• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

eşimin uykusu beni korkutuyor

Konu ciddi ama ben yaşadığını anlatayım azcık gulun. Benim eşim uykusunda konuşur hareket eder. Benim kafamı bilgisayar faresi gibi kullandığı sırtında klavye yazdığı bile olmuştur. Dün gece de oğlumu emzirirken kızım uyandi su vermesini istedim kizima zor uyandirdim. Kızımın biberonunun emzik kısmını açtı biberonun kapağına suyu doldurdu ve içti ki kızım hala su istiyordu. Sonra da gülmekten uyuyamadık zaten

karabasan değil mi o.. çocukken çok olurdu bana da. Hani çocuklukta streste olmaz ama korkudandı sanırım. uykuya geçişle uyku arasında oluyormuş

Karabasan bu,bana mesela sık sık oluyor,sanki bişey uzerime oturyo bogmaya çalışıyor,fiziki hisediyorum mesela,gözümü acmaya calisiyorum acamiyorum,bagirmaya calisyorum sesim cikmiyor,kimildiyamiyorum,arada çeşitli halüsinasyonlar görüyorum o sırada,arada karabasan olduguna farkina varip dua ediyorum içimden,arada karabasan oldugunu farkinda olmuyorum korkuyorum çok(5-15 dakka sürüyor bende)sonra geçiyor...oyle yani,ne yalan söyleyim artik alıştım siradan bisey oldu,birde sırt ustu genelde yatmam ben bana yan yatsam da oldu,sırtüstü yatigimda da oldu,hatta bi kere eşim bana sariliyordu oyle uyuyorduk gene oldu,yani bence yatis pozisionla pek te alakasi yok....siz korkmayin bu sik sik gorulen bişey,benim birçok tanidigima da olmuştu,doktora gitmeye gerek te yok bence,ama iciniz rahat olacaksa gidin mutlaka

Gece uyumadan önce yemek yemesin eşiniz bir de sırt üstü yatmasın

Bana da olur öyle. Çok yoruldugumda bir şeyi çok düşündüğümde falan.

Yataginizin basina cevsen alip koyun uhud savasinda koruyucu olarak indirilmistir

kızlar evleneli tam 3 ay oldu bugün.
3 aydır da eşim gece ara ara uykusundan irkilerek uyaniyor beni de uyandiriyor
bilerek sana sesleniyorum gitsin diye diyor ..
ne olduğunu soruyorum bi süre üzerinde baskı oluyormuş hareket edemiyormuş sürekli bana sesleniyomus ama ben duymuyormuşum
korkutmaya başladı beni son zamanlarda ilerlemeye başladı bu durum
dua okuyorum ona ama yine de oluyor
başına böyle birsey gelen var mı
ben ne yapmalıyım sizcee:KK43:

uyku apnesi olmuş gibi
sırt üstü yatarken bana da olur
oksijen az geliyor

apne yazmışım pardon uyku felci

Evlendigimizde ilk zamanlar benim de esime oluyordu.irkilerek sıçrayarak uyaniyordu ben de korkuyordum. Sonra azaldi simdi cok nadir oluyor ozellikle sirt ustu yattiginda. Uyku apnesi mi var diye uyku testi falan yaptirmisti uykuda kisa sureli nefes durmasi yasadigi cikmisti. Ama bence stresin kafa yorgunlugunun yogun oldugu zamanlar boyle oluyor.

Evet bana da oluyor arada. Ama o cok yorgunluktan olan bi sey. En cok zihni yorgunluk sonucunda oluyor. Yani bende oyle

yok gündüz eşim sabah 6 da gidiyor öğlen 1 buçukta çıkıyor
ikinci işi olursa da sabah 6 da gidip gece 2 de geliyor

Bu adamım yorgun olmaması imkansız

Ne zaman uyuyor ne Zaman görüşüyorsunuz

Bu tempo ne kadar sürecek

Siz çalışmıyorsanız çalışın O da tek işte çalışsın hayatı raydan çıkmış

Karabasan diye bi şey değil. Bende de olurdu. Biraz psikolojik biraz fizyolojik bi durum.

Vücut uyku durumuna geçtiğinde kendini kilitler. Kimilerinde bu sıkıntılı olur sağlıklı gerçekleşmez. Bu yüzden uyku anında (rüyasında) söylediği duyulur konuşur ya da hareket eder.
Kimilerinde fazla anormal çalışır. Uyku durumuna tam geçmeden vücut kendini kilitler. Uyku ile uyanıklık arasında tam uykuya dalarken olur. Kendini zorlayıp uyku anından tamamen çıktığunda geçer. Biz buna karabasan deriz korkutucu gelir uyanıkken kımıldayamamak konuşamamak. Halbuki bu uyku anına geçtiğimizde erken oluşan kilitlenme durumudur. Uyurgezerliğin tersi rahatsızlık durumudur. Korkmanın anlamı yok. Bi psikiyatriden randevu alsın. Uyku bozukluğu yaşıyor. Sizi de kendini de boşuna korkutmasın.

