tüm ortodontik tedavi bittikten sonra dişlerin iç tarafına çok ince sabitleyici bir tel takılıyor, bu da dişlerin hareket etmesini önlüyor. normalde 1-2 sene kullanılmasını tavsiye ediyor doktor ama benim 1 arkadaşım ve doktorum ikisi de "unuttuk varlıklarını" diyerek 3-5 senedir çıkartmamışlar.sanki öyle .. ben o şekilde hissediyorum bi gün sabah kalkınca çekerim dişlerimin resmini bi de gün içinde bir fark varsa görürsünüz. retrainer ne bilmiyorum ben :/
kesın kararlıyım artık tel taktırcam bebek dusundugum ıcın seneye tedavıye baslamamı ıstıyor aılem ama artık bıktım dıslerımın bu halınden
inşallah hamılelık ıle cok zorlamaz beni
yarın dıs tası temızlıgım var cuma gunu ortodontı tedavıme baslıcam .. ılk aylar cokmu zor kızlar ağrı sızı cok oluyormu
ust ön dişlerim cok önde ve uyurken cok zorluyor agız kapanmayınca ..
Eki Görüntüle 400306
sabah kalktığımdaki hali de budur.
20 'lik dişim de zorluyo ağrı yapmıştı bence ondan bozuldu biraz
Eki Görüntüle 400306
sabah kalktığımdaki hali de budur.
20 'lik dişim de zorluyo ağrı yapmıştı bence ondan bozuldu biraz
ben şu anda şeffaf plak kullanıyorum onun da damağı var .. sorayım ama doktora 20'lik dişim için röntgen çektirecektim o röntgeni götürdüğümde konuşalım bir güzelce :/bakalım ne olacak .. çok teşekkür ederim hepinize :)
Selam kızlar
Bir süredir yazamadım, neler yaşadım kısaca özet geçeyim sizlere..
*Tellerim takıldı, 5 hafta sonra ilk randevum vardı geçti ve yarın da ikinci randevum var.. Benim çarpıklığım olmadığı için çok yavaş ilerliyor her şey ama ufak ufak açılmaları farkediyorum şimdiden.. Yarın telim kalınlaşacak eğer uygun pozisyon oluştuysa, o zaman daha belirgin değişikler olacakmış, ve tabi daha belirgin ağrılar da..
*Her randevu sonrası problem yaşıyorum..
İlk takılma sonrasında üst sağ en dipteki braketim düşmüştü, ikinci randevu sonrası da yine en dipteki bu sefer alt sağdan düştü, sanırım şu ışını iyi tutamıyorlar o bölgeye..
*Alt dişlerimde her iki tarafta da birer boşluğum var, teller ordan da geçiyor.. Boşluktan geçerken minik şeffaf tüpler takıldı onların içinden geçiyor dilimi kesmemeleri için.. Gerçi bir tanesi boşlukta kaldı en dipteki braket düşünce, ben de kerpetenle kestim teli öndeki braketin dibinden..:)
*Her iki tarafta da yükselticiler var o yüzden güya ağzım tam kapanmıyor ama ben bir yolunu bulup kapatıyorum ağzımı ve dişlerimi sıkıyorum maalesef.. Biraz stresli bir dönem geçiriyorum hayatımda bir de üstüne bu teller cabası, bazen ağzımdan söküp atasım bile geliyor..
*Bunun dışında hemen her şeyi yiyorum.. Ben ağzıma kilit takdırdım oh ne güzel mecburi rejim olacak derken sanki inadına iştahım açıldı..Kesip küçültüp ağzıma attığım hemen her şeyi iki çevirip yutuyorum vallahi.. Başlarda bu çiğnemeden yutmalar mide ağrısı yaptı bende ama sonra midem de alıştı.. Sırf meraktan cips denedim yiyebiliyorum.. Sakız da çiğniyorum ama pek zevkli olmuyor.. Dikkat edin çok yapışkan olmayan ama çok sert de olmayan sakızlar çiğneyin, hatta çiğnemeyin daha iyi..
