite sonda erkek arkadasım oldu, onunla da nisanlandım, derslerim Kötüye gitmedi aksine daha iyiye gitti
Nişanlım da tusa Çalışıyor, daha bir motive oldu, netleri artıyor
Lisede iki arkadasım sevgililerdi, birlikte çalışıp aynı okulu kazandılar, gayet de mutlular çünkü hep düzeyli bir ilişkileri oldu, herkes aynı olacak diye bir kural da yok tabi, kısmetimizde ne varsa onu yasıyoruz nihayetinde.

ben güya muhafazakar bir semtte oturuyorum
ne kadar yasaklayan, kızını güya höt höt diyen komşum varsa
örtülü filan kızları arka pencereden sevgililerini eve alıyor, park köşelerinde yiyişiyor -ben spor yaparken- tabi ailelerin haberi yok gözümün önünde oluyor, görüyorum. bir de benim kızlarla aram iyidir bana çok anlatırlar. anne baba evde habersiz oturuyor sanıyor ki benim kızım yapmaz....neler yapıyorlar.

buna mukabil ne kadar ailesinin bilgisi dahilinde biriyle görüşen çocuk da varsa hepsi efendi uslu takılıyor. dahası benim etrafımda baskı yapmayan ailelerde genelde özellikle erkek çocuklar bu işlerden çok uzak duruyor bilerek, başta benim erkek kardeşim, böyle bir akım var sanırım.

elbette her iki grubunda istisnası vardır, ama büyük çoğunlukla fazla baskı da fazla serbestlik de iyi değildir.
Arayı bulmak zor, zaten çocuk yetiştirmekte kolay ne var ki. 18 yaşına geldiğinde de diyeceksiniz büyüdü ama bu sefer de üniversite stresi başlayacak o zaman da diyeceksiniz bu sene de bi geçseydi :)

Kızım 5yaşında kreşe gidiyor ve kreşte çok yakışıklı bulduğumuz bi emirimiz var malesef... Üç gündür kreşe gitmek istemiyor nedeni ise emir artk gelmiyor.... Bende güleyimmi ağlıyım bilemedim... Yeni nesil çok farklı geliyor

Sigara içen yok bizde de. Kızım da çok gıcık olur. Ama yaş ile bu tür şeyler değişiyor farkındayım. Çalıştırır kafasını inşallah.

Sevgilimle sevgili olduğumuzda ben de 15 yaşındaydım
Kızınızı sürekli telkin edin bence.. Doğruyu yanlışı bilen biriyse kızınız, içiniz rahat etsin.. Bence çok daha masum bir duygu bu yaşlardayken:)

Evet bu muhabbetler her yerde var. İlkokulda, ortaokulda. Ben yok desem ne olacak sanki. Uyum sağlamaya çalışıyorum. Ergenliğe giriyorlar. Regl oluyorlar, erkeklerin sakalları çıkıyor. Dur mu diyelim. Olmuyor işte. Fiziksel değişiklerle bir ruhsal yapıları da değişiyor. Arkadaşım bana geçen ya bir kıza aşık olduğunu söyleseydi ne yapardın dedi. Hak verdim, çünkü o da var. Herşey insanlar için.

Bu çocuklar genelde eğitim düzeyi düşük, yasakçı, baskıcı ailelerin çocukları oluyor. Örnekleriniz korkunç ama bu çocuklar erkek arkadaşlarını ailelerine anlatabiliyor olsaydı, aileler hem destek olur, hem gözetler hem de sınırlarını anlatırdı. Yasaklar genelde bu tip yerlere varıyor. Konudaki anne böyle bir anne değil, baba da öyle değil anladığım kadarıyla. Bu örneklerden biri olma olasılığı düşük burdaki kızımızın.

Ayrıca okul dersler, çok küçük cart curt diyenler var. Sevgili olmak derslere etki etmez, asıl yapacağınız baskılar etki eder. Bir çocuğa sevgili edinme ders çalış derseniz o çocuk korkusundan sevgili edinmese bile ders konusunda sıkıntı yaşayacaktır.

Yanılmıyorsam ilk sevgilim 14 yaşımda oldu. Ailemden bişey gizleyen bir çocuk değildim biliyorlardı. Eve gelip film falan izlerdik birlikte ama benim onların evine gitmem yasaktı. E bizim evde görüşebiliyorduk zaten, hiç ihtiyaç duymadım onun evine gitmeye, niye yasak diye de sormadım. Kural oydu, ben sorgulamadan uydum.

İyi bir liseye gittim, yabancı dil öğrendim, spor yaptım, sosyal faaliyetlere katıldım, iyi bir üniversite kazandım, dereceyle mezun oldum. Bu süreçlerin hepsinde hayatımda birileri vardı. Sevgilim olmadığı bir dönem olmadı. İlk sevgilimle evlenmedim, hayatıma onlarca kişi girdi çıktı. Bu eksiklik ya da kötü bir şey olmadı benim için hiç bir zaman. Doğru insan çıksaydı karşıma belki ilkiyle de evlenirdim yıllar sonra. Ama ben insanları tanıdım, kendimi tanıdım bu şekilde. Evleneceğim adamın da doğru insan olduğuna karar verebildim böylece. Erkek milletini tanımadan nasıl karar verebilir bir insan buna bilmiyorum ben. Tecrübeler her konuda önemli.

Sigara içen yok bizde de. Kızım da çok gıcık olur. Ama yaş ile bu tür şeyler değişiyor farkındayım. Çalıştırır kafasını inşallah.

Siz yeter ki yasaklamayın; uzakta takipte kalın. Çocuk hakkında bilgi edinin, okulda nasıl bi çocuktur vb.
Neler neler okuyoruz gazetelerde, neler izliyoruz haberlerde; 15 yaşındaki kızlar 30 yaşındaki adamlara kapılıp gidiyor. Düşünün ki kızınız ilk duygusal tecrübesini sağlıklı bir aralıkta yaşıyor, yaşıtı bir çocukla...

Siz kızınıza "Ben sana güveniyorum" cümlesini hissettirdikçe, o da "Annem ve babamı üzmeyeceğim" diyecek ve ona göre ilişkisindeki sınırlarını belirleyecektir. Korkmayın.

Teşekkürler. Yorumunuz moral verdi.

Haklısınız. İşte erkek arkadaşı olduğunu bilince biraz daha gözlerinizi açmak zorunda kalıyorsunuz. Nasihat etmekten yorulmuştum ilk öğrendiğimde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…