- 29 Nisan 2015
- 454
- 558
- 18
- 30
- Konu Sahibi BirTutamMutluluk20
-
- #23.861
Geçmiş bayramınız mübarek olsuuuun................
arife günü evi temizledim bi küçük odam kaldı gene.... buzluğa taze fasulye attım.... 1. günü bir sürü mama yaptım kaplara koydum ablama gittim.... ordan teyzeler dayılar arkadaşlar derken.... en çok ben gezdim valla... kapı kapı şeker topladım....
ayyy hıçkırık tuttu... su içerkende hıçkırık geliverdi boğuluyodum ayol bir yudum suyla :)))
benim ev aldı başını gidiyooooo imdaaat........
dün dükkandaki tüm bardak çardak ne varsa topladım eve götürdüm süpersonik makinamda yıkayıp geri getirdim.... her kuşu öptüm kaldı leylek yani....mutfak dolaplarını siliverdim elim deymişken... misler gibi bulaşıkları pis yere koyamazdım herhalde.... bu stajerler pek pis... yağlı elleriyle o kapaklara dokunuyorlar ığğyyy.... kız azerin sen bana naptın böyle gördüğüm heryeri silesim geliyor....
akşam evde çok işim var çoook...... gece raporumu bekleyin anacım......
Hahahaaaa sen bayaa adam olmusun kuzum..
merhaba canım.5 yıllık evliyim 4 kez taşınmak zorunda kaldım. Her taşınmada da eşya attım. Normalde de zevkim sade,rahat, ıvır zıvırsız bir hayattan ibaret... Şuan bile atacağım eşyalar var. Bu arada attım derken ya ikinci el stokçulara sattım ya da ihtiyaç sahiplerine dağıttım. İsraf asla yok... Evde kullanmadığım hiçbir şey yok. Bu yüzden evde düzenin en büyük şartı (bana göre tabi) ihtiyacın kadar eşyaya sahip olmak...
kızlar ramazanda süpürgeyi çalıştırmadım bile. evi şey götürüyodu resmen. ramazan bitince dün silkindim ve kendime geldim. 3 makine çamaşır yıkadım. çarşaf nevresim herşeyi değiştirdim. yatağı makinenin başka başlığı ile iyice süpürdüm. balkonları yıkadım.banyoyu temizledim.evi spürüp vileda ile sildim. koridorların yerlerini fırça ile ovdum. ocağı temizledim. kızartma tenceremi cifledim. halının görünen lekelerini asprinle ovdum. bu çarşamba misafir gelecek yıkamaya versem yetişmez diye öyle yaptım perşembe yıkamaya gönderiyorum hemen. yatak odasındaki yığınla kıyafetleri ayarladım 3 makine daha çamaşır beni bekliyo.bir de tuvalet var gireceğim.
akşam salona dalıcam. bir de perdenin kornişi düşmüş biz evde yokken bayramda. perdecinin gelip onu halletmesi lazım bugün. yarına da tek yemek işini hallederimpazar günü de yardımcı ile pencerelere girişirim.halılarda temiz temiz gelir sererim
ayyy ben topladıkça minik canavarım (kedim) arkamdan dağıtıyo çıldiriciğimmm
amin canım.merhaba canım.
benim için de depolama alanı fazla olmalı.
gereksiz hiç bir şeye yer yok.:)
Merhaba canım, kolay gelsin şimdiden. Menümüz aynı. Ben bir de eşim için tatlı yapacağım. Sana küçük bir tavsiye yerleri silerken veya toz alırken sirkeli su kullan.
Yazın bu sıcaklarda çalışmak üstüne eve gelip iş yapmak ayrı işkence. Rabbim yardımcınız olsun.
Gece uykusunu hiçbir şeye değişmem canım.senin yerine olsam gece uyur gündüz elimden geldiğince iş yapardım. Gece daha çok dinleniyor insan ama gündüz uyuyunca sarhoş gibi oluyor insanHosbulduk canımev islerinden sıkıldım size katılayım dedim. Bu arada kızımda 6 bucuk 7 gibi uyanıyo. Kendi kendine oynuyo. Onun sesine uyanıyorum kalkiyorum ama butun gun beni yordugu icin emzirdikten sonra hemen bende geri yatiyorum. Kızım 4 aylik bu ara cok hareketlendi yere yatirsam tek basina durmuyo. Dursada cok nadir. Hep ilgi istiyo. Allah'tan gece uyanmiyo. Gece onu uyuttuktan sonra yapabildigim kadar islerimi yapmaya calisiyorum.
Kendimi cçooook yorgun hissediyorum...
betül çok hamaratsın yine.Geçmiş bayramınız mübarek olsuuuun................
arife günü evi temizledim bi küçük odam kaldı gene.... buzluğa taze fasulye attım.... 1. günü bir sürü mama yaptım kaplara koydum ablama gittim.... ordan teyzeler dayılar arkadaşlar derken.... en çok ben gezdim valla... kapı kapı şeker topladım....
ayyy hıçkırık tuttu... su içerkende hıçkırık geliverdi boğuluyodum ayol bir yudum suyla :)))
dün dükkandaki tüm bardak çardak ne varsa topladım eve götürdüm süpersonik makinamda yıkayıp geri getirdim.... her kuşu öptüm kaldı leylek yani....mutfak dolaplarını siliverdim elim deymişken... misler gibi bulaşıkları pis yere koyamazdım herhalde.... bu stajerler pek pis... yağlı elleriyle o kapaklara dokunuyorlar ığğyyy.... kız azerin sen bana naptın böyle gördüğüm heryeri silesim geliyor....
vereyim canım.burdaki topikten derlemiştim aşk ve lşevkle ama şimdi hiç bir şey yapasım yok.listeyi bizde isteriz banane banane söylemeseydin sende :))
betül çok hamaratsın yine.
ben annemdeydim.hep beraber orda hazırlık yaptık.
fazla temizlik işi yoktu.günlük topla,derle,yıka işleri.
vereyim canım.burdaki topikten derlemiştim aşk ve lşevkle ama şimdi hiç bir şey yapasım yok.
