- 21 Temmuz 2019
- 239
- 517
- 23
- 41
Nasil sormus ya gorumceniz asiri yadirgadim su an. Zaten sonunda da bisey cikmamis gordugun gibi konu sahibi birincisi sorulmaz ikincisi bisey elde edemezsinbenim kültürümde de altın taktıysan beklersin. yani sen taktın o da takmadıysa da istenmesi bence normal. çnkü bu borçtur.
eşimle evlenmeden 2 hafta önce eşimin amcasının torunu evlenecekti, biz de düğün hazırlığı yaptığımız için elimiz ok dardaydı. eşim bana küçük altın getir de takalım dedi. hiç düşünmeden götürdüm ve taktık. görümcem bana siz neden küçük altın taktınız dedi ( görümcem 50 tl takmıştı ben çok şaşırmıştım. o zaman çeyrek altın 230 tl idi). bende kardeşin getir dedi bizde de takılır siz yakın akraba değil misiniz dedim. görümcem de bana onlar getirmez. ben 50 taktım o bile çok onlara demişti. gerçekten 2 hafta sonra düğünümde bana hiç birşey getirmediler ( para bile). görümcem de yanlarına gidip onlar size çeyrek takmıştı demiş. o da benim durumum yok düğünden sonra evine gidip borcumu ödeyeceğim demiş. ben 1 haftalık gelinken aradı. bende evde bir sürü hazırlık yaptım pastalar poğaçalar filan.. 1 kilo tarhana getirmişti. bir de ben çalıtığım için arkadaşlarına söyle iş yerinden ben tarhana yapıp satıyorum demişti. kilosunu 15 tl den veriyorum diyince çok bozuldum. hiç birşey diyemedim. yediler içtiler gittiler..
5 ay sonra eşimin başka kuzeninin çocuğu olmuştu. biz evine görmeye gitmiştik, ben bir çikolata yaptırmıştım. eşime bu yeter çok bile onlara onlar bana birşey yapmadı yakınım diyorsun ama 100 tl taktılar düğünde ilginç değil mi dedim. çok içerlemiştim yani.. durumları iyi değil ama kötü de değildi yani. eşim de onların bende çok emekleri var, annem vefat etti amcam ve yengem baktı bize diyince dayanamadım. bir de onlar getirir, getirmezlerse ben kuzenimin kulağını çekerim demişti. biz götürdük. şuan 1,5 yaşına yaklaşan oğlum var, bizi ne aradılar, ne geldiler ne altınımı getirdiler. eşime dedim, git iste getir altınımı.. sizinkilere altın kaptırmaktan bıktım dedim. o dur budur yeminliyim, eşimin görgüsüz ailesine çekirdek dahi götürmem onlardan da çekirdek dahi beklemem. bana göre altın borçtur. adam getirmemeye utanmıyor da ben istemeye mi utanacağım diye de çok basit ve mantıklı bir cümle de ekleme ihtiyacı duydum.
o zaman ne yapacaktın o akşam 7 de gelecez dediğinde tamam diyecektin bir çay ikram ederdin o saatte gelene hazırlık yapılmaz altınını da alırdın.Ohh iyi valla birşey beklemeyelim.herkesin düğününe çocuğuna gidip destek olalım aynı desteği beklemeyelim ohh
Altın 50-60 lirayken çeyrek takan insana şu an pat diye çıkarıp 400 lira bir altına verip takamayacak durumda çok insan var. Hayat şartları eskisi gibi değil.Kocamın aklına ne zaman uysam pişman olurum bu tarz durumlarda o yüzden özellikle takı işlerinde falan hiiç ona bırakmam. Sende bırakma bundan sonra aman diyim olmuş çeyrek 400 küsür. Bu ayy ben asla karşılığını beklemem diyenler çok zengin olmalı çünkü bizde o kadar parayı hibe edecek durum yok
ilk kez duyduğumuz, şaşırdığımız, ayıpladığımız mevzu altın işinin bi nevi borç olması (ki savunduğum bişe değil ama ne yazık ki türkiyede altın takma işi bu hale geldi) değilKesinlikle böyle.
Bu haldeyiz.
Onaylamıyorum hatta nefret ediyorum bu düzenden. Ama bu gerçekliği de görebiliyorum.
İlk kez duymuş gibi afallamanın manası nedir anlamadım.
Bu hale gelmemeliydik, hediyeleşmek güzeldir, kültürümüzde de vardır. Ama işte suyu çıktı.
Okkali bir cevap yazacak Ken Lara adli kullanici benden once davranmisbu kadinlar klubu hanimlarinin kafasindan istiyorum bende.. sanki baska bir turkiye'de yasiyorlarmis gibi cevaplar..
