Diş teli ile ilgili soru, sorun ve deneyimleri paylaşalım

yook ondan damaklı plak benimki

tel de çıktı ya şimdi iyice zayıf dişlerim o yüzden öyle fark oluyo gibi geliyo. yoksa benden başka aa böyle değildi diyen olmadı .. Doktor da boşuna demiyomuş hem o plağı takmazsan geri bozulur diye bunu anlamış oluyorum 1 sene 2-3 ay takarım diye düşünüyorum sağlamcıyım biraz

kesın kararlıyım artık tel taktırcam bebek dusundugum ıcın seneye tedavıye baslamamı ıstıyor aılem ama artık bıktım dıslerımın bu halınden
inşallah hamılelık ıle cok zorlamaz beni
yarın dıs tası temızlıgım var cuma gunu ortodontı tedavıme baslıcam .. ılk aylar cokmu zor kızlar ağrı sızı cok oluyormu
ust ön dişlerim cok önde ve uyurken cok zorluyor agız kapanmayınca ..

slm kızlar merak ettigim bi konu var bu dişte bulunan kelepcenin tuttugu dişlerin diş etleri dişi baya bi kaplıo zamanla cıkınca eski halini alıcakmı o dişetleri cok merak ediyorummmmmmm ya:18:

bu tel işi sorunlu bir olay değil arkadaşlar rahat olabilirsiniz yani. cıktıktan sonra belki istediğiniz gibi olmaz ama ilk halinde iyi olacagı kesin haliyle.

sabah kalktığımdaki hali de budur.

20 'lik dişim de zorluyo ağrı yapmıştı bence ondan bozuldu biraz

sanki öyle .. ben o şekilde hissediyorum bi gün sabah kalkınca çekerim dişlerimin resmini bi de gün içinde bir fark varsa görürsünüz. retrainer ne bilmiyorum ben :/
tüm ortodontik tedavi bittikten sonra dişlerin iç tarafına çok ince sabitleyici bir tel takılıyor, bu da dişlerin hareket etmesini önlüyor. normalde 1-2 sene kullanılmasını tavsiye ediyor doktor ama benim 1 arkadaşım ve doktorum ikisi de "unuttuk varlıklarını" diyerek 3-5 senedir çıkartmamışlar.

çünkü dişler o kadar zaman hareketli ve çene kemiği de o kadar yumuşak ki eğer sabitlemezsek o bahsettiğin sıkıntılar olabiliyor.

bir sor istersen doktoruna...

bebek ve telin hiç bir alakası yok hiç merak etme, zaten tel takıldıktan sonra herhangi bir ilaç tadvisi falan olmuyor o nedenle rahat ol...ilk aylar değil ilk birkaç hafta zor, o da senin ağrı eşiğine ve dişlerinin yapısına bağlı ama 1-2 hafta geçmeden ağzında tellerin varlığını unutuyorsun, endişelenme:) doktorlar bazen alt üst ayrı günlerde takıyorlar, o zaman alışma süresi de uzuyor, ben bir kerede alt üst takdırdım evet sıkıntım oldu ama en azından ikisi de oldu ve aynı anda bitti, sonra da çok rahat ettim. ilk birkaç gün çiğnemekte zorlanabilirsin ama o da başedilmeyecek bir ağrı değil :))) hemen başla ki hemen bitsin:)

Ben çok bir fark görmedim, haklısın ama en iyi sen bilirsin bu değişimi. Bana kalırsa önceki mesajda da yazmıştım mutlaka retrainer kullanmak istediğini doktoruna açıkça söyle, hem onun emeği için de lazım, bozulmasın güzelim dişlerin:) ayrıca güle güle kullan incilerini:)
Eki Görüntüle 400306

Eki Görüntüle 400306

cnm ben bi fark göremedim sanki . ama şu varki teldaşlar bilir en ufak hareketleri fark ederiz. düzelme esnasında felan. ama dediğim gibi ben bi fak göremedim. ama sen hissediyorum diyorsan doktoruna gitmeslisn. çünkğü benim bildiğimde diş arkasına o demiri takıyorlar. hem bu şeilde için rahat olur.haarcanan emek çekilen çile , sabır çok fazla. oyuzden risk almaya değmez. en kısa zamanda gidip o teli talep et doktorudnan. :44::44:

ben şu anda şeffaf plak kullanıyorum onun da damağı var .. sorayım ama doktora 20'lik dişim için röntgen çektirecektim o röntgeni götürdüğümde konuşalım bir güzelce :/ bakalım ne olacak .. çok teşekkür ederim hepinize :)

Sıkma canını bence bozulma söz konusu değildir teller dişlere bi baskı uyguluyo doğal olarak onlar çıkınca sanki eski halini alıyormuş gibi geliyodur ki ben telim değişirken onu farkettim dişler rahatlayınca sanki eski haline dönüyo gibi oluyor. Fakat doktorun verdiği damaklığı kullanırsan bi sorun olmaz onu ihmal etme. Dişlerin arkasına da reteiner takılıyo genelde e biz az çok bişiler diliyorsak doktor fazlasını biliyor bi bildiği vardır . yine de danış doktoruna için rahatlar

Selam kızlar
Bir süredir yazamadım, neler yaşadım kısaca özet geçeyim sizlere..