***************************************************************************************
*Derin dondurucuda olanlar;
patlıcanları musakkalık ve karnıyarıklık olarak hazırladım biraz yağla karıştırırak fırında kızarttım
kabakları yuvarlak dilimleyip biraz yağla fırında kızarttım
yeşil biberleri de biraz yağla fırında kızarttım
kırmızı biberlerin çekirdeklerini temizleyip fırında közledim sonra kimisini kaymaklı biber yapılmak üzere doğradım kimini de peynirli dolma yapmak için öylece bütün koydum
salatalık rendeledim
havuç rendeledim
domates doğrayıp koydum
domates robotta rendeledim koydum
dolma biberleri temizledim bi iki gün balkonda beklettim iç içe geçirip koydum
meyve koydum kışın kaynatmak için (şeftali, üzüm, mürdüm eriği, incir, yeşil erik vs.)
bütün mısır koydum
yeşil biberleri menemenlik doğrayıp az kavurup koydum
kavanozda;
kırmızı biber ve domatesten kahvaltılık yaptım
domates rendeleyip kaynattım
buzluğa sığmayan meyveleri kaynattım ( karışık kaynattım içine çubuk tarçın ve karanfil de koydum miss )
bunların haricinde bir de bir kilo kırmızı acı biber ipe dizdim.
*cok güzel bi konu bende bu sene ilk defa kendim yapıyorum acaba başka neler yapabilirim derken denk geldi konu
yaptıklarımı sıralayayım
++dolmalık biberi tmizledim poşetleyip koydum
++sivriyeşil biberleri kızartmalık doğradım.aynı şekilde olan biberleri yuvarlak bi şekilde incecik dogradım pizza için
+++sivri yeşil biberlerin küçük olanlarını bütün bi şekilde temizleyip koydum
++kabagı temizleyip kabuklarını soymadan biraz kalınca dograyıp çiğden attım dondurucuya (çıkınca tepsiye koyup domates sosu sarımsak ekleyip fırınlıyorum)
++salatalık rendeledim cacık için
++domates rendeledim buz kalıplarına koyup dondurdum sonra poşetledim
++kırmızı biber ve patlıcan közledim
++mısırları çiğden koydum
++bezelye koydum (çiğden)
++taze fasulye börülce yi hafif rengi dönünceye kadar kavurup soguyunca koydum
++bamya yı da aynı şekilde yaptım
++çalıştıgım için hazır olsun diye 2 kilo kıymadan köfteler yapıp çiğden koydum..
++tavuk ve biraz et haslayıp didikleyerek dolaba koydum pılavda ve corbalarda kullanıyorum suyunuda buz kalıplarında ve pet bardaklarda dondurarak kullanıyorum
++misafir geldiğinde kullanılmak üzeere her daim poğaca böreğim var..
++dün lütenista yaptım 6 küçük kavanoz
++1 tane 3 lt lik domates biberi diyoruz kapyanın küçüğü ondan sıcak tursu yaptım
++ 1kavanoz küçük seritler halinde kırmızı biberleri doğrayıp kısır salata yanında ikram etmek için yaptım
++salçalar ve tarhanayıda annemle yaptık.
*İyi akşamlar arkadaşlarr ,bende kış için birşeyler yapmaya başladım ama sizinn geçen senekii fiyatlarınız bile bana çok pahalı geldii ben dün pzardan bursa domatesini 50 kuruştan aldım çokta güzeldii 15 kilo kadar aldımm aslında taşıyabilseydimm dahada alacaktım.Közlenecek patlicanı yanii bostan patlicanı 25 kuruştu ,ve 8 kilo aldım daha öncede 3 kilo almıştım közleyip dolaba attımm.Birde ben ajvar yapmak istiyorum nette çok sık rastlıyorum o tarife burdada bir arkadaş paylaşmış iyice inceliyeyimm yapacağım ondanda.Patlicanlarımda çok güzeldi birde ben taze fasülye yerine patlicanı alacalı soyup küp küp doğruyorum suya ıslayıp süzdükten sonra kendi suyunda sararana kadar kavuruyorum,mesela 3 kilo patlicana 2 kilo domatesküp doğrayıp ekliyorum,domateslerde biraz kaynayınca şöyle biraz patlicanlar pişince sıcak sıcak dolduruyorumm .Biz 3 senedir yapıyoruz çok güzel oluyor kızlar kullanırkende size kalmış ben önce az eti kavuruyorum ve 1 soğan ekleyip az salça sonrada patlicanlı sosu döküyorum ama pişirmiyorum sadece çevirip borcama alıyorumm sonra üstüne sarmısak biber tuz karabiber koyup çok azda su koyup fırına veriyorumm.Çok lezzetli oluyorr,resim çekeyim koymayı düşünüyorumm bu yemeklik patlicanıda 50 kuruştan aldımm bizim burda patlicanlar minik miniktir.
