EV BÜTÇESİNI NASIL AYARLIYORSUNUZ

Bence kocasına göre değişir bazılarından saklanabilir
İşte biz de diyoruz ki para saklayacagınız kocalarınız varsa parayı saklamak yerine kocayı boşayın. Güvenmediğin adamla evli kalmak yerine boşayıp tek başına paranı yemek daha güzel?

Güvenmesem zaten evli kalmam guveniyorum bu konuyla sizin söylediğiniz alakasız
İkimizinde net maasi belli asla saklamayız birbirimizden giderlerimizde ortak ben hiç bu düşünceye sahip biri değilim ama zaten para varken neden daha fazlasını harcayalım dimi ama amaç tamamen bu yonde

İşte biz de diyoruz ki para saklayacagınız kocalarınız varsa parayı saklamak yerine kocayı boşayın. Güvenmediğin adamla evli kalmak yerine boşayıp tek başına paranı yemek daha güzel?
Ben evli değilim o yüzden boşayamam ama güvenle alakalı değil konu bence sadece.Kimi adamı para dürter mutlaka olmadık şey çıkarır ve o parayı harcar.Sürekli borç çıkaran, etrafa para saçan tipler çok.Güven meselesine gelirsek 39 yaşındayım, ne evliliklerin bittiğine şahit oldum ,bunlar asla ayrılmaz dediğim, ne mükemmel eşler gördümki o ayrılık aşamasında nasıl çirkinleşiyorlar.Bugün çok güvendiğiniz eşinize herşeyi sonsuz verirsiniz, 3 gün sonra hayatta en güvenilmedik insan olduğunu düşünebilirsiniz.Ben hala herkesin kendine ait birikimi olması gerektiğini savunuyorum,dünyanın en mükemmel eşine sahip bile olunsa.

esşime soylemememın nedeni eşim bişey yapamadığımızdan sikayetci biyerlere gidemiyoruz diye dertlenıyo ama bende isterım tabıkı gıtmek yemek ıçmek ama gelecegı de dusunmek zorundayım
canın isterken ye, yakışırken giy, gençken gez. gençliğini heba ederek paranı betona gömme. her yaşın ayrı bir güzelliği var diyenlere inanma, yok.

Esimle daha önceden yaşadığımız problemi yazmıştım ve bu durumdan kendimi kötü hissettiğimi yazmıştım esimle suan bir problem yok aramizda

Eşinizin ilgisizliğinden yakındığınız konuyu okurken bu konunuza denk geldim. Şok oldum. Daha 2 gündür düzelmiş (ki büyük ihtimalle düzelme rolü yapıyor) adamla çocuk planınızı okuyunca daha da şok oldum. Ama tabi çocuğum için evliliğimi devam ettiriyorum. Babasız büyümesin bebem yoksa dünden boşanırdım çekmezdim bahanesi her türk kadınına lazım. İnsanın kendi kendine ettiğini 40 köy birleşse edemezmiş demiş atalarımız. Ne de doğru demişler.

Siz doğru olanı yapıyorsunuz. Gençken ye, yıllarını ev uğruna heba etme diyen arkadaşlar iyi niyetli olsalar da yaşadığımız şartları göz ardı ediyorlar. Eşiniz işsizlik yaşamış, ama ders almak yerine tam tersini seçmiş. Konu sahibi ve eşi birlikte işsiz kalsalar ne yer ne içer kiralarını nasıl ödeler?? Gençlik çok güzel ama geçici, yaşlanınca kuş kadar emekli maaşlarıyla nasıl kira verirler? Gezip tozmak güzel ama zor zamanları da düşünmek lazım.
Kocaya bağlı olarak para da saklanabilir. Her para saklanan adamdan da boşanmaya gerek yok. Adam parayı alıp kumara pavyona yatırmıyor. Belli ki tutumlu değil. Konu sahibi primleri de çıkarsa 2 haftasonu kaçamağında harcatacak. Boşanılacak kadar büyük konu değil ama o kadarcık birikimi harcatmaya da gerek yok.

