Dukan Diyeti zararlı mı?

EstetikEditor

ne mutlu TÜRKÜM diyene
Kayıtlı Üye
28 Ekim 2008
6.979
149
158
İstanbul
Aşağıda Dr. Osman Müftüoğlu 'nun yazısı var.

- Fransız beslenme uzmanı Dr. Pierre Dukan’ın geliştirdiği beslenme planı, ‘Dukan diyeti’ olarak biliniyor. Bu popüler diyetin zararlı olabileceği yönünde bazı kuşkular var.

Ben de bu “aşırı protein yüklü” diyetin önceki benzerleri gibi başarısız ve zararlı olabileceğini düşünen hekimlerden biriyim. Nedeni şu...

FORMÜL DİYETLER BAŞARISIZDIR

DUKAN diyeti her şeyden önce “formül diyetler”den biri. Bu nedenle uzun vadede başarısız olabileceği kesin bir beslenme planı. Bildiğiniz gibi herkesin kilo alma nedeni farklıdır. Eğer kilo almaya neden olan sağlık problemini çözmez, genetik kusuru, metabolik sorunu, hormonal problemi doğru belirleyip ona uygun bir “kişiye özel beslenme planı” üretemezseniz adı ne olursa olsun hiçbir “formül diyet”in kalıcı bir faydası olmaz.REÇETE DİYETLER KALICI FAYDA SAĞLAMAZ

Ben popüler beslenme planlarına “reçete diyetler” diyorum. Kimin önüne koysanız, kime uygularsanız başlangıçta mutlaka kilo verdiren ama problemi çözemedikleri için, bırakıldıkları zaman verilen kiloları hızla geri aldıran beslenme planlarıdır bunlar. Tıpkı reçetenizdeki baş ağrısı ilaçları gibi: Kullanırsanız başınızın ağrısı geçer, ama kesince yeniden başlar!

KETOZA SOKAR!

Dukan diyetine üçüncü ve en önemli eleştirim ise şu: Bu diyetinin başlangıç döneminde –üreticisi bu döneme “atak veya saldırı dönemi” adını veriyor- sadece protein tüketimine izin veriliyor.Yani yalnızca et, balık, yumurta ve yağsız süt ürünlerini hem de sınırsız miktarda yiyip içiyorsunuz. Böyle “protein bombası” bir diyetin metabolizmayı hızlandırdığı, karbonhidrat alımını sıfırladığı, yağ kazanımını minimuma indirdiği için depolanmış yağları harekete geçireceği doğru ama bu uygulamanın sizi son derece tehlikeli “ketoz” hali ile baş başa bırakacağını da bilmeniz lazım.

İştah zaten kesilir

Ketoz hali, bedenin metabolik olarak iflasa sürüklendiği bir süreçtir. Aşırı proteinli besinlerin ciddi bir kas kaybına neden olabileceğini de unutmamanız lazım. Ayrıca bu dönemde ortaya çıkan ketoz hali zaten iştahınızı da neredeyse sıfıra indiriyor. Yani artık tamamen gündemden düşen ünlü “Atkins diyeti” ile bu diyet arasında ciddi bir fark yok. Belki azıcık hafifletilmiş, kıyafet değiştirmiş bir şekli ama özü, hemen hemen aynı. Diğer taraftan bu diyeti uzun süre yapmanız ya da sık sık tekrarlamanızın da riski var.
KALP RİSKİ VAR!

Mesela koroner kalp hastalığına yakalanma riskini arttıracağı kesin. Gut hastalığını tetikleyeceği hatta akut gut krizlerine yol açacağı yüksek ihtimal.Kısacası bu diyeti hiç kimsenin özellikle de böbrek, kalp, karaciğer problemi bulunanların, elli yaşını geçenlerin, şeker hastalarının, hamilelerin uygulamalarını asla tavsiye etmem.Son bir hatırlatma daha: Artık bu tür reçete diyetlerden vazgeçmenin zamanı çoktan geldi, geçiyor. Formül veya reçete diyetler zayıflatsa bile ya hasta ediyor ya da metabolizmayı bozarak daha sonra yeniden ve de fazlasıyla kilo aldırıyor. İlle de bir reçete istiyorsanız tavsiyem şu: Yediklerinizi azaltın, fiziksel aktivitenizi çoğaltın!

Konu hakkında fikirlerinizi öğrenmek isterim kızlar

Son düzenleme:
şaka gibi ....

reklam yapmanın farklı bir yöntemi olarak düşünüyorum. Neden çözüm üretmek yerine eleştiri yapar yurdumun insanı bunu çözemiyorum ....

