Dedikodu-Gıybete hayır!

Birgün büyük bir alimin yanına çok dedi kodu yapıp herdafasın da da pişman olan bir adam gelir ve:hocam size sorum var yardım edin nolur kurtarın beni der.hoca:sorar.kişi başlar anlatmaya...dedikodu dan nasıl kurtulurum der.hoca:şimdi köyüne git oradan bir tavuk kesip getir der.adam gider kesilmiş tavuğu alır gelir.hoca:şimdi bu tavuğu al ve tüylerini yolarak köyüne git ve yolmaya devam ederek geri gel der... Adam onu da yapar çünkü; artık dedikodu günahın dan kurtulmuş olacak...gelir hocanın yanına.hoca:şimdi o attığın tüyleri eksiksiz topla geri getir der. Adam gider fakat hepsini toplayamaz tekrar gelir hocam bi kısmı rüzgarla uçup gitmiş hepsini toplayamadım der...hoca:işte dedikodu böyledir bir kere ağzın dan çıktımı telafisi artık imkansız dır,dedikodusu nu yaptığın kişi ya ölmüştür helal eşe mezsin ya başka biyere taşınmıştır helalleşemezsin,yada başkasına söylemiştir o kişiyi bulamazsın telafisi yoktur helalleşemedik çe................der

alintidir........!!!!!!!!!!!

Son düzenleme:

uffffff dedikodu gıybet nefret ediyorum bunlardan rabbimden bizi af etmesini diliyorum boğaz dokuz boğum dokuz defa düşün bir defa söyle diye bir defa bile söylemek istemiyorum.. şeytan nasılda bir parmak bal çalıyor insanın ağzına konuştukça konuşasın gelir, doldukça dolarsın, şiştikçe şişer için peki ne faydası var koca bir hiç zaten doğru düzgün yapmadığımız iyiliklerden alır götürür bide o gıybetini yaptığımız en sevmediğimiz insana .. ne yani şimdi biz ne yapmış oluyoruz ona iyiliklerimizi hediye ederek günahlarını kendi boynumuza alarak

rabbim sana yalvarıyorum yar ve yardımcımız ol bizi bu bataklıktan bir daha batmamak üzere kurtar ... senin sevdiğin razı olduğun koruduğun sana layık kullarından eyle rabbim... amin...

peygamber efendimizin s.a.v bir hadisinde şöyle dediğini hatırlıyorum kim bir müslüman kardeşinin arkasından onda var olan bir özelliğinden bahsediyor ise dedikodu yapmıştır onda olmayan bir özellikten bahsetmiyor ise zaten iftira etmiş olur.
maalesef kadın olsun erkek olsun dilimizi tutamıyoruz.cehennemde dedikodu yapanların dillerinin ağızlarından taşacağı belirtilir.keşke engel olabilsek ama olamıyoruz ziyandayız haberimiz yok!!!!!!!
allah herkese güzel ahlak ihsan etsin.hayırlı cumalar arkadaşlar.....

ODUNUN ATEŞİ YAKTIĞI GİBİ GIYBETTE SEVAPLARI ÖYLE YAKAR......
Gıybet olunan kimse, bedeninde, nesebinde, ahlakında,namusunda, işinde, sözünde, dininde, dünyasında, hatta elbisesinde, evinde, hayvanında bulunan bir kusur,( “Kel,şişman,zayıf,kısa boylu,tombul,kepçe kulaklı,sivri burunlu,eli büyük,çirkin,yaşlı ve benzeri&#8230
arkasından söylendiği zaman, bunu işitince üzülürse, gıybet olur..Duyunca üzüleceği bir sözü yüzüne karşı da söylemek günahtır...
Kapalı söylemek, işaret ile, hareket ile bildirmek, yazı ile bildirmek de, hep söylemek gibi gıybettir...
Gıybet günahını işleyen kişi, genellikle kendisini savunmak amacıyla, ben bunları onun yüzüne karşı da söylerim, diyerek kendisine bir haklı gerekçe bulmaya çalışır. Ama yine de yaptığı şey, bir gıybettir, Kuran-ı Kerim’in ifadesiyle “Ölmüş kardeşinin cesedini dişlemek (Hucuret suresi, ayet 12)”ten ibarettir. Gıybetini yaptığı kişinin günahını yüklenmektedir. Kul hakkı olduğu için kişi tövbe etse de ahirette, oğlun babasından-annesinden kaçtığı, herkesin kendi derdine düştüğü, kimsenin kimseye yardım edemeyeceği o sıkıntılı günde, gıybetini yaptığı kişiye sevaplarını verecek veya onun günahlarını üzerine alacaktır
Gıybet edilende gıybetini ettiğimiz yoksa iş daha da fena…O zaman bu iftira olur….

