Erkek Kardeşim

Bizde dört kardeşiz. O sonuncusu. Maalesef anne ve babamda suçlu. Hiç sınır koyamadılar. Şimdi çıkıyor acısı.

Haklısınız. Anne ve babamda kabahatli. Hep boşver çocuktur alalım edelim bu sefer son modundalardı. Ama bizim ki her istediğini bir şekilde yaptırdı.

İşte sorun burada. Çocuk hep aynıdır aslında. Üç yaşındayken hayır denmeyen çocuk da ısrar eder istediği alınsın diye, on üç yaşında da aynısını yapar. Küçük çocuklar aileyi kandırmayı iyi bilir ve herkes "aaa bu daha küçük ben yavruma kıyamam" diyerek dediğini yapar ama büyüyünce de "neden bu kadar doyumsuz oldu" der halbuki sorun çocuktan ziyade gördüğü toleransta ve ondan aldığı güçle ısrarla, ağlayarak istemeye devam eder.
Bizim evde hayır dendi mi o evet olmazdı ben de öyleyimdir ısrardan pek hoşlanmam. Komşumun ilkokula giden bir kızı var hayır dendi mi "nooooluurrrr diye ısrar eder ağlar zırlar " annesi önce hayır der ikincide hayır diyemez o da alışmış bana karşı da çok ısrarı olmuştur ama hayır denince de trip atar. Çünkü ailesi şımartmış.
Sizin için anne baba hatalı deyip suçlamak istemedim, niyetim bu değildi sadece gençlik böyle demek yerine kaynağına inmek gerekiyor. Etrafımda çok örneği var zamanında aileden tolerans görmemiş katı yetişmiş, şimdiyse kendi çocuklarına inanılmaz anlayışlı bir dediğini iki etmiyorlar ama sonra da bu çocuk bizi takmıyor, bizi dinlemiyor, çok doyumsuz diye şikayet ediyorlar.
Sizin abla olarak yapacağınız şey onu anladığınızı, yanında olmak istediğinizi ama bütçe konusunda maalesef babanızın koyduğu sınırlara uymak zorunda olduğunuzu kardeşinize anlatmak. Ben de kardeşimi karşıma oturtur ablacım neyin var der, onu dinlemeye çalışırdım. Ailem illallah etmişken bir şekilde ben korurdum onu o da bana güvenip içini dökerdi. Yani biraz aileyle kardeş arası köprü olmanız lazım

herkesin monta ayakkabiya ihtiyaci vardir ama butce dahilinde alinir ihtiyaclar
benim 9 yasindaki oglum bile param yok diyorsam tamm annecim der israr etmez hicbirseye
simartmamak lazim cocuklari ve egitim sart
Küçükken anlıyorlar da Ergen olduklarında bir başka oluyorlar.
9-10 yaşındayken bana tamam anne diyen oğlum bu sene 300 civarı botu aldırmak için elinden geleni yaptı.Arkadaşları o marka gidiyormuşta o da o tarzı begeniyormuşta neler neler...

mutlaka isterler neticede cevre faktoru o yas grubu icin cok cok onemli ama kurallar olmali ve cocuklar bu kurallara uymali diye dusunuyorum , cocugum da halden anlamayacaksa kim anlayabilir ki?
ben ergenken ailemin durumu cok iyiydi ve genelde her istedigim alinirdi ama zaman zaman sıkıntılar yasandigi da olurdu ailen aciklardi durumu , bir sure kemer sikacagiz derlerdi peki derdim , insallah benimkiler de benim kadar anlayisli olur
ama ailenin imkani yokken direten ve olay cikaran cocugu benim aklim pek almiyor yine de buyuk konusmak istemem

Ben babanızın yerinde olsam part time ya da sadece haftasonları çalışabileceği bir işe sokardım kardeşinizi. Kendi parasıyla da istediğini alabileceğini söylerdim. Bir süre çalıştıktan sonra para kazanmanın kolay olmadığını ve paranın değerini anlar. Kazansa bile hepsini kıyafete yatırmaya kıyamaz. Ama en azından hayatın zorluklarını görür. Yurtdışında çoğu ülkede uygulanan bir yöntem, gayet etkili bence.

Yaz tatilinde babamın yanında çalıştı. Biriktirdi parasini yeni telefonu için babama verdi. Babam da üstüne ekstra para koydu alındı telefon. Sanırım bu sadece kardeşimin sorunuda değil lüks tüketim ve gösteriş gençler için önemli bir hal aldı.

ya bir de şu var,
örneğin ben 4 yaşındaki oğluma lisanssız ürün bulamıyorum çoğu yerde, illa yok disney, yok marvel, yok bilmem ne çizgi filminin karakteriymiş, onlarsız ürün yok, dolayısıyla lisans ücreti de ekleniyor fiyata, oh yani.

ya çocuğa lisanssız nevresim takımı alıcam diye gezmedik mağaza bırakmadım, sonuçta bulamadım

konuyla alakası yok belki ama çok dertliyim bu konuda, kaynadım araya, kusura bakmayın.

Bu zaten bir kitle sorunu....Tek benim kardeşimde olsaydı keşke...