Kendinizi korkutmayin boşuna. Psikolojik veya fiziksel bir çok sebebi vardır. Zamanında bilim yokken millet kendini bu hurafeler ile avutmus. Uyku laboratuvarlari var oraya gidin

Bir ara çok olurdu bana, alismistim, geçmesini beklerdim öylece :KK53: Kolunu kaldıramazsin gözünü acamazsin,ugultuda olurdu bende.
Çok uzun zamandır olmuyor,sebebini bilemiyorum.Ama sırt üstü yatınca daha çok oluyor evet.

Canım bu anlattığını yeni evlendiğimde Ben de yaşadım eşim de aynı şekilde bir yerde uyuya kalsa ya da uyurken dediğin şekilde bir anda sıçrayarak uyanıyor du korkuyordu uykusunda ben onu uyandırmaya çalışsam korkuyordu seslendiğimde korkuyordu ama o zamanlar babası yeni vefat etmişti ve abi travma yaşıyordu sonra eşim eşim askere gitti geri geldi o zamandan beri böyle şeyler görmüyorum kendiliğinden belli bir süre sonra geçti Bizimki acaba kafasına taktığı şeyler mi var psikolog öğrenebilirsiniz Bence de kabul ederse

Dediğiniz olay uyku felcidir. Yıllardır çeken biriyim. Bu durumda sakin olmak en iyisidir. Konuyu ruhani şeylere bağlamayın. Bilimsel açıklamayı alıntı yaptım size.

Uyku felci, kişilerin uyanmasının ardından ya da uykuya dalarken yaşadıkları, vücudun geçici bir süre hareket edememesi yani felç durumu yaşaması halidir. Halk arasındaki adı karabasan olarak bilinir. Uykunun bölümlerinden olan REM döneminde yaşandığı bilinmektedir. REM dönemi uykunun daha hafif olduğu bölümdür. Beynin REM durumundan uyanık hale geçmesi halinde bile vücudun felç hali devam etmektedir. Bilim adamları yaşanan olayın uykunun doğal bir etkisi olduğunu söylemektedir. Uyku felci durumunda kişinin bilinci açık olmakla birlikte, hareket yeteneği bulunmamaktadır. Kişinin yaşadığı bu durumda hipnopompik sanrılar meydana gelebilir. Bu durumu yaşayan kişiler bunun gördükleri bir rüya nedeniyle oluştuğunu düşünürler. Görülen sanrılar nedeniyle bunu bir rüya olarak algılayıp, bazı durumlarda ise hayali görüntüler görebilirler. Aile çevresinde uyurgezerlik, uyku bozuklukları olanlar ve çalışan kişilerde daha sık görülen bir durumdur. Çalışan kişiler yaşadıkları iş stresinden dolayı buna maruz kalmaktadır. Bunun yanında vardiyalı çalışanlar, depresyon hastaları, kullanılan bazı ilaçlar, uyku bozukluğu yaşayanlarda sıkça uykuda bu durumla karşılaşabilir.

Uyku felci nasıl oluşur?

Bu olayın oluşumunu kavrayabilmek için, uykunun fizyolojisini bilmek gerekir. Kişilerin uykuya dalması ile uykuyu sürmesi sırasında bedeninde fizyolojik değişimler olmaktadır. Uyku süreci sarmallar biçiminde devam eden bir durumdur. Bu sarmallar ortalama olarak 90 dakika sürmektedir. Bunların biri biterken, diğeri başlamaktadır. Sarmalların her biri non-REM ve REM döneminde gerçekleşir. Uyku felcinin gerçekleşmesi REM uykusu esnasında olmaktadır. Kişinin beyni uyku halindeyken, vücudundaki kaslarda uykuya yatmaktadır. Kişinin uyku sırasında kolunu kaldırsanız ve bıraksanız, kolunun düştüğünü görürsünüz. Bu durum kasların uyuduğunu yani felç halini gösterecektir. Kişi REM uykusunda iken, beyin bazı hallerde birden uyanabilir. Bu uyanma kaslara yansımaz. Yani beyin uyanmıştır ama kaslar halen felç halindedir. Bu esnada uyanan kişi, vücudunun üzerine ağırlık çökmüş, biri üzerine oturmuş gibi hisseder.
Gerçekte bu durum kaslarını kıpırdatamadığı için hissettiği uyku felci durumudur. Sadece beyni uyanan kişi, bedeni ve kasları uyanmadığından konuşamaz ve hareket edemez. Yaşanan durum saniyeler ve dakikalar gibi kısa süre devam etse de, korku ve panik yaşanabilir. Çok nadir olarak saatlerce sürebilir. Bu esnada kısa süreli işitsel, dokunsal ya da görsel halüsinasyonlar görülebilir.

