ALINTIDIR
Öncelikle neden metioninden fakir diyet verdiklerini de söyleyeyim merak eden varsa diye. Benim gen bozuklugumda (MTHFR 1298 homozigot) vücutta metioninin harcandığı sistem ile ilgili bir sıkıntı var. Metionin beklendigi gibi harcanamayıp vücutta birikmeye başlayınca, özellikle de folik asit ve b vitamini eksikliginde homositeine donusuyormus. Homosistein de bildiginiz gibi damar tıkanıklıgı, pıhtılaşma vs. ile ilgili, yukselmesinden korktugumuz deger. Bu nedenle hem vücuda giren metionin miktarını azaltılmaya, hem de alınan metionin homosisteine donusmesin diye folik asit ve B vitamini takviyesine ihtiyaç duyuyoruz. Bana anlatılan ve benim okuduklarım konuyu ozetle bu şekilde açıklıyor, ben de çok detayını bilmiyorum. Yanlış bir yer varsa düzeltin lütfen.
Doktorum ogun ogun verilen bir diyet programına uyamayacagım icin bana nelere dikkat etmem gerektiginin belirten bir program verdi. Haftada sadece 1 ogun (toplam 6 kofte kadar) et yeme hakkım var. Kırmızı et, tavuk veya hindi farketmiyor, hepsi et diye geciyor, sadece bir ogun veya her gun 1 kofte kadar et yiyebiliyorum. Balık için haftada 2 ogun izin verdi doktorum. Bunlar dışında tüm baklagiller(kuru fasulye, nohut, bezelye, vb.) yine sadece haftada1 ogun. Sordum yeşil fasulye baklagilden sayılmıyormuş:) Ayrıca et ürünleri, yani yogurt, süt, peynir de çok fazla tüketilmemesi gereken gıdalardan. Günde 1 kase yogurt veya 1 bardak sute izin var, yumurta ise sadece haftada 1 adet. Yagsız beyaz peynir dışında tüm peynir çeşitleri tamamen yasak. Gordugunuz gibi biraz katı bir diyet. Bunlar dışında kalan tüm sebze ve meyveler serbest. Ayrıca çok fazla kuruyemiş de yememek gerekiyormuş.
Daha once de dedigim gibi bu diyet olayı tum gen bozukluklarında gerekmiyormus, benimle aynı doktora giden bir arkadaşımın faktorlerinden birinde heterozigot, MTHFR 677 heterozigot gen mutasyonu vardı ve doktor ona diyet vermedi.
Kızlar bizdede pıhtılaşma sorunu yaşayan arkadaşlar var ondan sebeb kopyaladım inşallah faydalı olur.