Engelli doğan bebeğim hakkında

Haklısın angel

Canım herkes bebeğinin sağlıklı olmasını ister ama şuan benim durumumda olsan eminimki profiline evli mutlu çocuklu yazamazdın
Bak yazmıyım dedim gene yazıyorum.
Evet insanın başına gelmeden,durumu yaşamadan konuşması çok kolay.
Ama sen onu 9 ay karnında taşıdın,canından, kanından olan evladına her bakışta eminimki için parçalanıyor.
Benim aklımın almadığı şey coçuğunu yuvaya vermeyi düşünmen !!!
Ne diyim Allah yardımcın olsun ....

Büyük bir yenidoğan yoğun bakım ünitesinde hemşireyim. Tonla olay gördüm . Engelli bebekler de dahil tabii. Ailede birinin, hele de bir çocuğun engelli olması tüm aileyi etkileyen, sarsan bir şey. Çok psikolojisi bozulan, bu çocuklara bakmak için kendini yeteri kadar sabırlı veya güçlü göremeyen, bu yüzden bu çocukları evlatlık veren aileler bile çıkıyor. Onları evlat edinen aileler zaten kendileri istediği için yine hevesli bir şekilde alıyorlar. Benim bile var engelli sayılabilen bir çocuğu evlat edinme isteğim, neyse.
Ben bu durumdaki kimseye 'aa ne biçim annesin, insan çocuğuna böyle der mi, vazgeçer mi" diyemiyorum. İnsan psikolojisi zaten karmaşık bir şey; herkesinki de farklı tepki verebiliyor olaylara. Psikolojisi bozulmuş, tüm hayatını sarsan bir şey yaşıyorlar. Uzaktan bakıp "Senin şimdi şöyle düşünmen lazım, böyle hissetmen lazım" gibi dersler vermek çok kolay ama faydasız. Bir şey diyemiyorum ben o yüzden.
Tek diyebileceğim psikiyatrik tedavinizi bırakmayın. Ve bu çocuğa bakıp bakamayacağınızı iyi düşünün. Çocuk sahibi olamayıp, çocuk olsun ne olursa olsun diye düşünüp engelli çocukları severek sahiplenip çok iyi bakan aileler var çünkü. Çocuk açısından bakarsak, bir çocuğa, hele de engelli bir çocuğa, en iyi hayatı sunabilecek, ona en iyi bakabilecek aile her zaman biyolojik ailesi olmayabiliyor.

Son düzenleme:
Bence sizin sorununuz engelli bi çocuğunuzun olması değil.
Sizin çok ciddi psikolojik sorunlarınız var. Bi dediğiniz bi dediğinizi tutmuyor. Daha kötüsü söylediğiniz tüm çelişkili duyguları da yaşıyorsunuzdur. Bi iyi, bi kötü...
Bu çocuğun babası yok mu ? O ne durumda ? Size yardımcı oluyor mu?

Yeni doğan bebeginiz sizin bu dunyadaki sinavinizdir. Ve siz bir anne olarak nasil diger cocugunuza anneyseniz ona da olmak zorundasiniz. Kimse onu sizin gibi sevmez. Görmüyor konusmuyor yurumuyor belki ama insan sonucta sizi hissedecek ona guven vermek zorundasiniz bu dunyada baska hic kimsesi yok ve bu durumda olmak onun sucu degil. Yapmaniz gereken ona ömrü boyunca sahip çıkıp diger cocugunuzdan ayirmamak ve suclulardan hesabini sormak. Ne kadar allahin takdiri de olsa her seyin bir bedeli olmali. Biri gelip cocugunuzu oldurse allah korusun o zaman da sucludan hesap sormayip omru bu kadarmis kader mi diyeceksiniz. Anne oldugunuzu unutmayin bunun kutsalligini elinize yuzunuze bulastirmayin. Insan insandir.

Eşin ne düşünüyor peki, ailen?
Destek oluyorlar mı, yurda yada bakım evine verme düşüncenden onlara bahsettin mi.

