Dedikodu-Gıybete hayır!

aviator

Guru
Kayıtlı Üye
7 Ocak 2011
187
11
318
Arkadaşlar,

Bugün kendi adıma karar aldım.Kesinlikle bundan sonra en ufak dedikodu yapmayacağım. Gerçi ben çok yapan biri değilim hatta bu konularda ketum olduğumu söyleyenler bile var ama bazen karşımdaki kişinin gazına gelip de bazı negatif duygularımı saklayamadığım oluyor ama inanın sonradan çok pişman oluyorum.Hatta şunu da yapacağım, karşımdaki kişi dedikodu yapmaya başladığı an lafı değiştirmeye , o kişiyi de bozmadan gıybetten uzaklaşmaya çalışacağım ama baktım ısrarla devam ediyor; o zaman ya lütfen boşver bunları konuşmayalım ben artık tövbe ettim diyeceğim. Bununla ilgili benim bi akraba var, dedikodularından uzak kalmak istiyorum. O kişi benim hakkımda konuşanları da bana çıtlatıyo ama söylemese daha iyi. Hem sinirleniyorum hem de ben de başlıyorum dökülmeye. Buna son vereceğim, güzel yardımlarınız telkinlerinizi ve deneyimlerinizi paylaşır mısınız benimle lütfen..

Dedikodu güzel bir durum değil

Birinin arkasından konuşmak

bu kavram adı altında adlandırılıyor

düşünüyorumda okadar stresim sorunlarım varken

kendi içime kapanıp kimseye birşey anlatmadan

yaşayabilir miyim? Kendi adıma hayır.

Oturup saatlerce birilerinin arkasından konuşmuyorum

Ama mesela burda gelip hiç tanımadığımız insanlar hakkında

yorum yapmak bile aslında dedikoduyken

kendimizi bundan uzak nasıl tutacağız bende merak ettim

olmayan birşeyleri varmış gibi gösterip iftira ile dedikodu yapmak çokçok kötü birşey.
ama masumane bilgi paylaşımlarını hepimiz yapıyoruz.

bu kararı alalı ben çok oldu uyguladımda ama kimse beni sevmez benle vakit geçirmez oldu ne acı değil mi?çünkü onların yapmasınada engel olmaya lafı değiştirmeye çalışıyordum ....eeeee demek dedikodu olmadan sohbet tatsız oluyor yapacak bişeyim yok isterse kimse konuşmasın benimle hoşlanmıyorum dedikodudan.........kim ne yaparsa yapsın herkesin hayatı kendine ne yaşıyor bilemeyiz yada dışardan göründüğü gibi olmayabilir hiç bişey :26: kendi günahımı çekemiyorum başkasınınkini niye alayım diyordum artık konuyu kapatsınlar diye ama olmuyor

Allah bizleri giybetten uzak tutsun...gercekten cok kotu bir aliskanlik vede cok,cok gunah...

Giybet edilen yerlerden uzak olucaksin en guzeli..

giybet diyip gecmememiz lazim onca hadis-i seriflerde mevcut giybet hakkinda...

Dedikodu basit ruhlu insanların eğlencesidir
Corneille

Dedikodu dinleyen dedikodu yapan kadar hatalıdır
James Randall

Arkadasim cok guzel bir karar iyi ve guzel olani yapiyorsun, bravo, bunu hep devam ettirmeye calis,kim ne derse desin..herkez kendinde sorumlu....:79:

evet elimden geldiğince uygulamaya çalışıcam , çünkü söz-laf taşımalar da oluyor işin içinde, beraber dedikodu yaptığın insan arkasından diğer kişiyle konuşurken , senin laflarını da bi şekilde taşıyo ve durduk yere düşmanlık kin oluşuyo. Benim ki aile içi bir olay ve sanırım anlatabiliyorum biraz da olsa. Allahım lütfen çenemi tutmama yardım et..:)