Düğünde, nişanda, sünnette vs takılanlar hediyedir.benim kültürümde de altın taktıysan beklersin. yani sen taktın o da takmadıysa da istenmesi bence normal. çnkü bu borçtur.
eşimle evlenmeden 2 hafta önce eşimin amcasının torunu evlenecekti, biz de düğün hazırlığı yaptığımız için elimiz ok dardaydı. eşim bana küçük altın getir de takalım dedi. hiç düşünmeden götürdüm ve taktık. görümcem bana siz neden küçük altın taktınız dedi ( görümcem 50 tl takmıştı ben çok şaşırmıştım. o zaman çeyrek altın 230 tl idi). bende kardeşin getir dedi bizde de takılır siz yakın akraba değil misiniz dedim. görümcem de bana onlar getirmez. ben 50 taktım o bile çok onlara demişti. gerçekten 2 hafta sonra düğünümde bana hiç birşey getirmediler ( para bile). görümcem de yanlarına gidip onlar size çeyrek takmıştı demiş. o da benim durumum yok düğünden sonra evine gidip borcumu ödeyeceğim demiş. ben 1 haftalık gelinken aradı. bende evde bir sürü hazırlık yaptım pastalar poğaçalar filan.. 1 kilo tarhana getirmişti. bir de ben çalıtığım için arkadaşlarına söyle iş yerinden ben tarhana yapıp satıyorum demişti. kilosunu 15 tl den veriyorum diyince çok bozuldum. hiç birşey diyemedim. yediler içtiler gittiler..
5 ay sonra eşimin başka kuzeninin çocuğu olmuştu. biz evine görmeye gitmiştik, ben bir çikolata yaptırmıştım. eşime bu yeter çok bile onlara onlar bana birşey yapmadı yakınım diyorsun ama 100 tl taktılar düğünde ilginç değil mi dedim. çok içerlemiştim yani.. durumları iyi değil ama kötü de değildi yani. eşim de onların bende çok emekleri var, annem vefat etti amcam ve yengem baktı bize diyince dayanamadım. bir de onlar getirir, getirmezlerse ben kuzenimin kulağını çekerim demişti. biz götürdük. şuan 1,5 yaşına yaklaşan oğlum var, bizi ne aradılar, ne geldiler ne altınımı getirdiler. eşime dedim, git iste getir altınımı.. sizinkilere altın kaptırmaktan bıktım dedim. o dur budur yeminliyim, eşimin görgüsüz ailesine çekirdek dahi götürmem onlardan da çekirdek dahi beklemem. bana göre altın borçtur. adam getirmemeye utanmıyor da ben istemeye mi utanacağım diye de çok basit ve mantıklı bir cümle de ekleme ihtiyacı duydum.
Evet buna bende şaşırdım.İlk kez duyulan altının geri beklenmesi değil, "nasıl tatlı sert isterim" cümlesi. Yoksa dediğiniz gibi genelde düğün dernek gibi zamanlarda kim ne taktıysa o götürülür. Ama taktığınız takı gelmeyince de böyle yana yakıla beklemek, istemek büyük saçmalık ve görgüsüzlük. Konu sahibi gelmek isteyen misafirlerini ağırlamaya bile tenezzül etmemişken altının peşine düşüyor. Sizce de bu şaşırılacak bir şey değil mi?
ilk kez duyduğumuz, şaşırdığımız, ayıpladığımız mevzu altın işinin bi nevi borç olması (ki savunduğum bişe değil ama ne yazık ki türkiyede altın takma işi bu hale geldi) değil
konu sahibinin telefon açıp da altınını istemesi ayıpladığımız yadırgadığımız şey
çünkü gerçekten ayıp
Kocamın aklına ne zaman uysam pişman olurum bu tarz durumlarda o yüzden özellikle takı işlerinde falan hiiç ona bırakmam. Sende bırakma bundan sonra aman diyim olmuş çeyrek 400 küsür. Bu ayy ben asla karşılığını beklemem diyenler çok zengin olmalı çünkü bizde o kadar parayı hibe edecek durum yok
Gerçekten o altını isterken utanmayacak mısınız merak ediyorumAllah allah. Gelip gelmeyecek lerini yazarım mutlu olursunuz. Evet taktiğin altını istemek en doğal hakkim. Evlenip çocuğa geçim derdine düşünce anlarsınız
Hem insanlara gelmeyin deyip hem de bir de topa tutuyorsunuz ya. Söyleyin getirecekleri altını kargoya versinler madem.Merhaba bayanlar.bir konuda fikrinizi almak isterim. Bebeğim doğduğunda eşimin arkadaşı ve akrabası olan çift bebek girmeye gelip çeyrek altın takmıştı. Geldikleri akşamı 2erkek çocuklarının sünnet mevludu olduğunu söylediler. Sonra Biz de sonra onlara gidip 2ad çeyrek taktik. Aradan 2 yıl geçti şuan 6aylik bir bebeğim oldu. O çifte haber ettik. Geliriz dediler. 3ay önce Akşam 7gibi eşime mesaj atmış müsaitseniz akşam gelicez diye. Eşim de bugün isten geç cikicam dedi. Ve öyle kaldı. Geçen gün gene wats up tan akşam 6 gibi yazmis. Akşam gelicez diye. Eşimde keşke önceden haber etseniz.. yarın gelin dedi. Görüşürüz yazmış. Eşimde nasil yan yarın gelicekmsinz anlamadım demiş. Bu şahıs cevap bile yazmamış.
