Ergenlik dönemindeki kız kardeşim ve aramızdaki iletişim bozukluğu

Fistikezmesi7

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
24 Haziran 2017
84
93
3
34
Merhaba; son zamanlarda beni üzen bir durum var, sizlerle paylaşmak fikrinizi almak istedim.
Babamın ikinci evliliğinden bir kız kardeşim var. Henüz 14 yaşında. Bense 20li yaşlardayım. Aynı evde yaşamıyoruz ama yakınız. Küçükken bana çok bağlıydı çok severdi ancak belki de ergenliğin etkisiyle bana daha mesafeli yaklaşmaya başladı. Son senelerde çok hırçınlaştı ve davranışları çok dengesiz. İki dakika önce canım ciğerim derken birden tavır değiştirip bağırıp çağırmaya hakaret etmeye başlıyor. Annesiyle babasına karşı da saygısız davranışları var. Ama özellikle babama ve bana çok yükleniyor. Böyle bağırıp çağırdığında annesiyle babamın tepkisi çoğu zaman gülmek. Net bir tavır takınmıyorlar. Bu yüzden terbiyesizliği iyice ele almış durumda. Ben dışında kimse insan gibi karşısına alıp sakin bir şekilde davranışının yanlış olduğunu bunun bizi kırdığını, istediği ve düşündüğü şeyleri sakin bir şekilde bize söyleyebileceğini vs konuşmadı bu zamana kadar ancak artık benim sakin ve mantıklı konuşmalarım bir anlam ifade etmiyor.

Arada şakalaşıyor vuruyor bir şey demiyorum ancak yüzüme çeneme vurmasını sevmiyorum benim bir de çenemle ilgili bir problemim var bunu da biliyor ama inadına gidip gelip çeneme şak diye yapıştırıyor. Bağırmadan sakince ablacım lütfen rahatsız olduğumu biliyorsun diyorum car car bağırmaya başlıyor. Bu hareketlerini dışarı çıktığımızda ya da misafirlerin içerisinde de yapıyor. Yapma deyince insan içinde rezil ediyor. Mal, gerizekalı başlıyor saydırmaya.

Bu arada pek çok şeyi kıskanıyor. Erkek arkadaşımın bana aldığı yüzüğü görünce gidip aynısının imitasyonunu aldı bijuteriden. Ondan ayrıl deyip duruyor. Neden ben esmerim sen sarışınsın ben çok çirkinim diyor. Sonra kıskançlığını beni küçük düşürmeye benimle dalga geçmeye çalışarak bastırmaya çalışıyor ve bunu insan içinde yapıyor. Giysilerimi alıyor ütü yaparken yaktım diyor. Sevdiğim eşyaları yanlışlıkla kırdığını söylüyor.
Biliyorum çoğu yaşı gereği örnek almasından ya da bazı şeylere imrenmesinden ama çok ileri gitmeye başladı sinirlerimi yıpratmış durumda hareketleri. Daha bir sürü durum var. Annesini de babamı da eksik buluyorum ona karşı yaklaşımlarında. Babama söylüyorum ben ona kızarım diyor. Ben kızmasını değil net bir tavır takınıp yanlış hareketlerinde güzelce uyarmasını istiyorum. Annesine söylüyorum ki onun yanında yapıyor ama o oralı olmuyor. Kötü bir hareketi olduğunda ablasına çekmiş diyor. Oysaki biri bir şeyini övdüğünde ben öğrettim ben alıştırdım diyor.

Karşımda büyük biri varmış gibi de küsemiyorum. Ben bu çocuğa nasıl yaklaşmalıyım ne yapmalıyım hiç bilmiyorum..

Biz de ergen olup sivilceli suratla dunyaya meydan okudugumuzu sandik da senin kardeş bence ergenlikten degil arsizlıktan muzdarip. 14 yaşinda cocuk degil artık genc kız ama sen ne yapsan da ana baba eğitemedikten, karakter oturmadiktan sonra olmuyor.

Evet kardes bu kolay degil ama anne rolü üstlenmeyi birak ve çek kendini kızdan, mesafe koy. Elinden geleni yapmışsin ama anne boyle vurdum duymazken, önünde böyle bir anne figürü varken o kız değismez. Olan sana oluyor, esyalarını da verme kapinı kilitle, kız yeri gelince, tepki koy.

Biz de ergen olup sivilceli suratla dunyaya meydan okudugumuzu sandik da senin kardeş bence ergenlikten degil arsizlıktan muzdarip. 14 yaşinda cocuk degil artık genc kız ama sen ne yapsan da ana baba eğitemedikten, karakter oturmadiktan sonra olmuyor.

