Devlet anaokulunda öğretmen olanlar,Çocuğu ana okuluna gidenler yardımcı olabilir mi?

ağzınıza sağlık hocam... çok doğru demişsiniz. veliler istiyorlar ki, öğretmenler de kendileri gibi çocuğunun etrafında turlar atsın. 20 kişi düşüyo sınıf başına, öğretmen makine değil ki.
başka branş öğretmenlerine böyle yaklaşılmaz ama anaokulu öğretmeni olunca, "baksın ne olacak" "soru sorduk cevap versin ne olacak" resmen dadı muamelesi yapıyorlar. bahsetmiştim yukardaki mesajımda arkadaşım avrupa'da eğitim almış anasınıfı öğretmeni ancak veliler yüzünden meslekten soğumuş durumda. çocukları çok seviyor, ancak velilerden yaka silkiyor, dadı yerine konulduğu için.

Yemek konusundan bahsedilmiş önceki yorumlarda.. En nefret ettiğim sorudur çocuğum bugün yemek yedimi sorusu.. Açıkcası çocuklar yemek yerken ben de yiyorum insanız sonuçta acıkıyoruz sınıftaki 20 çocuktan hangisi kaç lokma aldı bakmıyorum.. Ayrıca yemeyeni görsem sadece rahatsız olup olmadığını sorarım onun dışında bir ısrarım olmaz çocukları yemek konusunda zorlamak zaten yanlış bir tutum, ben sadece her besinin yararlı olduğunu yemek seçmemek gerektiğini anlatıyorum.. Veli toplantısında söylüyorum çocuğunuz burda az yese de bunu evde telafi edebilir, yemek konusunu merak etmek yerine bana çocuğun bilişsel, psikomotor, sosyal-duygusal,dil ve öz bakım becerilerinin nasıl olduğunun sorulmasını isterdim zira bunlar evde telafi edemeyeceğiniz beceriler..

hocam ben arkadaşıma da söylüyorum böyle söyleyen veliye tepki verilmesi lazım "eğer memnun değilseniz, ya da çocuğunuza özel ilgi gösterilsin istiyorsanız evde bakın" desin diye. anaokulu çocuklar için sosyalleşme ve kavram öğrenme yeridir. günlük bakımı veliyi ilgilendirir sizi değil. siz öğretmenlik için varsınız orda, dadılık için değil.
kısacası çok haklısınız.

Stajer dediğinin kişiler lise öğrencileri, adı üzerinde eğitim almak için gelmiş öğrenciler çalışan değiller.. Sınıfta hiç Stajer de olmayabilirdi o zaman kimi suçlayacaktınız.. Benim Velim stajyerim hakkında böyle konuşsa bu konu sizi ilgilendirmez derim çünkü stajyeri yetiştirmek benim görevim ve onun sadece bana ve okul idaresine karşı sorumlulukları var veliler buna karışamaz boş oturuyorlar, aralarında muhabbet ediyorlar veya hımbıllar diyemez.

Böyle düşünen kişileri görmek beni mutlu ediyor, umarım zamanla bu bilinç gelişir toplumumuzda..ben öğretmenim ve en birincil görevim eğitim vermek..

alkış butonu olsa keşke beğen yerine... ayrıca öğretmenin velilerle bir olup stajeri çekiştirmesi çok rahatsız edici.

Maalesef kadınlarımız çocuklarına karşı aşırı korumacı maalesef diyorum çünkü biz eğitimcilerin işini bu durum çok zorlaştırıyor.. Hadi 3 yaşı geçtim 5 yaşındaki çocuk ayakkabısını giyemiyorsa ben çocuk için üzülüyorum demekki çocuğa imkan verilmemiş kendine güvenmesi, becerilerin gelişmesine olanak sağlanmamış..
annelerin bize karşı tutumları genelde hep aynı savunmacı yaklaşım.. Çocuğum terler bezini değiştirirmisiniz, yemek yemez ısraredermisiniz.. Bizim ihmal edeceğimizi düşünerek en ufak bir hatada kaplan kesiliyorlar.. Oysa burdaki hanımların da dediği gibi çocuklar okulda mutlu.. Çocuk kötü muamele görse okula gitmek istermi sizce.. Öğretmeni motive etmek olumlu yaklaşmak yerine öğretmenin moralini alt üst eden uyarılarda karşılaşıyoruz.. Biraz toleransımız olsa bazı olumsuzlukların üzerinde durmadan genele odaklanabilsek keşke..
Bu arada Hollanda da anaokulunda 3 yaşındaki çocuklar yemeklerini kendi alıp, masalarına taşıyabiliyorsa, tabaklarındaki yemek artıklarını çöpe atabiliyorsa bizimkiler neden yapamasın.. Bunlar hep annelerin hüsnü kuruntusu..

