- 29 Nisan 2013
- 16.167
- 31.001
- 798
- Konu Sahibi muhursuzpusula
-
- #21
Yorumlarini bakis acini hep begenirim severek okurum. Ilk defa seninle ayni dusunemiyorum. Kusura bakma. Ya hayat o kadar kisa ki. Eskiden olsa seninle ayni dusunurdum ama orta yaslara gelince insanin bakis acisi degisiyor sanirim. Artik ben onemliyim diyorum. Bir kisi icin hele de omur boyu surecek bir ruh hastaligi icin bile bile bu zor hayata evet demek artik bana degmez gibi geliyor. Duzelir diye bekledigimiz evliliklerin duzelmedigini gorup ayriliklar yasarken, duzelmeyecegi kesin bir ruh hastaligi icin omur boyu bir birliktelige imza atmak pek akil kari gelmiyor artik. Seninle ayni dusunmedigim icin uzgunum. Mutlu olmayi istiyoruz hepimiz. Iliskiler de mutlu olmak icindir. Mutsuz olmak icin degil. Ve hep psikologlar soyle der: sen onun annesi degilsin, sen onun psikologu degilsin. Adamin psikologu olmaya gerek yok bence.Tabiki zordur ama manik donemdeyse bunu zaten fark ederdi. Depresyon rolü oynayamaz ister istemez dışa vurur. Psikolojileri bizden daha farklı işliyor çünkü ama onlarda insan iyilesmek için caba gösteriyorsa denemeyi hak eder diye düşünüyorum.
Haklisin. Helimizin ne olacagi belli degil. Ama psikologlarin dedigi birsey de var unutmamamiz gereken: bize hep gercek ruh hastalari gelmez, ruh hastalarinin hasta ettikleri gelir.Kimin ruh sağlığının ne zaman bozulucagini kimse bilemez bu yüzden böyle konuşmak doğru değil diye düşünüyorum. Ne demisler güzelliğe bir sivilce yeter ruh sağlığı da aynen böyle. Şuan çok düzgün psikolojide olan bir insan yaşadığı bir travmatik olayla deli diye tabir edilen ruhsal sinir bozukluğuna sahip olabilir. O yüzden baş ağrısı gibi hap içince gecmeyecek biliyorm. Ama aşk ve inanc bazi şeyler için cabalamaya değer kılar. Ne hasta psikolojiler var tanısı konmamış. Ama tabi tercih meselesi
Teşekkür ederim ve estağfurullah her zaman aynı fikirde olamayiz fikirler paylaştıkça güzeldir. Ben sizi anladım aslında 2 tür seklini de gördüm söylediklerinize de tamamen katılıyorum aslında ama bir insani bu yüzden gozden cikarma fikrini kabullenemedim sanırım. Ama işin özünde siz haklısıniz. İlk türünde dediklerinizin aynısını hissettim 2. Gördüğüm olayda ise o adamin çaresizliği biraz bana dokundu. Yani o insanlarin öyle terk edilip birakilmasi biraz icime dokunuyor çünkü tamamen sucsuzlar aslında işin özünde lakin size de hak vermemek elde değil.Yorumlarini bakis acini hep begenirim severek okurum. Ilk defa seninle ayni dusunemiyorum. Kusura bakma. Ya hayat o kadar kisa ki. Eskiden olsa seninle ayni dusunurdum ama orta yaslara gelince insan bakis acisi degusiyor sanirim. Artik ben onemliyim diyorum. Bir kisi icin hele de omur boyu surecek bir ruh hastaligi icin bile bile bu zor hayata ecet demek artik bana degmez gibi geliyor. Duzelir dite bekledigimiz evliliklerin duzelnedigini gorup ayrilklar yasarken, duzelmeyecegi kesin bir ruh hastaligi icin omur boyu bir birliktelige imza atmak pek akil kari gelmiyor artik. Seninle ayni dusunmedigim icin uzgunum. Mutlu olmayi istiyiruz hepimiz. Iliskiler de mutlu olmak icindir. Mutsuz olmak icin degil. Ve hep psikologlar soyle der: sen onun annesi degilsin, sen onun psikologu degilsin. Adamin psikologu olmaya gerek yok bence.