*Tellerim takıldı, 5 hafta sonra ilk randevum vardı geçti ve yarın da ikinci randevum var.. Benim çarpıklığım olmadığı için çok yavaş ilerliyor her şey ama ufak ufak açılmaları farkediyorum şimdiden.. Yarın telim kalınlaşacak eğer uygun pozisyon oluştuysa, o zaman daha belirgin değişikler olacakmış, ve tabi daha belirgin ağrılar da..

*Her randevu sonrası problem yaşıyorum..
İlk takılma sonrasında üst sağ en dipteki braketim düşmüştü, ikinci randevu sonrası da yine en dipteki bu sefer alt sağdan düştü, sanırım şu ışını iyi tutamıyorlar o bölgeye..

*Alt dişlerimde her iki tarafta da birer boşluğum var, teller ordan da geçiyor.. Boşluktan geçerken minik şeffaf tüpler takıldı onların içinden geçiyor dilimi kesmemeleri için.. Gerçi bir tanesi boşlukta kaldı en dipteki braket düşünce, ben de kerpetenle kestim teli öndeki braketin dibinden..:)

*Her iki tarafta da yükselticiler var o yüzden güya ağzım tam kapanmıyor ama ben bir yolunu bulup kapatıyorum ağzımı ve dişlerimi sıkıyorum maalesef.. Biraz stresli bir dönem geçiriyorum hayatımda bir de üstüne bu teller cabası, bazen ağzımdan söküp atasım bile geliyor..

*Bunun dışında hemen her şeyi yiyorum.. Ben ağzıma kilit takdırdım oh ne güzel mecburi rejim olacak derken sanki inadına iştahım açıldı.. Kesip küçültüp ağzıma attığım hemen her şeyi iki çevirip yutuyorum vallahi.. Başlarda bu çiğnemeden yutmalar mide ağrısı yaptı bende ama sonra midem de alıştı.. Sırf meraktan cips denedim yiyebiliyorum.. Sakız da çiğniyorum ama pek zevkli olmuyor.. Dikkat edin çok yapışkan olmayan ama çok sert de olmayan sakızlar çiğneyin, hatta çiğnemeyin daha iyi..

*Kola hiç içmedim, çok sevdiğim halde inat ettim.. Yine de pipetle içilebileceğini düşünüyorum..
*Çay evet maalesef lastikleri boyuyor o yüzden çok seyrek içiyorum, sıcak içeceklerle kullanmak için metal pipet aldım Paşabahçeden ama onda da çok sıcaksa metal tadı oluyor yine de katlanılabilir, özellikle lastiklerin yeni değiştiği ilk 10 gün.. Sonra zaten yemekler de boyuyor yavaş yavaş.. Yarın lastiklerim değişecek nasıl olsa diye bugün bütün gün çay içtim:) Sanki yasak olan şeyi daha çok istiyor insanın canı..

*Ceviz, fındık vs yemiyorum braketler için.. Elma bile minik minik doğradım yiyeyim diye, çok sızladı dişlerim bıraktım..
Genelde yumuşak şeyler yemeğe çalışıyorum ve asla bişi ısıramıyorum, belki dişlerimin arasına sıkıştırıp koparabiliyorum eğer kıvam uygunsa..

*Türk kahvesinden vazgeçemiyorum hem de günde bir kaç sefer.. Çareyi her yudum sonrası bol su içip ağzımı çalkalamakta buldum.. Hemen sonra da ya gargara ya da diş fırçalama yapıyorum..

*Diş macunlarına karşı dudak kenarlarımda tahrişler oldu, ağzımın içi soyuldu, ben de çocuk/bebek macunlarını kullanıyorum gün içinde.. Gece yatarken daha ciddi bir macun kullanıyorum ve arayüz fırçaları gargara vs eğey uğraşıyorum, en son mumlayıp yatıyorum.. Sabahları ağzımdaki mumu unutup kahvaltı ettiğim ve mumları yuttuğum oldu, şimdilik zehirlenmedim..:)

*Benim dişlerimin boyları kısa olduğu için ve üstüste kapandıkları için braketler birbirlerine çok yakın, yanak içlerim hep sıkışıyor braket aralarına, hep yaralıyım..:) Aft patchler var tavsiye ederim..

Sonuç olarak tellerimi seviyorum, görsel olarak hiç şikayetim yok hatta söylemesem farketmiyorlar.. Strese bağlı dert etmediğim sürece tek sorunu sevgilimle yaşıyorum maalesef, muhakkak birimizden birinin canı acıyor..

