- 26 Eylül 2023
- 2.259
- 3.033
- 48
- 27
- Konu Sahibi Burhan Burhanitto
-
asla değil. mesela anneannem babaannem ikisi de hasta. mecbur çocukları bakıyor. bakmasa ne olacak ne yapacaklar. her çocukları da elini cebine atmıyor. benjm annemle babam 55 yaşında. eski komşumuza gittim geçen 70 yaşlarında. torunlarım gelsin istemiyorum artık utanıyorum diye ağlıyordu. o yaşta insanların en azından bir şeyler alma imkanı oldu bizden önceki neslinde. benim neslim hepten gidik. çoğu asgari ücret alıyor özelde. atanmalar yok. kiralar malûm. ne olacak halimiz bakalımEn yüksek memur maaşı ile emekli olan annem 13500 alıyor şu an çalışsa minimum 50.000 kazanır rahatça ama yaşlandı artık 77 yaşında (mesleği psikolog) reva mı bu paralar bu insanlara?
O kadar da değil. İşte ayda bir içiyorum.Yaa çok pardon da niye kahve içemiyorsunuz bu kadar da abartmasanız mı ayda bir kez de olsa kendinize bir kahve ısmarlayabilirsiniz veya termosa su koyup yeşillik içinde yanınıza getirdiğiniz bardağınıza kahve yapabilirsiniz. Kafelere tıkılmaktansa yeşillik parklarda oturmayı ben daha çok seviyorum.
Krediyi hiçbir zaman evin total parasını karşılayacak şekilde vermediler ki. Kredi üstünü tamamlamak için çekilir. 40 yaşında olduğumu söylersem belki fikrin olur. Ha şu an yönetici mühendis olan 47 yaşındaki eşim de senin yaşındayken işe girdiği firmanın prefabriklerinde kalmıştı çünkü ev tutacak parası yoktu. Öğretmenden düşük maaş alıyordu o dönemde. Evet devir kötü anlıyorum, ekonomi allak bullak ama cefa olmadan sefa olmuyor. Şimdi herkes evrene mesaj gönderip istediğini anında avucunda görmenin peşinde. O yüzden ilk sayfadaki çalışın temalı mesajım beğenilmemişdiyorsun ya birikim yap senin de olsun. bunların hiçbiri birikim yaparak mal mülk sahibi olmadı kredi ile oldu. 26 yaşındayım
ailem yakın zamanda ev almak için kredi çekti ne kadar çıktığını çok net hatırlıyorum. %80 çıkmıştı mesela. şimdi evler 3 milyon. kaç milyon kredi çıkıyor??? bir ev kredisi bir asgarî ücret oluyordu eskiden. peşinata ayrı bile kredi çıkıyordu ya. ben araba aldığım dönemi de hatırlıyorum. 2020de bile insanlar kredi çekerdi. çıkıyordu. şimdi ne kadar çıkıyor? eminim birikim yaparak almışsınızdır. sanki biz çalışmıyoruz hiç çalışmadık. kiralar olmuş 10-15 bin. maaşlar sanki 100 bin. cefasını çeken biz olduk. bal kaymağını başkaları yedi. 47 yaşındaki adamın mezun olduğu dönemlerde üniversite mezunu değil lise mezunu bile iyi yerlere geliyordu. Excell bilen memur oluyordu.Krediyi hiçbir zaman evin total parasını karşılayacak şekilde vermediler ki. Kredi üstünü tamamlamak için çekilir. 40 yaşında olduğumu söylersem belki fikrin olur. Ha şu an yönetici mühendis olan 47 yaşındaki eşim de senin yaşındayken işe girdiği firmanın prefabriklerinde kalmıştı çünkü ev tutacak parası yoktu. Öğretmenden düşük maaş alıyordu o dönemde. Evet devir kötü anlıyorum, ekonomi allak bullak ama cefa olmadan sefa olmuyor. Şimdi herkes evrene mesaj gönderip istediğini anında avucunda görmenin peşinde. O yüzden ilk sayfadaki çalışın temalı mesajım beğenilmemişo her şeyleri var dediğiniz emekli öğretmenlerin devrinde mezradan ilçeye otostopla inilirdi, tabii kışın inilmediğini söylememe gerek yok herhalde.
