Dedikodu-Gıybete hayır!

Bende bazen arkadaşlarımla bazen ev halkıyla ortak karar alıp gıybet orucu tutuyorum.
Yani oruc derken nası bişi yiyip içmiyorsak gıybet orucunda da ogün gıybet etmemeye çalışıyoruz.
Ev halkından ogün kim evdeyse onunla karar alıp oruca başlıyoruz ve biri bişi konuşucaksa susturuyoruz oruçlu olduğumuzu hatırlatıyoruz birbirimize faydalı oluyor.

bazen ister istemez oluyor çok günah ama hakkında biri densiz bir laf ediyor örneğin
biride sana söylüyo sende sinirlenip yorum yapıyorsun aslında sinirlere hakim olmak lazım ama inşallah yapmayız

teşekkürler "aviator" cum, boşuna dememişler dilim seni dilim dilim dileyim, başıma geleni senden bileyim diye.. Ama dediğin gibi insan değişiyr, gelişiyor, nefsini terbiye etmeyi öğreniyor. İnşallah bundan sonra pişman olacağın şeyler söylemezsin, en azından yüzlerine söylemişsin

bilgi fikir paylaşımıbildiğim kadarıyla istişare etmek oluyor ama yinede ondada başkasının arkasından konuşmamak gerekiyor yorum katmadan bildiğini paylaşacaksın die biliyorum ama yanlış da olabilir cnm emin deilim tam olarak

Ey saadet yolunun yılmaz yolcusu!… Şunu iyi bil ki şu beş yerde gıybet etmek caizdir:

a) Hakim huzurunda haksızlığa uğrayan bir kimsenin kendisine haksızlık edenin aleyhinde konuşması caizdir. Çünkü burada bir zulmu, bir haksızlığı ortadan kaldırmak söz konusudur. Fakat mahkeme ve hakimden başkasına bir başkasının aleyhinde konuşmak asla doğru değildir.

b) Savcı ve tahkikat memurlarına: Herhangi biri hakkında bilgi soran savcı ve tahkikat memurlarına o kimsenin kötülüğüne konuşmak caizdir. Nitekim Ebu Süfyanın karısı bir gün Hz. Peygamber’e (SAV) gelerek kocası aleyhinde, “Ey Allah’ın (CC) elçisi (SAV)!… Ebu Süfyan hain bir insan. Çünkü bana yetecek kadar nafaka vermiyor.” diye şikayette bulunur.

c) Aşırı günahkar ve ahlaksızlar hakkında tanınan kötü kimselerin aleyhinde konuşmak caizdir. Çünkü bu şekilde hareket etmek, bir müslüman kardeşini onların kötülüğünden korumak demektir.

d) Görünür sakatlık ve kusurlarında. Topallık, körlük gibi sakatlıklarla tanınan kimseleri böylesine lakaplarıyle çağırmak dinimize aykırı değildir. Fakat yine de daha güzel isim ve lakaplarla çağırmak daha iyidir.

e) Nefret çekmiyen hususlarda. “Kişinin ardından nefret etmeyeceği bir kusurunu duygularını üzerinden atan kimselerin gıybetini yapmakta bir mahzur yoktur.” demişler.[1]

üç kimsenin gıybetini yapmak caizdir:
Zalim Sultanın, bid’atçinin ve açıktan fasıklık yapanın. Bunların gıybetinin caiz olmasının sebebi şudur ki, bu üç sınıf kendi ayıblarını örtmez. Onun için başkasının söylemesinden de acı çekmezler.

konuyu açan arkadaşım ve bilgilerini bizimle paylaşan medetcim ve diğer arkadaşlar rabbim hepinizden razı olsun böyle bir konuyu açtığınız ve paylaştığınız için rabbim hepimizi dil belası gıybet vb şeylerden her daim korusun... ve şimdiye kadar yaptığımız tüm hepsi için bize mağfiret etsin, bizi affetsin....

önemli bi konu açılmış kızlar.
benim de kınadığım bi durum. tanıdığım bi çok 40lı 50 li yaşlarda kayınvalide olmuş kadınlar var. hepsinden sürekli gelinleri hakkında ileri geri konuşmalar duyuyorum. yok onun gelini böyleymiş yok bununki böyle yapmış şöyle demişmiş.kocası böyle yapmış.onların bebeği olacakmış da bizm ne zaman olsunmuş. milletin hem yuvasının huzurunu kaçırıyorlar hem de hadleri olmayan insanlara her şeyi anlatıyorlar. bunları duydukça sinir oluyorum. biliyorum ki benim hakkımda da konuşuyordur bu insanlar sağda solda diye. bizim kocamla olan hayatımızdan kime ne? kimi ilgilendirir ki? koca koca kadınlar.
bilmiyorlar mı günah olduğunu ayıp olduğunu bitanesi var resmen anadolu ajansı. ben hapşırsam şimdi evde gidip herkese anlatan cinsten.

Allah hepimizi dedikoducu , fesat , haset sahibi kötü kalplerden korusun. Kalplerini karalar kaplamış, insanlara karşı duyarsız, iyiliğini istemeyen insanlar bunlar ve kötü enerjileri ile hayatımızı altüst ediyorlar, huzurumuzu kaçırıyorlar. Allahım sen onları ıslah et, inşallah.Hele ki bu dedikodu yapan insan aileden biri ise, hele hele eşinin annesi,ablası vs . ise ne kadar çıkmaz bir durum. Hayat arkadaşım dediğin kişinin ailesi tarafından sürekli kösteklenmek..Üstelik eş de ailesinin sözüne bakan biri ise , o evlilikten mutluluk doğmaz bana kalırsa. Tekrar diyorum, Allahım ıslah et onları, bu durumda olan gelinlere sabır ver, onlarla başedebilmesi için kuvvet ver.

Halk arsında sıkça kullanılan bir söz vardır "bakma onun kötü söylemesine, kalbi temizdir" Bu sözün ne kadar yanlış olduğunu Hazreti Mevlana’nın şu sözünden anlıyoruz “Bal küpünden sirke taşmaz” Bu ifadeyle, ağızdan çıkan sözün; o kişinin kalbindeki duygu ve düşüncelerini, açığa çıkardığı anlaşılmaktadır

Mademki; "söz; özün tercümanıdır" O halde, dilin afetlerinden korunmanın yolu da; "özü(kalbi) temizlemektir"

amin arkadaşım, Allah hepimizden razı olsun hepimizin günahlarını affetsin..

amin arkadaşım, Allah hepimizden razı olsun hepimizin günahlarını affetsin..

Arkadaşlar,

İmam Gazali'den Dil Belası adlı eseri internetten dinlemekteyim, iş yaparken bir taraftan da dinlerseniz bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz. Linkini veriyorum:

İmam Gazali - Dil Belası

Allah razı olsun canım, arkadaşlar lütfen bunu dinleyin. İsterseniz mp3 şeklinde indirip mp3 player da kulaklıktan da dinleyebilirsiniz. Evde, işte, dedikodu yapılan ortamlarda.. Çok güzel bir eser arkadaşlar çok güzel....

Güzel ve doğru bir karar vermişsiniz. Tebrik ediyorum

"Birbiriniz hakkinda giybette bulunmayin. Içinizden her hangi biri, ölü bir din kardesinizin etini yemeyi sever mi? Hic süphesiz bu igrenç bulacaginiz bir seydir."

Dikkat etmemiz gerekir gıybet, dedikodu etmemeye ...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…