- Konu Sahibi Birkadinvebiranne
-
hocam meslek tanımınızda çocuklar altına yaparsa altlarını değiştirmek, terledilerse giysilerini değiştirmek, yemek yedirmek ve yediklerinin çetelesini tutmak var mı?
yemek yedirmek, beslemek, tuvalet ihtiyacını öğretmek, minimum toplum kurallarını öğretmek annenin görevi sizin değil ki?
ben de bu mesleğe çok yakın biri olarak soruyorum.
çocuğun balık tutmayı öğrenmesi değil mesele, kadının çocuğu bariz su çiçeği olmuş mesela okula getiriyor uzun kollu giydirip, aklısıra kollarındaki sivilceleri saklayıp öğretmenin çocuğu sınıfa kabul etmesini sağlayacak, kendisi de rahat rahat işine gidecek. öğretmen farkettiğinde de "yok suçiçeği değil o isilik" diyebiliyor.
çocuk pantolonunu çıkarıp sınıfın ortasına kaka yapıyor, annesi öğretmene hayıflanıyor, kendi kendisine kızacağına, sen hiç bir şey öğretmediğin çocuğu okula getirirsen öğretmenin ne yapmasını beklersin ki?
siz ne kadar taviz verirseniz, veliler daha fazlasını istiyor biliyorsunuzdur.
belki söylediklerimi yanlış buluyorsunuzdur ama ben bir meslekten iş tanımındaki şeyleri yapmasını beklerim fazlasını beklemem.[/QUOTE ben veliye taviz vermek olduğunu düşünmüyorum ama çocuk terlemiş yardımcın yok surf benim görevin değil diye onu göre göre trt içinde bırakabilecek misiniz
kusura bakmayın hocam ama yaparsanız bunu sizin göreviniz değil inceliğiniz olduğu için yaparsınız, ben de yaparım, ama veli bana tutup da "çocuğum terlerse üstünü değiştirin, ya da değiştirdiniz mi" diyemez. benim fedakarlığımı görevimmiş gibi yapmamı bekleyip hesap soramaz.
kusura bakmayın hocam ama yaparsanız bunu sizin göreviniz değil inceliğiniz olduğu için yaparsınız, ben de yaparım, ama veli bana tutup da "çocuğum terlerse üstünü değiştirin, ya da değiştirdiniz mi" diyemez. benim fedakarlığımı görevimmiş gibi yapmamı bekleyip hesap soramaz.
Bu konuda kesinlike katılıyorum hesap soramaz
Stajer öğrenciler temizlik ve bakımdan sorumlu değildir onların asıl amacı eğitim öğretim konusunda öğretmeni gözlemlemek etkinlikleri uygularken öğretmen ile birlikte hareket edip tecrübe kazanmaktır.. Çocuğunuzu giydirmek için sınıfın yardımcısının olması gerekir idareden yardım isteyerek veliler arasında her ay para toplanıp yardımcı görevli tutulabilir.
ağzınıza sağlık hocam... çok doğru demişsiniz. veliler istiyorlar ki, öğretmenler de kendileri gibi çocuğunun etrafında turlar atsın. 20 kişi düşüyo sınıf başına, öğretmen makine değil ki.
başka branş öğretmenlerine böyle yaklaşılmaz ama anaokulu öğretmeni olunca, "baksın ne olacak" "soru sorduk cevap versin ne olacak" resmen dadı muamelesi yapıyorlar. bahsetmiştim yukardaki mesajımda arkadaşım avrupa'da eğitim almış anasınıfı öğretmeni ancak veliler yüzünden meslekten soğumuş durumda. çocukları çok seviyor, ancak velilerden yaka silkiyor, dadı yerine konulduğu için.
