- 17 Kasım 2011
- 6.645
- 547
- 148
- Konu Sahibi anatolia35
-
şiveliler alınıyor :)
Şive sahibi olmak kötü birşey değildir. Ha deyince düzeltilebilecek birşey hiç değildir. Şiveli devlet büyüğü gördünüz mü demişsiniz ama Meclis'in yarısından çoğu şiveli konuşur. Süleyman Demirel cumhurbaşkanı bile oldu, şivesi vardı. Nice bakanlar sayabilirim size. Şiveli doktor da çok var. Mesela benim kayınbiraderim. Hem de alanında iyi bir doktordur. Eşimin ortağı bir avukat büyüğümüz de gayet şiveli konuşur ancak Ankara'nın en iyi 10 avukatının arasında sayılır. Yine bir tanıdığım, şivesinde hiç bozulma olmadı ancak vergi düzenlemeleri dendi mi herkesin aklına o gelir. Yani şive ile aklın, bilginin, başarının bir ilgisi yoktur.
Konu sahibinin konusuna dönersek konu sahibi de eşi de haksız. Sırf karşılıklı inatlaşma için böyle konuşuyorlar bence.
Benim kimseye bi zararim yokki, kim nasil isterse öyle konussun. Kimseyle ne dalga gecerim nede siveni degistir derim. Tek deli oldugum yön, ben sivesiz konusuyorum diye dalga gecilmesi. Ama bundan sonra bunuda duymamazliktan gelicem, nasil olsa cocuklarim ben gibi konusur ilerde
Cisu, örneklerin icin tesekkür ederim, Allah hepsinin yardimcisi olsun, herseyin basi saglik bunu hepimiz biliyoruz. Ama ben su an zaten depresyon gecirmenin esiginden döndüm, piskolog tedavisi görüyorum esimin ailesinin bana yaptiklari seylerden dolayi. Lütfen yazimi kücümseme o yüzden, buraya "`bir derdim var"' bölgesi acildiysa, isteyen istedigi derdi yazabilir.
Allah baska dert vermesin diyen bayanlarada tesekkür ediyorum.
Günaydin arkadaslar, bu sefer sorun bambaska :)
Haftasonundan beri esimle küs sayiliriz, dogru düzgün konusmuyoruz, sacma sapan sebeblerden dolayi dahada cok sinir oluyoruz biribirimize..
Konu su: Esimin şivesi ve benim şivem. Ikimizde yurt disinda kaliyoruz, hatta ayni memleketten geliyoruz, ama sivelerimiz cok degisik. Esimin ve ailesinin ege sivesi cok bastiriyor, bazen hic anlamadigim kelimeler kullaniyolar, anlamayip sordugumda da "şehirli bu" diyolar. Benim türkcem daha düzgündür, cünkü ailem hep güzel konusmaya gayret etmislerdir.
Cumartesi günü esime birsey sordum, dalga gecti su konusmandan kurtulmicanmi artik diye, bende sürekli alay konusu oldugu icin cikistim, beni zamaninda böyle begendin böyle kabul et, ben senin konusmanla dalga geciyomuyum diye.
Baska bi zaman, eger bir gün cocuklarimiz olursa düzgün türkce konnusmayi ögreticem demistim, cok kizmisti benim artist cocuklarim olmicak hepsi ben gibi konuscak diye. Burda en az 4-5 seneden bahsediyoruz, ama baya bi sinir olmustum.
Önerileriniz varsa ne gibi seyler olabilir, ve aranizda buna benzer olaylarla karsilasaniniz oldumu daha önce? :44:
Yanlis anlasildi, ben esimi noktasina virgülüne anlarim, bazi kelimeler oluyor anlamadigim sadece, buda gayet normaldir zaten. Güzel türkcedede "acaba o ne demek" diye sordugum seyler oluyor yani. :)
Ben konusmayi kafaya takmiyorum, esim istedigi gibi konussun, yeterki benim konusmamla sanki yanlismis gibi dalga gecmesin.
Bu konu hakkinda konusmustuk zaten, "ben seninle dalga geciomuyum" diye sorunca "hele bi dene istersen" diye cikismisti. Ben takmam kafama böyle seyleri aslinda, ama ilerde cocugumuz olursa onlarin ben gibi konusmiycagini söyleyince kiziyorum. Yine kücük gördügüm icin degil, ama bu durumda esim beni kücük görüyor, ben ona kiziyorum..