Baştan ağır geliyorsa girme derim.Kolay bir durum değil.Sevinc ve hüzün uç noktalarda yaşanıyor.Bir dönem surekli umutsuz kendini değersiz hissetmek hüküm sürerken bir dönem neşeli,kararlı hatta zeki,cesur olunuyor.Bazen sizden kopmak isteyecektir.Aslinda bunu kaldıramayacağını bildiği halde bu düşünceler beynini kemirecektir.Ilac tedavisi mümkün inişli çıkışlı dönemler azaltılabilir.Ayrica çocuğunuz da olabilir.Cok zor bi olay ama destek olup sevgiyle samimiyetle yaklaşırsanız durumunun farkında olursanız hayatınızı kolaylastirabilirsiz.Merhaba, herkese iyi geceler
Erkek arkadaşım bipolar rahatsızlığa sahip. özellikle bu karantina döneminde depresyon dönemlerini çok yoğun bir şekilde yaşıyor. İlişkimizin başlarında bana bu rahatsızlığından bahsetmişti ancak o an çok fazla bilgi sahibi olmadığım için yada ilişkimizi de bu denli etkileyebileceğini düşünmemiştim. Şimdi şimdi farkediyorum durumun ciddiyetini.Bu sebepten ötürü ilki şubat ayında olmak üzere 3 kere ayrılık yaşadık ama üçünde de en fazla 2 hafta kadar sürmüştür. İlk ayrılığımızda ben hastalığınında etken olacağını düşünmedim. ama her ayrılıkta cümlesi genelde sen daha iyilerine layıksın benden iyi bir eş yada sevgili olmaz şeklinde oluyor.
Şuan son 1 aydır ikidir ayrılalım görüşmeyelim cümlelerine dönüyor.1 ay önce olduğunda da sonradan yine kendisi döndü beni üzdüğü içinde çok özür dileyip, .ok bunaldığını ve ilişkinin ona o dönemde çok ağır geldiğini sorumluluğunu kaldıramadığını o sebeple bu şekilde davrandığını söyledi. Benim yanımdayken yada benimleyken tüm dert tasalarından kurtulduğunu herşeyi unuttuğunu söylüyor. Ancak en son bugün yine aynı olayı yaşadık, zaten artık o dönemlere girdiğini anlayabiliyorum.
Bende biraz üsteledim aslında biraz olsunda beni düşünmesi gerektiğini vs söyledim. Ben böyle diyince de yine "sen daha iyilerine layıksın benden eş yada sevgili olmaz lütfen görüşmeyelim artık " dedi. Bu dönemde önemli bir karar vermek bende istemiyorum, karar verilmesi gereken mantıklı bir dönem değil. Çünkü normalde bu adam sürekli böyle değil. En azından bu konuda karantina sonrasıda yine hep böyle mi olacak yada olursa psikolojik anlamda bir destek almak isteyecek mi yapacak mı görmem lazım. Eğer tedavi konusunda birşeyler yapmazsa zaten bu şekilde ilerleyebilme şansımız olmayacak çünkü sürekli ayrıl barış bir ilişki olmaz.
Çevrenizde bu rahatsızlığa sahip birileri var mı? sevgilisi bu rahatsızlığa sahip yada kendisi bu rahatsızlığa sahip kişilerin yardımına ihtiyacım var.
