Eş ve şive..

anatolia35

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Kasım 2011
155
14
66
İzmir
Günaydin arkadaslar, bu sefer sorun bambaska :)

Haftasonundan beri esimle küs sayiliriz, dogru düzgün konusmuyoruz, sacma sapan sebeblerden dolayi dahada cok sinir oluyoruz biribirimize..
Konu su: Esimin şivesi ve benim şivem. Ikimizde yurt disinda kaliyoruz, hatta ayni memleketten geliyoruz, ama sivelerimiz cok degisik. Esimin ve ailesinin ege sivesi cok bastiriyor, bazen hic anlamadigim kelimeler kullaniyolar, anlamayip sordugumda da "şehirli bu" diyolar. Benim türkcem daha düzgündür, cünkü ailem hep güzel konusmaya gayret etmislerdir.
Cumartesi günü esime birsey sordum, dalga gecti su konusmandan kurtulmicanmi artik diye, bende sürekli alay konusu oldugu icin cikistim, beni zamaninda böyle begendin böyle kabul et, ben senin konusmanla dalga geciyomuyum diye.
Baska bi zaman, eger bir gün cocuklarimiz olursa düzgün türkce konnusmayi ögreticem demistim, cok kizmisti benim artist cocuklarim olmicak hepsi ben gibi konuscak diye. Burda en az 4-5 seneden bahsediyoruz, ama baya bi sinir olmustum.

Önerileriniz varsa ne gibi seyler olabilir, ve aranizda buna benzer olaylarla karsilasaniniz oldumu daha önce? :44:

canım allah aşkına ya diksiyon kursuna gönder bence eşini bu ne saçmalık
hala şiveyimi savunuyor en çok takıldığım konudur bu sanki bi marifet,
kendi becerisizlikleri düzgün konuşamamaları emin ol.

çocuklar tabiki en güzel istanbul türkçesiyle konuşmalı, siz hiç şiveli devlet büyüğü gördünüz mü yada şiveli doktor,
ne yapmayı düşünüyorsun çocukları sor istersen eşine
böyle genç insanların cahil düşünmesi çok üzücü

benim 31 yaşında ki eşimi bile uyarırım ben hemen düzeltir sözcüklerini
gelişime açık olmak önemlidir.

bence gereksiz bir tartışma eşinizin türkçesi bozuk olduğu için sizden çıkarıyor acısını .siz daha düzgün konuşuyorsanız batıyordur büyük ihtimalle .eski sevgilimde şiveli konuşuyordu mesela anadoludan gelmişti ben istanbulda doğdum büyüdüm ailemde şiveli konuşan kimse yok düşün ama onun öyle konuşması benim hoşuma gidiyordu hatta tatlı geliyordu bana bilmem bende mi tuhaflık var acaba ?

şiveli doktor gördüm canım hatta büyük çoğunluğu diyebilirim hatta eski sevgilim di kendisi .

aynı memleketlisiniz ve eşinizi anlamıyorsunuz öylemi.aynı dili konuşmayan insanlar bile bir arada yaşayınca birbirlerini anlıyorlar.

Şive sahibi olmak kötü birşey değildir. Ha deyince düzeltilebilecek birşey hiç değildir. Şiveli devlet büyüğü gördünüz mü demişsiniz ama Meclis'in yarısından çoğu şiveli konuşur. Süleyman Demirel cumhurbaşkanı bile oldu, şivesi vardı. Nice bakanlar sayabilirim size. Şiveli doktor da çok var. Mesela benim kayınbiraderim. Hem de alanında iyi bir doktordur. Eşimin ortağı bir avukat büyüğümüz de gayet şiveli konuşur ancak Ankara'nın en iyi 10 avukatının arasında sayılır. Yine bir tanıdığım, şivesinde hiç bozulma olmadı ancak vergi düzenlemeleri dendi mi herkesin aklına o gelir. Yani şive ile aklın, bilginin, başarının bir ilgisi yoktur.
Konu sahibinin konusuna dönersek konu sahibi de eşi de haksız. Sırf karşılıklı inatlaşma için böyle konuşuyorlar bence.

