Diş teli ile ilgili soru, sorun ve deneyimleri paylaşalım

Heyooooooooooo. Kızlaaarrr ! Yarın çok sevgili 2 yıllık can yoldaşım tellerim çıkıyor.
Tamam seviniyorum da sanki onlarsız hayat eksik olacak gibi geliyor.
O kadar alıştım ki çıkarmayın bile diyebilirim.

Yarın tellerim çıktıktan sonra isteyen herkesle tecrübelerimi paylaşabilirim.
Çok merak ediyorum.

Bu arada 2 yıllık süreç içerisinde doğal olarak dişimde hafif lekelenmeler oluştu. Bunu tel çıkarırken hallediyorlar mı yoksa ayriyetten bir tedavi mi görmem gerekiyor ? Bilginiz var mı ?
(Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde yapılıyor tedavim)

Son düzenleme:

çok seviniyorum böyle mesajları okuyunca. :) benim de cuma günü takılacak. geçen hafta muayene olup kesin kararı verdiğimden beni biraz gergin ve heyecanlıyım. gerçekten ağzımda bi sürü braket ve tel olduğunu unutabilir miyim? yaş da 23 artık üniversite bitti iş hayatına tellerimle atılacağım, özgüvenimi etkilemez umarım.

bana kalırsa 3-4 saatte bir değiştir, keza çıkarıp yenisini takınca anlayacaksın ne demek istediğimi, yeni taktığın o kadar sert ve sıkı oluyor ki...ben de yemek yiyemiyorum, ama yemekten önce çıakrıp yemeğimi yiyip sonra temizlik yapıp yenide takıyorum. benim sadece tek lastiğim var o nedenle kolay oluyor, hatta 2aydır kullanıyorum ve bu ay bağlantımda değişiklik yaptık ve sanırım bitiyor. demek istediğim ne kadar çoook çok kullanırsak lastik kullanma süremiz o kadar azalıyor. benim tedavim bitmek üzere darısı başına diyeyim:) harika gülüşler bizi bekliyor:) (hoş ben sadece overcross nedeniyle tedavm başladı yoksa gülümsemem hep güzeld:)))))

doktorumdan öğrendiğim kadarıyla zaten hafif bir renk değişimi oluyor ancak braket çıktığı gün yapılan normal bir temizlik ile renk düzeliyor. ama asitli içecekler özellikle braketlerin çevresinde tahribata neden oluyor, sigarayı bilmiyorum ama asitli içeceklerin lekesi ve tahribatı için biraz daha detaylı bir beyazlatma gerekebilri diye düşünüyorum.
ama dişlerinde sıkıntı olmazsa en kötüsü beyaztlatma yaptırırsın ve normale döner, keşke içmesen ama içiyorsan da sıkma canını bence:)

kızlar benim bi sorum olucak,
ben de tel takıyorum şuan alt ve üst çeneye takılan lastiği gece yatarken 10 saat ağzımda duracak şekilde kullanıyorum ve 15gün sonra çıkacak çok heyecanlıyım bunun için sorum şu(yanıtlarsanız sevinirim)
-teller çıktıktan sonra dudak yapısında dış görünüş olarak bi farklılık hissettiniz mi? bana hep tel varken daha dolgunmuş gibi geliyo da 4 senedir takıyorum.
- tel çıktıktan sonra dişler daha büyük mü gözüküyor benimkiler sanki mısır kadar
çok merak ediyorum yanıtlarsanız çok sevinirim, teşekkürler :)

-Kesinlikle dudaklar daha büyük duruyor.
Ben kapanış tedavisi de gördüm onunla birlikte azalmıştı ancak kesinlikle doğru. Birkaç arkadaşımın tel varken dolgun olan dudakları tel çıkınca incecik olmuştu. (Telden önceki gibi)
Benim de öyle gerçi herkes üst dudağımın değişik durduğunu söyler ki fotoğraflarda da farkediyorum. Yarın tellerim çıkacak. Sonucu kendimde değerlenirip bir yorum daha yazarım senin için.

-Tel varken braketler dişin bir bölümünü kapatıyor. Ve parlak oldukları için yansıma dolayısıyla dişler küçük gözüküyor. Kendi doktorumun tez fotoğraflarına bakarken denk gelmiştim. Tel varken minik minik duran dişler, tel yokken gözle görülür şekilde büyüyordu sanki.

kızlar ben de bir şeyi çok merak ediyorum şeffaf diş tellerim var 1 sene dolmak üzere muhtemelen bir kaç aya kadar çıkacak
lastik falan da taktım birkaç ay doktor vermiyor artık
fakat sol köpek dişim sağdakinden biraz yukarda duruyor aynı hizada değiller diş etleri de aynı şekilde aynı boyda değil
bu diş boylarını diş eti hizalarını falan tel çıktıktan sonra mı ayarlıyorlar
bilgisi olanlar yazarsa çok memnun olurum

Son düzenleme:

Onu bende sormuştum doktoruma. "Benim de hoşuma gitmiyor ama o diş yapınla alakalı. Aslında kimsenin kimsenin üstünde durduğu yok. Diş etlerin altta, üstte kaldığı için gözüne öyle gözüküyor. YUkarda çıkan diş doğal olarak tellerle aşağı indiğinde kısa kalıyor. Diş eti de yukarıda. Bak bu diş yukardan çıktığı için diş etin yukarda şekillenmiş. Diğeri altta çıktığı için altta. İstersen ameliyatla 5 dakikada hallederiz sorun değil" demişti.
Tabi ben ameliyat sözünü duyunca "Hıı tamam ya böyle olsun sorun yok" demiştim.

teşekkür ederim cevap verdiğin için :)
ya ama böyle kötü duruyor ki diş etinin aynı hizada olması gerek
doktoruma sorayım ben de bidahakine ne diyecek
aslında ben o lastiklerin de tam amacını anlamadım yani kapanışı düzenlediğini biliyorum ama diş boyunu falan uzatmada da bir etkisi var mı?
eğer varsa tekrar lastik verecek demektir pffffff:84:

Ben kapanış tedavisi için yay kullanmıştım. Ve Lasik diş boyunda değişiklik yapmıyor diye biliyorum.
Doktorum bana lastik kullandırtmadı. Gerçi lastikle çekeceğim işkenceyi azımda 2 tane yayla 8 ay çekmiştim.
Bide diş yapısıyla alakalı olarak benim ön dişlerimin ucunda nadir tırtıklar var. Onlar napılır bilmem.