Kendisi de bu durumu ocak ayında farkedip psikoloğa gitmesi gerektiğini ve gideceğini söylemişti ama ben açıkcası benim müdahale etmemin yada takip eder gibi sormamın onu rahatsız edebileceğini düşünerek sorgulamadım. Doktorun ona ilaç verdiğini ama düzenli kullanamadığını işini etkilediğini ve özel sektörde çalıştığı içinde onu olumsuz etkileyebileceğini söylemişti. Sonrasında bir ayrılık yaşadık ve benimle tekrar iletişime geçtiğinde bu kadar kötü olabileceğini tahmin etmediğini tedavisine düzgün bir şekilde devam etmek istediğini söyledi. Bende eğer istiyorsan ben yanında olabilirim birlikte gidebiliriz dediğimde istemişti. Ancak sonrasında pandemi sebebiyle zaten yapamadık hiç birşey. En son görüşmemizde de ben kendisine bu şekilde kendisininde zarar gördüğünü ona verdiğim sözü hatırladığımı ve karantina sonrasında yapalım falan dediğimde espriyle bak birini buldun o da arızalı çıktı falan dedi.Sevgili iken kaldirabilmekte cok zorlaniyorsan bir de ilersini düşün derim. Gerçekten yıpratıcı bir hastalık kendinden çok cevresini yipratiyor bu hastalar. Gerçekten tedavi olacak ve buna kendisinin psikolojiside hazırsa tabiki onun çabala derim. Ama hic sallamiyorsa yapacak bir şey yok
kendimde psikiyatri ile görüştüğünü hem ondan duymuştum hemde enabızında ve evinde tesadüfen psikiyatri ile alakalı kağıtta gördümBen artık kımseye guvenmıyorum.gercekten bıpolar oldugunu ne bılıyorsunuz sadece kendısının soylemı mı
İlk örnekteki kişi son anda kurtardı kendini bu tarz birinden kendi hayatida kayoyordu resmen 2. Ornekteki yillarca yıllarca katlanmış ama artık kendisinde de ne mantık ne doğru düşünme yetisi kalmıştı gördüğüm kadarıyla ama o an o karşısındaki adam çok caresiz ve susuyordu sadece normal bir insana etmeyeceginiz hakaretleri kadın siraladi herkesin içinde ve adam sustu. Sanırım bendeki biraz bunun etkisi ama kadina da asla suc bulamam çünkü yasadiklari cok agir seylerdi.1. ninde yasadiklari cok cok agor seylerdi. Manik doneminde iken. Allah herkese yardim etsin. Sanırım cok duygusal bakarakta yanlış yonlendirmek olmaz. Ben yine uğraşma diyemem ama konu sahibinin cok dusunmesi ve elini kayanin altina koyacagini bilmesi gerekli bencede ilkinde de yorumum bu sekildeydi zaten ama biraz daha realist dusunmemi sağladığınız için teşekkürler.Haklisin. Helimizin ne olacagi belli degil. Ama psikologlarin dedigi birsey de var unutmamamiz gereken: bize hep gercek ruh hastalari gelmez, ruh hastalarinin hasta ettikleri gelir.
Bipolar hastalik genetik ayni zamanda. O adsmdan bahsetmiyorum ama kizimiz bu iliskiye devam ederse sence ruh sagligi boyle mi kalacak? Hayir. Zamanla onun da ruh dengesi bozulacak. Bence gerek yok bu kisiyle ugrasmaya.
Müthişşşşş bı tespitManik donemde olup da ben sana layik degilim diyerek baskalarini cepte tuttugu donem de olabilir. Bilemeyiz. Ama sonucta bipolar biriyke zordur hayat.
Bu tarz kisiler peynir ekmek yer gibi yalan söyler hatta yalan soylemez sana bir hikaye uydurur anlatır ve sende yersin. Yememen imkansiz çünkü sana anlatmadan önce zaten kendi inanmıştır. Durumu ne, ataklari nasıl hic bilmiyoruz madem ki cabalayacaksin kendini çok âşık etmeden bekle ve pandemi bitince psikologa birlikte gidip görüşün ona göre bir yol cizersin kendine. Ama sadece onun soylediklerine hemen inanma. Belki bipolardir belki başka bir psiyatrik hastalıktır önce guzelce arastirilsinKendisi de bu durumu ocak ayında farkedip psikoloğa gitmesi gerektiğini ve gideceğini söylemişti ama ben açıkcası benim müdahale etmemin yada takip eder gibi sormamın onu rahatsız edebileceğini düşünerek sorgulamadım. Doktorun ona ilaç verdiğini ama düzenli kullanamadığını işini etkilediğini ve özel sektörde çalıştığı içinde onu olumsuz etkileyebileceğini söylemişti. Sonrasında bir ayrılık yaşadık ve benimle tekrar iletişime geçtiğinde bu kadar kötü olabileceğini tahmin etmediğini tedavisine düzgün bir şekilde devam etmek istediğini söyledi. Bende eğer istiyorsan ben yanında olabilirim birlikte gidebiliriz dediğimde istemişti. Ancak sonrasında pandemi sebebiyle zaten yapamadık hiç birşey. En son görüşmemizde de ben kendisine bu şekilde kendisininde zarar gördüğünü ona verdiğim sözü hatırladığımı ve karantina sonrasında yapalım falan dediğimde espriyle bak birini buldun o da arızalı çıktı falan dedi.