Yemek konusundan bahsedilmiş önceki yorumlarda.. En nefret ettiğim sorudur çocuğum bugün yemek yedimi sorusu.. Açıkcası çocuklar yemek yerken ben de yiyorum insanız sonuçta acıkıyoruz sınıftaki 20 çocuktan hangisi kaç lokma aldı bakmıyorum.. Ayrıca yemeyeni görsem sadece rahatsız olup olmadığını sorarım onun dışında bir ısrarım olmaz çocukları yemek konusunda zorlamak zaten yanlış bir tutum, ben sadece her besinin yararlı olduğunu yemek seçmemek gerektiğini anlatıyorum.. Veli toplantısında söylüyorum çocuğunuz burda az yese de bunu evde telafi edebilir, yemek konusunu merak etmek yerine bana çocuğun bilişsel, psikomotor, sosyal-duygusal,dil ve öz bakım becerilerinin nasıl olduğunun sorulmasını isterdim zira bunlar evde telafi edemeyeceğiniz beceriler..
benım ve okuldakı dığer velılerınde genel anlamda tek sıkıntısı bu aslında .stajerler cok bası bos kalıyorlar.öğretmenden cok memnunum.tatlın dıllı guler yuzlu bır bayan.sadece stajerlerın bıraz hımbıl oldugu kanaatındeyım.hatta öğretmenlerıde boyle dusunuyo.kırıcı konusursam gencler gururlarını ıncıtmek ıstemıyorum dıyo.oda haklı kendınce ama ben çocugumu ıyılestırene kadar neler cektım...
okulun ılk haftası sureklı aglayan ben gıdıcem dyen cocuklar vardı.öğretmen ıçın gercekten cok zor.o dönemde bekledım hele bır herkes alışsın aksaklıklar gıderılır belkı dedım ama degısen cok bısey olmadı.kızım tuvalet egıtımını almış bır cocuk kendı temızlığnı kendı yapar...hatta öğrermenıne sordum sızı yoruyormu falan dıye. keske hepsı onun gıbı olsa falan demiştı.çunku okulun ılk haftası daha o benı tesellı edıyodu ben bı turlu bırakıp gıdemeyınce,annec ım sen gıt ben aksam evımıze gelıcem dıyodu...
ılk gun bızde servısı denedık servısın ıcı tıklım tıkış.servıscı suanda velıler oldugu için boyle dıyordu ama cocuk sayısını saydım koltuk sayısından fazla.dediğiniz gibi laobalı tavırlar,falan....servıs ablası bızden saskın etrafına bakınıp duruyo. yok dedım ben bunlara evladımı asla emanet edemem.otobuslerde falan cok yorucu oluyo ama olsun en azından içim içimi kemırmıyecek...
hocam ben arkadaşıma da söylüyorum böyle söyleyen veliye tepki verilmesi lazım "eğer memnun değilseniz, ya da çocuğunuza özel ilgi gösterilsin istiyorsanız evde bakın" desin diye. anaokulu çocuklar için sosyalleşme ve kavram öğrenme yeridir. günlük bakımı veliyi ilgilendirir sizi değil. siz öğretmenlik için varsınız orda, dadılık için değil.
kısacası çok haklısınız.
Stajer dediğinin kişiler lise öğrencileri, adı üzerinde eğitim almak için gelmiş öğrenciler çalışan değiller.. Sınıfta hiç Stajer de olmayabilirdi o zaman kimi suçlayacaktınız.. Benim Velim stajyerim hakkında böyle konuşsa bu konu sizi ilgilendirmez derim çünkü stajyeri yetiştirmek benim görevim ve onun sadece bana ve okul idaresine karşı sorumlulukları var veliler buna karışamaz boş oturuyorlar, aralarında muhabbet ediyorlar veya hımbıllar diyemez.
alkış butonu olsa keşke beğen yerine... ayrıca öğretmenin velilerle bir olup stajeri çekiştirmesi çok rahatsız edici.
