Eş ve şive..

bırak canım benim şive mive...
noolcak yani şiveli konuşsun..
kendileri düzgün konuşamıyo diye sana sarmışlar işte..
bırak öyle kalsınlar...
alem onlarla dalga geçer

şiveliler alınıyor :)

Hayata bu kadar SIG bakiyorsaniz adiniza üzülürüm:) Türkcemden memnunum hatta bazilarinin Türkce ` yi yazmayi bile beceremedigi ortamlarda ( bu forumlar gibi) imla kurallarini gayet iyi kullanirim:)
Ama insanlarin yasadigi sorunlarin icinde sivenin laf bile olmayacaginida bilirim...Örnek vereyim..2 cocuk annesi arkadasim 2-3 ay öncesi meme kanseri oldu ve cok agir tedevi görüyor, 1 ay kadar önce 3 cocuk annesi bir ablanin rahim kanseri oldugunu ögrendim ve suan ameliyat oldu ama böbrekler iflas ettigi icin yogun bakimda...2 hafta kadar öncede bir diger 2 cocuk annesi arkadasimin meme kanseri oldugunu ögrendim...Ve en kötüsü buraya Türkiyeden evlenip gelen 38 yasinda 2 cocuk annesi bir arkadasi kayinvalidesi sirf inat icin oglundan ayirdi ve suan Almanyada akil hastanesinde yatiyor...Yani demem o ki hayatta sorun diyebilecegim seyler daha baskadir..Allah kimseye vermesin...

Son düzenleme:
Canım ya ne var bunda.
Benim eşim de şiveli konuşur.
Bazıları çok hoşuma gider.
Ama bazen gerçekten kabalaşır konuşmada.
Ben İstanbul da yetiştim.
Ama yine de anlarım ne demek istediğini.
En azından tahmin ederim cümledeki yerine göre.

Ama nane ya nana demesi çok değişik.
Gerçekten naneye nana mı diyorlar?

Son düzenleme:
bende annemle telde konusurken bazen şive ye gecerim, eşimde alev yine şiveye geçmiştin der, gülerek...
açıkçası eşim konusmamı küçümsese inadına bende sürekli evde şive konusurum, yani etki tepki meselesi...
siz en iyisi zıtlaşmayın, iş inata binmesin bu eften konu yüzünden aranız bozulmasın

şiveyi degiştirmek zordur belki zaten konu sahibide esinin sivesine birsey demiyor esi dalga geciyormus ilginc cocuklarımıda siveli konusmayı ogretcem demeside cok sacma sanki cok onemli bu

Evlenme kararını verip bugüne kadar gelebildiğinize göre birbirinizi anlayabiliyorsunuz demektir.
Madem şivenizi çok 'şehirli' (artık o ne demekse) görüyorsa 'nane'ye 'nana' diyen biriyle evlenseydi...

Ka-tı-lı-yo-rum

O da sizi böyle görüp böyle sevmiş, siz de onu öyle görüp öyle sevmişsiniz şimdi neyin tiribindesiniz ikinizde canım ya. Sonuçta sonradan kazanılan bir şey değil ki bu senin ailen düzgün konuşuyor olabilir ama onun ailesi şiveli konuşuyordur ki zaten evlenmeden de bunu biliyordunuz değil mi

Bizde karadenizliyiz annem kelimelerin bazılarını eksik söyler fazla söyler bir garip söyler anlayacağın bazen ben bile düzeltirim kendisini çoğunlukla beni sinir etmek için yapar ayrıca bazı kelimeleri yöreseldir mesela bazen sözlüm bizdeyken bilerek öyle konuşur değişik kelimeleri bilsin diye, sözlüme tercüme bile ettiğim zaman oluyor Ama onun ailesi gayet düzgün konuşuyor nolcak şimdi yani

Bu kadar abartmayın bence çocuk meselesi de; çocuğa anne baktığına göre babada akşamdan akşama gördüğünden çoğunlukla anne ne dese onu alır çocuk kafanıza takmayın

Not: Bir arkadaş şiveliler alınıyor demiş, ayıp etmiş. Bende savunuyorum kültür, örf ve adet meselesidir ama şiveli konuşmam o nolcak

