- 24 Ağustos 2018
- 4.264
- 10.852
- 208
Birisi bi konu alıntılamıştı sizin konunuzda, önce ki konunuz sandım.Sanırım başka bir konu ile karıştırdınız. 80 bin bprç yok, hatta hiç borç yok
Sizinle aynı tepkiyi verirdim.Merhabalar hanımlar, bu akşam yemekten sonra otururken, eşim 'canım ben istifa edeceğim bu aralar çok sıkıldım bunaldım hesap vermekten yoruldum' dedi. Bana laf arasında söylüyordu istifa edeceğini ama, ben ona başka iş bulmadan ayrılma dedim yani bence doğrusu bu. Neyse ben de ona 'ben de hesap veriyorum herkes hesap veriyor bi şekilde idame ettirmek zorundayız iş hayatı bunu gerektiriyor, eğer çok baskı altındaysan işini değiştir ' dedim. 'Yok, dedi istifa edicem, 1 sene işsizlik alırım, ne zamandır hayalini kurduğum işle ilgili çalışmalara başlarım bu süreçte de, evdeyken' dedi. İyi de dedim sen evdeyken, ben çalışıcam nasıl olacak nasıl geçinicez dedim, çocuğun okul taksidi başlayacak vs. Sinirlendi ve sesini yükseltti, senin maaşın artı işsizlikle geçiniriz destek olmayacak mısın bana dedi. Destek olayım olmasına ama haksız mıyım ben de özel sektör çalışanıyım ne olacağımız belli olmuyor, işten çıkartsalar naparız nasıl geçiniriz. Ben anlatıyorum, o bana sinirleniyor yani anlamıyorum yanlış ne söylemiş olabilirim. 'Seni işe bırakırım ben eve gelirim, normal mesai gibi çalışırım' diyor. Evde disiplinli çalışılmazki, bide rahatına düşkün uyuyacak uyuyacak başlayacak öğleden sonra, bana hem yemeği kitleyecek hem ev işini adım kadar eminim. Ben onu herşeyinde destekledim, bu firmaya girerken dil sınavı istediler, akşamları evde ders çalıştı hazırlık zamanlarında kızımız küçüktü, hiç bir iş beklemedim o dönem ondan.
Şimdi risk almak istiyormuş, ilerde masraflar daha çok olacağı için bir daha fırsat yakalayamazmış falan filan. Ben de 'eğer gerçekten istiyorsan hayalini gerçekleştirmeyi, gece gündüz, haftasonu demez çalışır, olmayan zamanı yaratırsın' dedim. 'Haftasonu gece 2 ye kadar elinde telefon, instagrama bakacağına çalışırsın, haftasonu 12de uyanacağına çalışırsın, al sana zaman' dedim. Yorgunluk oluyor diyor. Diğer türlü evde daha da yorgunluk olacak, bilmiyorum sanki. Sonra bana kızdı, ve diğer odaya gitti bağırına bağırına. Kızlar empati kurmaya çalışın, eşiniz size böyle bir taleple gelse naparsınız?
NedenBoşanıyoruz
Daha önce triple sana birşeyler yaptırdıysa ondan yapıyordur. Eşin tribi bırakıp sakinleşince tekrar konuşursunuz. Önemli bir mesele çünkü kestirip atmak olmazBen de öyle yapmasını mantıklı buluyorum. Bi bakalım deneyelim her yolu olursa ne âlâ, olmazsa başka çare yol ararız diyorum. Ama benim sözümü kestirip atıyor, üstelik konuşmuyor bide benimle küs. Triplerde, yemin ederim ben mi kadınım o mu belli değil..
Neden?Boşanıyoruz
Bu yoruma katılmakla beraber yanlış anlaşılmasın ama şu bir gerçek ki herkes ticaret yapamaz, kendi işinin patronu olabilmek için hem çok emek verip piyasayı kovalamanız her iş fırsatını değerlendirmeniz gerekir, hem elinizdeki ürünü iyi pazarlayabilmeniz müşteriyi etkilemeniz gerekir, hem de işyerini oturtana kadar elinizdeki sermayeyi iyi yönetebilmeniz gerekir.