*YEMEKLİKLER:
10 poşet bezelye(annecim hazırladı)
8 poşet taze fasulye,domatesle sotelenip hazırlandı(annecim hazırladı)
6 poşet bamya,domatesle sotelenip hazırlandı(annecim hazırladı)
5 poşet barbunya(annecim hazırladı)
5 poşet karnıyarıklık kızartılmış içerisinde 5 er tane patlıcan bulunan karnıyarıklığım(annecim hazırladı)
5 poşet küp küp kızartılmış domatesle sotelenmiş kabak kızatmam(annecim hazırladı)
2 kg kadar kendi hazırladığım pişirilmeye hazır kasap köftelerim var,yine ekliyeceğim benim kurtarıcılarımdır kendileri(kendim hazırladım)
2.kg kadar kuşbaşı etim var onuda yemeklik böldüm ama sürekli kullandığımdan üzerine hep ekliyorum kullandıkça(kendim hazırladım)
2 kg tavuk göğsü alıp haşladım ve didikleyip poşetlere böldüm çorbalıklarım onlar,yaz kış demeden hazırlarım(kendim hazırladım)
3 poşet tombul bostan patlıcanlarım var kalın halde yuvarlak kesip kızarttıp o şekilde poşetlere koydu annecim,oturtma yapıyorum onlardan(annecim hazırladı)
1 kg kuru fasulye haşladım düdüklüde,5-6 poşete böldüm,ezme yapıyorum onlardan,mangalın yanında harika oluyor(kendim hazırladım)
1 kg nohut haşladım onuda böldüm 5-6 poşete..sulu köfte yaptığımda içerisine ekliyorum çok severiz biz(kendim hazırladım)
2 kg börülce domatesle sotelenip 5 poşete böldük(annecim hazırladı)
4 poşet etli kırmızı biber közleyip kabuklarını soyup hazırladı anacım(annem hazırladı)
4 poşet yaklaşık 3.kg patlıcanı közleyip poşetledi yine anacım(annem hazırladı)
2.kg. lık 2 adet kavanozda domates rendesinin içerisine küp küp minik patlıcanlar doğrayıp hazırlanan domatesli patlıcan sosu var,ben kahvaltıya bile çıkartırım o kadar lezzetlidir..(annem hazırladı)
REÇELLER:
5 kg.lık kavanozda çilek reçellerim(annecim hazırladı çilekler bahçemizden)
5 kg.lık kavanozda incir reçellerim(annecim hazırladı incirler ağaçlarımızdan)
3.kg.lık kavanozda şeftali reçellerim(annecim hazırladı şeftaliler bizim ağaçlarımızdan)
2 kg.lık kavanozda minik süs patlıcanlarından patlıcan reçellerim(ben kendim yaptım,patlıcanlar pazardan: )
3 kg.lık kavanozda vişne reçellerim(anneciğim hazırladı,vişnelerde bizim ağaçlarımızdan)
TURŞULAR:
daha yeni yağlı turşu yaptı anneciğim ama kışlık değil,yemelik..3k.g. lık 2 adet kavanozda bana da hazırlamış..kış için ayrı yapacak eylül ayında..tarifi burada var merak edenlere...Yağlı Turşu
1.kg lık kavanozlarda 3 kg. minik turşu biberlerinden hazırlamış anacım,acı biber çok sever damadı diye:) biberlerde bizim bahçemizden yine...
kornişon salatalık turşularım var 3.kg.lık kavanozda 2 adet...o da anneciğimden
KURUTMALAR:
domates halka halka doğrayıp güneşte tuzlayıp kurutur annecim,dolmalık biber ve dolmalık patlıcanlarıda içini temizleyip kurutur..hepsi hazırda her birinden 3 er ip dizi halinde var(annem hazırladı yine)
HAMUR İŞİ:
ev makarnası yani biz kesme diyoruz,onuda anneciğim yapar hep bana,4 kg lık 2 adet kavanozda verir ve bize tam yeter,henüz yapmadı eylülde yapacak
gözleme hazırlıyor komşularla toplanıp her gün birine yapıyorlar,1 günde benim için toplanıyorlar evlendiğimden beri:)
yufkaları açıp gözleme şeklinde katlayıp sac da pişiriyorlar,bana senede 100-150 adet yapıyor anacığım
kuskus hazırlıyor kışlık,ondandan 4-5 kg kadar benim hakkımı getiriyor:))
Tarhanamı hazırlıyor mislerr gibi,o da 4 kg lık yağ bidonlarında sıkıca saklayıp kışın kullanıyorum...
birde kışlık turşu henüz yapmadı annecim,onuda poşetlere kurup bidonlarda saklıyor..bana da epey gönderiyor yada getiriyor..o da eylülde olacakmış öyle dedi:)
*bugün sebze meyve almaya gittiğimde gözüme takılan mor lahanalar al beni al beni diye sanki bağırıyordu :) evde de artmış sirkem vardı...dedim bu sirkeyi nereye kullanacam sanki, :) dört tane orta boy mor lahana aldım..dört tanesi 5 lira tuttu...
eve geldim ha şimdi ha şimdi derken bu saate kadar kaldım, :) şuan saat gece 00,01 :) dayanamadım sabahı beklemeden paylaşayım dedim...
kısaca tarifini anlatayım...dört tane orta boy lahanayı 5 kiloluk bidona ufak ufak doğradım.... en üste üç beş sarımsak koydum parçalayarak...
bir buçuk yemek kaşığı limontuzu döktüm, tuzlu su hazırladım...yemeğe atar gibi attığımız tuzun az fazlası...annemin deyimiyle dilini kesecek :) kıvamda...bir buçuk litre sirke üzerine, bu tuzlu suyu döktüm...