Evet belki terk etmek gibi goruluyor disaridan bakinca. Haklisin. Ama terk edildi hissedilmesin diye omrumuzu mutsuz gecirmeye de gerek yok. Bipolar kisiler zaten hep dengesiz yasar hayati. Bir bakarsin manik atak gecirir asiri derecede para harcar, kumar oynar, kendi de neden yaptiginj bilmez. Sonra bir bakarsin yerle yeksan. Depresif... kafasini kaldiramaz. Yani onun hayati hep boyle surup gidecek. Ee karsimiza cikan her sevgilimizi terk etti dusunmesin diye ayrilmasaydik bize de yazik degil mi peki? Isin bir de o tarafi var. Adama yazuk olmasin derken kendimize yazik ediyoruz. Evlilik degil ki bu, ona hastalikta saglikta diye verdigimiz bir soz yok. Nisanli iken bile olmuyorsa evli iken bosanmak zor simdiden ayril diyen bizleriz. O zaman bu dusunceyle kimse ayrilamaz ki. Bilmiyorum ya. Artik farkli bakiyorum hayata. Belki sizlere gore daha yaşim fazla ve daha az zamanim kaldigi icindir. Ama kisacik hayati mutlu yasamaliyiz. Olmayacak birseyleri oldurmaya calismakla gecmemeli omur.Teşekkür ederim ve estağfurullah her zaman aynı fikirde olamayiz fikirler paylaştıkça güzeldir. Ben sizi anladım aslında 2 tür seklini de gördüm söylediklerinize de tamamen katılıyorum aslında ama bir insani bu yüzden gozden cikarma fikrini kabullenemedim sanırım. Ama işin özünde siz haklısıniz. İlk türünde dediklerinizin aynısını hissettim 2. Gördüğüm olayda ise o adamin çaresizliği biraz bana dokundu. Yani o insanlarin öyle terk edilip birakilmasi biraz icime dokunuyor çünkü tamamen sucsuzlar aslında işin özünde lakin size de hak vermemek elde değil.
Bende şuan gerçekten iki düşünce arasında kalmış durumdayım. Hani adamı tanıdığım ilk andan beri çok sık bu şekilde olsaydı gerçekten şuan bu konuyu dahi açmadan ağlayarak sızlayarakta olsa bırakırdım. Belli ki kendini hiç düzeltmiyor ve bu şekilde devam ediyor diye.Teşekkür ederim ve estağfurullah her zaman aynı fikirde olamayiz fikirler paylaştıkça güzeldir. Ben sizi anladım aslında 2 tür seklini de gördüm söylediklerinize de tamamen katılıyorum aslında ama bir insani bu yüzden gozden cikarma fikrini kabullenemedim sanırım. Ama işin özünde siz haklısıniz. İlk türünde dediklerinizin aynısını hissettim 2. Gördüğüm olayda ise o adamin çaresizliği biraz bana dokundu. Yani o insanlarin öyle terk edilip birakilmasi biraz icime dokunuyor çünkü tamamen sucsuzlar aslında işin özünde lakin size de hak vermemek elde değil.
Yok yok bu farklı bakış açısı aslında daha kendini koruyucu ve mantıklı olan bipolar kişiler avcuna aldiginda kişiyi zaten seninde psikolojin alt üst oluyor. Ve bir şekilde sende yuksek ihtimal onun bağımlısı oluyorsun. En iyisi yol yakinken dönmek. Ama eline gectiyse sadece kanıtlar onu caydirici etkiye sahip olabilir. Çünkü genelde bu tarz kisilerin ellerinde olan kisilerde dinleyip gerceklestirememe aktif oluyor malesef. Belkide bambaşka bir psikolojik rahatsızlığı vardır tabii bir doktorla sınırlı kalinmamasi taraftarıyım. Umarım konu sahibi kendi için hayırlı olani secer.Evet belki terk etmek gibi goruluyor disaridan bakinca. Haklisin. Ama terk edildi hissedilmesin diye omrumuzu mutsuz gecirmeye de gerek yok. Bipolar kisiler zaten hep dengesiz yasar hayati. Bir bakarsin manik atak gecirir asiri derecede para harcar, kumar oynar, kendi de neden yaptiginj bilmez. Sonra bir bakarsin yerle yeksan. Depresif... kafasini kaldiramaz. Yani onun hayati hep boyle surup gidecek. Ee karsimiza cikan her sevgilimizi terk etti dusunmesin diye ayrilmasaydik bize de yazik degil mi peki? Isin bir de o tarafi var. Adama yazuk olmasin derken kendimize yazik ediyoruz. Evlilik degil ki bu, ona hastalikta saglikta diye verdigimiz bir soz yok. Nisanli iken bile olmuyorsa evli iken bosanmak zor simdiden ayril diyen bizleriz. O zaman bu dusunceyle kimse ayrilamaz ki. Bilmiyorum ya. Artik farkli bakiyorum hayata. Belki sizlere gore daha yaşim fazla ve daha az zamanim kaldigi icindir. Ama kisacik hayati mutlu yasamaliyiz. Olmayacak birseyleri oldurmaya calismakla gecmemeli omur.