Bu başlığı okuyunca içimde birşeyler cız etti. Allah razı olsun arkadaşım çok güzel bir çaba içindesin. Sayende ben de dedikoduya hayır kararı aldım an itibariyle. Aslında ne kadar küçümsediğimiz ve görmezden geldiğimiz ama aslında çok dikkat edilmesi gereken bir konu değil mi? Böyle bir konu açtığın için teşekkür ederim

İnşallah başarabilirsiniz.Gıybeti ister istemez yapıyoruz.Kimileri doğruyu söylemenin gıybet olmadığını düşünse de ne yazık ki öyle değil.Doğru da olsa karşındakinin duyunca rahatsız olduğu her şey gıybettir.Ben de yapmamaya çalışırım ama bazen ne yazık ki ağzımdan çıkar.

yapı itibari ile karşımdaki insana karşı ne hissetiklerimi ya da ne düşündüklerimi pat diye söylerim.kimisi için daha münasip bir dille,kimisine de tamamen soğuk ve duygusuzca.bu,tamamen o şahısla hala görüşmek isteyip istemediğime bağlı oluyor.düz bir yapım var.bana göre birinin arkasından negativce konuşma nasıl yanlış ise,karşındaki insana da gerçeği anlatmamak o kadar yanlıştır...bir nevi riyadır.ancak yanıma biri gelip diğeri hakkında tebessüm edilesi birşey anlatırsa:dur,sakın konuşma...'da demem,dinlerim,ve belki de ufak tefek bir fikir yürütürüm.ama dediklerim o şahsı yaralamayacak cinsten olur.çünkü kendisi zaten o ortamda olmadığı için,hakkında konuşmayı yinede çok uygun bulmam.yanımdaki şahsı ne zaman sustururum? anlattıkları ahlak,şeref ve namus boyutuna geçip iftira vari olmaya başlarsa,muhabbet bu denli çirkinleşirse...zaten o vakit bunları anlatan insanla olan bağlantımı da gözden geçiririm.hayata mizahi olarak baksam da bu konuda çok da eğlenceli değilimdir yani....

devir öyle bir devir ki yalansız sanki dünya dönmüyor dönmeyecek!, insanlar dedikodu yapar buna karışamayız konuşurlar ağızlarını kapayamayız ki, boşver ne derlerse desinler onların söylediği herşeyin doğru olmadığını yanındakilerde biliyor bunun farkındayım, bu hayat böyle herkez birbirinin kuyusunu kazmaya çalışıyor yani bi şekilde karşısındakine zarar vermeye çalışıyor, ben bunu doğal karşılıyorum artık ama bulaşmıyorum benim dedikodum kendimi savunma amaçlı bana sataşanlara cevap vermek zorunda kaldığımda söylüyorum, napim susmak çözüm olmuyor arkadaşlar

güzel bi karar vermişsin umarım uygulayabilirsin
bugün günün sözü tarzı bi topikte tam hatrlamıyorum adını, bi söz paylaşmıştım buraya da yazıym

Dedikodu, basit ruhlu insanların eğlencesidir.

bi arkadas yazmış bu yüzden etrafımdakiler benden uzaklaştı diye, bence hiç dert etme o kadar basitler işte. etrafında öyle insanlara cok mu ihtiyacın var? kendi manevi dünyalarında da aktivitelerinde de hiç bi hareket olmadıgı için elaleminkileri konuşuyolar, bi yandanda çekemeyip uydurdukca uyduruyolar, maalesef o kadar boş ki hayatları...

evet..anahtar cümle budur: etrafında böyle insanlara çok mu ihtiyacın var?
Hayır, onlara ihtiyacım olmadığı gibi , laf taşıyıp ve de duymak istemediğim şeyleri bana yetiştirdikleri için hayat kalitemi düşürüyorlar aksine.

ya arkadaşım çok güzel bi konu açmışsın, aylardır içime dert olan bi konu var müsadenizle anlatayım..

