Dükkanımı satıp satmamakta kararsızım

Dükkanı satayım mı?

• Sat. Ev al

OY: 25 27,2%
  • Sat. Parayı faize yatır

OY: 0 0,0%
  • Satma, dursun

OY: 67 72,8%

• Ankete Katılan
    92
Şöyle bir şey olabilir mi acaba, bir 3+1 bir tane de 1+1 alınıp birinde kendiniz oturur diğerini de kiraya verirsiniz. Araya çıkan kredi farkı vs olursa da 1+1’in kirasıyla ödersiniz. Tabii benim para yönetimi konusundaki bilgim maalesef bazı eski bakanlardan da kötü.

Kiranız aşırı düşük.
Mal sahipleri %200-300 zam yapıyorlar kiralara, üstelik burası dükkan (daha pahalı olmalı evden). Bence bir emlakçıya danışıp dükkanın şu anki kira değerini öğrenin ve ona göre zam yapın.

Satıp faize koymak uzum vadede çok çok zararına bir kere onu diyim de.. biz vadedeki para öyle jet hızıyla değer kaybedince satıp acele ile ev aldık hatta. Aylım 50 bin tl faiz ama evler 100 er 200 er arttı; uzun vadeve veteceği maksimum faiz desek birkaç seneye kiralar yakalacayacak nerdeyse…
Bide ev bakarken bir satıcı tüm evlerini elden çıkarmak istiyormuş. Neden dedik; dükkan alcakmış; bir sürü kiracı işe uğraşana kadar değerli birkaç dükkan ile birkaç kiracı ile ilgilenirim daha iyi dedi. Kiranız ortalama 15 bin olcak sanırım; iki ev kirası ancak bu bence, satıp işleri ayrıntılandırmaya değmez. Dediğim gibi başkalrı da tersini yapıyor.

4.5m ile 2 ev alabilirsin ama kira getirisi bekledigin kadar yuksek olmaz vatken. Benim oturdugum yerde 1+1leri konumundan dolayi 4.5m satiyorlar, 17k civari kira getirisi var. Seninkiyle hemen hemen ayni hesap.

Satip kendine ev alacaksan o daha makul olabilir.

dükkan ama kurumsal kiracıda yani yatan kirası stopajı herşeyi kurumsal olarak muhabeleştiriyorlar
dahası sözleşmeyi baştan öyle yapmışlar 5 yıl + 5 yıl sözleşmesi varmış
kurumsal kiracılar genelde yaş tahtaya basmaz öyle her sene %100 zam yapabileceğin şekilde sözleşme yapmazlar yani

fakat iyi kısım şu ki sözleşme sene bitiyormuş
nihal ben olsam sözleşme bitiminde mümkünse yeni kiracıya kiralarken o kadar uzun vadeli olmamasının yolu var mı ona bakarım

burayı satıp ev alman da bence mantıklı
çünkü 4.5 milyonluk yer ev olsa kirası 15 binden aşağı olmazdı, yani sana ortalama kirası 15 bin lira edecek kadar bir ev aldırır...

ama
sen antalyada mı kalacaksın?
evi alacağın yer neresi, o konuda fikrin net mi?

antalyada ev piyasası (türkiye ortalamasının da üstünde) uçtu diye biliyorum - tamam tüm ülkede uçtu da orada ayrı uçtu. antalyada ev almak şu anda iyi bir yatırım mı mesela emin değilim.

şayet şu an oturduğun evde 5. ya da 10 seneye girmiyorsan bence kirada devam et, dükkanı sözleşme bitiminde güncelle -ya kirasını güncelle ya sat. satıp ev alacaksan da nerede yaşamaya karar vermişsen orada almaya bak bence

Ben başka bir şeyden bahsedeceğim. Mesajlarınıza gördüğüm kadarıyla eşinizle aranız çok hoş değil.

Sizin durumunuzda eğer dükkan evlilik öncesi edinilen bir malsa onu satıp ev almazdım. Olası boşanma durumunda yarısından eşimin hak sahibi olmaması için.

Öyle değilse de dursun.

Evet kesinlikle ilk yapacağım bu.
Eşimin sorumsuzluğundan kaynaklı problemli bir evliliğimiz var. Onun mantığı sende var, sana dokunmaz. Ama ben onun arkasını toplamaktan bıktım. Dükkan değil ama ben aileme ortaklığın giderilmesi için dava açacağım. O esnada evlilik sözleşmesi imzalatacağım. Bu fikrimi de kendisine söyledim.

Canımm, hepsi belirsiz işte. Aileme açtığım dava ne kadar sürer bilmiyorum ki. Belki uzlaşma yoluna gideriz. O zaman ya Türkiye’de kalıp kuzenimle ortak bir iş yapabilirim. Bana ticarette yön verecek çok bir tanıdığım, güvendiğim birisi yok. Ya da Amerika’da eski bir dostumuz vardı. Amerika’ya yerleşip onla tel örgü işi yapabilirim. Uykularım kaçıyor düşünmekten. Gönül isterdi babamın kurduğu düzeni devam edelim ama ailem beni çok dışladı.
Antalya’da 4. Senemiz bu migrenimsi. Babam vefat ettikten sonra geldik. Burda kalmam. Sağlık sistemi, eğitim kurumları İstanbul’da Ankara’da daha iyi. Çocuklarımın menfaati daha önemli benim için.