Sonandaya yazdığım son iletime bakin lütfen. Düşündüğüm gibi eline almış olabilir sizi bu tarz kisiler size resmen bir pembe panjurlu ev hayalinde gibi hissettirir. Zaten o yüzden kopmak zordur. En degerli siz gibi aslında her şey mükemmel ama bir anda anlamsiz kara bulut gelmiş gibi hep bir ikilemde kalirsiniz bu ikilem sizi asla bir adim ileri taşımaz. Ama olayin sonunda ben.bunlari nasıl ve neden yaptım dersiniz. Anlam bile bulamazsiniz. Ben en son yanimda yasanan travmatik durumdan etkilendigim için biraz daha duygusal yaklaştım ama aslında üzgünüm savassanizda yenilen taraf siz olabilirsinizBende şuan gerçekten iki düşünce arasında kalmış durumdayım. Hani adamı tanıdığım ilk andan beri çok sık bu şekilde olsaydı gerçekten şuan bu konuyu dahi açmadan ağlayarak sızlayarakta olsa bırakırdım. Belli ki kendini hiç düzeltmiyor ve bu şekilde devam ediyor diye.
Ama onunla o kadar güzel zamanlarda geçirdik ki her zaman böyle olmadığını gördüğüm için vazgeçmek mantıklı gelmiyor. Ve her iki gidişininde dönüşünde de o çaresizlik eksiklik yada sevgiye bağlılığa olan ihtiyacını gördüğümde savaşmaya değer gibi geliyor.
Evet tamda böyle aslında.Öncesinde de aynıydı ama atak dönemi sonrası görüşmelerimizde dahi önümüzdeki sene evlenecekmişiz zaten tüm planlarımız böyleymiş gibi hareket edip hep böyle söylüyor.Sonandaya yazdığım son iletime bakin lütfen. Düşündüğüm gibi eline almış olabilir sizi bu tarz kisiler size resmen bir pembe panjurlu ev hayalinde gibi hissettirir. Zaten o yüzden kopmak zordur. En degerli siz gibi aslında her şey mükemmel ama bir anda anlamsiz kara bulut gelmiş gibi hep bir ikilemde kalirsiniz bu ikilem sizi asla bir adim ileri taşımaz. Ama olayin sonunda ben.bunlari nasıl ve neden yaptım dersiniz. Anlam bile bulamazsiniz. Ben en son yanimda yasanan travmatik durumdan etkilendigim için biraz daha duygusal yaklaştım ama aslında üzgünüm savassanizda yenilen taraf siz olabilirsiniz
Şuan için tedaviye dair herhangi bir şey yapamıyor ancak karantina öncesinde ocak ayı gibi başladığını söylemişti. Benimde fikrim biraz bu yönde, karantina sonrasında bu durumu konuşup ona göre kararımı vereceğimTedavi alıyor mu? Bu hastalık herkeste aynı ağırlıkta olmuyor bazılarının hayatını yaşanmaz haşe getirirken bazıları tedaviyle hiç atak geçirmeden yıllarca yaşayabiliyor atağında da hafif ataklar oluyor.
Karantinadan sonra tedavi konusunu konuşun ve bir süre gözlemleyin derim.
Bu kişilerin manipülasyon gücü çok ama çok yüksektir 1. ornegi görmüş olan ben bile bir an 2. ornektekini düşünüp tongaya geldim kaba tabirle. Oradaki kadının yerine tekrar koyunca veEvet tamda böyle aslında.Öncesinde de aynıydı ama atak dönemi sonrası görüşmelerimizde dahi önümüzdeki sene evlenecekmişiz zaten tüm planlarımız böyleymiş gibi hareket edip hep böyle söylüyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?