Evet kardes bu kolay degil ama anne rolü üstlenmeyi birak ve çek kendini kızdan, mesafe koy. Elinden geleni yapmışsin ama anne boyle vurdum duymazken, önünde böyle bir anne figürü varken o kız değismez. Olan sana oluyor, esyalarını da verme kapinı kilitle, kız yeri gelince, tepki koy.
Çok üzülüyorum zaten iki kardeşiz başka kimsemiz yok diyorum ama son günlerde iyice patlama noktasına geldim. Annesi bazen dolduruyor. Annem de bir sınır çekmemi söylüyor sizin söylediğiniz gibi eşyalarını verme sen de onun bir şeyini istiyim deme diyor. Ben de anneme kızıyordum o benim kardeşim diye. Ama bir sınır çizmenin zamanı geldi sanırım.

Bence hayatında bir otorite eksikliği var. Anne babasının da problemleri görme ve çözüm arama eksikliği var. Sanırım yapabileceğiniz en sağlıklı şey psikolojik yardım almasını sağlamak. Bu, kardeşiniz hasta demek değil, karakteri yanlış şekillenmeden, daha büyük problemler oluşmadan bir bilirkişinin yol göstermesi iyi olur. Umarım her şey yoluna girer :)

Bence hayatında bir otorite eksikliği var. Anne babasının da problemleri görme ve çözüm arama eksikliği var. Sanırım yapabileceğiniz en sağlıklı şey psikolojik yardım almasını sağlamak. Bu, kardeşiniz hasta demek değil, karakteri yanlış şekillenmeden, daha büyük problemler oluşmadan bir bilirkişinin yol göstermesi iyi olur. Umarım her şey yoluna girer :)
Evet psikolojik destek alması gerektiği fikrine katılıyorum. Bu düşünce uzun zamandır vardı bende. Ancak annesi ile babasını özellikle de annesini nasıl ikna ederim bilmiyorum.

sanki siz ebeveynsiniz annesiyle babanız çocuk.
annesi çok şımartmış, babanız da bir şey deyip karımla aramı bozmayayım kafasında. çünkü fikrin sizden geldiği belli olacak, üvey abla kızımızı çekemiyor denecek.
siz çok olgun ve insani bakıyorsunuz, maalesef onlar bunu göremiyor.
bence biraz uzak durun.
ergen olmak demek terbiyesizlik ehliyetine sahip olmak demek değildir.
kardeşim olsa bana mal, gerizekalı dese ya ağzının ortasına bi tane yapıştırırdım ya bi daha muhattap olmazdım siz çok sabırlısınız.

Biraz da ailenin tavırları ile iyice şımarmış ve ben odaklı olmuş tamam ergen olabilir ama bu sizin eşyalara zarar vermesini gerektirmez.Eşyalarınızı zarar vermediği sürece paylaşmayı teklif edin.El hareketlerini sevmediğinizi alıp karşınıza oturup konuşun.Hatta bu tarz hareketler yapmaya sizi rencide etmeye devam ettiği müddettçe örnek olarak:kendisiyle alışverişe çıkmayacagınız söyleyebilirsiniz.

sanki siz ebeveynsiniz annesiyle babanız çocuk.
annesi çok şımartmış, babanız da bir şey deyip karımla aramı bozmayayım kafasında. çünkü fikrin sizden geldiği belli olacak, üvey abla kızımızı çekemiyor denecek.
siz çok olgun ve insani bakıyorsunuz, maalesef onlar bunu göremiyor.
bence biraz uzak durun.
ergen olmak demek terbiyesizlik ehliyetine sahip olmak demek değildir.
kardeşim olsa bana mal, gerizekalı dese ya ağzının ortasına bi tane yapıştırırdım ya bi daha muhattap olmazdım siz çok sabırlısınız.
Bugün hastaydım bunu göre göre insan içinde küçük düşürücü hareketler yapmaya devam etti ve bardağı taşıran son damla oldu. Babamı arayıp durumu anlattım. Annesiyle de konuşacağım psikoloğa götürmelerini önereceğim. Çünkü dayanılmaz bir hal aldı artık. Bugün kafasını duvara sürtmemek için çok sabrettim gerçekten.

