Emetofobi(Kusma korkusu) lütfen bakın cesaret verin

Çok geçmiş olsun umarım bir daha yaşamazsınız.Dikkat edin kendinizi kusturmak iyi değil.
Bende bir hastalık yok sadece kusma ve bulantı korkusu var,stres ve üzüntü midemi direkt etkiliyor.Kusmuyorum ama bulantı başlıyor sonra kusmaktan korktuğum için panik yapıyorum.Panik yapınca da bulantı artıyor saatlerce panik atak geçiriyorum.

aslında bu korku bende de var.. aşırı değil aslinda mesela dışardan yedigmde bi aklıma gelir acaba olcakmi derim?? bende aslında tavuksan zehirlendikten sora oluştu bu korku kardeslerimle birlikte zehirlenmiştik babam acile götürmüştü ama o gündürde bidaha hic kusmadim rahat bi 10 sene olmuştur.. şindi diger korkum hamile kalirsam naparimdi .. annem hep kusmus.. ablam da öyle hastanelik oluyodu.. ama ben kusmadim midem bile cok nadiren bulandı ve kısa sürdü kusma istegim hic olmadi .. B6 almaya cok özen gösterdim bulantiyi engellerms kusma önleyiic bilekliklerinden aldım ama daha kullanmadim.. narkozdn bile bu sebepten korkardm ama ozamanda kusmadim cok büyütüyoruz belkide sonucta cok kez kustuk ve atlattik evet haklısın aşırı iğrenc bir durum o mide bulanmasi bile nasi kötüü.. yazını okurken kendimi buldum bianama düşünmeyelim.. bi tavsiyede soğuk hava bulantida cok etkili bulanirsa miden yürüyüş yap ama sicakda bi cözümüm yok belki kusma bileklikleri

Yaaa herkes mi emetofob
Bir tane bile mesaj gelmedi “kusmak çok kötü bir his değil aslında” tarzında

bende de aynı şey vardı. çeşitli sebeplerden ötürü ilk vejetaryen sonda vegan oldum ve o histen tamamen kurtuldum. çünkü genelde hafif şeyler yiyorum zaten ve vücuduma ağırlık yapmıyor.

bende de aynı şey vardı. çeşitli sebeplerden ötürü ilk vejetaryen sonda vegan oldum ve o histen tamamen kurtuldum. çünkü genelde hafif şeyler yiyorum zaten ve vücuduma ağırlık yapmıyor.
Nasıl besleniyorsunuz bana da biraz öğretir misiniz ? Yani hafif beslenmek belki daha iyi olabilir.
Bir de vegan ya da vejetaryen beslenmenin bir zararı var mıdır sağlığa ?

Sizin durumunuz psikolojik sanırım.Destek alırsanız korkunuzu da yenebileceğinizi düşünüyorum.Çok geçmiş olsun size de.

Nasıl besleniyorsunuz bana da biraz öğretir misiniz ? Yani hafif beslenmek belki daha iyi olabilir.
Hemoglobin yani kan degelerin. Çok düşük oluyor çünkü kırmızı et hiç yemiyorlar ... Ve evet bende sizin kadar olmasada çok çok korkuyorm kusmaktan ve en son üç dort sen eomce kustm ama kusmak benim.icinde. Ameliyat olmak gibi zor bende bişey yerken hep korkardım ya bayatsâ diye. Çok karışık tatlardan kaçarm bide hamileyken çok çok midem bulandı. Yani anlatamam size okdr zor geçti ki ama kusma olmadı bu bile yetti bana kusmiyim yeterki:)

