kızlar gecenlerde internette söyle bi haber gördüm bence bu kırışıklık yanık ve sivilce izlerinin kesin tedavisini bulacaklar sonunda ben çok umutluyum:)
Geleceğin yöntemi
Yara izi, yanık izi, sivilce izi tarihe karışacak. Kırışıklık derdi kalmayacak! Zaman geçse de yaşlanmayacağız!
TCT Medikal tarafından İstanbul’da düzenlenen tıp seminerinde, Türkiye ve dünyanın seçkin kök hücre ve plastik cerrahi uzmanları bir araya geldi.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Op. Dr. Bülent Cihantimur ve Güney Kore Kök Hücre Terapi Derneği Başkanı Dr. Hee Young Lee’nin de aralarında olduğu uzmanlar, “2nd TCT Medical’s The Combination of Laser Treatments with Stem Cell and
PRP & Fat Transfer System” başlıklı seminerde, en son araştırmalarını ve tıpta bu alanda kaydedilen gelişmeleri birbirleriyle ve meslektaşlarıyla paylaşma fırsatı buldular.
Estetik International Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Bülent Cihantimur, seminerde “Kök Hücre ve PRP Yöntemiyle Lazer Tedavi” alanındaki en son çalışmalarını katılımcılara aktardı. Güney Kore'nin en ünlü plastik cerrahi kabul edilen ve kök hücre izolasyonunda dünyada en çok çalışma yapan doktor unvanına sahip olan Dr. Hee Young Lee de seminerde, zenginleştirilmiş yağ transfer sistemi ve adipoz kök hücre izolasyonu konusundaki çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
Canlı uygulamaların da gerçekleştirildiği seminere ayrıca, lazer tedavileri, plastik cerrahi ve kök hücre tedavisi alanlarında dünyaca tanınmış uzmanlardan Op. Dr. Aris Sterodimas, Dr. Hong Chu, Op. Dr. Bernard Cambier, Prof. Dr. Selçuk Duman ve Doç. Dr. Murad Aktan da konuşmacı olarak katıldı.
Kongrede inanılmaz uygulamalar gerçekleştirildi. Bizi en çok etkileyen kök hücreden elde edilen yağ ile cilt gençleştirme işlemiydi. Ayrıca vücudumuzun farklı bölgelerinden alınan yağ ile yara izleri, sivilce izleri, yanık izleri iyileştirilebiliyor. Kırışıklıklar düzeltilebiliyor. Gençleştirme işlemleri yapılabiliyor. Meme kanseri nedeniyle memesi alınmış kadınlara yeniden meme yapılabiliyor. Yani yöntemlerde yok yok!
Mount Vernon Hospital Burns and Plastic Surgery Unit’ten Op. Dr. Aris Sterodimas ve Op. Dr. Bülent Cihantimur ile yağdan kök hücre elde edilmesi tekniği ve bu tekniğin nerelerde kullanılabileceği konusunda kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
OP. DR. ARİS STERODİMAS:
Yağdan kök hücre elde etmek yeni bir çalışma. Siz ne zamandan beri bu konuda çalışıyorsunuz?
Beş yıldır yağdan hazırlanan kök hücre sistemiyle uğraşıyorum. Bunu kendi tekniğimle yapıyorum. Hem Yunanistan, hem Londra'da hem de Brezilya'da bu tekniği uyguluyorum. Kendi tekniğimle elde ettiğim kök hücreleri daha sonra yine kendi hazırladığım yağ hücreleriyle
meme büyütme ve popo büyütme gibi estetiğin değişik dallarıyla kullanıyorum.
Kök hücre araştırmalarının maliyetli olduğunu duyuyoruz. Finansman da yüzyılımızın en büyük sorunlarından biri. Bu konudaki araştırmalarınızı yaparken finansman açısından bir problem yaşıyor musunuz?
Bir üniversite hastanesinde çalışıyorum. Geliştirdiğim teknik özel bir teknik olduğu için birçok avantajları var. Hastaların çoğu ayrı bir maliyet gerektiğini biliyorlar ve bunu ödemeyi kabul ediyorlar. Bu uygulama gelecekte ne kadar yaygınlaşırsa maliyet de o kadar düşecektir. Bu anlamda daha çok insan buna talep gösterecektir. Bu yöntemin ortalama maliyeti 2 bin Euro civarında oluyor. Eğer klasik teknikle yağ transferi yaptırılırsa hastanın üç kez uygulamaya girmesi gerekiyor. Üç sefer yaptırılınca ortaya çıkan maliyetle tek seferde bu işi halletmenin maliyetini karşılaştırdığınız zaman benim tekniğim pahalı değil.
Bir dönem Obama yönetiminde kök hücre araştırmalarına yasak getirildiğini anımsıyoruz. Bu yasağı da kök hücre araştırmalarının insan embriyosuna zarar verdiği iddiasına dayandırmışlardı. Bu yasak kaldırıldı. Böyle bir zararı var mı gerçekten?
Bizim tekniğimizle ilgili bir durum değildi bu. Gerçekten insan embriyosundan kök hücre alınmasını yasaklamışlardı. Ahlak olarak da bu doğru değil. Bizim tekniğimizde kök hücre hastaların kendi yağından hazırlanarak elde ediliyor. Bunun yasak olması da mümkün olamaz.
Peki insanın kendi yağından kök hücre elde edilmesinin bir olumsuz etkisi var mı? Böyle komplikasyonlarla karşılaştınız mı?