Son düzenleme:

o tırtıklar törpüleniyor tedavi sonrasında diye biliyorum ben....
benim sağ taraf gayet güzel de sol taraf daha yukarda duruyor hiza olarak
nasıl olacak hiç bilmiyorum bitse de kurtulsam bir an önce :95:

tebrıkler sanada canım
senın problemın neydı bende ön dişler önde alt cene cok gerıde merak ettgım banada damak ve lastık verırmı acaba doktor haftaya randevum
1 ay dolcak doktora sorucamda umarım cok meraklıyım dıye kızmaz :)

gercekten unutabılırsın bende cok korktum sureklı arastırdım ve erteledım hep tedavımı
sıdmı o kadar pişmanımkı en sosyal zamanıma denk geldı nısan dugunler mısafırler bu yaz en yogun donemım
ama demesem tel oldugunu farketmıyorlar bıle:) kı hamılelık dusunuyorum teller varken bundan anla nekadar rahat oldugunu

kızlar bende tel taktırdım bugün 3500 $ fakat merak ettiğim birşey var tel her ay değişiyor mu? yoksa ağımızda kalıyor hep her ay gidip sadece sıkılattırıyormuyuz? bunu bilmiyorum doktorumda birşey demedi.

braketlerin sabit kalıyor telleri ve etrafındaki lastikleri değiştiriyor canım aynı teli sıkmıyor yani

Not : Tellerim yarına ertelendi.

Canım bendeki sorun dişlerimdeki çarpışıklıktı. Altta yoktu ama yukarda 2 dişim geride çıkmıştı. Tedavi onun için uygulandı. Alt ve üst dşlerime braketli tel uygulandı. Dişler hareket ettikçe doğal olarak kapanışta bozulmalar oluştu. Kapanış için alt ve üst dişlerim arasına yay kullanıldı. O süreç içinde dişlerim yerine oturdu tabi. Bi süre rutin kontroller yapıldı.
Bildiğim kadarıyla damaklık telden önce uygulanıyor. Damak yapısını oturtmak için. Ben damaklık kullanmadım. Diş gelişiminde sorun yaratmadıkça da damaklık vermiyorlar diye biliyorum. Bide lastiği genelde tedavinin sonuna doğru veriyorlar. Kapanışın oturması için ben onu da kullanmadım . Dediğim gibi onun yerine yay kullanmıştım. Bu biraz dişlerinin durumuna bağlı. Bana başlarken kullanırsın demişti ama sonra gerek görmedi :)

braketlerin sabit kalıyor telleri ve etrafındaki lastikleri değiştiriyor canım aynı teli sıkmıyor yani

yaa çok teşekkür ederim canım ama yeniyim daha ya hangisi tel hangisi braket hangisi lastik bilmiyorum resim var mı? yani neyi değiştirecek biraz üçkağıtcı geldi bana benim ortodontici bilmiyoruz diyede sanırım anladı çünkü 4 aydır birşey değiştirmiyor. o yüzden resimle felan görürsem şunu bunu değiştirmedin diyebilirim lütfen yardım eder misin? :)

ayrıca damaklık felanda vermedi bu bana benim hem altta hemde üstte çarpışıklık vardı şimdie var ama daha iyi. lastik felan veriyormuş ne zaman vericek ?

Son düzenleme:

İstersen ben küçük bir gösterimde bulunayım . :)

Gönül isterdi lastiği daha profesyonel bulayım ama malesef
Bu arada teller yeni takıldıysa dişlerin hareket halinde olduğu zamanlarda tel değişimini seyrek yapabiliyorlar.
Her ay değişecek diye bir kaide yok. Braketlerinin başına bir şey gelmedikçe onlar değiştirilmez. (Zaten pahalılar )
Diş hareketlerine göre tel değiştirilir. Çok basittir. Ancak her telin değiştiğinde 2-3 gün kadar ağrı çekersin.
Bir de lastik genellikle kapanış düzeltmesi için olup tedavinin sonuna doğru kullanılır. Ben onun yerine bi süre yay eziyeti çekmiştim.

valla 1 seneden fazla bir süre kullanacağın braketlerin estetik tarafını da düşünmeni tavsiye ederim. Açıkçası ben estetik tarafının geçen uzun süre içinde en az tedavi kadar önemli olduğunu düşünüyorum. bol fotoğraf bak, incele öyl karar ver. sonuçta şeffaf braket ile de son derece hızlı ve tatmin edici sonuç alabilirsin.

tellerim 6 temmuzda çıkıyor allahın izniyleeee ayy çook mutlyuuuuumm
:) darısı başımıza....

çok sevindim gözün aydın, darısı başımıza:)

hiç heyecanlanma, ağrı sızı çok az ve kısa süre oluyor sonra da varlıklarını bile unutuyorsun:) özgüven konusu ise tamamen sana bağlı, ben kendi işimde, son derece büyük firmalarla muhattabım ve 36 yaşındayım veeeee braketlerimi her gülümsememde gururla sergiliyorum:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…