Ayni seyleri birebir hissedip yasadim ve zaman zaman hatta cogunlukla yasiyorum.
Cok fazla gida zehirlenmesi yasadim. Ozellikle tavuktan. O kadar kabus mide bulantilari yasadim ki anlatamam. Ve her defasinda hastanelik oldum. Gunlerce kendime gelemedim. 3 gun arayla zehirlendigim oldu.
Sonra bende bozuk gida korkusu basladi. Disarda yemek yiyemez oldum. Tavuk ve baligi gectim salata bile yiyemiyorum. Acaba iyi temizlendi mi bakteri var mi vs diye.
Cok uzun sure belki 1 sene hic tavuk yemedim.balik yemedim ki tavugu cok severim. Sonra ara ara yemege basladim. Ama yemesem daha iyi cunku sonrasinda korkudan öldüm. Her an simdi midem bulanmaya baslayacak kusucam diye kendimi dinledim. Zehirleme riski olan gidalari yedikten sonra belirtilerin ortaya cikma suresi olan 6-8 saati tamamlayana kadar anksiyeteler yasadim.
Kasaptan tavuk alirken rengini,tarihini ve markasini kontrol ederim. kasabi tembihlerim. O da yetmez kasaptan cikinca paketin ucundan koklarim bakarim kokusu kotu mu bozuk mu diye.
Mide bulantisi ve kusmak benim kabusum. Midem bulanmaya basladi ay vay derken etrafimdakileri de perisan ederim. Esim hic anlamaz mesela der ki:bulaniyo ama neden bu kadar buyutuyorsun. Oyle degil iste hele kusarken canimdan can gidiyor sanki.
Yavas yavas evde tavuk yapip yemeye basladim. Ama disarda asla yemem.
Bu arada bu sene divertikulit tanisiyla hastaneye yattim. Kronik bir bagirsak hastaligi. Doktor ataklari uzun yillardir yasamis oldugumu yeni bir sey olmadigini soyledi. Ben de gida zehirlenmelerimi anlattim. Crp yuksekligi vs. Buyuk ihtimalle divertikulit ataklari yasamissin zehirlenme degil dedi. Bu konuyu arastirmani tavsiye ederim.
Ben bu kirkum yuzunden psikologa da gittim. Biliyorum cok zor ama korkularinin seni ele gcirmesine izin verme. Basimiza her sey gelebilir. Gidadan olmaz da mide usutmesinden midemiz bulanir. Tedbirli ol. Saglikli gida al,saglikli pisir ve ye. Ama asla kesin ve net yememezlik yapip bunu fobi haline getirme.
Ben tam olarak bu korku duygusunu atlatmadim ama masallah daha iyiyim. Yavas yavas sen de asmaya calis.

Yaaa herkes mi emetofob
Bir tane bile mesaj gelmedi “kusmak çok kötü bir his değil aslında” tarzında
şöyleki ben bu sebepten ağzıma alkol sürmüs insan degilim kusmak. kötü bisey herkes aynı düşüncede ama hergün bunu düşünüp hayati zehir etmemek lazim ben bugün balık yedim üstleik hamileyim ve sabahda süt içmiştim süt balık kusturur hikayeside yalanmıs.. düşünmemekde ciddi fayda var yedikten sora soda icin rahatlatir

Ney düşük olursa olsun yeter ki bir çözüm olsun ağırlık hissetmemek bile bir tedavi olabilir tam tedavi olmasa da yardımcı olur

Ben imkanım olunca gideceğim zaten psikiyatriye ama şimdilik idare etmeye çalışıyorum sadece.
Arkadaşım kusmak kötü değil rahatlatıcı diyor kendini bile kusturuyor ama ne bileyim
Mide üşütmesi de genelde bakterili gıdalardan oluyor,isminin üşütme olmasına bakmayın.Bir de çok aşırı ve hızlı bir şekilde soğuk yiyip içerseniz mideye dokunabiliyor.

Bi insan kusmak için nasıl cesaretlendirilir bilmiyorum tabi ama nasıl desem, "vücudumuz her gün bi sürü farklı şeye karşı bi sürü farklı tepki veriyor ve kusmak da bu tepkilerden sadece biri" şeklinde bakmaya başlarsanız umuyorum ki kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Zira biliyorsunuz mide bulantısı ya da kusmanın kendisi bir hastalık değil. Altta yatan fiziksel/psikolojik bir rahatsızlık var. Kusmak sadece vücudun bu rahatsızlığa karşı istemli ya da istemsiz verdiği bi tepki, mide içeriğinin ağızdan boşaltılması. Yani gerçekten korkulacak bi sey varsa bu olsa olsa altta yatan rahatsızlık olabilir. Ki aslında buna da gerek yok çünkü kusmanıza sebep olan hastalıklar çogunlukla geçicidir ve tedavi edilebilirdir.

Olayın kendisine gelince, tabi gerek görüntü gerekse his olarak çok şık bi durum olduğu söylenemez. Ama özünde tozlu bir ortama girdiğinizde arka arkaya hapşırmak gibi, bi böcek tarafından ısırıldığınızda kızarıp kabarmak, kaşınmak gibi gelip geçici bi şey. Ki bu saydıklarım kadar da sık gelmez başımıza. Gerçekten kötü koşullarda hazırlanmış bi gıda tüketmediyseniz, blumia değilseniz ya da ne bileyim alkol komasına 5 kalmadıysa kusmak zaten ayda yılda bir yaşanan bir durumdur. Çok ciddiye alınacak, korkulacak bir durum değil yani.