Lütfen böyle sözler söylemeyin bakın sağlikli bir cocugunuzda varmış lütfen ne zaman ne olacağını biliyor muyuz hayır 1 dakika sonrasını göremiyoruz benim kardeşim 4 buçuk yaşındayken kızamık virüsünden dolayı (9 aylıkken beyinde hasar bırakmış hücreleri zedelemis )bu 4 yıl sonra havaleyle ortaya ckti dünyamız yıkıldı neler yasadgnizı hissedeblyrm annem babam yıllardır bakıyorlar kardeşime hicbsy yok görme konuşma yürüme yatıyor olece günden güne eriyor iyiye gitmiyor yani sorarsan alıştık bu duruma allah sabrını veriyor ve ona bakmak sadece vicdan olayı yemek verme açım diyemez bilmiyo çünkü ağlaması bile yok düşünün çk zor Bsy annem babam hayatını ona göre sekillendrdiler evlat çünkü bu allahım kmseye yasatmasin çok yiprandik biz ama.allahtan gelen bsy elden bsy gelmiyor sizi yargılamak bana düşmez ama lütfen kötü düşüncelerden çıkmaya çalışın toparlanin allah sabr versin

Suraya yazan kimse insan psikolojisinden anlamiyor mu yorumlari hayretle okudum.

Kadın şokta , el insaf yahu. Başınıza gelmeden atıp tutmak ne kolay. Bu kadar büyük bir olay herkesi sarsar, herkesin dengesi bozulur. Zaten su anda travma yaşayan birine vurun kahpeye yapmak neyin kafası ? Ayıp ediyor bence sert yorumlar yazanlar.

once hastaneye dava acmalısın

sonra kendın ve cocugun ıcın devlet hastanesınde psıkolojık yardım almalısın

o bebegı asla ama asla bırakma soyle dusun bebısın buyumus 30 lu yaslarında ve sen yaslanmıssın bakıma muhtac hale gelmıssın sen bıraksa terketse nasıl hıssederdın?

herseyıyle senın bebegın , o melege o kotulugu yapamayacak kadar ıyı bı annesın kı yardım edın dıye buraya yazıyorsun....

oncelıkle kolay degıl cok zor ısın evet allah yardımcın olsun, ama baş edıceksın gereklı ne varsa bı bı olacak buna ınan ve ona sarıl sevgınden mahrum bırakma

Haklısın. Buraya bu tür bir konu açılamaz. Böyle hisler, düşünceler sıradan insanlara sorulamaz. Bu kadının psikiyatri alanında uzman, bu olaylara, bu insanlara nasıl yaklaşması gerektiğini bilen, profesyonel insanlarla konuşması lazım. Burada rastgele insanların bulunduğu yere allak bulllak, hayatında travma yaratan bir olayla ilgili samimi hislerini yazarsan "sen ne biçim annesin"den girerler, "sen anormalsin, böyle olmamalısın"dan çıkarlar. Arkadaş yanlış yapmış. Buradan aldığı şey "mahalle baskısı, toplum baskısı" sadece. Destek ve anlayış görme olanağı sıfıra yakın.

Suan psikolojik destek gormelisiniz ardindan hastahaneye dava acmalisiniz konu sahibi.

Tek basiniza vereceginiz karar her ne olursa olsun sagliksiz olacak. Acilen psikolojik destek alin ve dava hazirliklarina baslayin.

Engelli çocuklarla çalıştım bi süre.
Aslında verdiğiniz tepki normal pek çok aile başlangıçta böyle tepkiler veriyor.
Ama zamanla kabulleniyorlar ve giderek güçleniyorlar.
Zamanla kabulleneceksiniz diye umut ediyorum.
Ama tavsiyem büyük oğlunuza bakıp ağlamayın lütfen yazık değil mi o çocuğa.
Kendisini suçlu hissetmesine neden olabilir bu yaptığınız.

Haklısın angel

Canım herkes bebeğinin sağlıklı olmasını ister ama şuan benim durumumda olsan eminimki profiline evli mutlu çocuklu yazamazdın
Bak yazmıyım dedim gene yazıyorum.
Evet insanın başına gelmeden,durumu yaşamadan konuşması çok kolay.
Ama sen onu 9 ay karnında taşıdın,canından, kanından olan evladına her bakışta eminimki için parçalanıyor.
Benim aklımın almadığı şey coçuğunu yuvaya vermeyi düşünmen !!!
Ne diyim Allah yardımcın olsun ....