Sizce amaçları gelmemekmi? Ve ben bu durumu adamın eşini arayıp altın alacağım olduğunu nasıl tatlı sert söylerim.
Canım sen çok modernsin ben sana yetişememMillete taktigim seyleri birikim olarak gorecek olsam kimseye altin takmaz, kendim kenara altin alip atarim. Niye altininizi elaleme takip sonrada peşinde koşuyorsunuz, alin atin kenara dursun.
İnsanlarin garipsedigi sey de bu aslinda. Hibe etmeyecegim altini takmam, hibe etmeyecegim parayi borc bile vermem ben şahsen, bebegi olup altin takmadigim çok insan oldu. Dolayisiyla hiç kaziklanmadim ve kimsenin peşinde altin para diye koşmadim ama kime ne verecegimi de gayet iyi bilen bir insanimdir
Kusura bakmayin ama kimse size durumunuz yokken bize altin takin diye basiniza silah dayamiyor.
Arkadasınıza neden kırgınlıgınız geçmedi bu kadar uzun sürebenim bekarken çok yakın bir kız arkadaşım vardı, düğününde doğumunda her zaman yanında olduğum. o erken evlenmişti. ben geç evlendim. ben evlenirken onun 5 yaşında kızı vardı. evliliğinde de problemler vardı. biz çok görüşememiştik son zamanlarda ben düğün hazırlıklarındayken beni hiç aramadığı ve yardımcı olmadığı için ( manevi anlamda) çok kırılmıştım. nişanıma geldi arkadaşım mutfaktan çıkmadı bulaşıktı, pasta börekti yardımcı oldu. ben ona iş yapma dememe rağmen sen bende fır döndün, herşeye koşturdun ben az bile yapıyorum demişti. ama yine de benim kırgınlığım geçmemişti ona karşı. evlendikten sonra ev görmeye gelmek istedi.. ben 3 kere bahane üreterek erteledim. doğumumu duymuş, kardeşimin ins. paylaşımından görmüş ve hastaneye takısıyla geldi taktı. 5-10 dk durdular ve gittiler. yani arkadaşım bana maddi anlamda borcunu ödemiş oldu ama manevi anlamda benim ona kırgınlığım geçmediği için görüşmüyorum. arkadaşım bana taktığım altınları getirmese bile üzülmezdim. çünkü ne doğumumu ne düğünümün tarihini ona iletmiştim o bi şekilde öğrenip getirip takmıştı.( çünkü ona göre de bu borçtu) ben onun borcuna sadık ve bu tarz şeylerde menfaat sağlayamayacak kadar düzgün olduğunu biliyordum o yüzden altın peşine düşmemiştim. aslında bu tarz değerli şeyler iyi bilinen değer verilen insanlara yapılır. eğer elinde yoksa da açıklama yapar, sen bana takmıştın bende sana takmak isterdim ama malesef böyle zıkıntılı bir duruma düştüm anlayışına sığınıyorum denir. insanoğlu başına ne geleceği belli olmaz. ama açıklama gerektiren bir durumdur bence. en iyisi kimseye takmamak ve beklenti içine girmemek.
iş yerinden biri sünnet düğünü için davetiye vermişti not düşülmüş, düğünümüzde takı olmayacaktır lütfen getirmeyiniz diye. bende eşime diyorum, bana getirene götürürüm bundan böyle ama çocuklarıma yarın onlar da getirir diye düşünüp millete eş- dost akraba diye altın takmam. çocuğa yatırımı eskilerin kafasıyla ben yaptım onlarda bana getirir mantığıyla değil, kendi paramla yaparım. onlar da bana getirmesin ben de onlara götürmeyim en temizi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?