Uyku felcinin sebepleri nedir?

Kasların uyku sırasında felç durumunda olması, gerçekte kişileri koruyucu özelliğe sahiptir. REM dönemi sırasında daha çok rüya görülür. Rüyalarda zıplama, hoplama, koşma gibi hareketler yapılır. Bu hareketlerin gerçekte yapılmasının engellenmesi yaşanan bu geçici felç sayesinde önlenmektedir. Bu felç sırasında beynin neden birden uyandığı açıklanamasa da, uyku bozukluğu sorunu olan kişilerde daha fazla yaşandığı bilinmektedir. İnsanların yaşamlarında bir kez olsun bu felç durumunu yaşadığı belirlenmiştir. Bu sorun dört yaşından büyük insanları etkisi altına alabilir. Felcin sebepleri arasında gösterilebilecek etkenler şunlardır;

• Sırt üstü yatarak uyumak.
  • Düzensiz uyku saatleri, çok ya da az uyku, arada şekerleme denilen uykuya yatmak.
  • Aşırı stres altında olmak.
  • Yaşam tarzının ve çevrenin aniden değiştirilmesi.
  • Felç öncesinde görülen berrak rüyalar.
  • Uykuya yatıldığı sırada aç olmak.
Uyku felci tedavisi nasıl yapılır?

Uykudaki non-REM ve REM döngüsünü bozmayacak şekilde, uyku kalitesini arttıracak ilaçlar kullanılabilir. Uyku bozukluğu olanlarda felç durumu daha sık görüldüğünden, ilaçlarla bunu tedavi etmek gerekir. İlaçlar mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Antidepresanlar uyku bozukluklarının tedavisinde tek başına kullanılmazlar. Altta yatan depresyonu tedavi edeceklerinden, uyku bozukluklarında kullanılmaktadırlar. Bu rahatsızlık genellikle bir kaç günde bir yaşanır. Bazı kişiler her gecede yaşayabilir. Sıkça yaşandığında uyku kalitesi bozulacağından, mutlaka tedavi edilmelidir.

Lisedeyken banada oluyordu. Yorgunluktan çok bu şey gibi. Beynin hızlı çalıştığı için uyanıyorsun ama vücudun beynine adapte olana kadar hareket edemiyorsun. Zihnin uyanık vücudun biraz daha geç uyanıyor. O durum bu.

Şimdi geçti ama uzun zamandır olmuyor bana

Karabasan o :( kackez bnada oldu uykudayken felc oluyon resmen hareket edemiyon beynin uyanik ama vucutta hareket yok ve bagirmaya calisiyon sesinde cikmiyor cookkk kotu bisi Allah yardimciniz olsun

Esinizin yasadigi uyku apnesi değil. Uyku apnesinde nefessiz kalir uzun bir sure. Esinizinki uyku felci. Bana da oluyordu. Kan degerlerim normaldi. Ne zaman strese girsem veya duzensiz uyusam (mesela gunduz uykusu yapsam) olurdu bana. Gecede 3-4 kez olurdu bazen.Psikiyatriste gittim. Uyku ilaci ve antidepresan verdi bir sure kullandim. Ozellikle uyku ilacinin cok faydasini gördüm.

Sonrasinda uzmanligi uyku olan bir psikiyatriste daha gittim. O da uyanmaya calisirken once bir parmagini kipirdatmaya calis daha kolay uyanirsin demisti.

kızlar evleneli tam 3 ay oldu bugün.
3 aydır da eşim gece ara ara uykusundan irkilerek uyaniyor beni de uyandiriyor
bilerek sana sesleniyorum gitsin diye diyor ..
ne olduğunu soruyorum bi süre üzerinde baskı oluyormuş hareket edemiyormuş sürekli bana sesleniyomus ama ben duymuyormuşum
korkutmaya başladı beni son zamanlarda ilerlemeye başladı bu durum
dua okuyorum ona ama yine de oluyor
başına böyle birsey gelen var mı
ben ne yapmalıyım sizcee:KK43:
Karabasan muhtemelen stresli donemlerde bana da oluyor ciglik atmaya birilerine seslenmeye calisiyorum.
Olagan seyler bunlar korkmaya gerek yok. Her gece oluyorsa psikolojik yardim alabilir.

Bazen sırt üstü yattigimda bana da oluyor.biraz bekliorum geciyor.o anda Sesiniz cikmiyor ve hareket edemiyorsunuz.hamilelere çok oluyormus diye duymustum hatta.korkulacak birsey yok :)

Back
X