- 13 Ağustos 2017
- 314
- 689
- 103
Kiranız aşırı düşük.İyi günler arkadaşlar.
Benim şöyle bir derdim var. Ankara’da bir dükkanım var. Kiracım kurumsal bir market zinciri. Kirası 11 bin tl. Eylül ayında %50 kira artışı olacak(mış). 9 senesi. Günü gününde ödüyor. Hiç bir sorun yaşamıyorum.
Şimdi ben bu dükkanı satayım mı? Satıp parasını faize mi yatırayım? Satıp kendime ev mi alayım? Ordan gelen kira geliriyle kendi oturduğum evin kirasını ödüyordum. Yoksa ülkenin konjoktüründe yaprak kıpırdamıyor. Dükkan dursun mu?
Dükkanın satış değeri 4.5 milyon tl eder diyorlar.
Fikirlerinizi bekliyorum. Vakit ayırıp cevap yazan herkese şimdiden teşekkür ederim.
Satıp faize koymak uzum vadede çok çok zararına bir kere onu diyim de.. biz vadedeki para öyle jet hızıyla değer kaybedince satıp acele ile ev aldık hatta. Aylım 50 bin tl faiz ama evler 100 er 200 er arttı; uzun vadeve veteceği maksimum faiz desek birkaç seneye kiralar yakalacayacak nerdeyse…İyi günler arkadaşlar.
Benim şöyle bir derdim var. Ankara’da bir dükkanım var. Kiracım kurumsal bir market zinciri. Kirası 11 bin tl. Eylül ayında %50 kira artışı olacak(mış). 9 senesi. Günü gününde ödüyor. Hiç bir sorun yaşamıyorum.
Şimdi ben bu dükkanı satayım mı? Satıp parasını faize mi yatırayım? Satıp kendime ev mi alayım? Ordan gelen kira geliriyle kendi oturduğum evin kirasını ödüyordum. Yoksa ülkenin konjoktüründe yaprak kıpırdamıyor. Dükkan dursun mu?
Fikirlerinizi bekliyorum. Vakit ayırıp cevap yazan herkese şimdiden teşekkür ederim.
dükkan ama kurumsal kiracıda yani yatan kirası stopajı herşeyi kurumsal olarak muhabeleştiriyorlarKiranız aşırı düşük.
Mal sahipleri %200-300 zam yapıyorlar kiralara, üstelik burası dükkan (daha pahalı olmalı evden). Bence bir emlakçıya danışıp dükkanın şu anki kira değerini öğrenin ve ona göre zam yapın.
Evet kesinlikle ilk yapacağım bu.Kiranız aşırı düşük.
Mal sahipleri %200-300 zam yapıyorlar kiralara, üstelik burası dükkan (daha pahalı olmalı evden). Bence bir emlakçıya danışıp dükkanın şu anki kira değerini öğrenin ve ona göre zam yapın.
Eşimin sorumsuzluğundan kaynaklı problemli bir evliliğimiz var. Onun mantığı sende var, sana dokunmaz. Ama ben onun arkasını toplamaktan bıktım. Dükkan değil ama ben aileme ortaklığın giderilmesi için dava açacağım. O esnada evlilik sözleşmesi imzalatacağım. Bu fikrimi de kendisine söyledim.Ben başka bir şeyden bahsedeceğim. Mesajlarınıza gördüğüm kadarıyla eşinizle aranız çok hoş değil.
Sizin durumunuzda eğer dükkan evlilik öncesi edinilen bir malsa onu satıp ev almazdım. Olası boşanma durumunda yarısından eşimin hak sahibi olmaması için.
Öyle değilse de dursun.