Biraz da ailenin tavırları ile iyice şımarmış ve ben odaklı olmuş tamam ergen olabilir ama bu sizin eşyalara zarar vermesini gerektirmez.Eşyalarınızı zarar vermediği sürece paylaşmayı teklif edin.El hareketlerini sevmediğinizi alıp karşınıza oturup konuşun.Hatta bu tarz hareketler yapmaya sizi rencide etmeye devam ettiği müddettçe örnek olarak:kendisiyle alışverişe çıkmayacagınız söyleyebilirsiniz.
Keşke anlasa. Kaç kere konuştum sayısını hatırlamıyorum. Sizin söylediğiniz tarz yaklaşımlarda da bulundum. Zaten hiç umurunda değil bana ne konuşmazsan konuşma gelmezsen gelme modunda baya da kinci yaşına göre benim gibi yufka yürekli değil pek.

üvey olmasanız bacaklarını kırıp eline de verseniz sorun olmayacakken üvey olduğunuz için yapacağınız en ufak olumsuz hareket onun daçmalıklarına değil sizin üvey olduğunuz ve yaşınızın ondan büyük olması sebrbiyle çekememexlik olarak nitelendirilecek.
psikolog deseniz ovvvvvv bizim kıza deli dedi olacak. okulun rehberlik servisi falan deyin.
çok hassas nir konumdasınız hem haklı hem mağdur.
bananıza deyin kardeşim bama bunları söyleyince ben çok üzülüyorum bir müddet biraz uzak kalayım.
bırakın bakalım o bu duruma çözüm üretecek mi?
sizin çok makul çözümlerinizi içselleştirmediği için hiç harekete geçmiyor.
yine geçmezse daha da uzaklaşın.
onlar uğraşsın çözüm bulsun.
Bugün hastaydım bunu göre göre insan içinde küçük düşürücü hareketler yapmaya devam etti ve bardağı taşıran son damla oldu. Babamı arayıp durumu anlattım. Annesiyle de konuşacağım psikoloğa götürmelerini önereceğim. Çünkü dayanılmaz bir hal aldı artık. Bugün kafasını duvara sürtmemek için çok sabrettim gerçekten.
yaca

üvey olmasanız bacaklarını kırıp eline de verseniz sorun olmayacakken üvey olduğunuz için yapacağınız en ufak olumsuz hareket onun daçmalıklarına değil sizin üvey olduğunuz ve yaşınızın ondan büyük olması sebrbiyle çekememexlik olarak nitelendirilecek.
psikolog deseniz ovvvvvv bizim kıza deli dedi olacak. okulun rehberlik servisi falan deyin.
çok hassas nir konumdasınız hem haklı hem mağdur.
bananıza deyin kardeşim bama bunları söyleyince ben çok üzülüyorum bir müddet biraz uzak kalayım.
bırakın bakalım o bu duruma çözüm üretecek mi?
sizin çok makul çözümlerinizi içselleştirmediği için hiç harekete geçmiyor.
yine geçmezse daha da uzaklaşın.
onlar uğraşsın çözüm bulsun.

yaca
Çok haklısınız. Dediğiniz gibi ufacık bir hareketimi yanlış değerlendirecek zihniyetteler. Fikir ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

Ben 33 yasindayim o a kafam atasim geldi. :) Sen masaallah olgunsun, akillisin. Sanirim ne desen kiskancliga yorulacak. En iyisi onun da biraz olgunlasmasini bkle.
İnanın olgunluğumu koruyabilmek için büyük çaba veriyorum son günlerde yoksa benim de sabrım taşmak üzere elimde kalacak :) Umarım olgunlaşabilir. Ergenliğin ötesinde kişiliğiyle ilgili psikolojik bir problemi olduğunu düşünmüyor değilim. Daha küçükken de arada tuhaf davranışları oluyordu annem fark ediyordu ama ben annemin kardeşim hakkında laf söylemesine müsaade etmiyordum. Babam da farkında normal karşılamıyor ancak bir şey de yapmıyor. Normal olduğunu düşünen tek insan annesi.

Evet psikolojik destek alması gerektiği fikrine katılıyorum. Bu düşünce uzun zamandır vardı bende. Ancak annesi ile babasını özellikle de annesini nasıl ikna ederim bilmiyorum.
Hiç o toplara girme en kötü sen olursun. Ayrıca davranışları tipik ergen gibi geldi bana o da 20 ki yaşlarına gelince aranız düzelir ama önümüzdeki 5 yıl boyunca devam edecek bu davranışları malum hormonlar altüst vaziyette canavar gibi olmaları normal.
Ama sen kendini çok kaptırmışsın biraz mesafe koyarsan ilişkiniz düzelebilir örneğin çenene vurunca tepkini ver ve konuşma yeter artık ben senin ablanım ve bana böyle davranacaksan ablalık bekleme benden diye. Bağırıp çağırıp özür dilemeye gelir tipik ergen işte ya

Back
X