dedikodu konusunda çok sıkıntım var "aviator" arkadaşım, her ne kadar da konuşmak istemesem de her dedikodu yaptığımda veya dinlediğimde ne kadar karaktersiz olduğumu bir daha görüyorum ama en son yaptığımın sonucu çok büyük olabilir.
Kayınvalidemlere gittiğimde büyük eltim hakkında bazı şeyler söyledi olumsuz.. Ki kendisi asla kimsenin arkasından konuşmaz, çok kaliteli bir kadındır. Neyse biraz da benim sayemde hatta sanırım tamamen benim sayemde açıldı konuşmaya başladı, içinde ne varsa döktü.. Ben de sadece dinlemekle kalmayıp hem onayladım, hem de dedikodunun devamını sağladım..

Sonra o kadar pişman oldum ki, ne kadar karaktersizmişim meğerse.. Eltim hakkında da pek çok şey bilmem kadının bana bir kötülüğü de dokunmamıştır, günahına girdim, kendi gözümden düştüm bi kere. Hani derler ya izahı olmayan şeylerin telafisi olmaz diye.. Eltime dua etmekten onun hayrını dilemekten başka elimden gelen birşey yok şu anda.. Ki kendisini de gerçekten çok seviyorum, ama nefsime uydum konuştum işte çok üzgünüm çok, emininm kayınvalidem de çok üzülmüştür ve benim hakkımda hiç de iyi şeyler düşünmemiştir..

Dua etmekten başka bir telafisi olup olmadığını da bilmiyorum bu durumun arkadaşlar.. Helallik dilemek için konuştuklarımızı anlatmam mümkün değil zira kayınvalidemle arası açılabilir, ve bunu nefsim kabul eder mi? Benim durumumda olan biri varsa, akl-ı selim bir ablam bana bir tavsiye verirse memnun olurum. En azından kayınvalideme bu konuşmadan dolayı çok üzgün olduğumu belirtmek istiyorum ama o günden sonra hiç o konuyu açmadık ikimiz de çok üzüldük, ne yapsam bilmiyorum arkadaşlar içime dert oldu. İnsan ne yaparsa kendine yapıyor. Eltim gerçekten çok güzel sevimli akıllı bir kadın ve onu seviyorum da. Bu konuşmayı niye yaptığımı çok düşündüm ve şuna karar verdim: Ben ciddi anlamda aileme karşı çok öfkeli bir insanım, çok iyi ilişkilerimiz olmadı ve sevgi eksikliği vardı. Onun ailesine sevgisini çekmedim, kinlendim, fesatlık yaptım. Evet resmen fitne fesat bir şekilde kayınvalidemin konuşmasına eşlik ettim. Çok üzgünüm.. Aileme öfkemi sevgiye döndermeye çalışıyorum ve eski öfkem azalıyor inşallah. İşte böyle arkadaşlar, sebebi de buydu bence.

Bu arada ben eltimde olmayan bir özellik konusunda falan konuşmadım, sadece annem böyle böyle deyince evet anne doğru diyorsun gerçekten anormal bir durum diyerek onayladım. Kendimi kızdığım için bu kadar acımasız eleştiriyorum, kötü şeyler söylediğim falan düşünülmesin yani arkadaşlar..

''gıybet edene sus diyene 100 şehit sevabı vardır.'' bu sözü aklına getir. ben hep öyle yapıyorum. eğer biri yanımda başka birinin dedikodusunu yapıyorsa. amaaan boşver kapatalım konuyu falan diyorum yada lafı değiştiriyorum. veya samimiysem çok, günah sus falan diyorum. ee 100 şehit sevabı var. vallahi ahiretimi de düşünmem lazım.:)
bir de şu söz var; Gıybetten uzak durunuz. Çünkü gıybet zinâdan fenâdır. Zinânın tövbesi kabûl edilir. Fakat gıybet edilen helâl etmedikçe tövbesi kabûl edilmez. (Hadîs-i şerîf)

en güzel kararı vermişsiniz. tebrik ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…