Canımm, hepsi belirsiz işte. Aileme açtığım dava ne kadar sürer bilmiyorum ki. Belki uzlaşma yoluna gideriz. O zaman ya Türkiye’de kalıp kuzenimle ortak bir iş yapabilirim. Bana ticarette yön verecek çok bir tanıdığım, güvendiğim birisi yok. Ya da Amerika’da eski bir dostumuz vardı. Amerika’ya yerleşip onla tel örgü işi yapabilirim. Uykularım kaçıyor düşünmekten. Gönül isterdi babamın kurduğu düzeni devam edelim ama ailem beni çok dışladı.dükkan ama kurumsal kiracıda yani yatan kirası stopajı herşeyi kurumsal olarak muhabeleştiriyorlar
dahası sözleşmeyi baştan öyle yapmışlar 5 yıl + 5 yıl sözleşmesi varmış
kurumsal kiracılar genelde yaş tahtaya basmaz öyle her sene %100 zam yapabileceğin şekilde sözleşme yapmazlar yani
fakat iyi kısım şu ki sözleşme sene bitiyormuş
nihal ben olsam sözleşme bitiminde mümkünse yeni kiracıya kiralarken o kadar uzun vadeli olmamasının yolu var mı ona bakarım
burayı satıp ev alman da bence mantıklı
çünkü 4.5 milyonluk yer ev olsa kirası 15 binden aşağı olmazdı, yani sana ortalama kirası 15 bin lira edecek kadar bir ev aldırır...
ama
sen antalyada mı kalacaksın?
evi alacağın yer neresi, o konuda fikrin net mi?
antalyada ev piyasası (türkiye ortalamasının da üstünde) uçtu diye biliyorum - tamam tüm ülkede uçtu da orada ayrı uçtu. antalyada ev almak şu anda iyi bir yatırım mı mesela emin değilim.
şayet şu an oturduğun evde 5. ya da 10 seneye girmiyorsan bence kirada devam et, dükkanı sözleşme bitiminde güncelle -ya kirasını güncelle ya sat. satıp ev alacaksan da nerede yaşamaya karar vermişsen orada almaya bak bence
Bir arkadaşım evini satıp faize yatırdı. Faizle kirasıni ödüyordu. Sonra tekrar ev almak istediğinde yarisini anca karşıladi üstelik daha merkezden uzak bir yerden almak zorunda kaldı. Faiz örneği kadar saçma bir örnek yok bence. Ticaretten anlayan insanlar eve, gayrimenkule para yatırmak istemeyebilir onu anlarım ama satıp bankaya yatırmak mantıklı değil. Arkadaşımın parası dolarda olduğu halde çok zarar etmiş oldu. Dükkan durduğu yerde aylık getirisi değişmese bile toplam değeri sürekli artacak. Faizde oyle olmayacak.Bende hiçbir zaman faize sıcak bakmadım. Ana para eriyor sonuçta. Ama kime sorsam “şu kadar faiz veriyor. O parayla en iyi semtte kirada oturursun” filan diyorlar.
Evet cemre. Açtığım ankette de tek bir kişi bile faize yatır dememiş. Benim etrafımdakiler hazır paracı mıdır nedir her şeyde “faize yatır” der. Ülkenin ekonomisindeki en büyük yanlışlardan biri bu. Emek yok, hizmet yok, üretim yok ama kazanç elde etme hevesi var.Bir arkadaşım evini satıp faize yatırdı. Faizle kirasıni ödüyordu. Sonra tekrar ev almak istediğinde yarisini anca karşıladi üstelik daha merkezden uzak bir yerden almak zorunda kaldı. Faiz örneği kadar saçma bir örnek yok bence. Ticaretten anlayan insanlar eve, gayrimenkule para yatırmak istemeyebilir onu anlarım ama satıp bankaya yatırmak mantıklı değil. Arkadaşımın parası dolarda olduğu halde çok zarar etmiş oldu. Dükkan durduğu yerde aylık getirisi değişmese bile toplam değeri sürekli artacak. Faizde oyle olmayacak.
Prof barınmak insanların en temel ihtiyacı. Ben Antalya’da yaşıyorum. Rusya-Ukrayna savaşında mütevellit çok göç aldı burası. Kendi oturduğum sitede 80 m2 evi 7 milyon tl sattılar bugün. Anormal bir ülke oldu Türkiye.Şuanda en iyi yatirım aracı ev gibi gözüküyor olabilir lakin oda bir depreme bakar ama kira konusunda tamamen haklısınız faize gelecek olursak ilk bı kac ay iyi veriyor sonrasında düşürüyorlar ama şu dönem için en mantıklısı o gibi..