Maalesef kadınlarımız çocuklarına karşı aşırı korumacı maalesef diyorum çünkü biz eğitimcilerin işini bu durum çok zorlaştırıyor.. Hadi 3 yaşı geçtim 5 yaşındaki çocuk ayakkabısını giyemiyorsa ben çocuk için üzülüyorum demekki çocuğa imkan verilmemiş kendine güvenmesi, becerilerin gelişmesine olanak sağlanmamış..
annelerin bize karşı tutumları genelde hep aynı savunmacı yaklaşım.. Çocuğum terler bezini değiştirirmisiniz, yemek yemez ısraredermisiniz.. Bizim ihmal edeceğimizi düşünerek en ufak bir hatada kaplan kesiliyorlar.. Oysa burdaki hanımların da dediği gibi çocuklar okulda mutlu.. Çocuk kötü muamele görse okula gitmek istermi sizce.. Öğretmeni motive etmek olumlu yaklaşmak yerine öğretmenin moralini alt üst eden uyarılarda karşılaşıyoruz.. Biraz toleransımız olsa bazı olumsuzlukların üzerinde durmadan genele odaklanabilsek keşke..
Bu arada Hollanda da anaokulunda 3 yaşındaki çocuklar yemeklerini kendi alıp, masalarına taşıyabiliyorsa, tabaklarındaki yemek artıklarını çöpe atabiliyorsa bizimkiler neden yapamasın.. Bunlar hep annelerin hüsnü kuruntusu..
çocuğunuzun yemek yemesi öğretmenin görevi olmadığı gibi çetelesini tutmak da onun görevi değil, elde kaşıkla "aa bak uçak geliyor uçak" yapılamaz öğrencilere. şunun ayrımına varamıyorsunuz baştan beri söylüyorum, siz o çocuğu anaokuluna "kavramları öğrensin, uyması gereken kuralları öğrensin, sosyal ve duygusal açıdan güçlü birey olsun" diye göndermelisiniz, bakıcıdan daha ucuz diye değil... tek sizin çocuğunuzla ilgilenebilecek bir kişi ya çocuğun bakıcısıdır ya da gölge öğretmeni... anaokulu öğretmenliğinin fizik öğretmenliğinden ya da türkçe öğretmenliğinden bir farkı yok... siz nasıl onlara "benim çocuğum bugün terlemiş miydi, üstünü değiştirdi mi top oynadıktan sonra" diye soramazsanız öğretmene de soramazsınız...
herkesin çocuğu tek ve biricik, öğretmenin görevi hepsine bakıcı annelik yapmak değil, paralı annelik değil yani, sadece sosyal-gelişim öğretmenliği olarak kabul edersek herkes daha mutlu olur. veliler genelde durma noktalarını bilmiyorlar zaten, ben de gayet yakından biliyorum...
soramazsınız, eğer sorarsanız da umarım gerekli cevabı alırsınız. çünkü mesleklerin saygınlığını küçümseyerek kaybettiriyorlar. çocuğunuzu beslemek büyütmek soğuktan korumak altını değiştirmek iyileştirmek öğretmenin görevi değil. yapan öğretmen kendisinden fedakarlık yapıp taviz veriyordur. ben bir öğretmenden bunu beklemem, beklememeliyim. apartman görevlinizden sizi hastaneye götürmesini istemeniz ne kadar abesse, bu da o kadar abes benim gözümde. herkesin iş tanımı bellidir, kimse kimsenin ekstradan ameleliğini yapamaz. bu konuyla ilgili son yazım polemiğe girmiyorum. fikir belirtiyorum.
Okulun en küçük yaşları benim çocuklarım 36-48 ay arası hepsi ama coj güzel yemek yiyebiliyorlar mesela ben devlet anaokuluna çalıştığım halde stajerim yok eğer bir çocuğun tuvaletini yaptırmak için tuvalette gitsem diğer 23 çocuğum yalnız kalacak onun için tuvalet eğitimini velilerin çözmeleri gerekir bizlere elinizden geldiği kadar okulda destek oluruz
Bende aynen bunu anlatmak istiyorum iste tamsmen sixin vicdaniniza kalmis bir durum.yapparsaniz o anne size dua eder ve minnet duyar,yapmadiginiz takdirde de kimse size beddua edemez...