Şimdilik böyle..

aman allahımmm bu kadar mı güzel anlatılır. tebrik ediyorum seni sanırım herkes aynı şeyi düşünüyo burda evet telliyiz bize sıkıntı yaşatıyo ama tellerimizi de çok seviyoruz.

diş teli taktıran ve tedavisi devam eden arkadaşlar acaba ne kadara taktırdınız tellerinizi fiyatları söyleyip yardımcı olabilir misiniz?

ik resım tedavıye başlamadanki halım

son iki resimde 10 gün önce tellerim çıktığında çektiğim resimler

toplam 16 ay tel taktım

çift çene ameliyatı gerçirdim ve sonuç güzel oldu

şimdi hem retainer var hemde şeffaf plak takıyorum gece

ondislerin cekildimi yada ayriyeten birseyler eklenildimi dislerine tedavi sekillerimiz farkli ama masallah cok guzel olmus dislerin..

muhteşem görünüyo tebrik ederim canım çok güzel olmuş ben 30 yaşıma geldim nerdeyse hala aynı yerdeyim ( ilk okul dönemde taktım diş teli io zaman çocukluk dönemde 1.5 yılda bitmiyodu tedaavi yada o zaman öyleydi tam hatırlamıyorum sanırırm 2 sene taktım öyle hatılrıyourm taktım bıraktım bi dönem tekrar taktım falan çocukken birilerinin dlga geçmesi falan işime gelmedi babamında o dönem işleri çok sıkıydı beni götürüp getiremiyodu tedavi için başka kimsede götüremezdi öylece kaldı gitti şimdi o kdar pişmanım kii ÇÜNKÜ ;çocukluk dönemde yarım bırakılan tedavi sonrası dişler ve özellikle çene eskisinden çok daha kötü oluyomuş çenemde kayma var bu yüzden agzımda hafiften bi eğrilik oluyo konuşurken çocukluk dönemde işime geldi tel takmamak ama sonucunda çokk üzülüyorm şimdii aklım başıma geldi ama geç oldu tabi yıllar böylece geçti evlendim hala diş yaptırmak istiyorum ama maddi açıdan çok byük rakam istiyolarlar bana sırada delmiyo açıkcasıı bu resimden daha kötü benim dururum konuşmamı etkiliyo agzımın dar oluşundan ve çarpıklıktan , agız içi çok fazla küçük dişler çok sıkışık , bu yüzdende sürekli dişlerim çürüyo temziliği zor oldugu için hemen hemen bütün dişlerim dolgu oldular çocukken doktor bana 40 yaşında çorba içersin çok nazik dişlerin var dişlerine iyi bak demişti 12 yıl kaldı 40 yaşına ama o zmana kadardamı kalmıcak bilmiyorum hepsi teker teker çürüyolar çok üzülüyorum bu dişlerini yaptıran arkadaşım ne kadar para ödedi dişşleri için merak ettim BİRDE SORMAK İSTDİGĞİM ANKARAYA TAŞINIYORUM İKİ AYA KADAR ŞUAN KAYSERİDEYİM BURDA KAYSERİDE ERCİYES ÜNV FAKÜLTESİNDE ORTODONTİ BÖLÜMDE SIRA 5 YIL KADAR SONRA GELİYO ANKARADA NASIL ACABA ORDA BAŞLASAM TEDAVİYE NASIL OLUR ACABA BİRDE FİYAT KONUSUNDA FARKLILIK OLUYOMU DEVLET KARŞILIYOMU ACABA BİRAZDA OLSA bilgisi olan varsa paylaşsın ba aönerecegi bişiler varmı cidden çok üzülüyorum çünkü

ahh teller ahh 2,5 sene taktım kızlar ben . bi dişm üstteydi vampiir gibi ön üst dişlerimn de arası açıktı görseniz hiç bi resmimde gülemyodm gülp dişlerm gözkrkn hiç bi resmim yok. ) tellerim çıktı dişlerimden çookk memnunm nazar değmesn görseniz şiimdi eski günlerin acısını çıkarıyorum resmlerde sürekli 32 dişimi gösteryorm adeta :)) herkese çook geçmiş olsun azcık sabredence dişlernzn o halni görnce nasıl bi mutlulk yaşıyosnz anlatamam :))

ayy bnde kullanıyorum 1,5 yıl dediler umarım uzamaz tedavim de henüz bir kıpırdama göremiyorum 4 ay oldu takalı hiç bi fark yok gbi...bu kadar sürede bnm görebileceğim farklılıklar olması gerekmezmiydi?

ayy bnde kullanıyorum 1,5 yıl dediler umarım uzamaz tedavim de henüz bir kıpırdama göremiyorum 4 ay oldu takalı hiç bi fark yok gbi...bu kadar sürede bnm görebileceğim farklılıklar olması gerekmezmiydi?

valla canım bilmiyorum doktorun ne yapyo ama benm ve biçok arkadşmn başına gelen 1,5 yıl ddikleri tedavnn daha uzun sürmesi. doktormz aynı olmasada bunu bi çok doktr soyluyo sanrm :) sen pek farkna varamysn gnlde ben dişlerim birlşnce farketmştm :)

tedavinin uzaması olayını ben de düşünüyorum ,bana da 10 ay 1 yıl falan sürer demişti,ama herkes uzar mutlaka diyor,moralim bozuluyor açıkçası. daha1.5 ay oldu ama bende de hiçbir değişiklik yok,doktor 3-4 ay sonra gözle görülür değişiklik olur demişti.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…