Dedikodu-Gıybete hayır!

aaah aaahh bnm de yarama tuz bastınız wallahi..uzun zamandır aklımda..neyse şöyle başlıyım;
bzm aile şirketimiz var bn kayınvalidem ve görümcemle hemen hemen hergün görüşüyorum.onlar da şirkete geliyolar.görümcem muhasebeci 7 aylık 1 bebeği var,kaynanam bebeğe bakmak için gelio bzm dükkana neyse tabi bu ikisi akşama kadar yazıhanede bnm eltimi çekiştiriolar.bn hiç alışkın değilim böyle şeylere hele evlenmeden önce hiç blmezdim ama ne zaman düştüm bunların içine şimdi bn de dedikodu yapıyorum ve kaç defa da tövbe ettim bi daha yapmıcam dedim bunu onlara da söledim bakın böyle konuşuyoruz da elimize ne geçiyo konuşmayalım böyle şeyleri dedim 1 kaç hadiste söledim doğru söylüyosun evet bir daha yapmayalım deseler de yapıyolar bn de gaza gelip başlıyorum söylenmeye..ve her görüştüğümüz de mutlaka eltimin lafı açılır.bnden önce kaynanam görümcem falan hepsi 4 sene birlikte yaşamışlar..hep onları anlatıyolar.bana karşı da çok hatası oldu kendisinin bn de onlrı dile getiriyorum hep..bn de normalde insanların yüzüne karşı konuşan biriyim sadece eltimin arkasından konuşuyorum o da işte çok gaza geliyorum..bi gün işte eşiyle yani kaynımla oturuyoduk o da başladı aynen bzm konuştuklarımızı anlatmaya.dert yandı yani eşinden..bn de eşine söledim bak bn hep arkasından söylüyodum normalde insanların yüzüne konuşurum biliyosun ama snn eşin çok alıngan diye.yani eşine söledim o da doğruladı haklısın dedi.bilmiyorum şimdi nolcak burda sizlerle beraber tekrar tövbe ediyorum umarım bu son olur

bence sen kayınvalidene aç lafı..nolcak ki? zaten anlayışlı biriymiş e ne güzel işte..vicdanen çook rahat edersin hem o belki bilir bi yolunu:26:

bence sen kayınvalidene aç lafı..nolcak ki? zaten anlayışlı biriymiş e ne güzel işte..vicdanen çook rahat edersin hem o belki bilir bi yolunu:26:

evet arkadaşım öyle düşünüyorum, en azından bu konuşmadan dolayı çok üzgün olduğumu söyleyeceğim nasıl anlatacağımı ve nerden başlayacağımı bilemesem de..

o zaman
GAZALİ-Dil Belası kitabını okuyun derim
işiniz çok kolaylaşır:82::82:

arim arkadaşım, ben o kitabı okuduktan sonra böyle bir gaflete düştüm biliyor musun? Ama ben kendimi analiz ettiğimde dedikoduya içimdeki öfkenin sebep olduğunu görüyorum hep.. Ayrıca bu kitabı ben de tavsiye ediyorum, inanılmaz güzel ve dehşet verici.. Lüzumsuz konuşmak bile bu kitapta dilin afetleri olarak belirtiliyor ki dedikodu kaçıncı sırada..

canım ben objektif bir gözle dışardan olaya bakıyorum ki durum çok üzücü.. Bir kadıncağız var haklı ya da haksız Allah bilir.. Kayınvalidesi görümcesi hep arkasından konuşuyor eltisi ortak oluyor, üstelik eşi de gelip sizi onaylıyor.. Demek bu insan mübarek biriymiş ki hepiniz günahını alıyorsunuz:) Eğer kızmazsan bu durumu onun eşine anlatıp da vicdanının rahatladığını düşünmen yanlış, çünkü dedikodusunu eşine de yapmış oldun.. En iyisi şu arkadaşım, senin eltinle bu durumu konuşma şansın var çünkü hepsi olaydan haberdar. Eltinle yüz yüze konuş, böyle böyle arkandan konuştum hakkını helal et de gıyabında bol bol dua et.. Allah günahlarımızı affetsin..

Aslında dedikodunun ilaçlarından biri zihni her daim birşeylerle meşgul etmek, dünya veya ahiret için faydalı meşgalelerle uğraşmaktır. En önemlisi de kendimizdeki kusurları düşünüp onlarla ilgilenmek, birisini yargıladığımız anda kendi özümüze dönüp, ben Allahın yarattığı bu insanı yargılayacak kadar kötü bir insanmışım demek ki deyip kendi kusurumuza bakmaktır..

dedikoducularin ici icini yesin,kötü düsüncelerinde bogulsunlar.
dedi dedi ne dedi üzerinede ne koydu,amannnnn,cekemeyenler catlasin.

offff yaaaa bende herzaman bidaha dedikodu yapmıycam diye kendi kendime söz veririrm
ama bikaç samimi arkadaşımla bir araya gelince farkında olmadan bakarım kaynatmışız yine
genelde herkezle yapmam dedikodu yapılırsada yanlızca dinlerim-ki oda doğru değil ama
işte samimi arkadaşlarla oluyoo böyle şeylerrr.
Neyse bende deniyim bakıyım başarabilecekmiyim

medetcim, çok pişman olduğunu görüyorum. Öncelikle bu iyi bir başlangıç. Fakat devamında ne yapmalı, gidip konuşmak iyi bir çözüm mü acaba? Ben olsam ne yapardım? Öncelikle bir daha asla dedikodu yapmazdım. Önceki konuşulanlara gelince, konuyu tamamen kapat. Olur da konu tekrar açılırsa " Ya ben geçen gün böyle böyle demiştim ama sonradan düşündüm ve çok pişman oldum, aslında daha derinden düşününce onun da kendi açısından haklı olabileceğini düşündüm, vardır onun da elbet bir bildiği" filan dersin. Hani konuyu ve konuşulanları tam bilmediğimden bu kadar yorumlayabiliyorum.