Bu tekniğin hiçbir olumsuz etkisi yok. Ancak diğer ameliyatlar hangi riskleri taşıyorsa bu da aynı riskleri taşıyor. Doğru yerde, gelişmiş bir hastanede yapılırsa ve uygulama deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilirse diğer ameliyatlarla aynı riski taşıyor.
Bir de bu tekniklerin kanser yapabileceğine dair düşünceler de mevcut. Ne diyorsunuz bu iddialara?
Böyle birşey yok. Bu çalışmalar yıllardır yapılıyor. Bu teknikte biz kök hücreleri izole ediyoruz ve sayılarını artırıp veriyoruz. Kök hücrelerin genetik yapısında bir değişiklik meydana getirmiyoruz. O nedenle kanserle ilişkisi yok. Amerika'dan bir mail aldım. Bir doktor bir hastasının meme kanseri nedeniyle memesinin bir bölümünün alındığını söylüyordu. “Alınan bölüm yerine kök hücreyle zenginleştirilmiş yağ koyabilir miyiz?” şeklinde soru sormuştu. Memesi alınmış hastalara yeni meme yapmak için kullanılabilecek en iyi yöntemin kök hücreden zenginleştirilmiş yağ transferi olduğunu söyledim.
OP. DR. BÜLENT CİHANTİMUR:
PRP yöntemi ne anlama geliyor? Neler yapılabiliyor bu yöntemle?
İnsanın kendi kanından alıp hazırlanabilen ve içinde yara iyileşmesinin aktivatörü olan bir madde var. Plastik cerrahide kullandığımız birçok uygulamayla özellikle lazer uygulamasıyla kombine edildiği zaman hem hastanın cildinde oluşturduğumuz yaranın daha kısa sürede iyileşmesini sağlıyor hem daha az ödemle şişlik olmasını engelliyor. İnsanlar lazer yönteminden "Cildim yanar, cildime leke yapar" diye korkuyor. PRP yöntemi bu leke ve yanmaları engelliyor.
Sizin de "Cihantimur Yağ Transfer Sistemi" adı altında bir yönteminiz var. Bu teknikle neler yapılabiliyor?
Bizim tekniğimizin avantajı kapalı sistem olması. Mesela yağı karından alıyoruz alt bacağa götürüyoruz. Alt bacağa gidene kadarki işlem tamamen kapalı bir yoldan gidiyor. Havayla temas etmiyor. Havayla temas ederse yağ hücreleri ölebilir, enfeskiyon riski yüksek olabilir. Bu işi kısa sürede yapabiliyoruz. 30-40 dakika içerisinde transfer etmek istediğimiz yağları eski yerlerinden yeni yerlerine taşıyoruz. Daha iyi bir sonuç aldığımızı düşünüyoruz. Transfer ettiğimiz yağın içerisinde milyonlarca kök hücre olduğunu bildiğimiz için kök hücrelerin ölmeyeceğini düşünüyoruz. Yurtdışındaki doktorlar bunun doğru olmadığını düşünüyor. Bu kongrede de aramızda tartışıp gerçek doğruların ne olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Çünkü yağ transferi plastik cerrahın geleceği.
Meme kanseri nedeniyle memesi alınmış kadınlara yeni meme yapma amacıyla kullanılıyor. Pek çok genç kadının bu konudaki sorunları çözülecek.
Meme yapımı haricinde başka nerelerde kullanılabilir?
Hasta silikon protez istemezse yağ kullanılarak meme büyütme yapılabiliyor. Eğer hastanın burnunda küçük bir sorun varsa yağ kullanılarak burun estetiği yapılabiliyor. Asya'da insanların burunları küçük olduğu için yağ kullanılarak burun büyütülebiliyor. Popo büyütmede kullanılıyor. Bu özellikle Brezilya'da çok yaygın bir işlemdir. Çarpık bacak düzeltme işlemini yapabiliyoruz yağ transferiyle. Bu tekniği bilmiyorsanız çarpık bacakları düzeltemezsiniz. Türkiye'de bu nedenle şikâyeti olan çok hasta var. Bir de daha önce meme protezi ameliyatına girmiş ve sonucu başarısız olmuş hastaların sorununu düzeltmek için yağ transferi çok iyi bir alternatif. O hastalarda deride kalitede çok problem oluyor. Deriyi daha kaliteli hale getirmek için yağ transferi mükemmel bir sistem.
Yağ transferi tekniği ülkemizde ne aşamada?
Başlangıç aşamasındayız. Ben de beş yıldır bu işle uğraşıyorum. İki yıldır daha da yoğunlaşmış durumdayım. Biz yağ transferinin plastik cerrahinin geleceği olacağı görüşündeyiz. Çünkü her yerde kullanılabilir. Üst göz kapağının, burunun, her yeri gençleştirmek için de kullanılabilir. Bir yandan da yağdan kök hücre elde edip onu tıbbın farklı alanlarında kullanmanın çalışmalarını yapıyoruz.
Mesela hangi alanlarda?
Üroloji, Kardiyak Cerrahi, yara iyileşmesi, yanık tedavisi, beyin enfaktüsü gibi alanlarda kullanılabilir. Yağın içerisinde en zengin kök hücreler var. Normalde kemik iliğinden elde ediliyor. Kemik iliğinden elde edilenle yağdan elde edilen arasında çok yüksek miktarda fark var. Yağdan elde edilmiş kök hücre gelecekte çok değerli hale gelecek.