şöyle söyleyim daha kolay anlaşılır...bir buçuk litre sirke, bidonun yarısına geldi...kalan yarısını da tuzlu su ile doldurdum.
*beş kilo domatese yarım kilo biber yeterli gelir...çünkü biber kiloda hafif basar ama çok çıkar... biberleri doğra ufak ufak...tencereye koy sonra normal yemeğe döktüğün sıvı yağın iki katı kadar fazlasını dök..aslında biraz göz kararın olmalı...bende göz kararı dökmüştüm... dökerken bilirsin zaten çok az eksik olması veya fazla olması pek önemli değil...bi zararı olmaz...
biberleri azcık kavur yağda, sonra domatesleri dök, tuzunu da avucunun ortası ile ayarla...ben avuçla ölçerim hep...kaşıkla tam bişey diyemecem... avuç ortası kadar yeterlidir zaten... ama unutma kışın yemeklere katacaksan bu menemenden ayrıyeten yemeğe de tuz koyacağın için sıkıntı olmasın şimdiki koyacağın tuz...
annem hiç tuz koymadan yaptı menemenleri...o kışın çıkarıp yiyeceği zaman tencereye dökünce tuz ekler...ben az biraz koydum...karar senin sen blirsin zevkin nasılsa öyle yap canım...sonra hafif kaynasın tencereyi ocaktan almadan kaynar kaynar doldur şişeleri kapat kapaklarını hemen ters çevir..ilk gün kalsın öyle ertesi gün serin yere kaldır...
*baskı biberini yapmak çok kolay canım..
evindeki herhangi biberler ne varsa artık çarliston olur sivri biber olur dolma biber olur..kırmızı et biberi olur... her çeşit biberden yapabilirsin..
benimki üç çeşit biberdi..az biraz dolma biber kalmıştı evde onları kalın kalın doğradım, biraz sivri biber vardı onlarıda doğradım uzun uzun, birazda kırmızı et biberi vardı onlarıda halka halka doğradım...tabiki hepsinin çekirdeklerini ayıkladım...bir bidona doldurdum sıkı sıkı bastırdım iyice...sımsıkı bastım...sonra bir leğende veya tencerede tuzlu su yaptım...baya tuz koymuştum...
burdan tarifini aldığım arkadaşın ölçüsü şöyleydi...
bir buçuk litre suya, 3 yemek kaşığı tuz...
bende bu ölçüyü uyguladım...eksiğini fazlasını kendi şişene kavanozuna göre ayarlarsın artık...
tuzlu suyu dökünce kapağını sıkıca kapattım...serrin yere kaldırdım...arada sırada ters düz çevirdim bidonu..şimdi öyle bekliyor kışı..
ben ilk kez yaptım ama yapan deneyen arkadaş çok beğenildiğini bayıla bayıla yenildiğini söylemişti...
kışın nasip olursa yağda kızartıp yiyecez...
bu arada kışın tuzunu akıtmak için çıkarınca yıka demişti..
*kızlar bende kırmızı biber turşusu yapmak istiyorum biberlerimi közledim şimdi ne yapmam gerek hazır satılanlar gibi olsun istiyorum
canım işin zor aşamasını geçmişsin zaten..közledikten sonra kabuklarını soyup kavanoza doldur bir iki diş sarımsak koy üzerine...sonra bir kasede sirke zeytinyağı ve tuz karışımını yap...kavanoza dök... göz kararı eşitlersin canım...ben mesela bir çaybardağı sirke koydum azcık sıvıyağ koydum tuz koydum...zaten...sıkı sıkıya biberler kavanoza bastırılmış olunca bir çay bardağı yeterli geldi sirke...eksik gelirse üzerine yağ ve sirke ekleyebilirsin...kapağını kapat bir haftaya kadar çok lezzetli bir biber közlemesi oluyor...
He ya :))anladın şimdi beni dimi :))
İşte benim minik canavar :) hiç öyle uslu durduğuna bakmayın evin altını üstüne getiriyor sıpaminik canavarının fotosunu aaaatttt :)))
kolay gelsin bu arada.... bende yımaya göndermeliyim halıları yaaa.... benimkilerde leş gibi....
İşte benim minik canavar :) hiç öyle uslu durduğuna bakmayın evin altını üstüne getiriyor sıpa
noruyonuz bacilarbetus karusu gelmis canlanmis valla buralar su zayif kediyi gorunce pek bi sevindim
neysem benim isler bitti yimek de yaptimsimdi heruf geecek o yuzden rapor edemiyorum aksam ugrayip hem raporumu veririm hem de yazilarinizi alintilarim
heee unutmadan buzluk konusu acilmisken yeni topigimize de beklerim
http://www.kadinlarkulubu.com/forum...ndurucu-hazirliklarimiz.839862/#post-41794140
betül çok hamaratsın yine.
ben annemdeydim.hep beraber orda hazırlık yaptık.
fazla temizlik işi yoktu.günlük topla,derle,yıka işleri.
vereyim canım.burdaki topikten derlemiştim aşk ve lşevkle ama şimdi hiç bir şey yapasım yok.