Maaşımı eşime veriyorum, bir maaşım kadar ek işlerimden kazanıyorum, onun bir kısmını dolara altına yatırıyorum birikiyor. Gereksiz harcamalarım pek yok, giymediğim kıyafetlerimi satıp nakite çeviriyorum. Mutfakta hiç bir şeyi ziyan etmemeye çalışıyorum. İnstagram sayfam var, markalarla iş birliği yaptığımda hediyeler geliyor bazı ihtiyaçlarımdan da o şekilde tasarruf sağlıyorum

Herkesin rutini farkli bunun bir doğrusu yok bence.
Siz kendi primlerinizden kenara koyuyormussunuz bunda ne sakınca olabilir ki?
Sonuçta eşiniz de harcamayı çok seviyormuş harcasin o zaman .
Siz de kendi paranizla yatırım yapin.
O parayı alıp kacmiyorsunuz ki ileride ev almayı planlıyorsunuz.
Bunda anormal birşey yok bence.
Bu arada ben harcamayı çok seviyorum gezmeyi disarda yemeyi.
Hergun yesem yerim hele tatillerde mutfağa hiç girmem hep dışardan söylerim hava iyi ise de çıkarım disariya.
Mesela bu başkasına çok saçma gelir o kadar para yemeğe harcanır mi denir?
Dediğim gibi herkesin tercihi.
Bizim de kredi odemelerimiz var onlar bitsin her gün dışarda yiyecegim
Mesela kimisi evin en iyisi arabanın en iyisi olsun diye gıdım gıdım koyar ben de ortalama olsun yeme içme gezmeden geri olmasin diye ona göre yatirim yaparim.
Tercihler kişiye özel.
Nasıl mutlu hissediyorsanız öyle yapın.

Burası iskandinav ülkesi değil Türkiye Türkiye diye konuya girmek istedim . Bazı arkadaşlar öyle bir yazmış ki sanki arkamızda çok acayip bir devlet var. İşsiz kalsak premsler/premsesler gibi yıllarca bakacak, zaten işsizlik %3 sağlık, eğitim bunlar zaten sorun değil gibi. Yahu arkadaşlar avrupada falan yaşayan varsa belirtsin konu başında başka konuda da oldu yanlış anlamalara gidiyor olay

Benim yakın arkaşlarım var bir çift (ikisi de doktor) eve bundan 3 yıl önce toplam 15.000 giriyordu ve o zamanlar iyi paraydı gayet. Bunlar 1 kuruş biriktiremiyordu çünkü çiftin erkek olanı tam bir ağustos böceği yiyelim içelim, gezelim. Apartman dairesinde yaşıyor, kendilerine 20 ton su alan bir şişme havuz almıştı. Neyse ki uyardılar bak apartman çöker diye de kullanmadı nerede bir şey çıksa koşarak alır. Uyarırız kenara para atın deriz “ya 3 günlük dünya, ben harcayarak mutlu oluyorum” der siz böyle olmayın. Bu normal bir davranış değil Türkiye şartlarında. Karısının aklı başında ama pasif sesi çıkmıyor. Böyle de olmayın.

Normalde olması gereken maaşlar alınır alınmaz %10 unayla birikim yapmaktır diyor ekonomistler. Biz zaten har vurup harman savuran insanlar değiliz eşimle o yüzden çok daha fazlasını ay sonunda birikime attık. Yılda 2 kez tatil de yaptık (kışın kayak, yazın deniz ya da kültür gezisi) dışarıdan da yedik, haftada 1 restorana da gittik, ihtiyaçlarımızı ve zevklerimizi de karşıladık. Ama mutlaka birikim yaptık. Ki ev ve arabamız varken yaptık. Çünkü Türkiyede yaşıyoruz asla yarın da kazanırız diye bir şeyin garantisi yok. Şimdi hamileyim ve riskli bir hamilelik geçirdim. O birikimin önemini gördük çünkü işten çıktım. Bebek eşyaları öyle “aa hamileyim şimdi birikim yapmadık, tek maaşa da düştük ama tek maaşla hallederiz” denilecek şeyler değil. Arkadaşlar hadi bebeğin tek ihtiyacı anne sevgisi beşik de almadınız, bebek arabası da almadınız, kıyafeti de bezden dikerim dediniz. Bebek bezini elde yıkarım kumaş bez yaparım dediniz, doktor kontrollerinde ne olacak devlette beklerim randevumu sıramı dediniz. Bu çocuk emmezse yanarsınız öyle diyeyim mama fiyatlarına bir bakın. Ki bu kadar çile çekmeye değer mi yani har vurup harman savurmak?? Ben asla yapamam yukarıda yazdıklarımı dolayısıyla paraya ihtiyaç kesin!

He biz çocuk düşünmüyoruz dersiniz. İleride ikimiz de işten atılırsa ana-baba evine sığınırız ne yapalım dersiniz. Emekli olunca da artık ölelim sonuçta gençken yaşadık derseniz bilemem de bana hiç mantıklı gelmiyor.

Bunu yazarken asgari ücretlileri kastetmiyorum bu arada asgari ücretle çalışıyorsanız elbette sadece hayatta kalırsınız birikim yapamazsınız ama belli ki sizin geliriniz var. Eşiniz mırın kırın ediyorsa sigaraya 700 tl aylık harcadığını, bunun onu hem ilerde hasta edeceğinş ve sağlık masraflarınızı katlayacağını hem de hayatı bir durum olmadığını anlatın. Bıraksın aylık 700 fazla geliriniz olur. O parayla yıkda faxladan 1 haftalık tatile de gidersiniz hem.