Ahh o postallardan ben de ne çok istemiştim. :)) Ama ayağımda botum vardı yeni niye alsınlardi ki. Sonraki senelerde daha da güzelini almışlardı. Taksitle. Onu da en az beş yıl giymisimdir. Bir de 3310 um olsun istemiştim çok. O da olmadı ama indirimde daha güzel renkli ekran bir telefon denkgeldi onu aldık.

Velhasıl sabredip beklemeyi öğretmek gerek cocuklara. Bu zaman da daha zor tabiki. Ama bir orta yol bulmak lazim.

Benim kardesim 30 yasinda hala ole.allahtan cok erken yasta is guc sahibi olduda kendi karsiladi.zaten babamdan isteyeck bir cocuk degildi.
Ama isin kotusu bizede aynisini alir yapar.kizim dayisi sayesinde benim bilmedigim marka isimleri biliyor.
Ergenlik diycem ama degil tarz stil herhalde.

Bugün cat marka botun fiyatı 400 tl ama ne var ki sadece 3 ay giyecek ve belki senelerce kullanacak birde böyle bakın her kış yeniden alsanız 100-150 derken astarı yüzünü geçiyor. Sağlam dayanıklı bir ürün alın en azından 3-5 sene giyer. Ergense üstüne gitmeyin anlamaya çalışın ılıman yaklaşım ki sorunları çözebilin aksi takdirde ergenlerde ki cesaret kimsede Yok yanlış şeylere yönelebilir aileden uzaklaştıkça

Ama ergen o

Hem ayağı büyür hem gecesi geçer

Cat botumu üni 1 de aldım eylül mayıs arası iki yıl giydim

Hala sağlamdı da ağır diye bıraktım

Lakin konudaki ergenin ayağı büyür giyemez ki

Oğlumun english home nevresim takımı var

Yeşil puantiyeli

Full pamuklu Kocaman boyası baskısı yok

Haklısın piyasada ürün yok pompalıyor kapitalist düzen

İnternettende alın. Ben de lisanslı ürün sevmiyorum. Kızıma okul cantasında aldım 15 liraya decathlon'un.

Şimdi ki ergenlerin problemleri aynı hep galiba... marka merakı.
Kendi parasını kazanırsa harcayamaz. Part time falan bir işte çalışsın bence.

Bırakın kızsın.
Açlıkla, yoklukla terbiye olmaya ihtiyacı var artık çocukların.
Çok kafaya takmayın biraz tamahkar olsun!

Benimde kardeşim böyle herşeyi marka olacak. Üniversiteye gidiyor ve harçlik felan yetiştiremiyoruz. Ama şu var yazlari kendisi çalışıyor ama onuda hemen harcadi yani kendisi çalışması birşey değiştirmiyor maalesef.

Kendi neslim dahil bizden sonrasında marka merakı söz konusu, doğrudur. Ama insan parayı kaybettiğinde, yaşamsal faaliyetlerini yerine getiremediğinde anlıyor bazı şeylerin kıymetini. Bence kardeşinizin her dediğine he demeyin, harçlığını az tutun, ne bileyim aslında bir işte falan çalışsa(öğrencilerin part time çalıştığı) oradaki insanların da durumunu görür kendisinin ne kadar şımarık olduğunu da anlar belki. Benim yaptığım bir staj bile bana bazı şeyleri görmemi sağlamıştı zamanında, daha çok tasarrufu öğrenir oldum mesela. Çünkü kendim dışındaki bir öğrencinin zor şartlarda okuduğunu fark etmiştim kız üniversite sınavına gazeteden kıponla aldığı kitapla hazırlanmış düşünün.Bu bile bana bir şey kattı. İhtiyaçlar için paraya kıyılabilir ama bir şeyi eskitmeden yenisini alma isteğine engel olun.

Kendi parasına kıyamaz hiç merak etmeyin. Bana çok tanıdık geldi
kendi parasına da kıyar
benim eşim bekarken 700 tl lik hırka gıyıyormus
şimdi evliyiz hep ben frenlıyorum ve ev kredimiz var yoksa yıne alacak
ailesinin durumu cok ıyıymıs
ne istese almıslar ama hata etmısler bence
koca adam hala al dıye onay versem 700 tl ye hırka alacak kendıne

Doğrudur, kiminin de canı çıkıyor huyu çıkmıyor Benim kardeşim de tıpatıp aynıydı. Annesinin biriciği ne istediyse alındı. Şimdi çalışıyor, 4000 e yakın maaş alıyor. Lojmanda kalıyor, 3 öğün yemeği işte yiyor , yalnızca takım elbise ve eşofmanla dolaşıyor. Bir şey istedin mi param yok diyor. Kendi parası çok kıymetli oldu.

Şimdiye kadar her dediği olduysa, isteklerini kolay elde ettiyse kıymet bilmemesi hor kullanması çok normal.
Hele bir isteklerine hemen ulaşamasın, hedeflesin uğraşsın ve çaba göstersin bak nasıl kadir kıymet biliyor.
Her dediğine hee denilen insanlar çok doyumsuz oluyorlar ve hem dikkat dağınıklığı hemde sorumsuzluk ekleniyor üstüne.
Şımartılmış bir ergen gördüm ben

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…