Son düzenleme:
Benim kimseye bi zararim yokki, kim nasil isterse öyle konussun. Kimseyle ne dalga gecerim nede siveni degistir derim. Tek deli oldugum yön, ben sivesiz konusuyorum diye dalga gecilmesi. Ama bundan sonra bunuda duymamazliktan gelicem, nasil olsa cocuklarim ben gibi konusur ilerde

Cisu, örneklerin icin tesekkür ederim, Allah hepsinin yardimcisi olsun, herseyin basi saglik bunu hepimiz biliyoruz. Ama ben su an zaten depresyon gecirmenin esiginden döndüm, piskolog tedavisi görüyorum esimin ailesinin bana yaptiklari seylerden dolayi. Lütfen yazimi kücümseme o yüzden, buraya "`bir derdim var"' bölgesi acildiysa, isteyen istedigi derdi yazabilir.

Allah baska dert vermesin diyen bayanlarada tesekkür ediyorum.

:) Derdinizi kücümsemekmi? Bence yazdiklarimi bir kez daha okuyun... Sadece kendinizi üzmeye degmez bosverin, tek sorun bu olsun demek istedim... Tekrar söylüyorum ben size cok güzel bir dua gönderdim ama anlamakta direniyor yada yanlis anliyorsaniz ben duami geri aliyorum....

allahım ben konu başlığını Eş ve İŞVe (cilve gibi)olarak okumuşum dedim hemen yardımına koşayım şiveymiş diğer konu olsaydı bugün hergünden güzel olurdu neyse başka seferee

Ben konu sahibini anladim. Benim ailemde Muglali ama biz orda buyumedik. Anneannemin cok agir sivesi var neler neler soylerdi ozellikle gencken anlamazdik.Hala koye gidince eksterm hayatimda hic duymadigim kelimeler oluyor arada sirada. Google da aratin demis bir arkadasimiz ama ben onuda yaptim bir kez meraktan hic birsey cikmadi ! MESELA ornek veriyim kelimelerden, kanik,minaltmak, korlemek,yagsanmak vs... hala daha gitsem arada hic bilmedigim duymadigim bir kelimeyi kullandiklari olur. Daha once hic duymamissaniz insana garip gelebiliyor. Benim bir gocmen arkadasim vardi ailesinden biri bana kofa getir demisti ben hic alakasiz bisi kapip getirmistim yani insan bazen anlayamayabiliyor sormayada utaniyor...

ben de egeliyim.köylerimizde şiveli konuşan akrabalarımız var.biz şehirde yaşadık.şiveli konuşmadık aile içinde ama akrabalarımızın konuşmalarını anlıyoruz
eşimin ailesi kastamonulu ve köyde yaşadıkları için şiveli konuşuyorlar. başta ben de bazı kelimeleri anlamayıp soruyordum ama zaman geçtikçe anladım ve sormadım.eşim de bazen dalga olsun diye şiveli konuşuyor.takılma sen onu başta öyle kabul etmişsin zaten

ayrıca bir düzeltme de ben sana yapayım.güzel türkçe değil" istanbul türkçesi "deniyor ona

Her cümleye katılıyorum,inatlaşma biterse sorun da bitecek

allahım ben konu başlığını Eş ve İŞVe (cilve gibi)olarak okumuşum dedim hemen yardımına koşayım şiveymiş diğer konu olsaydı bugün hergünden güzel olurdu neyse başka seferee

Duan icin tesekkür ediyorum, anladimda zaten, aman geri alma ihtiyacim var :)

Sorun esimi veya ailesini anlamam degil ki, sorun benimle yanlis konusuyomusum gibi bana gülmesi veya "istanbul türkcemi" düzeltmesi. Ama bundan sonra bunuda sorun etmicem :)
Dedigin gibi, köye gidince benimde anlamadigim kelimeler cok oluyor, kücükken "şavki ört" derlerdi, hic anlamazdim

bence eşin dalga gecmiş seninle artist cocuklar konusunda ...şive için üstüne gittiğin için oldugunu düşünüyorum valla bence büyütecek bişiy yok bende trabzona gidince lazca konusuyorum şive kayıyo ya da akrabalar gelmısse ister istemez kayar bence sen fazla hassas davranıyorsun istediğiniz gibi konusun işte rahatsız eden ne anlayamadım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…