Okul idaresi ile koordineli bir sekilde bu tur ihtiyaclarda destek olacak kisi brlirlenir.bizim okulumuzda okul idaresi stajerlerin uygun olscagini dusundu.tuvaletten sonra temizligi icin veya yemek yedirmdk icin deil ama ustu islanirsa veya dedigim gibi pijama giydirmek icin.oyun salonuna yada tuvalete giderken refakat etmek icin.
Yani su yazdiginiz yorumu okudukca resmen kahkaha krizine girdim.pardon farkli bir dildemi yazmam gerekiyo acaba lutfen yazdigim diğer yorumları da okuyun diye...eger okursaniz benim kizimin yemegini kendi basina yiyebildigini, tuvaletini yaptiktan sonra kendi kendini temizleyebildigini, terli uzerinin degismesini oyle her an kontrol ederek degilde uykudan uyaninca kontrol edilip degistirilmesini istedigimi soyledigimi BELKI anlardiniz...bunuda ogretmen yapsin demiyorum bize sirf bunlaari yapacaklarini soyleyerek para toplaadiklari stajerlerin yönlendirme leri gerektigini anlatmsya calisiyorum.
Ayrica ogretmenine aynen soyle soruyorum.; sevil hanim biliyorum yeterince yogunsunuz ama gozunuze ilistimi Nisan in yemeklerle arasi nasil....oda bana NORMAL BIR INSAN gibi cevap veriyo ; hic iyi degil hep en sona o kaliyor ama butun sinifin onu bekledigini gorunce hızlıca bitiriyor. ..diyo....
Konuyla ilgili bilgim var diyerek gulunc duruma dusuyosunuz bana kalirsa.cunku eger oyle olsaydi tam gun anaokullarinin fiyatlarnin neredeyse ozel okullarla ayni oldugunu bilirdiniz ...hatta sozunu ettiginiz bakicilar bile daha uygun.bilinde birdaha boyle gulunc duruma dusmeyin.
Ayrica sunuda aktarayim belki idrak etmenize yardimci olur. Ben 9 yillik hemsireyim.2 yil cocuk servisinde gorev yaptim.anneler butun gun hasta çocuklarının başında bekledikleri icin gece yorgun duserler.bende bunu bildigim icin gece nöbetlerinde sik sik hasta odalarini gezinirdimki uzeri acilan cocuk varsa uzerini ortmek icin.yazik zaten hasta olan cocuklar daha da hastalanmasin diye yani bu vicdani bisey...bunu yapmaklada incilerim dokulmuyor. sedyeye yatmak icin ayakabisini cikaran yasli hastalar bazen ayakabilarini tekrar giyemezler ben giydiririm.GOREVIM DEGIL AMA oan onu yapacak en dogru kisi bensem neden olmasin.illaki bu konuya iliskin bir ornek verilecekse en dogru ornekler bunlar...demek istedigim tipki boyke birsey.kapici ornegi olabildigince alakasiz yani.anlamak isterseniz eger benden bu kadar...
siz öğretmenmisiniz??bu konuda destek olmayı idare size taahhüt etmiş olabilir, ancak öğretmen çocuğa giysisini giydirsin, yemeğini yedirsin, tuvaletini yaparsa altını değiştirsin derseniz ben size "keşke bir uşak tutsanız" derim. 20 tane çocuğa dadılık yapmak öğretmenin görevi değil diyorum... stajerin de işi o değil? o da öğretmen ya da çocuk gelişimci olacak. "bakıcı anne" tutarsa okul o yapar ne lazımsa ama ayda 2500 tl'ye günde 4 saat 20 tane çocuğun özbakımına kadar herşeyini yaptırmak öğretmenin görevi değil.
siz size söz veren idareye gidin onlar çocuğunuza pijamasını giydirsin, çok sinirleniyorum bu duruma sadece sizi baz almıyorum... benim ailemde de çok fazla öğretmen var ve biliyorum istekleri bitmeyen velileri.
