Engelli kardeşi olanlar

Annem 40 yaşında doğum yaptı
Bencede zorunda değil, dediklerinizi anlayabiliyorum o yüzden ona da anlayış gösteriyorum
Ne bileyim kızlar bende böyle olsun istemezdim biliyor musunuz, kimsenin suçu da değil, olsada geri alınılabilecek bir durum değil
Ne bileyim kalakaldım işte böyle, Allah bana akıl fikir versin, para versin,
Nişanlımı da çok seviyorum ama onu böyle bir hayata mahkum etmiş gibi de olmak istemem bu yüzden birazcık daha kafamı topladığımda onunla da konuşacağım
Bugün baya kötüydüm kusuruma bakmayın
Yakınmayı da günlük hayatımda hiç sevmem ama destek hissetmeye ihtiyacım vardı, psikoloğa gitmem lazım ama işimden ötürü bunu da yapamıyorum,

Siz evlenmeyin demek biraz ağır olmadı mı
Ben zaten çocuk isteyip istemediğim hususunu konuştum, şimdilik istemememin sebebi de kardeşime bakmaktan ziyade benimde böyle bir çocuğumun olmasından korkmam (ki bence herkes korkmalı) bazısının gözü kara olur bazısının olmaz doğurur bilemiyorum Allah isteyen herkese sağlıkla kucağına almayı nasip etsin diye burada 1000 kere dua etmişliğim vardır
Benim durumum iyi değil biliyorum ama böyle demeniz de ağırıma gitti, ne bileyim bende hak ediyorum sevilmeyi bence

Fikriniz değişebilir, eşinizinde fikri değişebilir onu demek istiyor aslında. Sizin durumda değişken bi karar almanızda olası, net olarak hiç çocuk istemiyorum ileride kardeşimede bakmak durumundayım -benimle yaşayacak- derseniz zaten nişanlınız belkide istemeyecek evlenmeyi. Çok nadir isteyen olur, adam hem çocuk yapmayacak hemde kan bağı olmayan birine bakacak tüm özgürlüğü kısıtlanacak bilmiyorum neden istesin.
Siz bu yaşamı istiyorsanız çok açık ve kararlı bi duruş sergilemelisiniz.
Aynı şekilde ailenizede diyin madem rahatlasınlar işte çocuk yapmayıp kardeşime bakacam diyebilirsiniz ama diyemiyosunuz çünkü istemiyorsunuz.

Çok gecmıs olsun hastane ve ram raporu varmı?

Ben çocuk istemiyorum şu anlık, fikrim değişebilir bu durumu nişanlım da onayladı yani fikir değişmesi hususlarında hem fikiriz
Ama bakıp bakmama hususunu konuşacağım

Rapordan ayrı olaraktamı özel ders aldırıyorsunuz ücretli
Tabiki, mecburen, ders saatleri kısıtlı sınıflarda birden çok çocuk var duyu bütünlemesi ergo terapi gibi ayrı ayrı seans parası ile gidilen terapi leri var ayrıca spor kursları ve psikolog ziyaretleri özel eğitim materyalleri ve devletin asla karşılamadığı ilaçlarımız var

Anlıyorum bu süreçleri az çok biliyorum devletin verdiği ders sayısı yetersiz gelıyor. Anne baba yaslı ama yapıcak bsıey yok kardeşe sahıp çıkmak gerek sızden başka kımsesı yok.

Şimdiden dert etmeyin,para oldu mu bakıcı yA da özel bakım evi falan insan destek alır, kardeşinizin potansiyeli de varmış belki yurt dışına gidip maddi ollarak güçlenir en azından maddi yardım yapar bakıcı için falan

Çok yakın bir arkadaşımın abisi zihinsel engelliydi..sağlıklı doğan bir erkek çocuğu bebeklik çağında geçirdiği havale ile zihinsel engelli kalmıştı.Arkadaşımın yine sağlıklı ve yaşına yakın bir ablası da vardı..evlenirken bile anam babama birşey olursa kardeşimin başımın üstünde yeri var bunu kabul ediyorsan diyerek evlenmişti..zaten lise arkadaşı ile evlenmişti. Arkadaşımın önce babası vefat etti..iki üç yıl sonra da abisi..Allah kimsenin eline avucuna bırakmadı masumu ..arkadaşımın annesi hala yaşıyor ,kendini çekip çeviriyor çok şükür .Kul plan yapar Kader gülermiş yavrum ..sen içini ferah tut ve üç günlük dünyayı kendine dar etme .Herşey olacağına varıyor neden niçin diye de kendini yiyip bitirme .Ben sanırdım ki hep ölüm sıra ile..ama öyle değil canım .Şu anda kalmaya çalış ,bu gününü güzelleştir ,yarın var mı yok mu ..bunu yarın göreceksin

Evet kesinlikle çok büyük haksızlık. Kardeşine bakacaksa mutlaka demeli, çocuk yapmayacaksa mutlaka konuşmalı. Boşanmaya kadar gider bu konu.