***************************************************************************************
*Derin dondurucuda olanlar;
patlıcanları musakkalık ve karnıyarıklık olarak hazırladım biraz yağla karıştırırak fırında kızarttım
kabakları yuvarlak dilimleyip biraz yağla fırında kızarttım
yeşil biberleri de biraz yağla fırında kızarttım
kırmızı biberlerin çekirdeklerini temizleyip fırında közledim sonra kimisini kaymaklı biber yapılmak üzere doğradım kimini de peynirli dolma yapmak için öylece bütün koydum
salatalık rendeledim
havuç rendeledim
domates doğrayıp koydum
domates robotta rendeledim koydum
dolma biberleri temizledim bi iki gün balkonda beklettim iç içe geçirip koydum
meyve koydum kışın kaynatmak için (şeftali, üzüm, mürdüm eriği, incir, yeşil erik vs.)
bütün mısır koydum
yeşil biberleri menemenlik doğrayıp az kavurup koydum
kavanozda;
kırmızı biber ve domatesten kahvaltılık yaptım
domates rendeleyip kaynattım
buzluğa sığmayan meyveleri kaynattım ( karışık kaynattım içine çubuk tarçın ve karanfil de koydum miss )
bunların haricinde bir de bir kilo kırmızı acı biber ipe dizdim.
*cok güzel bi konu bende bu sene ilk defa kendim yapıyorum acaba başka neler yapabilirim derken denk geldi konu
yaptıklarımı sıralayayım
++dolmalık biberi tmizledim poşetleyip koydum
++sivriyeşil biberleri kızartmalık doğradım.aynı şekilde olan biberleri yuvarlak bi şekilde incecik dogradım pizza için
+++sivri yeşil biberlerin küçük olanlarını bütün bi şekilde temizleyip koydum
++kabagı temizleyip kabuklarını soymadan biraz kalınca dograyıp çiğden attım dondurucuya (çıkınca tepsiye koyup domates sosu sarımsak ekleyip fırınlıyorum)
++salatalık rendeledim cacık için
++domates rendeledim buz kalıplarına koyup dondurdum sonra poşetledim
++kırmızı biber ve patlıcan közledim
++mısırları çiğden koydum
++bezelye koydum (çiğden)
++taze fasulye börülce yi hafif rengi dönünceye kadar kavurup soguyunca koydum
++bamya yı da aynı şekilde yaptım
++çalıştıgım için hazır olsun diye 2 kilo kıymadan köfteler yapıp çiğden koydum..
++tavuk ve biraz et haslayıp didikleyerek dolaba koydum pılavda ve corbalarda kullanıyorum suyunuda buz kalıplarında ve pet bardaklarda dondurarak kullanıyorum
++misafir geldiğinde kullanılmak üzeere her daim poğaca böreğim var..
++dün lütenista yaptım 6 küçük kavanoz
++1 tane 3 lt lik domates biberi diyoruz kapyanın küçüğü ondan sıcak tursu yaptım
++ 1kavanoz küçük seritler halinde kırmızı biberleri doğrayıp kısır salata yanında ikram etmek için yaptım
++salçalar ve tarhanayıda annemle yaptık.
*İyi akşamlar arkadaşlarr ,bende kış için birşeyler yapmaya başladım ama sizinn geçen senekii fiyatlarınız bile bana çok pahalı geldii ben dün pzardan bursa domatesini 50 kuruştan aldım çokta güzeldii 15 kilo kadar aldımm aslında taşıyabilseydimm dahada alacaktım.Közlenecek patlicanı yanii bostan patlicanı 25 kuruştu ,ve 8 kilo aldım daha öncede 3 kilo almıştım közleyip dolaba attımm.Birde ben ajvar yapmak istiyorum nette çok sık rastlıyorum o tarife burdada bir arkadaş paylaşmış iyice inceliyeyimm yapacağım ondanda.Patlicanlarımda çok güzeldi birde ben taze fasülye yerine patlicanı alacalı soyup küp küp doğruyorum suya ıslayıp süzdükten sonra kendi suyunda sararana kadar kavuruyorum,mesela 3 kilo patlicana 2 kilo domatesküp doğrayıp ekliyorum,domateslerde biraz kaynayınca şöyle biraz patlicanlar pişince sıcak sıcak dolduruyorumm .Biz 3 senedir yapıyoruz çok güzel oluyor kızlar kullanırkende size kalmış ben önce az eti kavuruyorum ve 1 soğan ekleyip az salça sonrada patlicanlı sosu döküyorum ama pişirmiyorum sadece çevirip borcama alıyorumm sonra üstüne sarmısak biber tuz karabiber koyup çok azda su koyup fırına veriyorumm.Çok lezzetli oluyorr,resim çekeyim koymayı düşünüyorumm bu yemeklik patlicanıda 50 kuruştan aldımm bizim burda patlicanlar minik miniktir.