Ve emin olun çok sıradışı bi durum yaşanmadığı sürece vücudumuz ne yaptıgını gayet iyi biliyor, eğer yeni doğmuş bir bebek ya da bilinci kapanmak üzereyken sırt üstü yatan bir kimse değilseniz kusarken boğulmayacaksınız yani.

Son olarak kişisel fikrim mide bulantısı başlamışsa bir kere kusmak kesinlikle kusamamaktan iyidir. Çok daha hızlı rahatlarsınız. Ayrıca kontrollü bi şekilde boğazınızı kasmadan, vücudunuza direnmeden, nefes alma işini mümkün olduğunca burnunuza yönlendirebilirseniz sakın ve acısız bi şekilde durumu atlatabirsiniz.

Ay öyle soyleme allah baska hastalik vermesin bu psikolojik bir rahatsizlik tedaviyle gecer bu arada kusmak benim en sevdigim sey örnegin gec saatte agir birsey yedikten sonra migdwmi agritirsa kusuyorum rahatliyorum bogazima parmagimi sokarak tamamen cikarinca ayy bir rahatliyorum sorma böyle detoks olmus gibi bir hafiflik geliyor tabiki igrenc ama rahatlatiyor beni bu arada bende bu kusmalar hamilelikte basladi ne yesem migde agrisi bende bir iki derken alistim kendimi kusturmaya kiloda veriyorum blumiyadan hallice diyim ben cok seviyorum kusmayi

Kusmak yefiğigini çıkartmak çok ta kötü değil yani. Sonuçta afedersin altına yapmak daha kötü. Düzgün kusarsan üstün batmaz. Bence kusmayı gözünüzde çok büyütmesseniz korku geçer. Ven kusan birini görünce çok şok olmam s.ç..n birini görünce şok olurum gayet normal ha insan ishalse oda normal. İnsani birşey.

konuyu bilmeden yorum yapanlara aldırmamanızı rica ediyorum. herkeste etkisi aynı olmaz. uzmanlar vejetaryen beslenmenin etçil beslenmekten çok daha sağlıklı olduğunu ve ömrü uzattığını belirtiyor. veganlik ise bazı kişilerde b12 eksikliğine sebep olabiliyor diye duydum ancak buna karşı da çok fazla antitez mevcut. ben veganim ve hiçbir sorun yaşamadım. ilginizi çekerse kitap veya video önerebilirim.

çok çeşitli vejetaryen-vegan tarifler var. mideniz çok rahat oluyor. her yerde bu tariflerden bulabilirsiniz. YouTube olur, yemek tarifi siteleri olur. isterseniz ben de yazabilirim.

mesela ben vegan burger, vegan dürüm vs. tarzı şeyleri çok seviyorum. hem burger ve dürüm yeme isteğinizi gerçekleştirmiş oluyorsunuz hem de midenize ağır gelmiyor. :)

Son düzenleme:
Fazla abartmışsın. Refleksif bir hareket ve olması gerekiyor. Duyarsızlaşmak için kendini maruz bırakabilirsin. Kimse kusmaya bayılmıyordur iğrenç sonuçta ama iğrenmek de evrimsel bir süreç gereklilik refleks. Pis bir şey görünce vücut kendini korumaya alıyor, zehirlendiyse vücut kendini korumaya alıyor, hastaysa kendini korumaya alıyor mide rahatlıyor daha kötü hasta olmanın önüne geçiyor vesaire.

bu arada b12 eksikliği herkesin yaşayabileceği bir durum ve takviyelerle çözülebilecek bir sorun. bunu da eklemek istedim. :) tarifler vs. için bana özel mesaj atabilirsiniz.

Ben ciddi şekilde korkardım kusmaktan. Ve evet hamilelikte geçti. Çünkü inanılmaz bulantım vardı ve açlıktan gidip boş boş öğürürdüm. Ağız dolusu kusmak öyle büyük bir nimet ki o zaman anladım. Mesela daha dün kustum aşırı fazla miktarda ve kendim özellikte rahatlayım diye gidip lavaboda bekledim gelmesini çünkü gerçekten rahatlatıyor. Aç karnına kusmak çok kötü çok çok. Ama mide doluyken bir nebze kolay

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…