Bana gelince, başardım mı? İnanın niyet edip başlamak bile çok büyük bir adım ve genel olarak iyi gidiyorum. İlk etapta, dedikodu kavramını kafamda şöyle çerçeveledim: Arkasından söylediğim şeyler yüzüne de söyleyebileceğim şeyler ise sorun yok. Zateb bir kimsenin yüzüne de -kavga durumları hariç- çok kötü şeyler söylemeyiz ya da usülüyle söyleriz değil mi? Belki en doğrusu direk yüzüne söylemek ama, dedim ya bazen içimizi de biraz dökesimiz gelir bir güvendiğimize. Ama sonuç olarak çok fazla prim vermiyorum artık dedikodu olaylarına, amaannn bana ne ya kim ne yapmış ne demiş. Ben kendi işime bakarım :)

Ben konusmadan rahatlayamam ki?
İcimi bosaltmam icin etegimdeki tasları dökmem sart yani..
Yok mu bunun bir caresi yaa!:44:

Evet arkadaşım çok pişman oldum, önerin için çok sağol. Kayınvalidemle ayrı şehirlerde olduğumuzdan telefonla arada bi konuşuruz, konu açılırsa ben bu durumdan rahatsız oldum demek en doğrusu sanırım. Zaten ıkınıyorum ıkınıyorum o konuyu açamıyorum:))

Maşallah, inşallah hepimiz yaparız aynısını. İnsan kendi eksiğiyle ilgilense başkasını konuşacak fırsatı bile olmaz.

Ben konusmadan rahatlayamam ki?
İcimi bosaltmam icin etegimdeki tasları dökmem sart yani..
Yok mu bunun bir caresi yaa!:44:

Konuş smuwiLa cım, ama seni rahatsız eden kişiyle "ben diliyle" konuş. Bunu bunu yaptın, ben de üzüldüm kırıldım vs..

selamlar kizlar
ister istemez gunluk hayatta-kendimiz konusmasak da-birtakim konusmalarin dinleyicisi olabiliyoruz.
Ben uzun yillardir dikkat ediyorum, hic bi arkadasimla bu tarz birsey paylasmiyorum.
Dogamiz geregi sinirleniyoruz, baska insanlarin davranislarindan rahatsiz olabiliyoruz.Cogumuz onunla bu durumu konusamiyoruz.Ben yapamiyorum,ve zaman icinde aklimdaki olumsuz dusunceler kalbimede yansiyor ve o kisiden uzaklasiyorum.Bilmiyorum, sizler nasil dusunuyorsunuz.Bir ortamda birisi hakkinda konusuluyorsa, ayni insanlar baska bir ortamda benimle ilgili de konusabilirler

Kizlar bu konu ile ilgili birkac hadis

Gıybetini yaptığı kişi, gıybet edeni affetmedikçe, mağfiret olunmaz.(Deylemi)

Gıybetten sakının; çünkü gıybet zinadan daha şiddetlidir. Kişi zina edip tevbe eder de, (bir daha yapmazsa), Allahü teâlâ onun tevbesini kabul eder. Gıybet edilen, gıybet edeni affetmedikçe, affolmaz.) İbni Ebid-Dünya,

Gıybet edeni dinleyen de günahta ortaktır.(Taberan)i)

Kıyamette, sevap defteri açılan bir kimse, "Dünyada iken, şu ibadetleri yapmıştım, burada yazılı değil" der. "Onlar, silinip gıybet ettiklerinin defterlerine yazıldı" denir. (İsfehani)

Son düzenleme:
Konuş smuwiLa cım, ama seni rahatsız eden kişiyle "ben diliyle" konuş. Bunu bunu yaptın, ben de üzüldüm kırıldım vs..

Valla bu kisiler genel de alttan sessiz bir bicim de yapacaklarını yapıyorlar. Görünür de kimse anlamaz yani böyle sinsidirler. Bazen öyle samimi gelirler ki siz acaba ben mi yanılıyorum dersiniz ama cok sürmez bu halleri. Gidip konusmaya kalksanız inkar ederler , yanlıs anladıgınızı böyle birseyi nerden cıkardın diye birde size yüklenirler. Yarın bir bakarsınız bütün tanıdıkların dilindesiniz..

Yani demem o ki , bazıları konusmaktan anlamıyor malesef..

Son düzenleme:

Ben genelde bunu yaparım biliyor musun? Yani derim ki, bak arkadaş bundan rahatsızlık duydum hoşuma gitmedi (arkasından konuşmamak için). Sonra o ilişki daha iyi olması gerekirken daha kötü olur. Benim üslubum mu yanlış, etrafımdaki insanlar bu olgunlukta değil mi bilmiyorum ama, insan ilişkilerine baktığımda asla kimse kimseyle ynlış gördüğü davranışı yüz yüze konuşmuyor, ama arkasından konuşuyor.

Bu tip insanlardan yaradana sığınacaksın artık

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…