Yok yok, bu dertlerimin en hafifi

Hic kiskaniyor ifadesini vermiyor ama. En ufak bi örnek vereyim, ben naneye "nane" diyorum, o "nana" diyo, ben ne zaman nane desem sanki düzeltirmis gibi "nana" diyor, SINIR oluyorum!
Daha bir cok sey var, kesinlikle diksiyon dersi falan almaz. Bana dizilerden cikip gelmissin sen diyor, halbuki hic dizi izlemem. Beni taklit edecegi zaman yapmacik bi istanbul sivesi kullanir, ben öyle konusmuyorum dedigimde dahada abartir konusmasini.
Süreklide ters cevap vermek istemiyorum, yoksa aramiza sogukluk giricek sirf şive yüzünden..
Yanlis anlamayin, kesinlikle kücük görmüyorum, hatta ilk baslarda tatli geliyordu taaki dalga gecesiye kadar.. Sanki sorun bendeymis gibi hissettirince deli oluyorum

konu sahibi üstelik 1,5 yıllık evliymiş ve hala eşinin konuşmasını anlamıyor

Hayatinizda sorunmu yok? Bende yurtdisindayim ve Türkiyenin heryerinden arkadasim var gayet güzel anliyorum hatta bazen hosuma bile gidiyor siveleri..Umarim hatayiniz boyunca en büyük sorununuz bu olur...

Hayatinizda sorunmu yok? Bende yurtdisindayim ve Türkiyenin heryerinden arkadasim var gayet güzel anliyorum hatta bazen hosuma bile gidiyor siveleri..Umarim hatayiniz boyunca en büyük sorununuz bu olur...

Benimde her memleketten arkadaslarim var, ama siz konuyu saptiriosunuz biraz. Ben esimin her demek istedigini anliyorum, bazen cümlelerinde kelimeler oluyo anlamadigim soruyorum, o da "dizi karakteri mübarek" diye tersliyo. En kücük sorunum bu hayatimdaki, bu konuyu acarken bile acaba bana inanirlarmi diye actim, diger konularimi oku istersen :)

konu sahibi üstelik 1,5 yıllık evliymiş ve hala eşinin konuşmasını anlamıyor

6 aylik evliyiz, 1,5 yil nerden cikti :)
Ben buraya sadece acaba ne yapmam icin önerilerinizin olup olmadigini sormak icin yazdim. Gülünc duruma düsmek icin degil. Esimle aramizdaki bu sorunu en güzel nasil halledebiliriz diye yardim istiyorum sadece.

pardon tarihi yanlış gördüm demek ki

siz aynı yörelisiniz ve 6 aydır aynı evde yaşadığınız halde eşinizi anlamamanız garip değil mi
sen konuşmayı kafaya takıp sürekli eşini düzeltme gereği duyduğun için eşin inadına yapıyor.sen de boşver.takılacak bir durum değil.sen umursamayınca o da bırakır

nasıl çömzüm oldu mu

Yanlis anlasildi, ben esimi noktasina virgülüne anlarim, bazi kelimeler oluyor anlamadigim sadece, buda gayet normaldir zaten. Güzel türkcedede "acaba o ne demek" diye sordugum seyler oluyor yani. :)

Ben konusmayi kafaya takmiyorum, esim istedigi gibi konussun, yeterki benim konusmamla sanki yanlismis gibi dalga gecmesin.
Bu konu hakkinda konusmustuk zaten, "ben seninle dalga geciomuyum" diye sorunca "hele bi dene istersen" diye cikismisti. Ben takmam kafama böyle seyleri aslinda, ama ilerde cocugumuz olursa onlarin ben gibi konusmiycagini söyleyince kiziyorum. Yine kücük gördügüm icin degil, ama bu durumda esim beni kücük görüyor, ben ona kiziyorum..

bence bırak ne hali varsa görsün,ayy anlamıyorum bazen bu erkekleri...hem dalga geciyor hem de sen ona seninle dalga geciyor muyum ben deyince hele bir dene istersen diyor,kusur bakma sekerim ama kıro senin bu kocan hiç düşme üstüne bosver,cocuklar olunca da senin gibi konusurlar zaten,bosuna anadil dememişler değil mi,cocuklar annelerinin dilini kaparlar.

bebeğinle kendin ilgilenirsen sorun olmaz.sürekli seinle olduğu için senin gibi konuşur,ayrıca eşinle bu konuda zıtlaşma

Bende diyorumki hergün ayni evde yasamadigimiz arkadaslari bile anliyoruz..Sizde esinizi hayli hayli anlarsiniz..Ha dersenizki binde bir kelimesinin ne demek oldugunu anlamiyorum, o zamanda acin google bakin madem esiniz tersliyor...Hayatinizdaki en büyük sorununuz buysa bende size cok güzel bir dua gönderdim anlayabilirseniz..Yine söylüyorum umarim hayatinizdaki en büyük sorun bu olur...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…