Engellemiş.

Arasanıza bi şey soracakmışsınız gibi.

Hoca ya da amir konumundaki kişilerle yazışma resmi yazışma grubuna girer. Bu tür yazışmalarda "sevgiler" ya da buna benzer denklik ifadeleri kullanılmaz.

Azarlamamıştır da yol yordam öğretmiştir.

Üniversite okudum hanımefendi, nasıl yazışılması gerektiğini ve yol yordamı da biliyorum ben böyle bir uyarı almadım, ancak böyle şeylerin çok gerekli olmadığını düşünüyorum.
Zaten gerçekten faydalı olan hocalar buna asla takılmıyorlar.
Bana faydası dokunan, gerçekten bilgili hiçbir hocam böyle şeylere takılmadı.

Ben de üniversitede çalışıyorum hanımefendi.
Öğrencilerimize bunları da öğretiyoruz. Öğretmekteki amacımız, yarın kurum dışı bir yerde akademik bilgi, görgü ve nezaket açısından eksik değerlendirilmemeleri.

Zaten eğitim dışı kurulan iletişim neyin yol yordamını ögretecek ki?

İyi de ben yanlış bir şey dediğimi düşünmüyorum akademik bir dil var elbet öğretilmesi ve öğrenilmesi gerekiyor. Bu konuda hem fikiriz.
Ancak bana sevgiler yazdı hayır illa saygılar yazacaktı diye öğrenci azarlamak falan ego tatmini olarak geliyor bana. Ben bundan bahsettim. Bu benim kişisel düşüncem. Dediğim gibi kendi hocalarımda da asla böyle bir sorun yaşamadım ve uyarı almadım.
Siz o şekilde tercih ediyorsanız öğrencilerinizle o sizin bileceğiniz bir şeydir.

Polemiğe dönüşsün istemiyorum ama bu benim tercihimle ilgili bir durum değil.
Genel geçer yazışma kuralları diyelim.

Hayatın her aşamasında olduğu gibi hoca-öğrenci ilişkisinde de mesafe çok değerli ve önemlidir. Ayrıntı gibi görünen bazı şeyler o mesafeyi inşa eder.

Özellikle üniversitenin bir marka değeri varsa, kurumsal kimlik iyi inşa edilmişse bu noktalar da eğitimin bir parçası olarak görülür. Bu sebeple arkadaşınız ve hocası arasında geçen konuşmayı ben olumlu buldum.

Yol yordam öğretmek için demiş birisi de onun için dedim, engelleyerek mi yol yordam öğretecek diyorum. Zaten eğitim dışı mesaj atılmış.
Onu diyen bendim ama engelleme durumu için demedim. Hoca-öğrenci yazışması üslubuna dair başka bir üyeyle mesajlaştık.
Sanırım aradaki mesajları görmediniz.

Yok neden polemiğe dönüşsün fikirlerimizi karşılıklı ifade ediyoruz diye düşünüyorum.
Haklısınız, genel geçer yazışma kuralları var.

Benim arkadaşlarımın başına gelmedi. Tez aşamasında deliren, saçı dökülen, ağlayıp bırakan arkadaşlarım bile oldu,diye bahsettim.
Ancak akademi de böyle katı kurallara sahip olan hocalarımızın da olduğunu biliyorum. Ve çok yoruyorlar.
Ancak ben şunu söylemeye çalışıyorum yani bir ödev gönderiyorsam o ödevin altına illa "sevgiler" yazdım "saygılar" yazmadım diye saygısızlık yapmış olmuyorum. Bunun karşısında azarlanmayı da doğru bulmam, uyarıyı kabul ederim.
Siz şunu demek istiyorsunuz prestijli bir üniversitedeki hocalarla istediğiniz gibi konuşamazsınız, çünkü biz de o prestije sahibiz.
Çok prestijli hocalarımdan zaten akademik üsluba yönelik eğitimimi aldım.
Ancak hiçbiri ısrarla biz prestijliyiz bize böyle böyle mail atacaksınız diye diretmede bulunmadı. Aksine her zaman çok anlayışlı ve hoşgörülü oldular. Hepsini ekstra saygı ve sevgiyle anıyorum.
Ancak diğer türdeki hocaları sadece bilgi birikimlerinden dolayı saygıyla anarım.
Öğrenci profesör ilişkisi sırf akademik üsluba bağlı bir şey değil bence.
Ayrıca şunu belirtmek istiyorum çok laubali öğrenciler de vardır uyarılması gerekir, bu zaten bir gerekliliktir.
Ama profesör öğrenci arasındaki iletişimin dediğiniz gibi sadece katı kurallar çerçevesinde olmadığına inanıyorum, bize kahve yapan hocamız bile vardı ki onu her yerde anıyorum, her zaman arıyorum. Mail atıyorum. İnanılmaz saygı duyuyorum. Kendisi bize, bizden bile hala çok şey öğrendiğini söyleyen mükemmel bir insandı.
Bence düzgün ilişkiler kurmak akademik üsluptan çok daha önemli.

Yol yordam öğretmek için demiş birisi de onun için dedim, engelleyerek mi yol yordam öğretecek diyorum. Zaten eğitim dışı mesaj atılmış.
Ha evet aynen, eğer mesaj atılmasından rahatsızlık duyduysa teşekkür ederim bana kişisel numaramdan mesaj atma denilebilir. Engellemek çok abes

Dünyadaki köklü ve başarılı üniversitelerdeki hocalar ve öğrenciler arasında asla böyle bir kast sistemi yokken bizdeki sizce doğru mu yani? Haftada 3, 4 kez mail attığım tez danışmanıma cumhurbaşkanlığa yazar gibi mail atıyorum her seferinde, bana yazdığı en uzun cümle 'ok öyle yap' .

Malesef bilgi, görgü ve nezaket sadece alt kademelerden beklendiği sürece asla gerçek olamayacak sadece maillerde kalacak. Ve emin olun önemli olan maildeki saygı değil aslında yıllar sonra bile duyulabilen saygı.

Siz böylesinizdir diye söylemiyorum bu arada lütfen yanlış anlamayın. Ama çoğu üniversite hocası bu kafada malesef. Akademide öğretmen öğrenci arasındaki saygıdan çok daha büyük sorunlar var lütfen biraz da bunlara eğilelim derim ben :)

İnanır mısınız hiç o akademik üslupla binbir emekle yazılan maillere "hm,ok" tarzındaki yanıtlara girmek istemedim

Üslup tek yönlü bir konu değildir. Betimlediğiniz şekilde bir içerikse hocanızın yazışma üslubu da bana doğru gelmedi.
Aslında söylemek istediğim şey kast sistemini andırır bir ilişkinin doğruluğu değildi, resmi ilişkilerin olması gereken üslubuydu.

İnanır mısınız hiç o akademik üslupla binbir emekle yazılan maillere "hm,ok" tarzındaki yanıtlara girmek istemedim
Ben de şık şık ayırıp sorduğum 3 sorudan oluşan mailime evet cevabı almıştım onu eklemeyi unutmuşum Üstelik evet cevabı verilecek bir soru sormamıştım bile

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…