öğretmenler çizgi film izletiyor, çocuğuma yemek yedirmiyor, uyutmuyor... o zaman siz çalışmaz evde oturur çocuğunuzu istediğiniz gibi yetiştirirsiniz, böylece okula aylık verdiğiniz aidat da cebinizde kalır.
verdiğiniz miktarda bir okul olduğunu düşünmüyorum, ben devlete veriyorum ama sizin bahsettiğiniz ücretin üç katını veriyorum..kesinlikle yedirmek zorunda değili, arkasındayım sözümün, anaokulu müfredatına bakarsanız eğer görürsünüz, kaşık tutmayı yemek yemeyi sizin öğretmeniz lazım, idareciler kendileri yapar taahhüt ettikleri şeyleri. okul öncesi öğretmenleri paralı uşak değil, dadı da değil. arkadaşım söylüyor deliriyorum veliler bana çocukları hakkında "bugün yemeğini yedi mi?" diye sorunca diye. kız yurtdışında eğitim almış, müthiş donanımlı bir insan, yapması gereken çocuğun yemek yemesi, tuvaletini temizlemek değil ki...meslek bu olsaydı yurtdışında eğitim almazdı, ilkokulu bitirirdi yine aynısını yapardı bakıcı olarak.
velilerin bilinçli olması lazım. aylık verdikleri 100 tl ile çocuğunu bakıcıya vermiş gibi davranmamaları lazım.
işte önemli olan bu canım insan meleğini severek yapmalı..ozaman gözümüz arkada kalmıyor sonuçta biz okula canımızdan can emanet ediyoruz..ve sizi tebrik ediyorum bir veli olarak:)insan mesleğini sevince çok da zor olmuyor okula gitmediğim günler evde canım sıkılıyor, özlüyorum öğrencilerimi :) benim henüz çocuğum yok ama insan görev yaparken düşünüyor ben annesi olsam çocuğuma nasıl davranılmasını isterim, nasıl daha yararlı olurum diyeİnsan yetiştirmek çok çok önemli bu konuda hem velilere hem öğretmenlere çok iş düşüyor
Ben yemek yerken zaten onları gözlemliyorum yemek yemekleri konusunda onlara rehberlik yapıyorum gerekirse yardım ediyorum gerekirse model oluyorum mesela kaşık tutmayı bilmiyorsa gosteriyorum ama ben yedirmiyorum zaten yedirmemem lazım biraz klasik o olacak ama balık tutmayı öğretmemiz lazım
Cok alakasiz olabilir ama super dadi programinda 2 yasindaki cocuk catalla mama sandalyesinde kendi yemegini yedi.bi hanim sormus cok kucuk degil mi diye ona istinaden yazdım.
Bir stajer olarak okurken kendimi o kadar tuhaf hissettim ki anlatamam.. Şahsen staj zamanım içinde çocukları tuvaletede götürüyorum yeri geliyor üstünü yedeğiyle değiştiriyoruz ancak ayakkabısı giydirmiyoruz kendi giymeyi öğrenmesi gerekiyor ayakkabını dolabından al ayakkabını çıkarıp diğer ayakkabını giymelisin şeklinde konuşmalar oluyor çocuklarla aramızda daha sonra ayakkabını tekrar dolabına koy gibi.. Sınıfa geldiğinde üstünü çıkarıp çantanı dolabına koymalısın vb.. Zaten bize söylenen çocuklara yemek yedir, popolarını temizle, üstlerini değiştir gibi şeyler değil bunları gerekli durumlarda zaten yapıyoruz. Özet olarak bir stajer olarak yazdıklarınıza şaşırdım ve daha öğrenci olduğumuzu orada görevli olmadığımızı hatırlamak isterim:26:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?