Bende hiçbir zaman faize sıcak bakmadım. Ana para eriyor sonuçta. Ama kime sorsam “şu kadar faiz veriyor. O parayla en iyi semtte kirada oturursun” filan diyorlar.
Bir arkadaşım evini satıp faize yatırdı. Faizle kirasıni ödüyordu. Sonra tekrar ev almak istediğinde yarisini anca karşıladi üstelik daha merkezden uzak bir yerden almak zorunda kaldı. Faiz örneği kadar saçma bir örnek yok bence. Ticaretten anlayan insanlar eve, gayrimenkule para yatırmak istemeyebilir onu anlarım ama satıp bankaya yatırmak mantıklı değil. Arkadaşımın parası dolarda olduğu halde çok zarar etmiş oldu. Dükkan durduğu yerde aylık getirisi değişmese bile toplam değeri sürekli artacak. Faizde oyle olmayacak.

Evet cemre. Açtığım ankette de tek bir kişi bile faize yatır dememiş. Benim etrafımdakiler hazır paracı mıdır nedir her şeyde “faize yatır” der. Ülkenin ekonomisindeki en büyük yanlışlardan biri bu. Emek yok, hizmet yok, üretim yok ama kazanç elde etme hevesi var.

Prof barınmak insanların en temel ihtiyacı. Ben Antalya’da yaşıyorum. Rusya-Ukrayna savaşında mütevellit çok göç aldı burası. Kendi oturduğum sitede 80 m2 evi 7 milyon tl sattılar bugün. Anormal bir ülke oldu Türkiye.

Dukkanjn getirisinin ve değerinin evden daha fazla olacağını düşünüyorum o yüzden bence satma

Ortaklığın giderilmesi davası sonuçlanana kadar bekle. Oradan eline ne geçecek bir bak. Şu an ülke şartlarında en önemli şey oturulabilir bir eve sahip olmak. Dükkandan gelecek para kiradan çıkıp kendi evinizi alabilecek kadar ise sorun yok ama sizin oturamayacağınız, kiraya verilecek bir eve yetiyorsa bu sadece başını ağrıtır. Bu yüzden ben olsam dava bitene kadar beklerim o sırada da hayatımı planlarım.

Dükkan tabiki iyi bir yatırım ama.bu durumda ben olsam kiradasiniz madem satarım kendime oturacak bir ev alırım.her sene bu manyak ev sahipleriyle ugrasmaktansa. Kendi evim olsun benim olsun.(başka bir geliriniz varsa tabi ev alirim. Ama dükkanı satınca öle kalakalacaksaniz dursun tabi dükkan.)

Dükkan size miras olarak mı kaldı? Eğer öyleyse satmayın, çok pişman olursunuz ilerde.

Bir dükkan için 11 bin tl kira bedeli az değil mi? Bu bilgi nereden aklımda kalmış bilemiyorum ama dükkan kirası daire kirasından daha yüksektir diye bir yargı var bende. Belki de doğru değildir bilemiyorum

Ev almak için başka bir yol bulmalısınız bence.

Pasif gelir getiren bir şey pasif gelir getirmeyecek bir şey için satılmaz. Dükkan geliri için ev kirasını ödemiyor bile vs gibi görüp de yanlış değerlendirme yapmayın derim.

O bir yatirim ve pasif gelir getiriyor mu getiriyor.

Ev kiranizi odemenin ya da ev alabilmek için daha fazla gelir elde etmenin başka yolunu bulmanizi tavsiye ederim. Elinizdeki hali hazirdaki imkanlar ile başka bir yatırım yapın, ya da eşiniz de size destek olabilir.

Ancak ilerde tekrar satın alamayacaginiz bir pasif gelir yatirimini şimdi satarsaniz pişman olma ihtimaliniz yüksek. Ek olarak, bana destek olurlar bence diye güvenerek kimse ile ortak işe de girmeyin. Tekrar söylüyorum, hali hazırda sahip olduğunuz dükkan kira geliri dahi o olası iş fikirlerinden daha değerlidir.

Çevrenizde sahip olduğunuz şeyin değerinden kaynaklı sizi kıskanıp yanlış yönlendiren kişiler var belli ki ancak bunun satılması dahi dusunulmemelidir normalde cook zorda olduğunuz bir durum olmaması halinde.

Dükkan size miras olarak mı kaldı? Eğer öyleyse satmayın, çok pişman olursunuz ilerde.
Miras kaldı evet
bende anlamadım. Tek bir kişi faize yatır seçeneğini işaretlememiş. Ben ne zaman akıl istesem “faize yatır, riske girme” diyorlar.
Maalesef benimde çok iş, yatırım tecrübem yok. O yüzden kime güvenip beraber iş yapabilirim diye düşündüm. Bir kuzenim, bir de Amerika’daki tanıdığım aklıma geldi.
ya da eşiniz de size destek olabilir.
Adamın kendine hayrı yok 43 yaşında bir dikili ağacı yok. Günlük yaşamış. Kazandığını yemiş. Benim arabayı vurdu geçen ay. Tamir ettirmek için kred çekti. Motosikletliyle çarpmıştı. Karşı taraf maddi-manevi tazminat açtı. Şimdi karar kara onu düşünüyor.

Ama orası Ankara ve Etimesgut.. İstanbul gibi düşünmeyin.

Faiz kesinlikle bu zamanda zarardır. Eskiden olsa karlı olabiliyordu.

Alacağınız faiz uzun süre sabit kalacak paranız pul olacak Ama ev, dükkan fiyatları her ayı bırak 10 güne bir değişiyor
O yüzden faiz şimdilik desteklenmiyor..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…