Aynen kanka, %1lik dilim yoktuailem yakın zamanda ev almak için kredi çekti ne kadar çıktığını çok net hatırlıyorum. %80 çıkmıştı mesela. şimdi evler 3 milyon. kaç milyon kredi çıkıyor??? bir ev kredisi bir asgarî ücret oluyordu eskiden. peşinata ayrı bile kredi çıkıyordu ya. ben araba aldığım dönemi de hatırlıyorum. 2020de bile insanlar kredi çekerdi. çıkıyordu. şimdi ne kadar çıkıyor? eminim birikim yaparak almışsınızdır. sanki biz çalışmıyoruz hiç çalışmadık. kiralar olmuş 10-15 bin. maaşlar sanki 100 bin. cefasını çeken biz olduk. bal kaymağını başkaları yedi. 47 yaşındaki adamın mezun olduğu dönemlerde üniversite mezunu değil lise mezunu bile iyi yerlere geliyordu. Excell bilen memur oluyordu.
yok canım bizim çevremizde iyi işi olan 47-50 yaşında kimse yok. nasıl ev tutamamış mesela. ben çocukken bile asgarî ücretli çalışan insanlar ev tutuyordu. adam inşaat mühendisidir projesi vardır kalır. hala kalıyorlar. benim çevremde 40-50 yaşında olup evi arabası olmayan kimse yok. hepsi de normal çalışıyorlar işte. çoğu da kredi ile almış. konuşuyorlar kredim şöyle böyle. çalışırken de konusu açılınca benden büyük ablalar abiler söylüyordu. ev peşinatı için bile ihtiyaç kredisi çıktığını söylüyorlardı.Aynen kanka, %1lik dilim yoktusen dedemden bahsettim sandın herhalde
İnsanların bam teline dokundun buhrancımKonumda iyi kaynattınız he.
Babanı seçemezsin ama kayınpederini seçebilirsin derler, sen de bulsaydım trilyoner bir tane… başka türlüsü bu devirde zor kusura bakma. evlenir evlenmez hem kendi evim olsun hem de geniş olsun, evimde aynı anda smeg, dik süpürge, kurutma makinesi olsun isteyen yeni gelin sendin değil mi…yok canım bizim çevremizde iyi işi olan 47-50 yaşında kimse yok. nasıl ev tutamamış mesela. ben çocukken bile asgarî ücretli çalışan insanlar ev tutuyordu. adam inşaat mühendisidir projesi vardır kalır. hala kalıyorlar. benim çevremde 40-50 yaşında olup evi arabası olmayan kimse yok. hepsi de normal çalışıyorlar işte. çoğu da kredi ile almış. konuşuyorlar kredim şöyle böyle. çalışırken de konusu açılınca benden büyük ablalar abiler söylüyordu. ev peşinatı için bile ihtiyaç kredisi çıktığını söylüyorlardı.
Ahaha ihtiyacımız varmış bunaKonumda iyi kaynattınız he.
evet buldum kayınpederim oldukça zengin birisi sevgilim de iyi işi olan birisi. evet aynen öyle istiyorum öyle de olacak zaten. babam da sağolsun beni kötü şartlar altında yaşatmadı. ama ben daha iyi şartlarda yaşamak istiyorum. daha çok param olsun istiyorum. bir ete yüzlerce lira vermek istemiyorum. bunu düşünmek istemiyorum. en szinda de insan gibi yaşamak istiyorum. kendi maaşımla kirayı dert edinmek istemiyorum. para harcadım diye vicdan azabı çekmek istemiyorum?Babanı seçemezsin ama katınpederini seçebilirsin derler, sen de bulsaydım trilyoner bir tane… evlenir evlenmez hem kendi evim olsun hem de geniş olsun, evimde aynı anda smeg, dik süpürge, kurutma makinesi olsun isteyen yeni gelin sendin değil mi…
Aynisiyiz merak etme. Hergun hesap yapiyorum sunu alabilir miyim alamazmiyim diye. Tek degilsin. Pasta cekiyor canim, ay sonunu getiremem diye alamiyorumS.a
Hayatın gün geçtikçe zorlaştığını düşünüyorum ve kendi kendime yetemediğimi hissediyorum. Herkes kendi yağında kavrulurken anasını kuş kapmış cücük gibi ortada kalmış gibiyim.Çalışıyorum çalışıyorum yıpranıyorum ortada bir şey yok. Herkes sanki 4-4lük hayat yaşıyor da ben tek başımayım gibi. Aslında benim gibi olan arkadaşlar da var bu duruma alışmışlar. Hepsi kendi kendine yetebilmenin derdinde. Herkeste bir mutsuzluk, herkeste bir bezmişlik, robotlaşmışlık. Bir şeyler üreten insanların durumu bu mu olmalı diye kendime soruyorum. Öylesine canım sıkıldı işte. Saygılar.