Yabancı sitelerden de araştırdım. Hemen hemen aynı şeyler yazıyor. Söylediklerine göre bu diyeti yapanların %80 i 3 yıl içinde eski kilolarına dönmüşler. Ben de bu diyeti yaptım. Sağlıklı bünyede zararlı olabileceğine ihtimal vermiyorum. Zaten kısa bir dönem yapmıştım. Ama uzun süre yapanlarda uzun vadeli problemler yaşanır mı bilemeyiz. Tabi..

Annemin dediği gibi boğazına hakim olmazsan bu kiloları nasıl vereceğim diye tırım tırım dolanırsın

Acaba o 80 herşeyi harfi harfine uyguladıkları halde mi kilo almışlar. Bence bir noktadan sonra kendilerini saldıkları için alınmıştır o kilolar..

Kızlar ben bu diyeti yapmıstım 2 ay sürmüstü ama daha sonra tekrar eski kiloma geri döndüm

bir kere bu diyet 2 ay asla sürmez bu tamamen senin hatan...

diyeti 20 gündür uyguluyorum ve önümde daha uzuncada bir yol var zaten...

Mehmet Öz ve Ender Saraç gibi dünya çapında başarıları olan 2 doktor bu diyete destek verirken diğer doktorların vermemesini tamamen ticari olarak görüyorum.

kişiye özel beslenme hazırlanmalı diyen sayın doktorunda diyet listesini gördüm ben 6 öğün dolu dolu yemek yemek ve sonuç mu 15 günde +1500kg.
sonra da dedikleri belli sen diyeti uygulamamışsındır:)

protein kası eritir diye bir şey söylemiş ve bence talihsizce bir açıklama olmuş:) çok güldüm yazıyı okurken.
biraz araştırılırsa aslında protein tüketmemenin kasları eriteceğini ve kemik erimesi hastalığına kadar gideceğini görebilirsiniz.
+yediklerimiz gayet doğal şeyler süt, yumurta, yoğurt, et,tavuk,balık ve sebzeler.
ve bir diğer hatada bunların sınırsız olduğu kanısı....
bunların hepsinin diyette bir sınırı var örneğin günde 2 yumurta, 500 ml süt ürünleri vs.

bizim ülkede güzel olan herşeyi karalamak moda zaten ben onun için güldüm geçtim:)
böyşe 2-3 yetme diyetisyende böyle açıklamalar yapmıştı yine gülmüştüm:)

kitabı okumadan diyete başlarsan ve tam olarak diyeti bitirmezsen kilo alınacağını zaten dukanda açıklamış.
bu bir diyet değil aslında yaşam tarzı olmalı diye düşünüp başladım ben.

bu sayın doktorların açıklama yaptıkları 3 beyaz bu diyette yok zaten; tuz,şeker,un... bunun yanında yağda...

neden zararlı olsun kii?

son olaraktan kan değerlerimi kontrollü bir şekilde diyete devam ediyorum ve sonuçlarım harika

şu bir gerçek ki 'hayat tarzı ' diye bir şey var. zayıflarken dikkat ettiğin şeylere sonra dikkat etmezsen kilo alırsın.

Ben daha önce bu diet hakkında zararlı olduğunu yazmıştım ama kızmıştı bazı arkadaslar bana, ben size basımdan geçeni anlatayım.. bu diyeti iş arkadaslarım yaparken bende başladım, çok iyi gitti, biraz zayıfladım ama sonra ben çok halsiz oldum, doktorum bana diyet yaptığımı bilmiyordu, "kansızlık teşhisi koydu ve baya ilerlemişti,sebebini bulmaya çalıştı ve protein ağırlıklı beslenmek olabileceğini söyledi" çok zor günler yaşadım içtiğim ilaçlardan verdiğimden fazlasınıda aldım, bu diyet herkese uygun olmayabilir, bence dikkat edin...

bende daha önce yazdığım gibi diyeti karalamadım ama başımdan geçeni yazdım, dediğin gibi belki hatalı uygulamış olabilirim, sen nasıl bir yol izledin, örnek neler yedin, yulaf kepeğini nerden buldun vs.. benimle paylaşırsan çok sevinirim.. şimdiden teşekkürler.

paylaşım için teşekkürler..
bu tür tek tip beslenmeler tabiki uzun vadede saglık problemlerine yol açar .. 1.2. ayda bunu görmesiniz belki ama ilerde ne yaşarsınız bilinmez ..
ayrıca bu tür beslenmeler hayata uygulanmadan verilenlerde fazlasıyla alınır .

hayat boyuda bu tür beslenme uygulanırmı ? onuda herkes kendine sorsun .