Söylemeyi bi kenara bırak, kardeşine bakacak ise evlenmesin.
Konu burada konu sahibinin istediği gibi hayatını şekillendirmesi değil, adamın hayallerini alt üst etmemesi.

Cocugumuz biraz mız mızlanıyor başlıyoruz söylenmeye. Aklı noksan birisi dur, yapmadan kesinlikle anlamıyor.

Bi yandanda insan çok üzülüyor ya keşke devlet ekstra imkan olanak sağlasa bu insanlara bakanada çok zor.
Bi aile biliyorum 4 çocuktan 3 tanesi Sp ve ileri derecede, trekiostomili eklemleri deformite kıvrık yani, tamamen bakım hastası yaşları yakın, sağlıklı olan tek çocuğuda köye yolluyolardı psikolojisi bozulmasın diye.
Bi markete bile gidemiyolardı, adam çalışsa evde kadın 3üne bakacak çalışmasa para yok.

O kadar yorum okudum sanırım en çok bu iyi geldi teşekkür ederim desteğiniz için size kocaman sarılıyorum sağolun

Bunu da yapmayın, neden kendinizi feda edesiniz sürekli? Sizin günahınız neydi, sizi neden kimse kollamıyor?
Anne-baba olur da erkenden göçerse destek olursunuz kız kardeşinizle birbirinize çözüm konusunda. Siz ne kadar sorumluysanız o da o kadar sorumlu, siz seçmediniz bu hayatı... Ayrıca bence onunla da konuşmanız iyi olur; yani o ne düşünüyor, nasıl bakıyor duruma...
Ailenize girmek istemiyordum ama hakkını helal etmese ne olur, siz çoktan ödemişsinizdir zaten diyetini... Para olsun güzelce baktırırsınız ileride gönlünüzden geçtiği gibi, annenizin ne dediğinin önemi yok o noktada.

Kaç para haberiniz var mı? Senin çocukların olmayacak mı ilerde kendi masrafın olmayacak mı çok zoe bu ihtimal

Arkadaşımın ikiz kardeşi otizmli kız 30 yaşında artık kendi hayatını kurdu ayrı eve vs çıktı ona da gönül koyuluyor ama çocuk kardeşin değil anne babanın sorumluluğunda tabii ki ne olacağı belli olmaz ailenize destek olun ama bu erkek çocuk sevdasına düşen kaç aile bu durumda benim çevremde de var erkek çocuk diye yapılan çocukların başına gelenler. Zor bi durum empati yapıyorum ben de destek olurdum aileme ama annem çalışmıyorsa mesela rahatsız olurum. Kimin başına ne geleceği belli olmaz karısı kocası kaza geçiren eşine bakan insanlar var. Herkesin sınavı farklı. Umarım ekonomik sıkıntınız yoktur para her yolu açıyor

Belki biliyorsunuzdur ama kardeşiniz gibi öfke patlaması yaşayan çocuklarda aba yaklaşımı çok işe yarar. aBC kaydı deniyor. Bir gözlem formu var. Gün içerisinde onu patlamaya sürükleyen her anın öncesini ve sonrasını kaydediyorsunuz. Önemli olan tetikleyicileri bulmak ve sonrasında davranışı istemeden pekiştiriyorsunuz bundan vazgeçmek. İşe yaramaz diye düşünmeyin neredeyse tüm davranışlar öğrenilmiştir. Değiştirmek aile olarak sizin elinizde.

Kardeşinizin yalı büyüdükçe ergenliğinde etkisiyle öfke patlamalarının süresi ve sıklığı artacak. Bir süre sonra iş fiziksel mücadeleye dönerse baş edemeyecek duruma gelebilirsiniz. Yaşı küçükken önlem almanızı tavsiye edebilirim.

Bu konuda Ufuk Timuçin hocanın destek olduğu aileler var. Kendisini takip edip ücretsiz danışmanlık da alabilirsiniz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…