İlk yeğenimde oksijensiz kaldı ve %90 Engelli olucak dendi . Ablam naptı biliyor musun ? Çocuğu hiç bir yere bırakmadı , çocuğuna baktı. Şuan çocuk 14 yaşında gayette sağlıklı . İnsana ne güç verir ''Sadece inanmak''. Sevgi, inanç, güven bu 3 duyguya sahip olursanız , çocuğunuz neden düzelmesin ki ! Milyonlarca örneği var. Güçsüz diilsin , güçlü olduğuna inanmak istemiyorsun kaçıp gitmek daha kolay, yok saymak daha kolay, sorumluluk sahibi olun yarın nolacağımız belli mi ?

Son düzenleyen: Moderatör:
arkadasim anki ruh halin henuz kabullenemedigin Icin. Kendine zaman ver inani sabri o gucu kendinde bulacaksin. Ve ne olursun psikolojik destek al. Biliyorum zor cok zor. Kendini ne kadar caresiz hissettiginin farkindayim. Ama emin ol ona senden baska kimse senin kadar iyi bakamaz ve anne sevgisi veremez. Bu travmatik bir durum. Su an buyuk bir travma yasiyorsun. O yuzden asla seni yargilamiyorum. Ileride bunlari dusunerek hata yaptigini bizzat sen farkedeceksin zaten. Hem fiziksel hem de zihinsel engelli bir kardesim var. emin ol biz se cok zor donemlerden gectik. En buyuk hatamiz psikolojik destek almamis olmamizdi. Cunku 20 yil once psikolojik destek olayi bole bilinen yaygin birsey degildi. Kabullenme surecini annem cok zor atlatti. Buyuk bir depresyon yasadi. Hep neden ben diye isyan ettigini hatirliyorum. Ama su anda bin sukur hepimizin gozunun bebegi o. Onu baska birine vermis oldugumuzu yuvaya birsktigimizi falan dusunemiyorum. Anneme o kadar duskun ki. Sevginin en buyugunu o yavrular hakediyor. Sevgiye en cok onlar muhtac. Kendinize bu donemi atlatmak icin zaman taniyin ve osikolojik destek alin lutfen lutfen lutfen

Hiç kimse başına gelmeyeni bilemez sadece tahmin edebilir.

Ezap ın başına gelen öyle birşeyki tüm ailenin hayatını temelinden sarsan gidişatını değiştiren birşey.Çaresizlikten

üzüntüden iyice psikolojisi bozulmuş.Hiç kolay değil.Onun için eşşekten düşenin halini eşşekten düşen anlar.

Ahkam kesmek kolay.Allah yardımcınız olsun. Ama zamanla illa bir düzen kurulacak hayat şekillenecektir. Ama bir

anne olarak sizin yürek sızınız sizi bırakmaz.

Bu kaderciliği anlayamıyorum.Bu da bizim milletimize has.Onun için bir sürü ihmal hata cezasız kalıyor.

Su yazdığınız şey takdir edilmekten çok çok uzak, nasıl anlatsam, çok yanlıs bisey.

Takdir etmenizi beklediğim için yazmadım zaten. bu bir. İkincisi, bir cümlede özetlenen şeyin uzun bir hikayesi var zaten yazmadığım. Takdir istediğim zaman konusunu açarım.

Derdinizin dermanı burada değil maalesef. Burada okuyacağınız yorumlar kafanızı daha da karıştırıp kendinizi suçlu hissettirmekten başka işe yaramaz. Profesyonel destek alıyor musunuz bilmiyorum ama almanızı öneririm. Eşinizle birlikte hem de. Yaşadığınız çok zor bir sınav ve başına gelmeyen anlamaz, isyan etmeniz de çok doğal. Ama lütfen destek alın ihmal etmeyin.

Takdir etmenizi beklediğim için yazmadım zaten. bu bir. İkincisi, bir cümlede özetlenen şeyin uzun bir hikayesi var zaten yazmadığım. Takdir istediğim zaman konusunu açarım.

Dün benim konumda yaptıklarımın sizin nezdinizde iyilik olmadığını belirtmiştiniz. Bugün de sizinkiler takdire layık görülmemiş. İlginç... Ben de takdir bekleyerek yazmamıştım oysa..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…