Son düzenleme:
Diyete başlayalı yaklaşık 2,5 ay gibi bir süre oldu.
Ve hayatımda tüketmediğim kadar süt, yoğurt, peynir ve yumurta tükettim bu sürede.
Sebzeyi normalde nadiren tüketen ben zorunlu olan sebze günlerinde sebze yedim mecburen.
Yani aslında beni düzene soktu ve daha sağlıklı beslenmemi sağladı bu diyet.

Dukan diyeti tek tip beslenme diyeti değildir arkadaşlar. Yiyebileceklerimiz o kadar sınırsız ki mümkün değil tek tip olması.

Karbonhidratlar yok sadece bu diyette o açığı da yulaf kepeği ki diyetin olmazsa olmazı ile kapatıyoruz. Kaldı ki istediğimiz kiloya indikten sonra karbonhidratlarda ekleniyor listeye. Kilo vermek zor bir süreç ve elbette bazı gıdaları kesmek lazım bu süreçte. Bundan daha normal bişiy göremiyorum.

Ve Dukan ayda 1 kez kan tahlili yaptırmayı öneriyor önlem olması açısından. Her diyette yapılmalı aslında. Ben 1 kez yaptırdım geçen hafta. Çok şükür bir sorun yok.
Her kış hasta olan ben çok şükür bu kış henüz hiç hastalanmadım. İşallah böyle devam eder.

Kilo verme tablomu da aşağıda ekliyorum. + Çıktığımda oldu malum dönemdeydim ve kaçamaklarım olmuştu. Dukan diyeti kaçamak affetmiyor maalesef. Çünkü kilo verme evresinde kaçamak balona iğne batırmak olarak adlandırılıyor.
18.12.2011 76,6
23.12.2011 73,9
30.12.2011 72,7
06.01.2012 72,3
13.01.2012 71,4
20.01.2012 70,4
28.01.2012 69,8
04.02.2012 70,3
10.02.2012 68,9
17.02.2012 69,3
24.02.2012 68,2

Benim arkadaşı atak evresindeydi 6 gün yaptı sonra bıraktı ama 5-7 arası bir kilo verdi.Bende denemek istiyorum ama sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.En iyisi yavaş yavaş acele etmeden ve sağlıklı bir şekilde vermek...

Ben diyete başlayalı 7 gün oldu,2 kilo gitti,yazılanları okuyunca kaygılanmıştım ama senle rahatladım, ben de senin gibi kararlıyım, zararlı olduğunu da düşünmüyorum. 76 kilo ile başladım ve şimdi 74 kiloyum, başlangıç için çok iyi:)

Dukan'ın lisansı elinden alındı - Sabah

bende bu diyeti yapıyordum bir haftada 5 kilo verdim her şey çok güzel gidiyordu taki bir gün sabah sol tarafın uyuşmasına kadar
elimi yumruk yapadım felç gibi oldum
ve ertsi gün sözlümde meme kanseri ve kalp krizi riskini artırdğını söyleyince bıraktım

kötüleme amaçlı yazmıyorum sadece sabah duyduklarımı iletiyorum kızlar:

bu sabah haberlerde söyledi dr.dukanın doktorluğu elinden alınmış.
sebebi de ilköğretim çocuklarından obez olanlar kilo verirse onlara daha fazla not verilsin demiş ve
bundan dolayı soruşturma açılmış ve söylediği mesleki açıdan etik bulunmamış.
ayrıca dukan diyeti kalp krizini tetikliyormuş.

Son düzenleme:
Bu diyeti o kadar çok savunuyordum ki, hatta erkek arkadaşıma saçma geldiği için baya bir tartışmıştım :)

İlk defa bir diyetten sonuç alacağımı düşünüyordum, ki çok kısa bir sürede 3-3,5 kilo kadar gözle görülür derecede kilo verdim..

Ve sonuçlar,

Ömür boyu benle birlikte olacak reflü hastalığı
Zaten genetik olan aileden gelen tetiklenen zayıf bir kalp
Ve fazlasıyla alınan kilolar...

Dukana çok güvenebilirsiniz benim gibi hatta iyi sonuçlar dahi alabilirsiniz, umarım benim gibi zarar görmezsiniz bayanlar...

Sağlıcakla kalın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…