*YEMEKLİKLER:
10 poşet bezelye(annecim hazırladı)
8 poşet taze fasulye,domatesle sotelenip hazırlandı(annecim hazırladı)
6 poşet bamya,domatesle sotelenip hazırlandı(annecim hazırladı)
5 poşet barbunya(annecim hazırladı)
5 poşet karnıyarıklık kızartılmış içerisinde 5 er tane patlıcan bulunan karnıyarıklığım(annecim hazırladı)
5 poşet küp küp kızartılmış domatesle sotelenmiş kabak kızatmam(annecim hazırladı)
2 kg kadar kendi hazırladığım pişirilmeye hazır kasap köftelerim var,yine ekliyeceğim benim kurtarıcılarımdır kendileri(kendim hazırladım)
2.kg kadar kuşbaşı etim var onuda yemeklik böldüm ama sürekli kullandığımdan üzerine hep ekliyorum kullandıkça(kendim hazırladım)
2 kg tavuk göğsü alıp haşladım ve didikleyip poşetlere böldüm çorbalıklarım onlar,yaz kış demeden hazırlarım(kendim hazırladım)
3 poşet tombul bostan patlıcanlarım var kalın halde yuvarlak kesip kızarttıp o şekilde poşetlere koydu annecim,oturtma yapıyorum onlardan(annecim hazırladı)
1 kg kuru fasulye haşladım düdüklüde,5-6 poşete böldüm,ezme yapıyorum onlardan,mangalın yanında harika oluyor(kendim hazırladım)
1 kg nohut haşladım onuda böldüm 5-6 poşete..sulu köfte yaptığımda içerisine ekliyorum çok severiz biz(kendim hazırladım)
2 kg börülce domatesle sotelenip 5 poşete böldük(annecim hazırladı)
4 poşet etli kırmızı biber közleyip kabuklarını soyup hazırladı anacım(annem hazırladı)
4 poşet yaklaşık 3.kg patlıcanı közleyip poşetledi yine anacım(annem hazırladı)
2.kg. lık 2 adet kavanozda domates rendesinin içerisine küp küp minik patlıcanlar doğrayıp hazırlanan domatesli patlıcan sosu var,ben kahvaltıya bile çıkartırım o kadar lezzetlidir..(annem hazırladı)
REÇELLER:
5 kg.lık kavanozda çilek reçellerim(annecim hazırladı çilekler bahçemizden)
5 kg.lık kavanozda incir reçellerim(annecim hazırladı incirler ağaçlarımızdan)
3.kg.lık kavanozda şeftali reçellerim(annecim hazırladı şeftaliler bizim ağaçlarımızdan)
2 kg.lık kavanozda minik süs patlıcanlarından patlıcan reçellerim(ben kendim yaptım,patlıcanlar pazardan: )
3 kg.lık kavanozda vişne reçellerim(anneciğim hazırladı,vişnelerde bizim ağaçlarımızdan)
TURŞULAR:
daha yeni yağlı turşu yaptı anneciğim ama kışlık değil,yemelik..3k.g. lık 2 adet kavanozda bana da hazırlamış..kış için ayrı yapacak eylül ayında..tarifi burada var merak edenlere...Yağlı Turşu
1.kg lık kavanozlarda 3 kg. minik turşu biberlerinden hazırlamış anacım,acı biber çok sever damadı diye:) biberlerde bizim bahçemizden yine...
kornişon salatalık turşularım var 3.kg.lık kavanozda 2 adet...o da anneciğimden
KURUTMALAR:
domates halka halka doğrayıp güneşte tuzlayıp kurutur annecim,dolmalık biber ve dolmalık patlıcanlarıda içini temizleyip kurutur..hepsi hazırda her birinden 3 er ip dizi halinde var(annem hazırladı yine)
HAMUR İŞİ:
ev makarnası yani biz kesme diyoruz,onuda anneciğim yapar hep bana,4 kg lık 2 adet kavanozda verir ve bize tam yeter,henüz yapmadı eylülde yapacak
gözleme hazırlıyor komşularla toplanıp her gün birine yapıyorlar,1 günde benim için toplanıyorlar evlendiğimden beri:)
yufkaları açıp gözleme şeklinde katlayıp sac da pişiriyorlar,bana senede 100-150 adet yapıyor anacığım
kuskus hazırlıyor kışlık,ondandan 4-5 kg kadar benim hakkımı getiriyor:))
Tarhanamı hazırlıyor mislerr gibi,o da 4 kg lık yağ bidonlarında sıkıca saklayıp kışın kullanıyorum...
birde kışlık turşu henüz yapmadı annecim,onuda poşetlere kurup bidonlarda saklıyor..bana da epey gönderiyor yada getiriyor..o da eylülde olacakmış öyle dedi:)
*bugün sebze meyve almaya gittiğimde gözüme takılan mor lahanalar al beni al beni diye sanki bağırıyordu :) evde de artmış sirkem vardı...dedim bu sirkeyi nereye kullanacam sanki, :) dört tane orta boy mor lahana aldım..dört tanesi 5 lira tuttu...
eve geldim ha şimdi ha şimdi derken bu saate kadar kaldım, :) şuan saat gece 00,01 :) dayanamadım sabahı beklemeden paylaşayım dedim...
kısaca tarifini anlatayım...dört tane orta boy lahanayı 5 kiloluk bidona ufak ufak doğradım.... en üste üç beş sarımsak koydum parçalayarak...
bir buçuk yemek kaşığı limontuzu döktüm, tuzlu su hazırladım...yemeğe atar gibi attığımız tuzun az fazlası...annemin deyimiyle dilini kesecek :) kıvamda...bir buçuk litre sirke üzerine, bu tuzlu suyu döktüm...
şöyle söyleyim daha kolay anlaşılır...bir buçuk litre sirke, bidonun yarısına geldi...kalan yarısını da tuzlu su ile doldurdum.