Dukkanjn getirisinin ve değerinin evden daha fazla olacağını düşünüyorum o yüzden bence satmaİyi günler arkadaşlar.
Dükkan size miras olarak mı kaldı? Eğer öyleyse satmayın, çok pişman olursunuz ilerde.Dükkan 110 m2 ve ayrıca deposu var. Mevcut kiracı çıkarsa yine başka marka talip olabilir. Toplu konut sitesindeki çarşıda. Bizim çarşıdaki diğer dükkanlar küçük. Berber var, kırtasiye var.
Bende kirada oturmaktan bunaldım açıkcası. Ev sahipleri ile gerilim yaşamaktan bıktım. Kendi evim olsun istiyorum. Dükkanı satarsam ancak eli yüzü düzgün bir daire alabilirim.
Bir dükkan için 11 bin tl kira bedeli az değil mi? Bu bilgi nereden aklımda kalmış bilemiyorum ama dükkan kirası daire kirasından daha yüksektir diye bir yargı var bende. Belki de doğru değildir bilemiyorumİyi günler arkadaşlar.
Miras kaldı evetDükkan size miras olarak mı kaldı? Eğer öyleyse satmayın, çok pişman olursunuz ilerde.
bende anlamadım. Tek bir kişi faize yatır seçeneğini işaretlememiş. Ben ne zaman akıl istesem “faize yatır, riske girme” diyorlar.Ev almak için başka bir yol bulmalısınız bence.
Pasif gelir getiren bir şey pasif gelir getirmeyecek bir şey için satılmaz. Dükkan geliri için ev kirasını ödemiyor bile vs gibi görüp de yanlış değerlendirme yapmayın derim.
O bir yatirim ve pasif gelir getiriyor mu getiriyor.
Ev kiranizi odemenin ya da ev alabilmek için daha fazla gelir elde etmenin başka yolunu bulmanizi tavsiye ederim. Elinizdeki hali hazirdaki imkanlar ile başka bir yatırım yapın, ya da eşiniz de size destek olabilir.
Ancak ilerde tekrar satın alamayacaginiz bir pasif gelir yatirimini şimdi satarsaniz pişman olma ihtimaliniz yüksek. Ek olarak, bana destek olurlar bence diye güvenerek kimse ile ortak işe de girmeyin. Tekrar söylüyorum, hali hazırda sahip olduğunuz dükkan kira geliri dahi o olası iş fikirlerinden daha değerlidir.
Çevrenizde sahip olduğunuz şeyin değerinden kaynaklı sizi kıskanıp yanlış yönlendiren kişiler var belli ki ancak bunun satılması dahi dusunulmemelidir normalde cook zorda olduğunuz bir durum olmaması halinde.
Adamın kendine hayrı yokya da eşiniz de size destek olabilir.
Ama orası Ankara ve Etimesgut.. İstanbul gibi düşünmeyin.Kiranız aşırı düşük.
Faiz kesinlikle bu zamanda zarardır. Eskiden olsa karlı olabiliyordu.Miras kaldı evet
bende anlamadım. Tek bir kişi faize yatır seçeneğini işaretlememiş. Ben ne zaman akıl istesem “faize yatır, riske girme” diyorlar.
Maalesef benimde çok iş, yatırım tecrübem yok. O yüzden kime güvenip beraber iş yapabilirim diye düşündüm. Bir kuzenim, bir de Amerika’daki tanıdığım aklıma geldi.
Adamın kendine hayrı yok43 yaşında bir dikili ağacı yok. Günlük yaşamış. Kazandığını yemiş. Benim arabayı vurdu geçen ay. Tamir ettirmek için kred çekti. Motosikletliyle çarpmıştı. Karşı taraf maddi-manevi tazminat açtı. Şimdi karar kara onu düşünüyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?