Şu an zaten bir iş kurmak mantıklı değil, büyük ölçekli şirketler bile küçülmeye giderken, küçük ölçekli bir işyerinin piyasada tutunmasının pek mümkünatı yok, hele de bir işyeri açtığınızda stopaj, mali müşavir, kira, vergi, elektrik, su, telefon vb kalem giderleri piyasada tutunana kadar en azından 1 yıl cebinizden karşılayacak sermayeniz yoksa o iş yatar, bundan 25-30 yıl önce olsaydı olurdu, piyasada hangi sektöre elinizi atsanız biraz da iş yapabilme beceriniz varsa kazancınız yetiyordu.
İnsanların mutlu olmadığı bir işte çalışmaktansa kendi işini kurmasını desteklerim, ki eşimi 25 yıl evvel desteklemiştim, üstelik yeni evliydik, hamileydim, evimize giren tek gelir eşimin aldığı maaştı ama eşimde bizlerin tabiriyle ticaret kafası vardı, çalışkandı ve sermaye yönetimini yapabilecek kabiliyetteydi, işyeri 1 yıl bir toplu iğne bile satmasa evin giderlerini karşılayacak durumdaydık çünkü eşim önce birikim yapar sonra atılım.Benim babam da sağolsun sizin anlattiginiz gibiydi aynen, hicbir yerde tutunamaz, altında çalıştığı kişiyle muhakkak bir anlaşmazlık yaşar, her sene 2 3 kez ticaret yapacağım, kendi işimi kuracağım der, rahmetli annemin çaycılık temizlik yaparak kazandığı parayı batırırdı. Sonunda annem babamdan boşandı, babam 5 kuruş sahibi olamadı. Su an küçük bir sehirde yaşıyor, koah hastası ve çalışmaması gereken bir fabrikada çalışıyor.
Akıllanması için bir ömrü heba etmesi gerekti, bir yuvayı yıkması gerekti malesef. Kaldı ki dediginiz gibi bu soylediklerim 20 sene önce yaşanan şeyler, şu an herşey 2x zor.
İnsanların mutlu olmadığı bir işte çalışmaktansa kendi işini kurmasını desteklerim, ki eşimi 25 yıl evvel desteklemiştim, üstelik yeni evliydik, hamileydim, evimize giren tek gelir eşimin aldığı maaştı ama eşimde bizlerin tabiriyle ticaret kafası vardı, çalışkandı ve sermaye yönetimini yapabilecek kabiliyetteydi, işyeri 1 yıl bir toplu iğne bile satmasa evin giderlerini karşılayacak durumdaydık çünkü eşim önce birikim yapar sonra atılım.
Lakin dediğim gibi 25 yıl evvel piyasada ne iş yapsanız tutuyordu, çoğu sektörde büyük firmalar bile olsa farklı şirketlere de yer vardı ve ticaret hakikaten çok başka bir şey, bunu hem babası hem eşi kendi işini yapan bir kadın olarak söylüyorum, iş kurmak için atılım yapmak riskdir, risksiz de kazanç olmaz lakin bu riski yönetip fırsata çevirecek yeteneğiniz yoksa defalarca işyeri açar, defalarca batırırsınız.
Annenize rahmet diliyorum, kadıncağız babanızın olmadık hayalleri yüzünden çile çekmiş, maddi manevi emekleri zayi olmuş, babanız maalesef iş kurarsa kısa yoldan zengin olacağını düşünenlerdenmiş, ki genellemek istemem, işini kurup oturtanlar müstesna, bazıları iş kuran başka insanların yaşamını, kazancını görünce bende yapar zengin olurum düşüncesiyle iş kurmaya çalışıyor ama bir işi kurup onu yürütebilmek ciddi bir emek ve sabır işidir, o zamanlar eşime zaman zaman yazışmalar, telefon görüşmeleri, müşterilerle bağlantılarda yardımcı olmaya çalıştığımdan zorluklarını bilirim, bugün işyeri açınca yarın cebinize deste deste para girmiyor, başınızdan aşağı o desteleri atamıyorsunuz, kolay değil o işler.
Boşanıyoruz
Boşanınca işsizlik maaşıyla nasıl geçinecek, çocuk için nafakayı nasıl ödeyecekmiş? Blöf yapıyor bence. Bana sizi ikna etmek için yapıyor gibi geldi. Yine de siz daha iyi tanırsınız.
belki boşanma kararini konu sahibi vermiştir, yazmadı galiba daha. Ki bence en doğru karar olur bu.
Ama adam geri adım atsa konu sahibi boşanmayı düşünmezdi. Adam da rest çekmiş olmalı.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?