*beş kilo domatese yarım kilo biber yeterli gelir...çünkü biber kiloda hafif basar ama çok çıkar... biberleri doğra ufak ufak...tencereye koy sonra normal yemeğe döktüğün sıvı yağın iki katı kadar fazlasını dök..aslında biraz göz kararın olmalı...bende göz kararı dökmüştüm... dökerken bilirsin zaten çok az eksik olması veya fazla olması pek önemli değil...bi zararı olmaz...
biberleri azcık kavur yağda, sonra domatesleri dök, tuzunu da avucunun ortası ile ayarla...ben avuçla ölçerim hep...kaşıkla tam bişey diyemecem... avuç ortası kadar yeterlidir zaten... ama unutma kışın yemeklere katacaksan bu menemenden ayrıyeten yemeğe de tuz koyacağın için sıkıntı olmasın şimdiki koyacağın tuz...
annem hiç tuz koymadan yaptı menemenleri...o kışın çıkarıp yiyeceği zaman tencereye dökünce tuz ekler...ben az biraz koydum...karar senin sen blirsin zevkin nasılsa öyle yap canım...sonra hafif kaynasın tencereyi ocaktan almadan kaynar kaynar doldur şişeleri kapat kapaklarını hemen ters çevir..ilk gün kalsın öyle ertesi gün serin yere kaldır...
*baskı biberini yapmak çok kolay canım..
evindeki herhangi biberler ne varsa artık çarliston olur sivri biber olur dolma biber olur..kırmızı et biberi olur... her çeşit biberden yapabilirsin..
benimki üç çeşit biberdi..az biraz dolma biber kalmıştı evde onları kalın kalın doğradım, biraz sivri biber vardı onlarıda doğradım uzun uzun, birazda kırmızı et biberi vardı onlarıda halka halka doğradım...tabiki hepsinin çekirdeklerini ayıkladım...bir bidona doldurdum sıkı sıkı bastırdım iyice...sımsıkı bastım...sonra bir leğende veya tencerede tuzlu su yaptım...baya tuz koymuştum...
burdan tarifini aldığım arkadaşın ölçüsü şöyleydi...
bir buçuk litre suya, 3 yemek kaşığı tuz...
bende bu ölçüyü uyguladım...eksiğini fazlasını kendi şişene kavanozuna göre ayarlarsın artık...
tuzlu suyu dökünce kapağını sıkıca kapattım...serrin yere kaldırdım...arada sırada ters düz çevirdim bidonu..şimdi öyle bekliyor kışı..
ben ilk kez yaptım ama yapan deneyen arkadaş çok beğenildiğini bayıla bayıla yenildiğini söylemişti...
kışın nasip olursa yağda kızartıp yiyecez...
bu arada kışın tuzunu akıtmak için çıkarınca yıka demişti..
*kızlar bende kırmızı biber turşusu yapmak istiyorum biberlerimi közledim şimdi ne yapmam gerek hazır satılanlar gibi olsun istiyorum
canım işin zor aşamasını geçmişsin zaten..közledikten sonra kabuklarını soyup kavanoza doldur bir iki diş sarımsak koy üzerine...sonra bir kasede sirke zeytinyağı ve tuz karışımını yap...kavanoza dök... göz kararı eşitlersin canım...ben mesela bir çaybardağı sirke koydum azcık sıvıyağ koydum tuz koydum...zaten...sıkı sıkıya biberler kavanoza bastırılmış olunca bir çay bardağı yeterli geldi sirke...eksik gelirse üzerine yağ ve sirke ekleyebilirsin...kapağını kapat bir haftaya kadar çok lezzetli bir biber közlemesi oluyor...
Evet haklisin uzerimde bi tembellik gunduz uyuyorum gece ayaktayim. Ama bugun erken kalktim aksama uykum gelir erkenden yatarim bugun kizimla aşıya gittik. Kizimda uyuyo bugun hep, bende islerimi yapiyorum. Simdide biraz ara verdim dinleniyorum... :))Gece uykusunu hiçbir şeye değişmem canım.senin yerine olsam gece uyur gündüz elimden geldiğince iş yapardım. Gece daha çok dinleniyor insan ama gündüz uyuyunca sarhoş gibi oluyor insan
Bende çok seviyorum kedileri ama eşim sadece dışarda istiyo evde malesef.evlenmeden önce benimde çok vardı. Koyun koyuna yatardım. Mırıl mırıl ne güzelİşte benim minik canavar :) hiç öyle uslu durduğuna bakmayın evin altını üstüne getiriyor sıpa
benim de evimde eskiden dolap namina hic bi sey yoktuDepolama alanlari olmasi lazim. Evde esya cok.
Kirada oturuyorum. Ne bir ardiyem var ne bir dolabim. Cocuk odasini depo yaptim. Her turlu ivir zivir orda. Kenara siraladim. Pilates setim , kitaplik , coklu tuvalet kagitlari , kagit havlular , bilgisayar , cantalar vs... Kendi evime gecersem kocaman dolap yaptiracagim. Ya da ardiyelik. Planlarimi kendi evime sakliyorum.
ramazanda baya bi paslanmishsin sen kuzubirazdan eve gideceğim.
eşim ve çocuklar evdeler.
mutfağı ve diğer yerleri toparlamayı düşünüyorum.
sabah kuru fasulye ıslamıştım.onu ocağa koyarım.bir de pilav.
her yeri çamaşır suyuyla silmem lazım.
ama hiç yapma isteğim yok.
bugün işteyim.ve uyumak istiyorum.
en guzeli valla az ve oz esya5 yıllık evliyim 4 kez taşınmak zorunda kaldım. Her taşınmada da eşya attım. Normalde de zevkim sade,rahat, ıvır zıvırsız bir hayattan ibaret... Şuan bile atacağım eşyalar var. Bu arada attım derken ya ikinci el stokçulara sattım ya da ihtiyaç sahiplerine dağıttım. İsraf asla yok... Evde kullanmadığım hiçbir şey yok. Bu yüzden evde düzenin en büyük şartı (bana göre tabi) ihtiyacın kadar eşyaya sahip olmak...
amin cok tesekkur ederim canimCanım albümüne baktım maşallah çok tatlı bir kızın var, Allah bağışlasın kuzularımızı... Benim de 4 yaşında bir kızım var. Sanırım dünyaya geliş amacı annesinin evini dağıtmak... Son zamanlarda daha da düzeldi ama yine de en çok vaktimi on
ay cok tesekkur ederim balimAy cok tesekkur ederiz teyzesi
Aslinda kizim bazen duruyo huysuzlanmiyo kendi kendine oynuyo bide bi kac haftadan beri yuz ustu donuyo ama daha yuvarlanamiyo
sıkılıp ağlıyoo oyle yapinca basinda duruyorum bende.