Bir stajer olarak okurken kendimi o kadar tuhaf hissettim ki anlatamam.. Şahsen staj zamanım içinde çocukları tuvaletede götürüyorum yeri geliyor üstünü yedeğiyle değiştiriyoruz ancak ayakkabısı giydirmiyoruz kendi giymeyi öğrenmesi gerekiyor ayakkabını dolabından al ayakkabını çıkarıp diğer ayakkabını giymelisin şeklinde konuşmalar oluyor çocuklarla aramızda daha sonra ayakkabını tekrar dolabına koy gibi.. Sınıfa geldiğinde üstünü çıkarıp çantanı dolabına koymalısın vb.. Zaten bize söylenen çocuklara yemek yedir, popolarını temizle, üstlerini değiştir gibi şeyler değil bunları gerekli durumlarda zaten yapıyoruz. Özet olarak bir stajer olarak yazdıklarınıza şaşırdım ve daha öğrenci olduğumuzu orada görevli olmadığımızı hatırlamak isterim:26:

Ne güzel yazmışsiniz..
Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum:128:
Ayni şeyleri gözlemlemistim
cocuklara fırsat verilmeli..bunu toplantılarda öğretmenlerimiz velilere bile anlattığında, ogretmenleri cok acımasız bulanlar olmustu
Hala ilkokul cocuguna elleriyle yemek yedirip, ayakkabilarini giydiren ebeveynler var ne yazık ki

Son düzenleyen: Moderatör:
sevcancım tam benlikmiş bu konu, daha yeni gördüm:)
ben bildiğin üzere tam gün veriyorum sabah 8 akşam 5
okulda tv konusuna gelince arda hiç çizgi film izlediğinden bahsetmiyor..
tv varmı onu bile bilmiyorum malum 1 haft oldu başlayalı..
arda da değişiklikler olmaya başladı,, tuvalete kendi girip poposunu kendi siliyor ve eşofmanını kendi çekiyor..
atletler çıksada arkadan olsun diyorum öğrenecek..
ben yardımcı olmak istediğimde bizim kendimizin yapması gerekiyor, öğretmenimiz öyle dedi diyor:)
yemek konusunda da asla benden yardım almadan yiyor..
ve okulda doyuyormu açmı kalıyor bunu hiç düşünmüyorum..eve geldiğinde hemen açım demiyor 1 saat sonra acıktığını söylüyor..
ve benim oğlumun doyduğuna çok eminim hatta ikinci günü öğretmeni tabağına koyduğu köftenin bitmesi gerektiğini söylemiş..ardada biraz zorlayınca kendini istifra etmiş..öğretmeni üzerini çıkarıp değiştirmiş..
hatta eve geldiğinde bakıyorum hiç üstü lekeli değil..artık öğrendim yemek ymesini diyor:)

özelmi devletmi konusuna değineyim hemen..ben büyük oğlumu 3 yıl özel anaokuluna gönderdim..
küçük oğlumun okulu devlet hem evime yakın..ama büyük oğlumun gittiği okuldan eksileri değil artıları var..ben çok memnunum..

sevcancım gerçekten kıızn az bir süre okulda kalıyor ama bu servis olayını tek başına çözemezsin arkadaşım..
aynı dertten muzdarip olan bir kaç kişiyle beraber dile getirin bence..
29 ekimde okula gelmesine gerek yok diyen öğretmenleride ayrıca kınıyorum..

Cok alakasiz olabilir ama super dadi programinda 2 yasindaki cocuk catalla mama sandalyesinde kendi yemegini yedi.bi hanim sormus cok kucuk degil mi diye ona istinaden yazdım.

Yani su yazdiginiz yorumu okudukca resmen kahkaha krizine girdim.pardon farkli bir dildemi yazmam gerekiyo acaba lutfen yazdigim diğer yorumları da okuyun diye...eger okursaniz benim kizimin yemegini kendi basina yiyebildigini, tuvaletini yaptiktan sonra kendi kendini temizleyebildigini, terli uzerinin degismesini oyle her an kontrol ederek degilde uykudan uyaninca kontrol edilip degistirilmesini istedigimi soyledigimi BELKI anlardiniz...bunuda ogretmen yapsin demiyorum bize sirf bunlaari yapacaklarini soyleyerek para toplaadiklari stajerlerin yönlendirme leri gerektigini anlatmsya calisiyorum.
Ayrica ogretmenine aynen soyle soruyorum.; sevil hanim biliyorum yeterince yogunsunuz ama gozunuze ilistimi Nisan in yemeklerle arasi nasil....oda bana NORMAL BIR INSAN gibi cevap veriyo ; hic iyi degil hep en sona o kaliyor ama butun sinifin onu bekledigini gorunce hızlıca bitiriyor. ..diyo....
Konuyla ilgili bilgim var diyerek gulunc duruma dusuyosunuz bana kalirsa.cunku eger oyle olsaydi tam gun anaokullarinin fiyatlarnin neredeyse ozel okullarla ayni oldugunu bilirdiniz ...hatta sozunu ettiginiz bakicilar bile daha uygun.bilinde birdaha boyle gulunc duruma dusmeyin.
Ayrica sunuda aktarayim belki idrak etmenize yardimci olur. Ben 9 yillik hemsireyim.2 yil cocuk servisinde gorev yaptim.anneler butun gun hasta çocuklarının başında bekledikleri icin gece yorgun duserler.bende bunu bildigim icin gece nöbetlerinde sik sik hasta odalarini gezinirdimki uzeri acilan cocuk varsa uzerini ortmek icin.yazik zaten hasta olan cocuklar daha da hastalanmasin diye yani bu vicdani bisey...bunu yapmaklada incilerim dokulmuyor. sedyeye yatmak icin ayakabisini cikaran yasli hastalar bazen ayakabilarini tekrar giyemezler ben giydiririm.GOREVIM DEGIL AMA oan onu yapacak en dogru kisi bensem neden olmasin.illaki bu konuya iliskin bir ornek verilecekse en dogru ornekler bunlar...demek istedigim tipki boyke birsey.kapici ornegi olabildigince alakasiz yani.anlamak isterseniz eger benden bu kadar...