Bir kimsenin şahsı veya eşyasından bir şey hakkında mevcut bir kusuru o kimsenin gıyabında ayıp ve kusur saVirüsyaVirüsrak, başkalarına sayıp dökmek gıybet olur.

Fakih Ebu’l-Leys (r.h.) Tenbihu’l-Gafilin adlı kitabında demiş ki:

“Bir kimse birisi hakkında, ‘Fulanın elbisesi uzunVirüsdur ve yahut kısadır’ dese, libas sahibi o sözden gücenecekse o söz gıybet olur...

Dedikodu yapmayan varmıdır bılemıyorum.
hatta bazen yaptıgımızın dedıkodu oldugunun bıle farkına varamıyoruz ..

Örneğin burda kaynanasını cekıstırenlermı istersın , eltısıne arkasından nefret kusanlarmı :))

Ben zaten genelde ınsanlarla cok muhabbete gıren bırı değilim, cok konusmam ( cok konusmanın sonu ya yalan yada gıybettır dıyor bır alim )
Ama mesela bırı benı cok kırdı yada sınırlendırdı bende bır arkadasımla bu konu hakkında konusurken karsı tarafın hoslanmıyacagı bısey soyledıysem : hemen o kısıye gıdıp ben senın hakkında boyle boyle dedım su sebeblerden dolayı dıye anlatıyorum helallık ıstıyorum ..

ben liseye ilk başladığımda arkadaşlarım birbirleri hakkında konusuyorlardı bana anlatıyorlardı ben hep yorum yapmıyordum yorum yapmak istemiyorum diyordum ve geçiştiriyorduk konuyu..Anca biri bana yanlış yapınca yüzüne söylerdim gerçi herkes dedikodu yapar erkekler bile ama benim bildiğim dedikodu laf üstüne uydurma laf katarak abartılı anlatmak değilmidir?

bende defalarca dedimki gıybet yok dedikodu yokk dedim pek sewmem korkarım allah tan ama nişanlanıncaa öyle olmuyo iştee insanı zorla günaha sokuyolar yaaa tövbee genede tekrar tekrar tövbe

çok güzel bir karar boşuna günah. islamda çiğ et yemek gibi birşey.gıybet etmek o kişinin etini çiğnemek gibi oluyormuş araştırın hadis var.

Senai Demirci- Söz Yangını adlı kitabı okuyun, pişman olmazsınız. Yok yanlış oldu, kesinlikle pişman olursunuz hatta perişan olursunuz.

Gıybet eden kadar onu dinleyende onun kadar hatalı..

Birde devamlı olarak insanların üstüne giydikleri dahil olmak üzere içlerinden ya da dışa vurarak sürekli bir eleştiri ve olumsuzluk hakim insanlarda.

KALBİ KORUMAK, KALİTELİ YAŞAMAK insanin elinde.

Güzel ve insani bir karar, ,inşaallah uygulayabilirsiniz.

s.a. arkadaşlar
yengem ( dayımın eşi ) k.valide k.peder ve görümceleriyle kavga etti uzun süredir konuşmuyor benle arası çok iyi oluğu için bazen elir beni davet eder falan. ama kavgadan sonra her görüşmede bana bizimkiler hakında sorular sormaya başladı '' benim için ne diyorlar , onlar zaten böyle şöyle diye sürekli konuşuyor mesela diyorki bizi soruyolar mı evet diyorum soruyolar sizi özlemişler çok diyorum sormasınlar bizi ne hakla soruyolar diye sinirleniyor. başka zaman tekrar soruyo hiç bizi soruyolar mı diye (sinirleniyor diye ) bu sefer hayır diyorum oda başlıyor ne biçim insanlar hiç umursamıyorlar sormuyolar işte bunlar böyle diye . vallahi ne yapacağımı şaşırdımm çok fazla dedikoducu hissediyorum kendimii ((