Bende sizin gibiyim. Geç evlendim, yaş 40a yakın. Gençken maaşım çok azdı tek başıma ev alamadım. Evlendim iki kişiyiz ileride iyi kötü ev alınır dedim, bunu dedim 2 yıla krediler kesildi. İki kişiyiz ari gibi çalışıyoruz anca yeme içme fatura ihtiyaçlar azıcık gezme vs gidiyor. Birikim yapsak da bir araba bile alamayız. Evi geçtim. Bizde çocuk da yok. Ona rağmen birikim ile ne alabilirsin ki? Araba almaya niyet ediyorum misal birikim 500 bin oluyor arabalar oluyor 1milyon, 1.500 milyon. Nasil alacağız? Kredi de alamıyoruz. Kredi kartı nakit avans vs bile faizi olmuş % 4.02, kredi puanım çok iyi en fazla bankadan 500 bin kredi veriliyor. Ne alabilirim ki bununla..arsa alınır belki doğuda birkaç dönüm. Şu an getirisi yok bana. Ev alabilsen kira alırsın veya içine geçip oturursun. Zamaninda eşimle ikimiz gibi çalışanlar ev almışlar. Birinin maaşı ile. Eşim alıyor 40 bin. Ben 16 bin. Bir ev kredisi tutarı en az 60-80 bin ayda. Nasil verelim? Yiyip icmesek bile veremeyiz. Mahvolduk bu ekonomi düzelmezse 1+1 ev sahibi bile olamayacağız. Hepimiz bunun buhranini yaşıyoruz.S.a
Hayatın gün geçtikçe zorlaştığını düşünüyorum ve kendi kendime yetemediğimi hissediyorum. Herkes kendi yağında kavrulurken anasını kuş kapmış cücük gibi ortada kalmış gibiyim.Çalışıyorum çalışıyorum yıpranıyorum ortada bir şey yok. Herkes sanki 4-4lük hayat yaşıyor da ben tek başımayım gibi. Aslında benim gibi olan arkadaşlar da var bu duruma alışmışlar. Hepsi kendi kendine yetebilmenin derdinde. Herkeste bir mutsuzluk, herkeste bir bezmişlik, robotlaşmışlık. Bir şeyler üreten insanların durumu bu mu olmalı diye kendime soruyorum. Öylesine canım sıkıldı işte. Saygılar.
İyi madem derdin ne o zaman. Sen de her konuda böylesin. Burnun bir kaf dağında bir yerin dibinde.evet buldum kayınpederim oldukça zengin birisi sevgilim de iyi işi olan birisi. evet aynen öyle istiyorum öyle de olacak zaten. babam da sağolsun beni kötü şartlar altında yaşatmadı. ama ben daha iyi şartlarda yaşamak istiyorum. daha çok param olsun istiyorum. bir ete yüzlerce lira vermek istemiyorum. bunu düşünmek istemiyorum. en szinda de insan gibi yaşamak istiyorum. kendi maaşımla kirayı dert edinmek istemiyorum. para harcadım diye vicdan azabı çekmek istemiyorum?
ne demek derdin ne? bu ülkede yaşıyorum yaşananları görüyorum. zengin kocaİyi madem derdin ne o zaman. Sen de her konuda böylesin. Burnun bir kaf dağında bir yerin dibinde.
Gayet belli valla. Hem zaten zenginim, yüksek mühendis çıkacam diye hava atıp hem de parasızlıktan yakınmıyorum.ne demek derdin ne? bu ülkede yaşıyorum yaşananları görüyorum. zengin kocabuldum diye derdim bitmiş mi oluyor hayatım birden bolluk içinde mi oluyor? her şey ev araba alınca bitmiş mi oluyor şaka gibi. benim burnum olduğu yerde de seninki nerede belli değil.
yok valla hiç hava atmadım özellikle hiç zenginim dediğimi hatırlamıyorum. zengin değilim işsizim. başarısız biriyim. istediğim şeyleri yapamadım. bunun nedeni de ülke şartları. parasızlıktan da yakınmıyorum ekonomiden yakınıyorum. ikisi arasında fark var. senin gibi gelip burda altın al ev alırsın demiyorum mesela. daha fazla seninle muhatap olmak istemiyorum ya anlamıyorsun belli ki. varsa çocuğun benim yaşıma gelince onun yaşadıklarını görünce anlarsın. ailem beni okuttu evlendiriyor sağolsunlar. bakalım sen ne yapabileceksin bu ekonomide evladına.Gayet belli valla. Hem zaten zenginim, yüksek mühendis çıkacam diye hava atıp hem de parasızlıktan yakınmıyorum.
Konu nerden bana geldi anlamadım. Ben her şeyi olan o ninelerdenim takma beni senyok valla hiç hava atmadım özellikle hiç zenginim dediğimi hatırlamıyorum. zengin değilim işsizim. başarısız biriyim. istediğim şeyleri yapamadım. bunun nedeni de ülke şartları. parasızlıktan da yakınmıyorum ekonomiden yakınıyorum. ikisi arasında fark var. senin gibi gelip burda altın al ev alırsın demiyorum mesela. daha fazla seninle muhatap olmak istemiyorum ya anlamıyorsun belli ki. varsa çocuğun benim yaşıma gelince onun yaşadıklarını görünce anlarsın. ailem beni okuttu evlendiriyor sağolsunlar. bakalım sen ne yapabileceksin bu ekonomide evladına.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?