Harikasiniz...sevgiler

Bu kısma bir yorum yapmak istiyorum.
Öğretmenlik söylendiği gibi vicdani bir şey, ben çocuk sevmem anne olmayı dahi düşünmem ama öğrencilerime karşı anaç olduğumu düşünüyorum.
Ancak bu tarz durumlar (görevin olmadığı halde yapılan fedakarlıklar) suistimale çok açık. Geçen sene ileri düzeyde öğrenme güçlüğü olan raporlu öğrencim vardı. Çocuk ne yapsa seviyeyi yakalayamıyor ve arkadaşları tarafından dışlanıyordu farklı olduğu için. Ben de onunla daha fazla ilgilenebilmek adına 1 saat öğle aramda beraber yemek yiyip hem de çalışmayı teklif ettim. Ailesi kabul etti. Bir kaç ay devam ettik ve güzel bir başarı yakaladık. Sonrasında bir grup okuması çok yavaş olan öğrenciyi aldım onlarla da çalıştık ama sene sonuna kadar devam etmedim. 2. dönemin ortaları falandı bıraktım. Bir baktım başka başka veliler gelmeye başladı, hocam bizim kızın durumu da pek iyi değil, hocam benimkinin okuması tekrar geriledi, bizimkini de çalıştırsanız gibi sürekli isteklerde bulundular. Bakarsan bu benim görevim değil, öğle arası dinlenme saatim ama veliler bir süre sonra bunu benim görevim gibi görüp "zaten hocanın boş zamanı çalıştırsa ne olacak" demeye başladılar.

Siz belki böyle bir veli değilsinizdir ama öğretmenlerin sınıf mevcutlarının yarısı aşırı korumacı velilerden oluştuğu için çocuktan çok veli ile ilgilenmek durumunda kalınıyor. Bu da kurunun yanında yaş da yanar hesabına dönüyor gerçekten ilgili olup öğretmene yardımcı olacak velilerde ters tepebiliyor:)

Tabi kimi insanların da öğretmenlik için yaratılmadıkları bir gerçek, onlara yapılacak bir şey yok

siz öğretmenmisiniz??
allahım sizin gibi öğretmenleri korusun çocuklarmızdan..
siz işinizi severek yapmıyorsunuz..öğretmenlik kutsal bir meslek..işinize gelmiyorsa alın çocuğunuzu diyeblicek bir meslek olarak göremiyorum benozaman siz çalışmayın çocuğunuzu siz bakın diyen öğretmen olamaz benim gözümde, çok üzüldüm bu yoruma çok yazık(
siz bunumu öğrendiniz eğitim hayatınızda??
verdiğiniz miktarda bir okul olduğunu düşünmüyorum, ben devlete veriyorum ama sizin bahsettiğiniz ücretin üç katını veriyorum..
biz öğretmenlei dadı olarak asla görmüyoruz..ama sizin yaranız var sanırım her iki lafınızdan biri ben dadılık yapmıyorum oluyor..
işte önemli olan bu canım insan meleğini severek yapmalı..ozaman gözümüz arkada kalmıyor sonuçta biz okula canımızdan can emanet ediyoruz..ve sizi tebrik ediyorum bir veli olarak:)

Cok alakasiz olabilir ama super dadi programinda 2 yasindaki cocuk catalla mama sandalyesinde kendi yemegini yedi.bi hanim sormus cok kucuk degil mi diye ona istinaden yazdım.

ve tabağınıda yere düşürmüştü ve kırılmıştı o tabak..yiyeceklerde masanın altına saçılmıştı..

Canim benim siz gorevli degilsiniz ama bizim okul idaremiz boyle uygun gordu.oyle popo temizligi, yemek yedirmek icin falan degil cocuklara refakat etmek icin.yemekhaneye gitmek vc ye gitmek gibi anlarda yaninda olmak uyku saatleri, yemek dokulen ustu degistirmek falan gibi.yardimci kadina verilen destegi stajerlere veriyoruz.sen oyle olmayabilirsin ama eger bir cocuk giyemedigi ayakkabiyi 1.5 saat boyunca senin onunde parmsk uclarinda suruleyerek geziyorsa ve sen onu izliyorsan gercekten uzucu olur.kizima aldigimiz sinif ayakabisiydi ve o ayakabiya yabanciydi haliyle o donemde zorlaniyordu.yani herzaman giydirilmelidir demiyorum....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…