selam arkadaşım çok güzel bir konuya değinmişsin .bnim çok sewdiğim iki dostum vardı bunlar kardeşti.asla ama asla kimsenin lafını ettirmezlerdi.ben noormal bi olay anlatsam bile bazı yerlerde kibarca gıybet olmasın boşwer derlerdi olayı anlatamazdım bile bazen=)neyse diğer arkadaşlarımın hiiç biri böyle değil.peki ben biriyle kötü olsam kime daha çok guvenirim tabili o dostlarıma bilirim ki kötü olsak bile arkamdan konuşmazlar asla kimseye çekiştirmezler beni.burda birisi gıybet yapmıyorum diye benden uzaklaştılar demiiş merak etme onlar en cok sana guveniir.bende yapı olarak dedikoduya meyilliyim nefsim hoşlanıyor.ama kendimi firenlemeye çalısıyorum ki başkasına verecek sevabım yok .ama işte şeytan ağıza bal çalıyo resmen yaa.nasıl tatlı geliyor o dedikodu.ben kötülemekten çok havadis dinlemeyi sewerim şu evlenmiş su ayrılmış su hamileymiş falan ama bunlar masum kalmıyor ki hemen yorumlar.suizanlar peşisıra...of off allahım hepimizi dilin afetlerinden korusun.ramazan ayında özellikle gıybet orucun sevabını siliiyormuş.mümkün oldugu sürece kimseyle görüşmemeye çalışıyorum

Evet canım ya, bu konu benim de hep kafamdadır. Bir kitap okumuştum okumayana tavsiye ederim "Gıybeti Bıraktıran Kitap" dı ismi. Bunu okuyunca kafama dank etmişti herşey. birinin hakkında konuşurken hep dikkat etmeye özen gösteriyorum. Çünkü ahiret zamanı o an tam bir film perdesinde gösterilecek o kişiye biliyorum ve bana hakkını helal etmeyebilecek. Ben de hep bunu düşünüp asla incitebilecek laf ve şikayetlerden kaçınmaya çalışırm hep. Kamuya şikayetin bile bir adabı varmış.

Şimdi böyle bir karar alıyorsunuz ya, tam fiiliyata geçireceksiniz, bir tanıdığınız beliriveriyor yanınıza, tabi konuşmalar hoşunuza gitmiyor, dinlemek bile bir vicdan azabı gıybete ortak olmakken bir de hırsa kapılıyorsunuz. Bazen de gerçekten şeytan dürtüyor sizi, tam iyi bir ortamdasınız birden o sözler çıkıveriyor ağzınızdan. Falanca böyle yaptı ben onu sevmiyorum flan filan... anlatıveriyorsunuz.

Karşıdaki insan iyi ve önemli biriyse onu gıybetten uzaklaştırabilirsiniz. Fakat önemsiz sıradan biriyse, birşekilde susturucak veya duymamazlıktan geleceksiniz. Bazıları kırılıyor ama olsun. Ben öyle yapmıştım, tamda bana dedi "ben falancayı hiç sevmiyorum da şöyle de böyle de" diye anlatmaya başlamıştı ki... hemen durdurdum... dedim ki "ben o kişiyi seviyorum, onunla ilgili problemim yok. Hakkında anlattıkların yalnızca beni üzer. O yüzden bana anlatmazsan çok sevinirim" dedim. Şöyle bir durdu, bozuldu gibi... ama bozulsun. Böylelikle bana artık dedikodu anlatmamaya başladı. Çok sevindim böyle olunca... cidden rahatsız oluyorum çünkü. Kalbim kabul etmiyor.

Bunu bilmiyordum Ben de çok meyilliyim dedikoduya ve bu huyumdan çok rahatsızım. Artık daha çok dikkat edeceğim. Allah affetsin inşallah..

Bunu bilmiyordum Ben de çok meyilliyim dedikoduya ve bu huyumdan çok rahatsızım. Artık daha çok dikkat edeceğim. Allah affetsin inşallah..

Canım sadece sen değil hepimizde var bu meyil. Çünkü insanın nefsi seviyor bazı şeyleri. Elimizden geldiğince susacağız artık

Arkadaslar lütfen bu konu güncel tutulsun....
Gıybetten kaçınmak öyle zor ki ben de bugün bırakma kararı aldım benim de arkasindan muhakkak konustuklarim benim de arkamdam konusanlar oldu...
Oyle pismanim ki
Dank etti bugun.. Hani herkesi bi konuda ni cumle bi olay vs cok etkilerya beni de etkileyen
" Namaz kilip giybet eden kisi cehenneme girecekmis.Namaz kurtaricin olmayacakmis "
Kendi kendimi sorgaladim zira hep megersem giybeti kucumsemisim !
Kildigim namazlar kabul olmayacak mi dedim kendi kendime
Cok uzgunum bu bi hastalik inanin ve lutfen kurtlalim bu igrenc hastaliktan
Guncel tutalim ki aramizda istişare yapalim
Ben neler giybet neler tam bilemiyorum yardimci olalim birborimize lutfen .........

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…