*Kola hiç içmedim, çok sevdiğim halde inat ettim.. Yine de pipetle içilebileceğini düşünüyorum..
*Çay evet maalesef lastikleri boyuyor o yüzden çok seyrek içiyorum, sıcak içeceklerle kullanmak için metal pipet aldım Paşabahçeden ama onda da çok sıcaksa metal tadı oluyor yine de katlanılabilir, özellikle lastiklerin yeni değiştiği ilk 10 gün.. Sonra zaten yemekler de boyuyor yavaş yavaş.. Yarın lastiklerim değişecek nasıl olsa diye bugün bütün gün çay içtim:) Sanki yasak olan şeyi daha çok istiyor insanın canı..
*Ceviz, fındık vs yemiyorum braketler için.. Elma bile minik minik doğradım yiyeyim diye, çok sızladı dişlerim bıraktım..
Genelde yumuşak şeyler yemeğe çalışıyorum ve asla bişi ısıramıyorum, belki dişlerimin arasına sıkıştırıp koparabiliyorum eğer kıvam uygunsa..
*Türk kahvesinden vazgeçemiyorum hem de günde bir kaç sefer.. Çareyi her yudum sonrası bol su içip ağzımı çalkalamakta buldum.. Hemen sonra da ya gargara ya da diş fırçalama yapıyorum..
*Diş macunlarına karşı dudak kenarlarımda tahrişler oldu, ağzımın içi soyuldu, ben de çocuk/bebek macunlarını kullanıyorum gün içinde.. Gece yatarken daha ciddi bir macun kullanıyorum ve arayüz fırçaları gargara vs eğey uğraşıyorum, en son mumlayıp yatıyorum.. Sabahları ağzımdaki mumu unutup kahvaltı ettiğim ve mumları yuttuğum oldu, şimdilik zehirlenmedim..:)
*Benim dişlerimin boyları kısa olduğu için ve üstüste kapandıkları için braketler birbirlerine çok yakın, yanak içlerim hep sıkışıyor braket aralarına, hep yaralıyım..:) Aft patchler var tavsiye ederim..
Sonuç olarak tellerimi seviyorum, görsel olarak hiç şikayetim yok hatta söylemesem farketmiyorlar.. Strese bağlı dert etmediğim sürece tek sorunu sevgilimle yaşıyorum maalesef, muhakkak birimizden birinin canı acıyor..
Şimdilik böyle..
Eki Görüntüle 402440 Eki Görüntüle 402441 Eki Görüntüle 402442
ik resım tedavıye başlamadanki halım
son iki resimde 10 gün önce tellerim çıktığında çektiğim resimler
toplam 16 ay tel taktım
çift çene ameliyatı gerçirdim ve sonuç güzel oldu
şimdi hem retainer var hemde şeffaf plak takıyorum gece
Eki Görüntüle 402440 Eki Görüntüle 402441 Eki Görüntüle 402442
ik resım tedavıye başlamadanki halım
son iki resimde 10 gün önce tellerim çıktığında çektiğim resimler
toplam 16 ay tel taktım
çift çene ameliyatı gerçirdim ve sonuç güzel oldu
şimdi hem retainer var hemde şeffaf plak takıyorum gece
ayy bnde kullanıyorum 1,5 yıl dediler umarım uzamaz tedavim de henüz bir kıpırdama göremiyorum 4 ay oldu takalı hiç bi fark yok gbi...bu kadar sürede bnm görebileceğim farklılıklar olması gerekmezmiydi?
ayy bnde kullanıyorum 1,5 yıl dediler umarım uzamaz tedavim de henüz bir kıpırdama göremiyorum 4 ay oldu takalı hiç bi fark yok gbi...bu kadar sürede bnm görebileceğim farklılıklar olması gerekmezmiydi?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?