Kizlar meditasyon araştırması yaparken karsima cikti. Guzel bilgiler var.
Bir de eksi de çok guzel yorum okudum. Onu da ekliyorum
adamın biri ıkkyu usta’ya sormuş; "usta, bana en yüce bilgeliğin temel kurallarından birkaçını
yazar mısınız?” ıkkyu fırça ve kağıda sarıldığı gibi yazıvermiş: "dikkat”. "hepsi bu mu?”, diye
sormuş adam, "eklemek istediğiniz başka birşey yok mu?” bunun üzerine ıkkyu "dikkat, dikkat”,
yazmış. "ama”, demiş adam oldukça sinirli, "eklediğin şeyde gerçekten çok derin, anlamlı birşey
görmüyorum”. bunun üzerine ıkkyu fırçayı alıp "dikkat, dikkat, dikkat", yazmış.
öfkeyle sormuş adam: "ne anlama geliyor ki bu "dikkat" sözcüğü tanrı aşkına?” usulca
yanıtlamış ıkkyu: "dikkat, dikkat demektir.”
zen, andan ana atlamamak, an'da yaşamak, aynı zamanda an'ı yargılamamak demektir. iyi mi,
kötü mü, hoşuma gidiyor mu, gitmiyor mu? sadece an'ı algılamak, onu yaşamaktır sözkonusu olan.
olan, olduğu gibidir.
bir örnek: sabah evden aceleyle çıkarken, tanrım, çok geç kaldım, diye düşünmemle birlikte
yeni iş günü gözümün önünden geçiverir, dünkü gün yinelenir, gelecek haftasonu belirir. birden ışık
yanar; kırmızı! işte o an içimde olup bitenin ayırdına varırım. bilirim ki bu sabah birçok anı
şimdiden kaçırmış, gerçekten yaşamamışımdır. telaşla evden çıkarken kapıyı gürültüyle çarptığımı
bile farketmemişimdir.
zen'in farkındalık çalışması, kapıyı gürültüyle çarptığımda bunu bilmemdir. sözkonusu olan,
bunun iyi ya da kötü olması değildir. başka bir zaman sinirli değilimdir, sakin ve bilinçli bir şekilde
çıkarım. soluğuma ve adımlarıma dikkat ederim. kapıya dikkat ederim. ahşabını görür, soğuk
tokmağını henüz sıcak olan elimde hissederim, kapıyı açar ve sağ elimde çanta olduğu için bunu sol
elimle yaptığımı bilirim. dışarı çıkar, kapının ardımdan yavaşça kapandığını farkederim. soğuk
sonbahar sisini hisseder, üşürüm.
bir başka farkındalık alıştırması, arabaya biniş ve araba kullanış sırasında alışkanlıkla yerine
getirilen her bir hareketi bilincine vararak algılamak, nefesimin devinimlerimi nasıl izlediğini
gözlemlemek olabilir. soluk verirken kontakt anahtarını yerine sokarım ya da kemerimi bağlarken
soluk alırım. yahut sözgelimi yağmur yağarken sileceklerin ritmine uygun soluk alıp veririm.
gündelik yaşamda, farkındalık alıştırması olarak oyun oynarcasına yararlanabileceğimiz sayısız
hareket vardır. siz de günlük yaşamınızın içinden alıştırma fırsatları yaratabilirsiniz.
alışkanlık ve dikkatsizliği aşmak için kısa bir süre önce yeni bir alıştırma buldum. kapıyı her
kilitleyişimden sonra araba anahtarını ceketimin sağ cebine farkına vararak koymaya çalışıyorum.
bu belli anı ne kadar sık kaçırdığımı tahmin edebilirsiniz. yine de bu anlara yoğunlaşmak iyi bir zen
çalışmasıdır.
gündelik yaşamın tüm bu binlerce küçük alışkanlığını bilinçle deneyimlemek, bilinçle yapmak,
bilinçle yaşamak, insanın her bir davranışta, her harekette beden, zihin ve ruhu ile bir bütün olması -
işte budur zen.