Aslinda benim canim hiiiiiiiiiiic ev isi istemiyo zorla yapiyorum. Ben biraz usengecim galibaObur topiklerinize de baktim gercekten cok harikasiniz hem evin isi hem esinizle kiziniza ilgi hemde onca mesaja yanit daha neler yapiyosunuz kim bilir...
tesekkur ederim canim...Azerin buralarda bayadır yoktum oğlun içün çok uzuldumbaşınız sağolsun melek oldu cenette .....
kizam kac defa didim demi su beni hatirla butonunu isaretle diyegeldiiim....... bu siteyi bi güncellediler şifre mi kaydet miyor o günden beri.. ondan giremiyorum ben
selin valla senin raporari ozlemisim heeBugün sabah dişçiye gittim
evi topladim
birazdan ocağa yemek koy cam
camları silcem
Gardolabin içinin tozunu alicam
üstten bi süpürge acarim
ya rus öğlen uykusunda kalkınca karnını doğurup parka götürürüm sonra kitap okuma saati:)
Geçmiş bayramınız mübarek olsuuuun................
kizam korkutmasana musterilerimifeciii kaç kurtar kendini... ben pis ve mutluydum şimdi sürekli tıı bu kapının silinmesi gerekiyor... yok o buz dolabı temizlenecek.... her şeye eleştirel bakar oldum.... mütamadiyen temizlik düşünüyorum....
masallah miss gibi yapmishin her yeri canimkızlar ramazanda süpürgeyi çalıştırmadım bile. evi şey götürüyodu resmen. ramazan bitince dün silkindim ve kendime geldim. 3 makine çamaşır yıkadım. çarşaf nevresim herşeyi değiştirdim. yatağı makinenin başka başlığı ile iyice süpürdüm. balkonları yıkadım.banyoyu temizledim.evi spürüp vileda ile sildim. koridorların yerlerini fırça ile ovdum. ocağı temizledim. kızartma tenceremi cifledim. halının görünen lekelerini asprinle ovdum. bu çarşamba misafir gelecek yıkamaya versem yetişmez diye öyle yaptım perşembe yıkamaya gönderiyorum hemen. yatak odasındaki yığınla kıyafetleri ayarladım 3 makine daha çamaşır beni bekliyo.bir de tuvalet var gireceğim.
akşam salona dalıcam. bir de perdenin kornişi düşmüş biz evde yokken bayramda. perdecinin gelip onu halletmesi lazım bugün. yarına da tek yemek işini hallederimpazar günü de yardımcı ile pencerelere girişirim.halılarda temiz temiz gelir sererim
ayyy ben topladıkça minik canavarım (kedim) arkamdan dağıtıyo çıldiriciğimmm
aynenGece uykusunu hiçbir şeye değişmem canım.senin yerine olsam gece uyur gündüz elimden geldiğince iş yapardım. Gece daha çok dinleniyor insan ama gündüz uyuyunca sarhoş gibi oluyor insan
yok zaten gozlerinden anlasiliyo afacan olduguİşte benim minik canavar :) hiç öyle uslu durduğuna bakmayın evin altını üstüne getiriyor sıpa
bak ne guzel hadi insallah devami da gelir yavas yavasEvet haklisin uzerimde bi tembellik gunduz uyuyorum gece ayaktayim. Ama bugun erken kalktim aksama uykum gelir erkenden yatarim bugun kizimla aşıya gittik. Kizimda uyuyo bugun hep, bende islerimi yapiyorum. Simdide biraz ara verdim dinleniyorum... :))
ayy konsunca insan ne iyi oluyo ya.. evde yalnizimya sıkıldım sanirim. Hava sicak disarida cikasim gelmiyo...Neyse benim mola bu kadar ben kaçar
yarin soyle uzunca bi rapor beklerim o zamanBugün anca yemek mutfak toplama işleriyle uğraştım başkada is yapamadim oğlumu parka felan gotrdum allahın izniyle yarın Bi genel temizlik yapayım diorum suan oglumun oyuncakları bile her yerde geziniyor.
wuuuuSelam Beybiler,
- Her yer süpürüldü (Hol , salon mutfak yatak odası)
- Her yer silindi
- İpteki çamaşırlar katlandı yerleştirildi
- bir makine çamaşır yıkandı asıldı
- toz bezleri yıkanıyor
- bir makine bulaşık yıkanıyor
Sabah
- kuşların kafesleri temizlenecek
- çiçekler sulanacak
- çöpler çıkarılacak
- bulaşıklar yerleştirilecek
mutfak ve küçük odayla uğraşacaktım ama enerjim kalmadı yahu..... yarın mutfaktayım inşallah....
sonraki günde küçük odayı şey ederim... tabi sonraki güne kadar evin kalanı tarumar olmazsa...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?