Ama bence parayı biriktirdiğinizi ve asla gereksiz şeylere harcamayacağınızı, garantiniz olduğunu, evladınıza harcayacağınızı söyleyin. Karı koca arasında gizli saklı iyi değil.

Hic mi gitmiyoır?Harcamıyorsunuz?
Maasın %50 si giderlere gidiyor %20 gibi bir rakamı kenara atıp %30 la kendime ve kızıma ayırıyorm.
Genelde kıza gidiyor ama her ay isteiğim bir kalemi yapıyorum kendim icin.
Yoksa calısma sevkim kalmıyor.

Bence çok iyi yapiyorsunuz
Zaten maaşlar giderlere gidiyormuş artiyor ki geziyorsunuz.
Ev için ya da kendiniz için kenara koymak çok iyi fikir. Zaten cok sıksırsan hepsini koymazsın örneğin 5 koyuyorsun 3 koyarsın gibi ama yetiyorsa kazancin en az yuzde10unu kenara koymak lazım. Yarin ne getirir bilemeyiz.

Ben pazar, faturalar ve çocukların masraflarını karşılıyorum. Buyukbas market dogalgaz ve aidatı karşılıyor. Esnaf ve günde 2 sigara içer o yüzden sigaraya parayı bulan eve de bulsun diyerek extra hiç biseye bulasmıyorum. Keseler ayrı. maasimi ve birikimimi bilmez. Maasimin yarısını kenara koyuyorum. Ayda 2 ya da 3 kez disarda yeriz. İhtiyaçlarımızı ve gereksiz olmayan isteklerimizi karşılıyoruz. Evim arabam da var. Ama hem yaşlılık için hemde cocuklar büyüyor eğitim masrafları için biriktirmek Lazım.

Bu arada konu,sahibi lütfen cocuk oldu diye de işten cikmayin. Hem kendi psikolojiniz hemde cocugunuzun geleceği için.

Bu arada konu,sahibi lütfen cocuk oldu diye de işten cikmayin. Hem kendi psikolojiniz hemde cocugunuzun geleceği için.
Yok ben biseyler yapıyorsan yapmaya çalışıyorum çocuğumun geleceği için yapıyorum zaten tabiki calisicam ileriki dönemlerde de çocuğuma 1 ev birde para birikimi eğitimini en güzel şekilde tamamlasın diye elimden ne geliyorsa yapacagim

Sizi çok takdir ettim bunun gercekten güvenle alakası yok ama en azından o paraya güvenmeyin zorla kalınca kendi cabalasin tabiki

Haklisin ama dunyanin 1001 hali vardir ve insan gencken cidden senin gibi dusunuyor…o kadar cok ornek var ki.. herif arayisa giriyor diyelim aldatiyor seni sense dimdizlak kaliyorsun. Ne yapmissin mesela? Cocuk dogurmussun omrunu adamissin vs. O zamanda bosanmak isteyeceksin. Cocuklarka yeni hayat kurmasi gereken sensin. Ben biraz bencil olmak gerektigini dusunuyorum, cunku cogu erkegin eline para verdiginde har vurup harman savurur.

Guven iyidir ama kontrol altinda tutmak cok daha iyidir.

Kesinlikle tabiki eşime guveniyorum zaten maaşımı evime harcıyorum yine söylediğim gibi sağda solda daha fazla harcamak yerine ilerisi içinde biseyler yapmak gerekiyor
Su yazıdan sonra ra bi cok kişi yiyin gezin tozun yazmış tabiki yapıyoruz bunları 2 kişinin maaşından bahsediyorum ben fazladan elimize geçen paradan bahsediyorum

Bugun guvendigin yarin guvenini sarsabilir yani, tedbirli olmakta ne gibi bir sakinca var? Hic bir zaman yabanci dusmanim olmadi, hepsiyle bir kahve icmisligim var demis yesim salkim sanirim. Kimse zaten iyiyken yapmiyor, ama bosanirken ayrilirken o zaman gercek yuzlerini goruyorsun. Cok var boyle ornekler. Bende yeme icme taraftariyim, kimsenin yarina garantisi yokta.. ertesi gunede 5 kurussuZ girmek dogru degil.. imkanin varsa tabiiki.

Kaldi ki sen o parayi sizin icin biriktiriyormussun..ani bir durum olsa cikarir verirsin zaten o parayi

Bende imkan varken yapmaya çalışıyorum evim kira yarin oburgun çocuk oldugunda boyle bi imkanım olmayacak bi dönemde calisamayacagim zaten

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…