"üvey anne" çok ağır bir söz değil mi?
bir de, ne yaparsa yapsın sevilmez mi bu konumda olanlar? bana karışmazdı ama ben yine de sevmezdim demişsiniz...
Ben bahçeye arkadaşlarımla oynamaya çıkmak isterdim, 10 yaşındaydım.
Babam evde olmazdı, üvey annemden izin isterdim. Tuhaf bir şekilde ben hazırdım onu anne yerine koymaya. O bana bir defa bile kızım demedi, ama ben ona malesef anne demek zorunda kaldım babamın ısrarı sonucu.
İzin istediğimde "ben senin sorumluluğunu alamam" derdi, çocuk aklımla bunu kafama takmaz "nasıl olsa haber verdim" der ve dışarı çıkardım. Babam gelir ve beni evde bulamazdı. Hiç unutmuyorum, bir defasında babam benim kaybolduğumu sanıp telaşklanmış, kadın gene de ısrarla "benim haberim yok, bişey demeden çıktı" demiş.
Babam heryeri arayıp, en son beni bahçede bulduğunda arkadaşlarımın yanında güzel bir tokat atmıştı.
"Sen neden benim karımı insan yerine koymuyorsun, neden haber vermiyorsun, ondan izin almıyorsun" demişti. Bunu ölsem unutamam. Ha birde eve döndük babamla, bir baktım ki bu kadın ağlıyor. Öyle ustaydı ki, anlatamam. Ve babam zorla özür diletmişti o kadından, nedne dilediğimi bile anlamadım. İnce ince işlerdi babamı, en son babamla biz birbirimizden tiksinme noktasına kadar geldik, şu an konuşmuyoruz.
Toplumda üvey anne algısı pek pozitif değil ,bireysel çabanızla bunu değiştiremezsiniz. Boşa yıpratmayın kendinizi, üvey kızınıza değil, eşinize odaklanın. Siz kocanızla evlendiniz, sadece kocanızla, bunu unutmayın. Kendi iyiliğiniz için..
Ha bu arada, üvey annemin hıncını sizden alıyorum sanmayın nolur, ama ileride (inşallah) kendi yavrunuz olduğunda zaten muhtemelen yok sayacaksınız üvey kızınızı. Ara ara gene nasihat verirsiniz belki kendisine, ama arada uçurumlar olacak.
"Üvey anne" lafına nedne incindiğinizi de anlamadım. Bunun tanımlaması böyle, Türkçesi böyle.
Ama bence zaten siz ne öz ne üvey anne olmaya talip olmayın, arkadaş olun. Yeri gelince şaka yollu babasını birlikte çekiştirin, annesini anlatırsa dinleyin, sizinle kıyaslayabilir, size onu övebilir, bunu inadına yapabilir. Tolerans gösterin, bir süre sonra pes eder zaten. Önemli oaln sizin onun annesi ile bir derdiniz olmadığını, babasının sizinle değilse bir başkası ile zaten evleneceğini idrak etmesi. Önünüzdeki en büyük engel bu.
"Yani annesi gitti, yerine cici anne geldi" gibi basit bişey değil bu. "Çorabım kaçtı, yenisini aldım" gibi bişey değil. Siz yapın benim dediklerimi, pişman olmazsınız. Özellikle ders konusunda onu kayırın. Nasihatlarınızı çaktırmadan verin, iyi ki emsleğim varmış, olamsa yanmıştım gibisinden, kendi üzerinizden anlatın, onu karıştırmayın.
İş yaparken yanınıza çağırın onu, "yanımda kalsana sohbet ederiz" deyin. Size ısındıkça zaten yardım da eder. Ben biliyorum sizin ondan asıl beklentiniz iş yaptırmak değil, siz ona bişeyler vermek istiyorsunuz. ama zamanlama ve metod doğru değil.
Ayrıca onu sağdan soldan (annesinin akrabalarından) dolduranlar da olur, arada kalıyordur. Onun işi de çok zordur.
Sevgiler, kolaylıklar.