Şive sahibi olmak kötü birşey değildir. Ha deyince düzeltilebilecek birşey hiç değildir. Şiveli devlet büyüğü gördünüz mü demişsiniz ama Meclis'in yarısından çoğu şiveli konuşur. Süleyman Demirel cumhurbaşkanı bile oldu, şivesi vardı. Nice bakanlar sayabilirim size. Şiveli doktor da çok var. Mesela benim kayınbiraderim. Hem de alanında iyi bir doktordur. Eşimin ortağı bir avukat büyüğümüz de gayet şiveli konuşur ancak Ankara'nın en iyi 10 avukatının arasında sayılır. Yine bir tanıdığım, şivesinde hiç bozulma olmadı ancak vergi düzenlemeleri dendi mi herkesin aklına o gelir. Yani şive ile aklın, bilginin, başarının bir ilgisi yoktur.
Konu sahibinin konusuna dönersek konu sahibi de eşi de haksız. Sırf karşılıklı inatlaşma için böyle konuşuyorlar bence.
allahım ben konu başlığını Eş ve İŞVe (cilve gibi)olarak okumuşum dedim hemen yardımına koşayım şiveymiş diğer konu olsaydı bugün hergünden güzel olurdu neyse başka seferee
Duan icin tesekkür ediyorum, anladimda zaten, aman geri alma ihtiyacim var :):)Derdinizi kücümsemekmi? Bence yazdiklarimi bir kez daha okuyun... Sadece kendinizi üzmeye degmez bosverin, tek sorun bu olsun demek istedim... Tekrar söylüyorum ben size cok güzel bir dua gönderdim ama anlamakta direniyor yada yanlis anliyorsaniz ben duami geri aliyorum....
Sorun esimi veya ailesini anlamam degil ki, sorun benimle yanlis konusuyomusum gibi bana gülmesi veya "istanbul türkcemi" düzeltmesi. Ama bundan sonra bunuda sorun etmicem :)Ben konu sahibini anladim. Benim ailemde Muglali ama biz orda buyumedik. Anneannemin cok agir sivesi var neler neler soylerdi ozellikle gencken anlamazdik.Hala koye gidince eksterm hayatimda hic duymadigim kelimeler oluyor arada sirada. Google da aratin demis bir arkadasimiz ama ben onuda yaptim bir kez meraktan hic birsey cikmadi ! MESELA ornek veriyim kelimelerden, kanik,minaltmak, korlemek,yagsanmak vs... hala daha gitsem arada hic bilmedigim duymadigim bir kelimeyi kullandiklari olur. Daha once hic duymamissaniz insana garip gelebiliyor. Benim bir gocmen arkadasim vardi ailesinden biri bana kofa getir demisti ben hic alakasiz bisi kapip getirmistim yani insan bazen anlayamayabiliyor sormayada utaniyor...
Günaydin arkadaslar, bu sefer sorun bambaska :)
Haftasonundan beri esimle küs sayiliriz, dogru düzgün konusmuyoruz, sacma sapan sebeblerden dolayi dahada cok sinir oluyoruz biribirimize..
Konu su: Esimin şivesi ve benim şivem. Ikimizde yurt disinda kaliyoruz, hatta ayni memleketten geliyoruz, ama sivelerimiz cok degisik. Esimin ve ailesinin ege sivesi cok bastiriyor, bazen hic anlamadigim kelimeler kullaniyolar, anlamayip sordugumda da "şehirli bu" diyolar. Benim türkcem daha düzgündür, cünkü ailem hep güzel konusmaya gayret etmislerdir.
Cumartesi günü esime birsey sordum, dalga gecti su konusmandan kurtulmicanmi artik diye, bende sürekli alay konusu oldugu icin cikistim, beni zamaninda böyle begendin böyle kabul et, ben senin konusmanla dalga geciyomuyum diye.
Baska bi zaman, eger bir gün cocuklarimiz olursa düzgün türkce konnusmayi ögreticem demistim, cok kizmisti benim artist cocuklarim olmicak hepsi ben gibi konuscak diye. Burda en az 4-5 seneden bahsediyoruz, ama baya bi sinir olmustum.
Önerileriniz varsa ne gibi seyler olabilir, ve aranizda buna benzer olaylarla karsilasaniniz oldumu daha önce? :44:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?